Groots debuut Veerman op American Cup

Groots debuut Veerman op American Cup
Foto © Maurice Smeets

GREENSBORO – Oranjeturnster Sanna Veerman heeft een groots debuut gemaakt op de AT&T American Cup in Greensboro, V.S.. Ze behaalde totaal 50,765 punten, de zesde score voor de meerkamp, wat haar (door een ex aequo op de derde plaats) de zevende plaats opleverde. Naast het prestigieuze toernooi in de V.S., waaraan ook Oranjeturner Bart Deurloo deelnam, werd er ook geturnd o.a. op teamtoernooien in Italië en Oostenrijk. In Linz behaalde Eythora Thorsdottir individueel de eerste plaats. Het junior team van België werd verrassend derde in Jesolo. Voor de turnliefhebbers een leuk en druk weekend, omdat alles te volgen was via livestream en vele fanpagina’s en blogs wereldwijd.

Sanna Veerman zevende op AT&T American Cup 2019

Traditioneel kwamen er wereldtoppers af op het goed gedoteerde toernooi in Greensboro, om zich te kunnen meten met de Amerikaanse supersterren. In een pre-Olympisch jaar pakken ze elke kans om hun skills en oefeningen te kunnen testen onder druk op het hoogste niveau. De gemiddelde D-score (geturnde moeilijkheid) op de vier toestellen loog er niet om. Bij de dames was dat 5,5 voor de eerste vier in het eindklassement, totaal was het: 5,225.

Veerman, die op het WK van 2018 in Doha, als reserve werd aangewezen voor Team Nederland en daardoor alleen kon toekijken, behaalde op de American Cup voor haar vier oefeningen gemiddeld een geturnde D-score van 4,95. Met name op sprong deed ze van zich spreken met een voortreffelijke uitvoering voor de vijfde score (14,100; D 5,0; E 9,1). Op brug was dat 12,666 (D 5,1; E 7,566), op balk 12,166 (D 5,1; E 7,066) en vloer 11,833 (D 4,6; E 7,233). Twee jaar geleden werd de nu geroutineerde Oranjeturnster Tisha Volleman achtste op de American Cup.

Een behoorlijk resultaat en mooie opsteker gezien de plankenkoorts van een eerste keer in zo’n exclusief gezelschap, dat alle ogen van de turnwereld op zich gericht wist. Als ze haar zenuwen onder bedwang weet te houden bij de laatste drie onderdelen en een nettere uitvoering kan geven van de oefeningen die ze qua moeilijkheid aankan, dan scheelt dat al een stuk in de score. Wedstrijdervaring is alles en dat heeft ze zeker kunnen opdoen op de American Cup.

Leanne Wong, de Amerikaanse junior all-round kampioen van 2018, veroverde het goud met 56,765 punten; landgenote Grace McCallum, vorig jaar ook tweede en lid van Team U.S.A. dat de wereldtitel veroverde in 2018, pakte het zilver met 56,465 punten; Mai Murakami uit Japan en Ellie Black uit Canada deelden ex aequo het brons met 55,732 punten. Hierna volgden nog twee turnsters vòòr Veerman: Kim Bui uit Duitsland verloor de strijd op balk en belandde met 54,199 punten op de vijfde plaats.

Yufei Lu uit China had niet haar beste dag in Greensboro, maar kwam toch alsnog tot 51,699 punten wat haar de zesde plaats opleverde, vòòr Veerman. Achter de Nederlandse eindigden Celia Serber uit Frankrijk, achtste met 49,798 punten, en Yunseo Lee uit Korea met 47,866 punten. Ondanks de redelijke moeilijkheidsgraad (respectievelijk gemiddeld 4,6 en 5,1) geen noemenswaardige concurrentie dit keer door grote fouten in de uitvoering op verschillende toestellen die hen de das omdeden.

Bart Deurloo zevende op de AT&T American Cup 2019

Bij de heren waren de geturnde D-scores (met diverse 6+ scores) op alle zes toestellen van het gezelschap van zeven turners duizelingwekkend hoog, wat ook een hoog gemiddelde opleverde: 5,6. De Amerikanen Yul Moldauer (eerste met 85,932 punten) en Sam Mikulak (tweede met 85,931 punten) hielden het goud en zilver thuis, met een krankzinnig verschil in punten: 0,001. Routinier Mikulak had een hogere gemiddelde D-score (5,76) dan de jongere Moldauer (5,65) en was de gedoodverfde favoriet, maar die wist hem uiteindelijk met een onwaarschijnlijke marge te overtroeven. Het brons ging naar de Chinees Yue Ma die 84,465 punten noteerde.

