NL Duet succesvol in World Cup Parijs

NL Duet succesvol in World Cup Parijs
Foto © Casper Beijn

PARIJS – Van 1 tot en met 3 maart 2019 wordt in Parijs de eerste van de negen wedstrijden synchroonzwemmen in de World Series 2019 van de internationale zwemfederatie FINA. Het Nationaal Duet van Nederland, bestaande uit Noortje en Bregje de Brouwer onder begeleiding van bondscoach Esther Jaumá Cayuela, zorgde op de eerste dag – vrijdag 1 maart 2019 – voor een uitstekende prestatie en grote verrassing, door met een nieuwe technische uitvoering een vierde plaats te behalen met een persoonlijk record: 84,1217 punten. Op zondag 3 maart 2019 komen ze weer in actie met de vrije uitvoering.  

In hetzelfde bad waar ze anderhalve week terug op uitnodiging van de Franse zwembond samen met synchroonzwemsters uit zeven andere landen deelnamen aan het ‘Gala International de Natation Artistique’, kon de tweeling aantonen waarom er intussen wereldwijd rekening gehouden wordt met dit duet in de race voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020. Het scheelde heel weinig met het favoriete duet uit Frankrijk, bestaande uit de zussen Charlotte en Laura Tremble, dat 84,6237 punten kreeg en waardoor beslag kon worden gelegd op het brons.

Net naast Oekraïne, Japan en Frankrijk op erepodium

Het goud ging naar het favoriete duet uit de Oekraïne, bestaande uit Anastasiya Avchuk en Marta Fiedina, dat ongenaakbaar met een uitstekende technische kür zich naar 90,7207 punten zwom. Het Japanse duet, bestaande uit Yakiko Inui en Megumu Yoshida, deed niet onder voor ze en kwam  heel dichtbij met 90,6474 punten. Het gastland van de volgende Spelen is op alle fronten flink aan het investeren, zo ook in haar sporters in elke sportdiscipline om volgend jaar zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Opmerkelijk genoeg besteedt de FINA in het verslag op haar website aandacht aan vele duetten en met name aan het Franse duet dat derde werd, maar noemt nergens de prestatie van het Nederlandse duet. De zussen Tremble komen uitgebreid aan het woord en benadrukken dat ze, ondanks het vele werk dat ze nog moeten doen om één en ander te verfijnen, ze heel blij zijn met dit brons, omdat ze zich in het laatste anderhalf jaar voor de Spelen van Tokyo graag willen positioneren met hun progressie ten opzichte van de internationale jury.

Doelen, stijgende lijn, verwachtingen, vertrouwen

De zussen De Brouwer hadden volgens de KNZB vooraf als doel 83,5 punten te halen voor de technische uitvoering. Met 84,1217 punten hebben ze dat ruimschoots gehaald en zodoende aangetoond met deze grote progressie goed bezig te zijn richting het kwalificatiemoment voor Tokyo 2020. De stijgende lijn die ze als eerstejaars senior in 2018 inzetten waarbij vele persoonlijke records bleven sneuvelen en ze in de top-8 eindigden op de Europese Kampioenschappen in Glasgow – waar vele duetten uit de wereldtop deelnamen -, blijft onder coaching van Jaumá Cayuela de goede kant opgaan.

Op het NK synchroonzwemmen in januari 2019 waar het nationaal duet met overmacht de nationale titel verdiende op beide onderdelen, waarbij ze 83,5430 punten voor de technische en 86,3333 punten voor de vrije uitvoering kregen, waren al de nodige, voorzichtige verwachtingen geschept. Duidelijk was toen al dat steeds hoger in de ‘tachtigers’ komen niet meer een doel, maar ook een realiteit was. Ook rechtvaardigde dit het vertrouwen in de verklaring van Jaumá aan GymPOWER dat ze richting een mogelijke top-5 positie toewerken.

Synchro-elite, euforie en gepaste bescheidenheid

Met 85 punten behoor je echt tot de toplanden, de elite van het synchroonzwemmen, en dat komt nu met rasse schreden dichterbij. Jaumá heeft er vertrouwen in en steekt haar waardering voor hun inspanningen niet onder stoelen en banken. “Ik ben trots op ze”, blijft ze uitspreken na elke uitvoering, medaille of niet. “Het is een geweldige uitdaging, heel motiverend voor hen en voor mij. Alleen maar positief. We staan nu aan het begin, maar we zijn bereid er voor te blijven werken en te laten zien dat dit topsport is en dat we er nu staan!”, verklaarde ze aan GymPOWER eind januari 2019. “Ze zijn halverwege waar we willen zijn nu. Ze zijn al erg gegroeid en kunnen op alle vlakken nog meer groeien…”

De zussen De Brouwer blijven bescheiden onder alle euforie. Op hun openbare Facebookpagina ‘Nationaal Duet’ vertellen ze met verwondering over hun prestatie op de eerste dag van de World Serie-wedstrijd in Parijs, waar ze hard voor gewerkt hebben: “Wow, wat een goed begin van deze eerste wedstrijd van het seizoen!” Zaterdag stonden de mixed duetten en groepen op het programma. Geen rustdag voor het nationaal duet, maar een trainingsdag waarop hard gewerkt werd om de laatste puntjes op de i te zetten.

Volgen via livestreamkanaal FINA

Zondag 3 maart 2019 werd de eerste ‘FINA World Series Artistic Swimming’ afgesloten met de vrije uitvoeringen, o.a. van de duetten. Het Nederlandse duet startte als eerste en werd uiteindelijk zesde met 83,8667 punten. “Netjes gezwommen, maar niet briljant”, was het commentaar van bondscoach Jaumá Cayuela volgens de KNZB. Het trio is tevreden met de deelname in Parijs, er zijn verbeterpunten om de oefeningen verder te verfijnen richting het ultieme doel: kwalificatie voor Tokyo 2020.

Het toernooi werd live uitgezonden op het FINA-livestreamkanaal. Meer informatie is te vinden op de website van de FINA, de internationale zwembond en de website van de KNZB.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Archieffoto © Casper Beijn onder persaccreditatie van © GymPOWER: Nationaal Duet op NK Synchroonzwemmen 2019 in Heerenveen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.