Niki Wories wint NK maar mist WK

Niki Wories wint NK maar mist WK
Foto © Casper Beijn

 

DEN HAAG – Op de laatste dag van de Challenge Cup & Dutch National Championships The Hague 2019 Challenge Cup The Hague in De Uithof in Den Haag werd de laatste wedstrijden gereden om de titels en medailles. Lilia Lupanova leverde namens Nederland een topprestatie met het goud in de categorie ‘Ladies Basic Novice A’. Aller ogen waren extra gericht op de buitenlandse toppers in de categorie ‘Senior Ladies’, inclusief de prestigestrijd om de nationale titel tussen Niki Wories en Kyarha van Tiel, waarbij de eerste nog de kans had om ook een WK-ticket te behalen. Tot slot kon iedereen genieten van de ‘Ultimate Skate Battles & Exhibiton Gala’, tijdens welke ook het synchroteam Team Illumination van kunstrijvereniging Kids on Ice uit Eindhoven een demo weggaf. De landenteambeker was voor Japan, waarbij, waarbij door alle Japanse kunstrijders beslag is gelegd op een medaille: vijf gouden medailles in het solorijden bij de senior dames en heren, junior dames en heren en de ‘Advanced Novice’ dames alsook een zilveren en twee bronzen. De Nederland equipe werd tweede, voor Duitsland.

Foto © Casper Beijn: Lupanova op erepodium

Glansrol voor stralende Lupanova

Lupanova uit Dordrecht was in de categorie basic novice, waarin ze namens Nederland uitkwam, ’s Neerlands én internationaal de beste. Op muziek van Caro Emerald toonde ze vloeiend een axel, dubbel flip en dubbel lutz. Ze won hiermee de Challenge Cup en straalde van oor tot oor. Lupanova na afloop in de mixed zone: “Het ging heel erg goed. Ik had vijf punten meer dan mijn personal best gekregen. Dat is wel heel veel. Ik ben heel blij.” Bij de uitslag konden de trainers niet cool meer blijven en gingen helemaal uit hun dak.

De Australische Shuri Tomihara werd tweede en de Belgische Polina Syzdykov derde. De tweede Nederlandse was Emilie Schop, vijfde met ook in de dertig punten, Jolanda Vos zesde en Lara Visser achtste. Visser spraken we in de mixed: “Er waren verbeterpuntjes en ik ga doorwerken naar een betere kür. Ik train in België en ze proberen zoveel mogelijk uit iedere schaatser te halen, uiteindelijk is het belangrijkste plezier te hebben in de sport. De belangrijkste tip van mijn coaches is, dat ik in mezelf moet blijven geloven.”

Stijd om NK-titel en WK-ticket 

Foto © Casper Beijn: Niki met de prijsmeisjes

De tweede dag was van de lange küren: de mooie, oogstrelende küren, maar ook zenuwen voor de laatste snik. Soms letterlijk, met het slikken van een bittere pil als de WK-limiet niet werd gehaald of juist een traan door de euforie als het wel lukte. Je zag bij de senior dames goed dat naast de moeilijke sprongen ook de interactie met en het gevoel bij de choreografie belangrijk was. Het bleek een wedstrijd van hoog niveau.

Er stond veel op het spel voor de twee Nederlandse senioren van Tiel en Wories. Van Tiel kon na haar limiet voor de WK gaan voor de nationale titel. Wories moest op de tweede dag van Tiel ruim voor blijven en voldoende WK-punten halen, wat in de praktijk betekende: de limiet voor de lange kür halen en twee punten van de eerste dag inhalen, plus 0,64 verschil uit de ISU-wedstrijden om voor haar te eindigen in de WK-kwalificatie. Volgens de kwalificatieprocedure moest gemiddeld over NK en de hoogste ISU-wedstrijd het hoogste worden gescoord. Zo had Wories bij de Golden Bär 138.90 bij elkaar geschaatst en Van Tiel 139,56 bij de Golden Spin, beide in Zagreb. Helaas lukte het Wories op zondag nét niet om de WK-limiet te halen.