Petro Pakhniuk uit Oekraïne werd vierde met 82,864 punten. De Brit James Hall tekende voor de vijfde plaats met 82,698 punten en Christian Baumann uit Zwitserland voor plaats zes met 81,631 punten. Bart Deurloo sloot namens Nederland als laatste de rij met 76,932 punten, niet zijn beste meerkamp ooit. Gezien zijn gemiddelde D-score van 5,3 heeft hij nog steeds wel degelijk wat te zoeken op internationaal niveau wat betreft de meerkamp. Omdat hij een beschermde status heeft als lid van het vaste kernteam van Oranje, hoeft Deurloo sowieso niets te vrezen. De richtscore voor de komende kwalificatiewedstrijd om in te mogen stromen in de EK-trajectselectie van Team Nederland is 81,200 punten voor de meerkamp.

Eén lichtpuntje voor Deurloo was zijn score op rek: met 13,900 punten (D 6,00; E 7,9) zette hij de met de Chinees Ma gedeelde tweede toestelscore neer. De richtscore voor het instromen in de EK-trajectselectie van Team Nederland is 14,100 punten. Overigens kwam niemand in dit illuster gezelschap op 15,000 punten, ook niet aan de ringen (richtscore). Moldauer kwam op brug tot 14,966 punten met een dijk van een oefening (D 6,0; E 8,966). Aan de ringen zette nota bene de nummer drie, de Chinees Ma, de beste score neer: 14,333 punten (D 6,1; E 8,233).

Eythora Thorsdottir eerste op ‘TGW Austrian Team Open’

Foto © Yoshida Creative Productions & Photography

In Linz hield de Oostenrijkse gymfederatie ÖFT de ‘TGW Austrian Team Open’, de open Oostenrijkse Teamkampioenschappen waarbij er ook voor de individuele meerkamp een finale werd gehouden. Bij de dames was de teamwedstrijd nog enigszins een match, waarbij het Spaanse team met 141,500 punten het Oostenrijkse thuisteam (139,600) en het Noorse team (137,300) achter zich wist te houden. Van Israël (133,700) en het tweede Noorse team (133.300) hadden ze weinig te duchten. Bij de heren won het Noorse senior team met overmacht van de twee Oostenrijkse teams en het Sloveense team. Het verschil tussen nummer één en twee bedroeg liefst  53,95 punten.

Er namen geen Nederlandse teams deel in Oostenrijk. Het toernooi diende aan het begin van dit pre-Olympisch jaar kennelijk als oefenmoment voor Thorsdottir om in het nieuwe jaar weer voorzichtig weer internationale wedstrijdervaring op te bouwen na een bijna verloren jaar in 2018, waarbij ze EK en WK miste door een gebroken hand tijdens een training vlak voor de Europese kampioenschappen in Glasgow in de zomer van 2018. In november deed ze nog mee aan twee toernooien in Zwitserland, maar daar turnde ze nog alleen op enkele toestellen.

Bij de Arthur Gander Memorial turnde ze op sprong (13,300), brug (13,250) en vloer (13,400). Op de Swiss Cup, in een paarwedstrijd turnend met Bart Deurloo, turnde ze op vloer (13,050) en brug (12,950). Met een gemiddelde geturnde moeilijkheid van 4,76 toen. In Linz turnde ze op alle vier toestellen en was ze de affiche voor de dameswedstrijd van het toernooi. Naast de Marta Pihan-Kulesza, de turnende moeder uit Polen. Deze wist de Nederlandse wel te verslaan uitgerekend op haar kroontoestel balk (13,200 versus 13,050 punten), maar verknoeide haar kansen op het erepodium door een funeste brugoefening waar alles fout ging wat fout kon gaan.

