Vier medailles en landenbeker op MIAC

Vier medailles en landenbeker op MIAC
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Lisanne Hulder, Inge Speerstra en Xiao Mei Harms

Deze diashow vereist JavaScript.

MAIA – Op zondag 10 maart 2019 startte de spannende finaledag van de Maia International Acro Cup (MIAC) 2019 in een afgeladen wedstrijdhal. De Portugese fans hadden een enorme trom meegenomen die elk gejuich overstemde, maar de Nederlandse fans – met vlaggen en oranje slingers – lieten zich zeker ook duidelijk horen. Elf Nederlandse teams kwamen hier dan ook ten tonele, met een indrukwekkende oogst als resultaat: twee gouden, één zilveren, één bronzen medaille, één keer vierde, drie keer vijfde, één keer zesde, één keer zevende en één keer twaalfde. De junior teams 12-18 jaar van Acro Academy Noord-Nederland (AANN) wisten met hun opgetelde scores derde te worden in de teamcompetitie van het toernooi om zo een mooie bronzen beker naar huis mee te nemen. Met deze resultaten bewijst Nederland wederom de sprongen die het land de afgelopen jaren gemaakt heeft richting internationale top.

Resultaten categorie Pupillen/Youth
De wedstrijd begon om acht uur met de jongste categorie ‘Youth’, niet te verwarren met Jeugd want het waren onze Pupillen die hier aan deelnamen. Inge Stienstra en Carola van Dijk van Acro Academy waren dan ook vandaag het eerste Nederlandse team op vloer. Met een prachtige oefening wisten zij de vijfde positie te bereiken – een hele mooie prestatie.

Het jonge mixpaar  van Acro Academy,  Ties Oosterhof en Rebecca Groote, wist de tijdsfout van vrijdag dit keer te voorkomen en werd met mooie scores de eerste medaille voor ons land binnen te slepen: door menig ouder mixpaar te verslaan kreeg het duo zilver omgehangen.

Resultaten categorie Jeugd/Age Group I
In de jeugd finale maar liefst drie Nederlandse teams in de finale. Jeugd, hier Age Group I genoemd, was overigens de enige categorie waarbij de telling in de finale opnieuw begon in plaats van dat de punten van kwalificaties en finale opgeteld werden. Hierdoor lagen alle kansen open voor de jeugdteams.

Dat wilde echter niet zeggen dat de jury soepeler werd. Een foutje in de oefening van Yousra Ben Haj Fredj, Loren Klink en Kiara Palsma  van Sportacrobatiek Zwolle werd zwaar gestraft door de jury waarna het trio twaalfde werd in deze finale. Toch mogen zij trots zijn op hun optreden en de finaleplaats op het MIAC 2019.

Clubgenoten Djamilla Wisselink, Nynke Veenma en Emma Heitbrink wisten een goede oefening neer te zetten en  zelfs een plekje te stijgen in de ranglijst: zij  werden knap vijfde op dit internationale toptoernooi.

Maar het was het trio Lisanne Hulder, Inge Speerstra en Xiao Mei Harms van Acro Academy dat op het erepodium mocht plaatsnemen. Met een megascore werd de groep verdiend eerste en ontving de gouden medaille.

Restultaten categorie Junioren 12-18 /Age Group II
Bij de Junioren 12-18, oftewel Age Groep II, volgde gelijk een derde medaille. Mixpaar Marten-Lin Visser en Tess Offringa  van Acro Academy zetten een mooie oefening neer die hen in de totaalscore knap op de bronzen positie bracht. Acro Academy damespaar Robin Hooijenga en Anna Koster maakte dure stappen om een element te redden en werd zevende in hun categorie.

Carlijn Gijsendorffer en Luca Munsterman van Sportacrobatiek Zwolle wisten wel een stabiele combi neer te zetten en werden hier zesde.

De laatste wedstrijd van de dag was voor de Junioren 13-19 en de Senioren. Damesgroep Amber Bosma, Famke van Wieren en Lian Boersma (Acro Academy) is pas anderhalve maand samen, maar wist in deze finale desondanks een keurige vijfde plaats te behalen. Een hele prestatie.

Resultaten categorieën Junoren 13-19/Senioren
Senioren Danique van Berkum, Ratna Hulleman en Romy Zwiers  van Sportacrobatiek Zwolke draaiden in de laatste ronde van het toernooi een hele strakke oefening, die hen net buiten het podium tot een prachtige vierde plaats bracht.

Het allerlaatste team van de hele wedstrijd dat op de vloer kwam was het Acro Academy trio Nanda Huisman, Remke Huisman en Fei Oudhof. Ze sloten het toernooi in stijl af met een imponerende oefening die hen daverend applaus en de gouden medaille opleverde.

Naast de twee gouden, de zilveren en de bronzen medaille mocht Nederland ook een bronzen beker mee naar huis nemen. De junior 12-18 teams Marten-Lin Visser & Tess Offringa, Robin Hooijenga & Anna Koster en Myrthe Tognini, Nova Houtman en Arjenne Steenbergen wisten met hun opgetelde scores derde te worden in de teamcompetitie van het toernooi. Hun club Acro Academy Noord Nederland mocht daarom de beker voor derde plaats mee naar huis nemen.

Internationale resultaten MIAC 2019 in Maia
Verder wist het Youth herenpaar Lenny McDonald en Michael Talebi met een voor die categorie mega-score ruime voorsprong te nemen op de concurrentie en veel applaus te oogsten. Het junioren herenvier Kieran Holbrook, Max Crawford, Andrew Morris-Hunt en Cameron.

Patrick-Lothian maakte opnieuw veel indruk op de overvolle tribunes. Junior mixpaar Jordan Franklin en Ellen Hanna-Sanz scoorden tot grote vreugde van het publiek opnieuw boven de 29 en senior herenpaar Bruno Ramalho en Fabio Beco zetten hun beste oefening van de wedstrijd neer.

Al met al viel er voor de acrofans genoeg te genieten onder het oorverdovend gejuich, geklap, gestampvoet en gefluit dat in Portugal bij zo’n wedstrijd hoort. Met de resultaten bewijst Nederland wederom de sprongen die het land de afgelopen jaren gemaakt heeft. Het opent ook de weg voor andere ambitieuze teams uit ons land die misschien volgend jaar een poging willen wagen op het internationale toernooi.

Europese kampioenschappen acrogym 2019

Dankzij de livestream op het Youtubekanaal van Acrogymtv uit Nederland was het ‘normale’MIAC-toernooi (niet de FIG World Cup) live te volgen en blijft zo één van de best op afstand bekeken artistieke sporten ter wereld. Hierop zijn de beelden van het MIAC 2019 nog terug te bekijken.

De Europese kampioenschappen acrobatische gymnastiek onder auspiciën van de Europese gymnastiekunie UEG worden voor de jeugd- en eerstejaars juniorenteams (EAGC) gehouden van 24 tot en met 27 oktober 2019 en voor de tweedejaars junioren- en seniorenteams (EK) op 30 oktober tot en met 3 november 2019 in Holon, Israël. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de UEG.

Artikel ©opyright GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits tekst, verslag en foto © Martine Hooijenga-Le Duc onder persaccreditatie van © GymPOWER; Foto inzet © Martine Hooijenga-Le Duc: Lisanne Hulder, Inge Speerstra en Xiao Mei Harms

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.