Zo werd Wories, de best allround geklasseerde met een zevende plaats internationaal, wel Nederlands kampioen, maar moet ze de WK aan zich voorbij laten gaan. Wories was achteraf teleurgesteld maar kordaat: “Het ging mij hier niet om de landskampioen. Het ging om de punten voor het WK en die heb ik niet gehaald. Dat is vervelend. Je traint er zo hard voor. Ik doe er alles aan. Wanneer ik op sta gaat het over schaatsen, als ik naar bed ga gaat het over schaatsen… dus als het niet lukt op het moment is dat zuur. Het is een hele harde sport. Je moet het doen op het moment.” Haar coach: “Ze was er klaar voor. Dat doet nog het meeste pijn. Dat het niet lukt terwijl het er vandaag echt in zat.”

Japan versus U.S.A. bij Senior Ladies 

Rika Kihira uit Japan, pakte ongenaakbaar de winst in de internationale Challenge Cup bij de senior dames, maar bleef bescheiden: “Ik ben erg gelukkig, het voelde als een fantastische uitvoering. Ik heb veel op de timing geoefend en er veel werk in gestoken. Heel blij dat het er in de wedstrijd zo uitkomt. Op de WK hoop ik vooral op een goede korte kür, maar ik ga ook aan de lange nog de juiste aandacht besteden en de triple axel onder de knie krijgen. Ik heb één uitje gedaan naar Amsterdam en kreeg hier een mooie indruk van Nederland.”

De blijdschap van Starr Andrews uit de U.S.A., tweede internationaal bij de senior dames, was er niet minder om: “Ik reed een program waar ik erg trots op ben. Ik heb er veel feeling mee. Ik besloot eerder om terug te gaan naar de choreografie van vorig seizoen en ben daar heel blij mee. Als ik Whitney Houston hoor, krijg ik gelijk een glimlach op mijn gezicht. Het was heel leuk hier. Vanuit het hotel kon je gelijk het strand oplopen. Ik kom graag een keer terug.”

Foto © Casper Beijn: Wakaba Higuchi

Voor wereldster Wakaba Higuchi die op het WK van 2018 zilver won, is het brons op de Challenge Cup een teken dat er nog werk aan de winkel is, maar ook een opsteker. Ze gaf GymPOWER een exclusief interview vlak voordat ze weer met het Japans team vertrok naar Schiphol voor de terugreis: “Ik ben terug, maar nog niet helemaal. Met mijn laatste optreden van dit jaar ben ik wel heel blij. Ik train hard. Hier hadden we een ander ritme, maar in Japan trainen we iedere ochtend, middag en avond. Het was hier een andere arena dan we gewend zijn, met ontzettend goed ijs, dus de snelheid kwam er goed uit. Ik had een fijne tijd en vond de zee bij het hotel hier in Nederland prachtig.”

De Amerikaanse Amber Glenn, die op dag 3 van de Challenge Cup nog verraste met de eerste plaats met de korte kür, kon die positie niet handhaven maar werd wel vierde. Ze had er vrede mee. Glenn: “Ik vond het hier, vlak aan het strand, geweldig. Het publiek was geweldig en was een grote steun. Vandaag maakte ik een paar fouten, nadat ik mijn eerste element miste. Het was vreemd om er als eerste in te gaan en ik overhaastte mezelf. Ik ben nog steeds zo blij met mijn korte kür, de eerste keer dat ik in de zeventig scoorde. Ik was in extase dat ik eindelijk uit de 60’ers brak. Dat geeft vertrouwen voor het nieuwe seizoen. Erg bedankt allemaal.”

Geen erepodium, toch wat gewonnen 

Foto © Casper Beijn: Prijsuitreiking op het ijs

Karly Robertson uit Groot-Brittannië tekende voor de zesde plek achter Maé Bérénice Méité uit Frankrijk (vijfde). Robertson was tevreden bij te kunnen dragen aan de progressie van haar land: “UK doet het goed in het kunstrijden. We zijn de laatste jaren steeds beter geworden. De scores gaan omhoog, er komen meer triples. Hopelijk komen we nu aan de top, bij de rest. Het ging me hier veel beter dan op de nationale kampioenschappen. Het voelde goed om revanche te nemen en over-all een persoonlijk record neer te zetten. De muziek betekent veel voor me, ik voel het in mijn hart en als ik schaats geeft me dat het gevoel dat dat het enige is dat er is. Je bent met jezelf en beseft niet eens dat er mensen kijken. Maar je staat wel tussen de top.”

