Laatste WK-kwalificatie in Boedapest

Laatste WK-kwalificatie in Boedapest
Foto © Monique de Brouwer-Keij

Deze diashow vereist JavaScript.

BOEDAPEST – Van donderdag 28 februari tot en met 3 maart 2019 streden twee synchroonschaatsteams uit Eindhoven en Den Bosch op de Budapest Cup om het WK-ticket namens Nederland. In een prachtig deelnemersveld in de mooie Hongaarse hoofdstad stad werd Team ‘Illumination’ uit Eindhoven in de ISU-wedstrijd achtste met 114,620 punten, Team ‘Ice United’ uit Den Bosch elfde met 84,260 punten. Team Phoenix uit België bezette met 101,320 punten de negende plaats. Bij de non-ISU-wedstrijd in de categorie Juvenile behaalde Team Illuminice van Kids on Ice eerder de vijfde plaats met 27,270 punten.

Magische 120-puntengrens komt in zicht voor Team Illumination 

Bij de ISU-wedstrijd van de Boedapest werd Team Illumination van kunstrijvereniging Kids on Ice uit Eindhoven in de categorie senior zowel in de korte kür als de vrije kür achtste en behaalde totaal 114,620 punten, waardoor ze allround ook de achtste plaats behaalden. Met een nieuwe PB voor de lange kür. Totaal hebben ze de 103,98 punten van de Mozart Cup 2019 flink bijgespijkerd, al blijft de PB behaald op de eigen Lumière Cup (115,05) nog steeds overeind.

“Het is prima gegaan! Het team heeft goed geschaatst, ondanks wat kleine foutjes hebben ze toch weer een goede score behaald. Bij elke wedstrijd dit seizoen zijn scores boven de 100 punten gehaald, dus was het voor ons een stuk minder spannend op de Boedapest Cup dan vorig jaar toen we die die vereiste 100-puntengrens nog moesten halen.

De magische 120-puntengrens komt in zicht voor Team Illumination. Er is vertrouwen dat dit haalbaar is: “Vooral in de korte kür zit nog rek. Iedere wedstrijd is er veel verschil in de technische score van de elementen. Als je van alle korte küren (SP) hun beste elementen bij elkaar telt, komen ze op 25,42 terwijl de hoogste TES score 20,52 is. Met de hoogste componenten score van dit jaar erbij kan de score dan op 44,06 komen, terwijl onze PB nu 38,63 is. We hopen dat alles het WK op zijn plaats valt en in ieder geval de 40-puntengrens gehaald wordt.

Voor de lange kür is het verschil in de TES-score twee punten en kunnen ze tot 82,44 komen, waar nu het PB 78,55 is. Bij de vrije kür (FS) in Budapest hebben ze twee punten aftrek gekregen, één val geïncasseerd en de eindpose stond niet stil waardoor ze ook 1 punt aftrek kregen voor tijdsoverschrijding. Dus daar moeten ze ook over de 80 punten kunnen halen. Maar bij een WK is er altijd sprake van een wat strengere jurering, maar ondanks dat is en blijft een mooi doel om naar te streven!”

Poster © Boedapest Cup 2019

Laatste kans op WK-kwalificatie voor Team Ice United

De Boedapest Cup was de laatste mogelijkheid voor Team Ice United van de Bossche Kunstrijvereniging BKV om de KNSB-limiet te halen en zich te kwalificeren voor het WK. Ze hadden nog niet aan de eerste eis van de KNSB voldaan, 100 punten halen. Op de Lumière Cup in Eindhoven behaalden ze hun hoogste score voor korte en lange kür samen: 93,43 punten. Hierna behaalden ze op de French Cup in Rouen, Frankrijk, 79,88 punten; om vervolgens op de Trophy d’Ecosse in Dumfries, Schotland, 83,40 punten te behalen en af te sluiten op de Boedapest Cup met 84,26 punten.

Met respectievelijk de tiende plaats voor de korte kür en de elfde plaats voor de vrije kür werd Team Ice United in Hongarije allround elfde in hun laatste internationale wedstrijd van het seizoen. Op haar Facebookpagina schrijft de Bossche club: “De dames zijn met een tevreden gevoel teruggekeerd in Nederland. Op de korte kür hebben ze oor een aantal fouten veel punten laten liggen. Gelukkig konden ze zich goed herstellen tijdens de lange kür. Op deze prestatie kunnen ze heel trots zijn. Een goede ervaring die ze mee zullen nemen naar volgend seizoen.”

Na jaren succesvol in de Nederlandse top van deze sport te hebben meegedraaid, wordt er gebouwd aan nieuw elan. Daarbij wordt naast de trainingsarbeid ook het sportplezier voorop gesteld. “Ze hebben het weekend in Boedapest goed afgesloten door nog een wandeling te maken door de mooie stad Boedapest. Aan plezier was er niet te kort. Zelfs na drie internationale wedstrijden op korte termijn genieten de rijders nog van elke minuut samen.” Let op, ‘They’ll be back!’