Thorsdottir noteerde op de andere drie toestellen wel de hoogste score: 13.550 op sprong (D 4,600; E 8,950); 13,250 op brug (D 5,0; E 8,250) en 13,000 punten op vloer (D 5,0; E 8,3). Op balk had ze een hogere D-score dan Pihan (D 5,7 versus D 5,2), maar een mindere uitvoering (E 7,45) gaf Pihan-Kulesza (E 8,00) de beste score op dit toestel. Met haar gemidddeld (geturnde) D-score op de vier toestellen was Thorsdottir (5,075) gewoonweg een klasse te hoog en een maatje te groot voor de rest van het veld in Linz.

Er deden nog veertien andere deelnemers mee uit Noorwegen, Oostenrijk, Israël, Slowakije en Slovenië. Nora Irgens uit Noorwegen werd tweede met 47,050 punten, Bianca Frysak uit Oostenrijk derde met 46,600 punten. Op de American Cup zou Thorsdottir met 52,850 punten in de meerkamp zesde geworden zijn en op de Jesolo Trophy twaalfde. Het is maar uit welk perspectief je het bekijkt om de prestatie van Thorsdottir op (internationale) waarde te kunnen schatten. Er is in ieder geval nog werk aan de winkel om weer op internationaal topniveau terug te komen om een bijdrage te kunnen leveren aan de kwalificatie van Team Nederland voor de Spelen van Tokyo 2020. Er is nog tijd.

Team Belgium junior derde op Trophy City of Jesolo

Tijdens de twaalfde ‘International Trophy City of Jesolo’, een leuk lentetoernooi in de toeristische badplaats die als oefenwedstrijd wordt gebruikt aan het begin van het seizoen, trokken de Amerikaanse teams en turnsters niet zoals verwacht in alle categorieën aan het langste eind. Bij de senior teams werd wel beslag gelegd op het goud met 166,798 punten, maar dat waren ze aan hun stand verplicht. China pakte met 165,201 punten het zilver en liet het brons voor het Italiaanse thuisteam dat 161,333 punten noteerde. Genoeg om het team van Japan achter zich te laten, dat als enige met drie turnsters 150,866 punten noteerde voor de vierde plaats.

Bij de senioren individueel won Sunisa Lee uit de VS met 56,466 punten. Ze had een gemiddelde (geturnde) D-score van 5,85 punten. Ze versloeg daarmee Tingting Liu uit China, die 55,901 punten turnde voor het zilver, en landgenote Emma Malabuyo die 55,899 punten noteerde voor het brons. Het niveau in Jesolo was zo hoog dat pas nummer 14 op de lijst, Rinne Sakatani uit Japan, met de score van 50,733 punten onder de 52 puntengrens dook.

Bij de junioren dolf het Amerikaanse team het onderspit tegen een ontketend Rusland dat 165,234 noteerde. Het junior team van de VS noteerde 163,899 punten voor het zilver en, verrassend, gaf het junior team van België Italië (met twee teams), Japan en Duitsland het nakijken en pakte het brons met 152,734 punten. Individueel ging het goud wel naar de Amerikaanse Konnor McClain die 56,167 punten voor de meerkamp noteerde met een gemiddelde (geturnde) D-score van 5,325.

Tweede werd Vladislava Urazova uit Rusland met 55,200 punten, die landgenote Elena Gerasimova van het zilver afhield. Die noteerde 55,000 punten voor het brons en bleef daarmee landgenote Viktoria Listunova (vierde met 54,300) en de Chinese Xiaoyuan Wei (vijfde met 53,434) voor in de meerkamp. Er deden 31 turnsters mee, waarbij de Noemie Louon de beste Belgische was op de elfde plaats met 51,601 punten. Op zondag 3 maart 2019 worden nog de individuele toestelfinales geturnd.

Alle uitslagen van de AT&T American Cup en de Jesolo Trophy zijn te vinden op de website van USA Gymnastics en de organiserde club van het Italiaanse toernooi, SGA Gymnasium Treviso. De uitslagen van de ‘TGW Austrian Team Open’ zijn te vinden op de website van OEFT.at

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Credit beelden: archieffoto’s © Maurice Smeets (inzet – Sanna Veerman) en © Yoshida (Eythora Thorsdottir); video’s AT&T American Cup 2019 © USA Gymnastics; en poster © organisatie Trofeo Città de Jesolo 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.