Valentina Matos, Spaans nationaal kampioene, wist in Den Haag een plek in de top tien te veroveren (negende), ondanks dat het nog niet helemaal lekker liep en weet wat haar te doen staat: “Ik worstel met mijn lange kür. Het eerste deel ging hier heel goed, de sprongen en pirouettes gingen goed. Maar in het tweede deel kwam de klad erin. Bij de triple tot dubbel werd het iets vreemds en kwam er een val, de axel werd niet mijn beste ooit. Richting het eind van de kür ging het helemaal niet lekker. Ik deed m’n best er nog wat van te maken, maar goed, sportief blijven als het goed gaat en als het slecht gaat. Het is in ieder geval goede wedstrijdervaring en voor de volgende toernooien, Winter-Universiade en WK, weet ik wat me te doen staat. Ik moet gelijk vanaf het begin geconcentreerd zijn en die focus tot het laatst vasthouden. Hoe goed je de kür ook traint, er kan van alles gebeuren en daar moet je op voorbereid zijn. Volgende keer zal ik het beter doen.”

Sophia Schaller uit Oostenrijk sloot aan met de tiende plaats en straalde van oor tot oor in de mixed zone. Er werd een feestje gebouwd en gevierd door heel ‘Skating Austria’, want de Oostenrijkse wist het WK-ticket wel binnen te slepen. Schaller: “Ik ben heel bij met mijn vrije kür, omdat ik de technical element score voor de WK heb behaald. Naar Japan voor de WK! Het was geweldig en ik vond het publiek te gek. Ik had niet verwacht dat er toeschouwers zouden kijken en het was geweldig dat ik deze kür heb kunnen laten zien aan de mensen en zo’n reactie te krijgen.”

Waardevolle ervaringen in Nederland 

Foto © Casper Beijn: Andrews & Glenn, USA

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in De Uithof in Den Haag. Voor andere kunstrijders is het hard werken en ploeteren aan de onderkant van het klassement. Toch kan dat ook voldoening schenken. Zoals Charlotte Vandersarren uit België die zestiende werd en met een goed gevoel haar deelname aan de Challenge Cup kon afronden: “Ik heb eind januari vorig jaar mijn been gebroken. Dit was een comeback om te zien op welk niveau ik weer kan starten. Dit seizoen heb ik al goede korte küren geschaatst. Volgend seizoen hoop ik weer op goed niveau te kunnen trainen en 100 % te kunnen gaan voor de wedstrijden met kwalificatiepunten voor de WK.”

Tasya Putri van Indonesië, de nummer negentien en laatst allround, wist op de laatste dag met haar vrije kür een positie te winnen ten opzichte van de korte kür. Haar eerste kennismaking met Nederland en de Haagse ijsarena stemde tot tevredenheid, want het is een mooi tussenstation onderweg naar het ultieme sportdoel: “Ik ben meer dan gelukkig. Ik heb m’n best gedaan. Mijn lange kür was veel beter en ik kon in het nummer ‘can’t help falling in love’ goed mijn gevoelens uitdrukken. Ik heb dat echt gevoeld, daarom hou ik van het nummer. Ik vond het geweldig in Nederland. Ik wou dat ik hierheen kon verhuizen.”

Japans feestje, jurysport en wedstrijdcomité

Foto © Casper Beijn: internaitonaal jurylid Jeroen Prins

De prijsuitreiking was vooral een Japans feest in een bijzondere ambiance. Luid toegejuicht door het Nederlands publiek en in beeld gebracht door drie Japanse filmploegen en diverse fotografen kregen de topschaatsers eer naar werken. Ook de Nederlands kampioenen kregen een warm onthaal. Japan won de landencup voor Nederland en Duitsland en consolideerde daarmee deze titel. Eén van de fervente Japanse fans die waren meegereisd om hun sterren all the way te steunnen: “We hebben vorig jaar ook gewonnen. We zijn er heel blij mee. We zijn zeker trots op alle schaatsers.”

