Eerste succes Nederland op MIAC 2019

Eerste succes Nederland op MIAC 2019

MAIA – De tweede dag van de Maia International Acro Cup (MIAC), vrijdag 8 maart 2019, had verdeeld over de dag vele Nederlandse teams. Voor de liefhebbers thuis (via livestream van AcrogymTV) en de meegereisde fans was het volop genieten.  De dag startte al vroeg met de Pupillen en Jeugd teams. Het is gelijk duidelijk dat ook hier het niveau (zeer) hoog ligt: er komen oefeningen voorbij van een kwaliteit die je doet betwijfelen of je inderdaad naar een Pupillen team zit te kijken. Maar ook hier sporadisch nog schattige kleintjes die hun passen vergeten, wat het publiek weer duidelijk maakt hoe overweldigend een dergelijk groot toernooi kan zijn, zeker voor de jongere gymnasten. Des te leuker voor de Nederlandse supporters dat aan het eind van de rit bij het opmaken van de balans alvast één finaleplaats geteld kon worden: het juniorentrio 13-19 jaar Amber Bosma, Famke van Wieren en Lian Boersma van Acro Academy Noord-Nederland verzekerde zich van een plek in de eindstrijd.

Het spits voor de Nederlanse team mocht op de tweede dag afgebeten worden door het jeugdtrio Djamilla Wisselink, Nynke Veenma en Emma Heitbrink van Sportacrobatiek Zwolle (SAZ). Dat deden ze met verve met een strakke oefening met mooie punten zodat de lat meteen gelegd was. Een uitdaging die de andere Jeugd trio’s graag aannemen. Clubgenoten Yousra Ben Haj Fredj, Kiara Palsma en Loren Klink wisten hier artistiek zelfs nog een beetje overheen te gaan.

Het trio Lisanne Hulder, Inge Speerstra en Xiao Mei Harms van Acro Academy Noord-Nederland (AANN) wist met een technisch strakke oefening zelfs bovenaan hun categorie te eindigen. Ook Pupillen damesgroep Zefanja Nieman, Robin Luinge en Ilse van Dam van Acro Academy zette een mooie oefening neer, die vanwege de grootte en kracht van de concurrentie in een veld met bijna zestig deelnemende teams!) niet voor een finaleplaats zorgde.

Nederlandse teams in categorieën jeugd en junioren

In de middag kwamen de teams in de leeftijdscategorie Junioren 12-18 jaar op de vloer. Hier was het gemengd paar Marten-Lin Visser en Tess Offringa van Acro Academy die indruk maakte met hun oefening. Ze zetten daarmee dan ook terecht de hoogste score neer in hun categorie. Bij de damesparen zette het duo Carlijn Gijssendorffer en Luca Munsterman van Sportacrobatiek Zwolle een mooie oefening neer die wel streng gejureerd werd.

Het duo Robin Hooijenga en Anna Koster van Acro Academy draaiden hun vrolijke oefening niet vlekkeloos maar zijn ook nog steeds op koers voor de finale. Damesgroep junior 13-19 Amber Bosma, Famke van Wieren en Lian Boersma van Acro Academy draaiden als enige al hun tweede – indrukwekkende – oefening van de wedstrijd en verzekerden daarmee de eerste finaleplaats voor Nederland! Tot slot kwamen hun clubgenoten junior 12-18 trio Myrthe Tognini, Nova Houtman en Arjenne Steenbergen hun balans tonen en zij sloten de dag ook spetterend af voor Nederland.

Deze diashow vereist JavaScript.

Sterke concurrentie in groot veld deelnemers 

Het gemengd paar Jordan Franklin en Ella Hanna-Sanz van Heathrow had opnieuw de hoogste score van de dag met een schitterende oefening. Ook de oefeningen van het Britse juniorentrio in de leeftijdscategorie 13-19 jaar, bestaande uit Molly Berry, Trudie Roper en Sumaiya Hines, en het juniorentrio in de leeftijdscategorie 12-18 jaar uit Kazachstan, bestaande uit Anita Vi, Ariana Pilipenko en Milana Vachshenko, waren volop genieten voor het publiek.

Mooi ook om te zien hoe teams waarbij iets niet helemaal goed gaat luid worden aangemoedigd, en dat we lid applaus volgt als het element toch blijft staan of opnieuw opgebouwd wordt. De sfeer is heel uitgelaten maar zeker ook sportief in de zaal. Seniorenteams kwamen vandaag niet in actie op het gewone toernooi.

Eén finaleplaats voor Nederland en meer mooi acro

Met al één zekere finaleplaats voor Nederland op zak en nog meer mooi acro in het vooruitzicht sloten we de dag af. Op zaterdag 9 maart 2019 zullen er hopelijk nog meer finaleplaatsen volgen! Hierna weten we definitief welke teams startbewijzen verdiend hebben voor die felbegeerde finaleplaatsen op zondag 10 maart 2019.

Dankzij de livestream op het Youtubekanaal van Acrogymtv uit Nederland is het ‘normale’ MIAC-toernooi (niet de FIG World Cup) live te volgen en blijft zo één van de best op afstand bekeken artistieke sporten ter wereld.

De Europese kampioenschappen acrobatische gymnastiek onder auspiciën van de Europese gymnastiekunie UEG worden voor de jeugd- en eerstejaars juniorenteams (EAGC) gehouden van 24 tot en met 27 oktober 2019 en voor de tweedejaars junioren- en seniorenteams (EK) op 30 oktober tot en met 3 november 2019 in Holon, Israël. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de UEG.

Artikel ©opyright GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits tekst, verslag en foto © Martine Hooijenga-Le Duc onder persaccreditatie van © GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.