Grote delegatie uit Nederland op MIAC

Grote delegatie uit Nederland op MIAC
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

MAIA – Op donderdagavond 7 maart 2019 startte in Maia, Portugal, de prestigieuze Maia International Acro Cup, ook wel MIAC genoemd. Het megatoernooi dat liefst vier dagen beslaat en ook een FIG World Cup omhelst, wordt al voor de dertiende maal gehouden en is inmiddels traditie op de artistieke sportkalender. Elk jaar zijn hier dan ook een groot aantal deelnemers uit ons land te vinden. De krachtmeting op zo’n groot internationaal podium in het eerste deel van het seizoen levert waardevolle wedstrijdervaring op in de voorbereiding op kwalificatie voor de Nederlandse en Europese kampioenschappen. Dit jaar zijn er totaal vijftien Nederlandse teams naar Portugal gevlogen. Martine Hooijenga-Le Duc is in Maia aanwezig om namens GymPOWER verslag te doen van het toernooi en hun verrichtingen.

Van de vijftien zullen er dertien teams, negen van Acro Academy Noord Nederland (AANN) en vier van Sportacrobatiek Zwolle (SAZ), meedoen aan het ‘gewone’ internationale toernooi. Hierin strijden deze dagen bijna 850 gymnasten uit ruim twintig landen om de finaleplaatsen. Daarnaast zijn er twee teams van Flik-Flak Den Bosch (FFDB) die mee zullen doen aan de FIG World Cup.

Drie teams uit Nederland in actie op eerste dag MIAC 2019

Het was op donderdagavond 7 maart 2019 aan het senioren trio Danique van Berkum, Romy Zwiers en Ratna Hulleman van SAZ uit Zwolle om voor de Nederlandse teams het spits af te bijten. Na een kleine hapering in hun eerste balans element herpakten zij zich goed en maakten de oefening sterk af.

Daarna kwam de junioren damesgroep Amber Bosma, Famke van Wieren en Lian Boersma van AANN op de vloer. Het trio dat vanwege een teamwissel pas kort samen traint, zette desondanks een stabiele oefening neer.

Het derde Nederlandse team dat deze avond in actie mocht komen was het seniorentrio Nanda Huisman, Remke Huisman en Fei Oudhof, ook van AANN. Ook zij wisten een sterke oefening te laten zien, zelfs de hoogste balans score in hun categorie.

Britse teams Heathrow oppermachtig in categorie 13-19 jaar

Algemeen werd duidelijk dat in de leeftijdscategorie 13-19 jaar de club Heathrow uit Groot-Brittannië oppermachtig was, met als hoogtepunt de prachtige oefening van het gemengd paar Jordan Franklin en Ella Hanna-Sanz, die door de jury met een prachtige 29,250 beloond werd. Het paar scoorde dan ook technisch maar liefst 28,700 punten.

Daarbij vergeleken stak de 27,020 punten van Nathan van den Branden en Janne Somers bijna schril af, terwijl deze Belgen in de categorie senioren ook een prachtige oefening wisten neer te zetten.

Vierdaags programma MIAC-toernooi 2019 in Maia 

Vrijdag 8 maart en zaterdag 9 maart 2019 zullen in Maia nog lange dagen gevuld met kwalificaties zijn, voordat we weten wie er startbewijzen verdiend hebben voor die felbegeerde finaleplaatsen op zondag 10 maart 2019. Dankzij de livestream op het Youtubekanaal van Acrogymtv uit Nederland is het ‘normale’MIAC-toernooi (niet de FIG World Cup) live te volgen en blijft zo één van de best op afstand bekeken artistieke sporten ter wereld.

De Europese kampioenschappen acrobatische gymnastiek onder auspiciën van de Europese gymnastiekunie UEG worden voor de jeugd- en eerstejaars juniorenteams (EAGC) gehouden van 24 tot en met 27 oktober 2019 en voor de tweedejaars junioren- en seniorenteams (EK) op 30 oktober tot en met 3 november 2019 in Holon, Israël. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de UEG.

Artikel ©opyright GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits tekst, verslag en foto © Martine Hooijenga-Le Duc onder persaccreditatie van © GymPOWER; Foto inzet © Martine Hooijenga-Le Duc: seniorentrio Nanda Huisman, Remke Huisman en Fei Oudhof in actie op de eerste dag van het MIAC 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.