Kunstrijden is een jurysport; ook dat was een gevoel dat merkbaar was bij de coaches. Winnaars hoor je nooit klagen, maar onder andere bij de basic novice werden resultaten niet altijd goed begrepen. Jeroen Prins, internationaal jurylid: “In elke wedstrijd bestaan verschillen. Ieder jurylid jureert op zijn eigen manier. De standaard is voorgeschreven door de ISU, je wil dan consistent zijn en dan komen de scores op de lagere niveaus er soms lager uit te zien. Geen reden tot bezorgdheid. Bij components zijn altijd verschillen.” Prins is positief gestemd over het niveau van het Nederlandse kunstrijden: “Als we kijken naar de breedte van het veld, zeker de jongere groepen, zoals junioren en de twee paren om wording. zie je duidelijk een stijgende lijn. Dat het senior paar bijna de WK-score haalt, kun je zeker succesvol noemen.”

Voorzitter Venhuizen van het wedstrijdcomité Challenge Cup & NK was opgetogen over het evenement: “We wilden de kunstrijdsport in Nederland promoten en zoveel mogelijk mensen laten zien hoe leuk het is, ook nu we geen trekkers meer hebben als Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra. Met 130 rijders uit 24 landen, top of the bill, echt toprijders, is deze grote internationale wedstrijd prima geslaagd. Ik zou niet weten waarom hier minder mensen naar toe zouden komen dan naar de hardrijdwedstrijden in Thialf waar minder sporters uit minder landen aan meedoen. Maar het komt.”

Ultimate Skate Battles & Exhibiton Gala

De vierdaagse wedstrijd werd afgesloten met de ‘Ultimate Skate Battles & Exhibiton Gala’ en gaf deelnemers en publiek de mogelijkheid om ontspannen te ‘shinen’ en de beste en leukste performance te geven, tijdens de showbattle of met een demo.

De opening door synchroonschaatsteam Illumination van kunstrijvereniging Kids on Ice uit Eindhoven – dat zelf ook in de race is voor een WK-ticket namens Nederland – zette op krachtige wijze de toon en oogstte alom bewondering.

“De opening van het gala was leuk om te doen. Er zat veel publiek, vooral veel Japanners in verband met  de wereldtoppers uit Japan die hier deelnamen en dit was de laatste wedstrijd voor het WK in maart.”

Foto © Casper Beijn: Loïs Libregts

Schaatstalent Lois Libregts (14), vijfde nationaal en vijftiende internaitonaal bij de Advance Novice Ladies, wist goed te promoten waarom iedereen moest meedoen met de battle: “…Omdat het superleuk is als je meedoet, want je mag tegen allemaal buitenlanders schaatsen en je mag lekker gek doen of jezelf zijn. Het publiek juicht altijd lekker mee en het is gewoon een kick als je daar aan meedoet.”

Zelf sneuvelde Libregts, winnares van vorig jaar, in de halve finale. De finale van de battles was ook een Japanse aangelegenheid, want het ging tussen senior Sota Yamamoto en Advanced Novice lady Sara Honda, die van haar landgenoot en internationale topper natuurlijk niet zomaar kon winnen. Zo kon Yamamoto een mooie cheque op zijn naam schrijven.

Foto © Casper Beijn: winnaar Battles

De exhibition show optredens kregen de handen van het hele publiek op elkaar.Glenn uit de VS pakte uit met een nieuwe showkür, Didier Dijkstra liet zich van zijn beste kant zien op Bohemian Rhapsody, Macey Mellema trok onder luid gejuich nog eens alles uit de kast en Starr Andrews flitste op ‘Fever’. Het publiek ging nog één keer op de banken voor de prachtige küren van Wories, senior paar Dmitry Epstein & Liubov Efimenko en internationale toppers en kreeg zo meer dan waar voor haar geld. De volle tribunes smaken naar meer volgend jaar.

Meer informatie inclusief de complete uitslagen zijn te vinden op de website van Schaatsen.nl, alsmede op de Facebookpagina’s van Challenge Cup The Hague en KNSB Kunstschaatsen SBK. Ook de aftervideo van GymPOWER van de laatste dag van de Challenge Cup (Dag 4), met als cover een foto van fotograaf © Yoshida Rosenboom gemaakt onder persaccreditatie van © GymPOWER, is inmiddels online op het YouTubekanaal van de Sportredactie van GymPOWER en zijn via de fotolinks in dit artikel te bekijken.

Artikel © GymPOWER | Tekst, verslag, beelden en interviews © sportjournalist Casper Beijn onder persaccreditatie van © GymPOWER  | Coverfoto aftervideo GymPOWER © Yoshida Creative Productions & Photography: Rika Hikira

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.