Team Illuminettes uit Eindhoven bereidt zich voor op WK-debuut

Team Illuminettes, het juniorenteam van Kids on Ice, vertrekt over een week naar Neuchâtel, Zwitserland, waar van 14 tot en met 16 maart 2019 de Wereldkampioenschappen synchroonschaatsen voor junioren worden gehouden. Het team had al bij eerdere wedstrijden voldaan aan de KNSB-eis van 87 punten.

Het is de eerste keer dat Team Illuminettes aan een WK deelneemt. Een aantal jaar geleden heeft er wel een junior team van Kids On Ice ook meegedaan aan de Junior World Challenge Cup, een soort officieus WK. In die tijd werd er nog om het jaar een WK en een World Challenge Cup voor junioren gehouden.

Op de internationale Spring Cup, die van 15 tot en met 17 februari 2019 gehouden werd in Milaan, Italië, eindigde Team Illuminettes op de tiende plaats met 76,78 punten. In een internationaal sterk veld met elf teams uit o.a. toplanden als de V.S., Rusland en Zweden, wisten ze één team uit Italië achter zich te laten.

Op 14 maart 2019 zijn er vrije trainingen en op 15 en 16 maart 2019 wordt de wedstrijd gereden. Er hebben zich 23 teams uit 17 landen ingeschreven voor dit WK. Het doel voor Team Iluminettes zal moeten zijn om zoveel mogelijk teams achter zich te laten. “Het is een jonge groep die nog veel moet leren, maar mooi dat ze ervaring kunnen opdoen op dit internationale podium.” 

Meer informatie over de WK synchroonschaatsen 2019 voor junior teams is te vinden op de website van het toernooi.

Er lijkt geen discussie mogelijk dit keer over WK-ticket senior teams

Poster © WK Synchroonschaatsen Helsinki 2019

Bij de senioren is het nog even wachten op de officiële bevestiging van de KNSB, maar de uitslag van de Boedapest Cup 2019 kan niet anders betekenen dat Team Illumination bij de senioren naar het WK mag namens Nederland. Voor de kwalificatie worden de twee beste kuren van de French Cup en de Boedapest cup 2019 geteld. Er lijkt geen discussie mogelijk dit jaar wie naar het WK mag.

Voor Team Illumination was dit 38,63 voor de korte kür op de French Cup 2019 en 78,55 punten voor de lange kür op de Boedapest Cup 2019. Bij elkaar opgeteld is dat totaal 117,18 punten. Voor Team Ice United was dit de score van 29,75 punten voor de korte kür op de French Cup 2019 en 55,90 punten voor de lange kür op de Boedapest Cup 2019. Bij elkaar opgeteld is dat 85,65 punten.

De komende weken kan de WK-ganger haar twee groepsküren nog verfijnen en verder testen bij nationale wedstrijden. Op 22, 23 en 24 maart 2019 worden de Nederlandse Kampioenschappen synchroonschaatsen gehouden in Utrecht, tijdens de Kunstrijweek 2019. Op 6 april 2019 is er ook het ‘Gewestelijk Kampioenschap’ in Eindhoven.

Na een lang en intens seizoen in deze artistieke schaatssport volgen nog de Wereldkampioenschappen voor senior teams op 12 en 13 april 2019 in Helsinki, Finland. Het is nog niet bekend hoeveel en welke teams gaan deelnemen aan het WK, dus nog moeilijk in te schatten wat de kansen voor Nederland zijn. Meer informatie is te vinden op de website van het toernooi.

Meer informatie over de WK-kwalificatietraject synchroonschaatsen

De officiële uitslagen van de Lumière Cup Eindhoven 2018, de Mozart Cup Salzburg 2019, de French Cup Rouen 2019, de Trophy d’Ecosse Dumfries 2019, de Spring Cup Milaan 2019 èn de Boedapest Cup 2019 zijn te vinden op de websites van de toernooien zelf. Klik op de naam van het desbetreffende toernooi in de voorgaande zin voor meer info en de uitslagen. De selectienormen van de KNSB voor WK en WJK synchroonschaatsen 2019 zijn te vinden op haar website. De livestreambeelden van de Boedapest Cup zijn nog terug te kijken via deze link of op het Youtubekanaal van FS Media (link 1 en link 2).

Wie meer over de artistieke sport synschroonschaatsen en de twee topteams uit Eindhoven en Den Bosch te weten wil komen, kan hun websites en Facebookpagina’s bestuderen, of gaan kijken en/of auditie doen op hun jaarlijkse try-out-dagen. Voor Team Ice United van BKV is dat op 25 en 28 maart 2019 in het Sportiom in Den Bosch. Voor Team Illumination van Kids on Ice is dat met een teampresentatie in het IJssportcentrum in Eindhoven op 31 maart 2019.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva met een bijdrage van © Monique De Brouwer-Keij | Credit foto’s: inzetfoto © Monique De Brouwer-Keij en actiefoto’s © Bert Egelmeers/© Skatesynchrophoto (verstrekt door © Monique De Brouwer-Keij)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.