Nieuw voltigetrainingscentrum inspireert

Nieuw voltigetrainingscentrum inspireert
Foto © Casper Beijn

Deze diashow vereist JavaScript.

LEIDSCHENDAM – Claire de Ridder en Nicolas Andréani organiseerden op 3 maart 2019 in hun manege Stal CK Bliss te Leidschendam weer een speciale trainingsdag voor voltigeurs. Hun nieuwe trainingscentrum, uitgerust met de modernste snufjes, zoals een mechanische barrel en een saltogordel inspireert zowel voltigeurs en trainers als longeurs en paarden. Deze dag was  een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen met aandacht voor opsprong, zwaaien en de kür. Na deze en de ook al geslaagde openingsinstuif op 22 december 2018 zullen regelmatig clinics en instuiven gehouden worden, vanuit een duidelijke visie op coaching en training in deze artistieke en acrobatische hippische sport.

De Ridder en Andréani, wereldkampioen voltige in 2012, laten in hun nieuw ingerichte trainingscentrum bij hun manege in Leidschendam zien dat ze elkaar ook professioneel goed aanvullen. Op 3 maart 2019 was het weer zover. Om goed voorbereid aan het seizoen te kunnen beginnen werd er hard getraind aan de verplichte oefenstof. Andréani heeft een duidelijke visie op het doen van fysieke training. Alle spiergroepen komen aan bod en afgelopen weekend was te zien dat voor een goede opsprong en zwaaien meer nodig is dan een bijrol in je training. Het deed denken aan de sportarena’s overal ter wereld waar turners laten zien hoe lastig het voltigeren op een stilstaand toestel al is.

Samenwerking, creativiteit en fysieke training

De Ridder, bekend om haar creativiteit, kan de ziel en de passie in de sport aanspreken. Om met je paard en longeur een goede driehoek te kunnen vormen, kun je niet steunen op je reserve. Als je je bewust bent van jezelf, ben je ook een maximale bijdrage aan de samenwerking met paard en longeur. Net als bij andere acrobatische sporten zoals acrogym is er niet één leider. Als je elkaar aanvult, ontstaat er volgens de Ridder iets dat veel mooier en krachtiger is dan de individuele prestatie. Samen kun je je verheffen tot iets beters. Creativiteit is een artistieke voorwaarde bij de voltigetraining. Met dans, improvisatie en interpretatie werd op 3 maart 2019 door De Ridder geïnspireerd en invulling gegeven op het programma als voorbereiding op het seizoen.

De Ridder: “Je kon zien dat er veel gemotiveerd talent is in Nederland. Er kwam na een trainingsdag al direct veel meer uit. Het was leuk te zien wat er allemaal uit de kinderen komt, als je meerdere verschillende aspecten traint. Er werd ook zeer snel vooruitgang geboekt op de barrel. Op de ‘movie’ hadden ze na anderhalf uur al zoveel meer zelfvertrouwen!” De groep was gevarieerd, van beginners tot voltigeurs uit de Nederlandse seniorenselectie en het Oranje juniorenteam, zoals Charlotte en Arthur Seidel. “Arthur en een beginnend meisje gooiden beide balancerend op een bal naar elkaar over, dat is dan voor beide niveau’s een uitdaging. En de monden vielen open bij Charlotte op de movie. In de middag werd door een selecte groep aan de kür gewerkt, geweldig!”

Gemotiveerd talent, trainingsonderdelen en nieuwe locatie

Net als bij de eerste training in de nieuwe opzet, afgelopen december haalde iedere deelnemer er het maximale uit. Krachtoefeningen, stabiliteit, lenigheid en coördinatie bleken voor ieder al direct belangrijke trainingsonderdelen. Ook waren er trainers en ouders vanuit andere sporten zoals de ritmische gymnastiek. Trainster Sandra Jansen: “Het is heel leuk om zo’n nieuwe trainingslocatie van binnen te zien. Zeker omdat hier veel mogelijkheden zijn die je normaal als je alleen een manege hebt, niet hebt. Met alle matten, movie, ballen en de mechanische barrel kun je veel doen. Ik was er met een team van mijn eigen vereniging en het was heel gezellig.”

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Claire de Ridder. De link in dit artikel verwijst naar de aftervideo van GymPOWER van de instuif op 22 december 2018 en staat op het YouTubekanaal van de Sportredactie van GymPOWER.

Artikel en verslag onder persaccreditatie © GymPOWER | Tekst, beelden en edit video © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.