Eén turner op EK-kwalificatie Amsterdam

Eén turner op EK-kwalificatie Amsterdam
Foto © Casper Beijn: Turners en juryleden

AMSTERDAM – Zondag 10 maart 2019 werd in Sportcentrum Ookmeer in Amsterdam een kwalificatiemoment ingelast door de KNGU voor turners die wilden instromen in de Oranje-trajectselectie voor de Europese Kampioenschappen van 2019, ingebed in de hectische context van het druk bezette ‘eerste officiële turnweekend van het seizoen met kwalificatie en achtste finales turnen heren eerste tot en met derde divisie’. Naast vijf turners uit het Oranje-kernteam die op zich een ‘beschermde status’ hebben  (Casimir Schmidt, Michel Bletterman, Bram Verhofstad, Bram Louwije en Rick Jacobs), kwam ook Loran de Munck van SV Pax Hoofddorp in actie. In een interview met GymPOWER duidden technisch directeur Mark Meijer en Oranjecoach Dirk Van Meldert het één en ander over deze wedstrijd en het EK-traject. Bondscoach Bram van Bokhoven liet via een persverklaring van de KNGU achteraf weten het een nuttige voorbereidingswedstrijd voor het EK te vinden en stelt dat zijn turners op de goede weg zijn. 

Turners die dachten kans te maken op het behalen van de gestelde limieten konden deelnemen aan dit kwalificatiemoment om zodoende in te stromen in de al bestaande EK-trajectselectie.  De Munck was persoonlijk door Van Bokhoven gevraagd om deel te nemen, voor hem een goed teken voor zijn kansen op de EK-selectie. Van de andere drie kernteamleden van Oranje die afwezig waren in Amsterdam, werd door de KNGU aangegeven dat Frank Rijken geblesseerd is uitgevallen en dat Bart Deurloo en Epke Zonderland zich voor nu richten op het deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden van de FIG.

Oranje-kernteam, -instroomteam en -EK-trajectselectie

Deurloo en Rijken doen niet mee aan de EK, Zonderland wil wel meedoen aan de komende Europese titelstrijd in Sce Polen. het zgn. ‘individueel EK’ in Polen, waarbij geen landenteamwedstrijd wordt gehouden maar wel individuele meerkamp- en toestelwedstrijden. Bart Deurloo heeft geen interesse voor het EK, hij richt zich nu net als Zonderland op deelname aan de wereldbekerwedstrijden en later dit jaar het WK, richting de kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo, Japan. Yuri van Gelder is niet in de Oranje trajectselectie opgenomen en kwam ook niet in actie in Amsterdam. Of hij de kans krijgt deel te nemen aan wereldbekerwedstrijden, heeft de KNGU zich niet over uitgelaten.

Alleen Bletterman turnde een volledige meerkamp waarvoor hij 79,600 punten noteerde. Daarmee haalde hij door de bondscoach gestelde richtscore voor de meerkamp van 81,200 punten net niet. De andere vijf turners deden alleen oefeningen op een paar toestellen. Schmidt benaderde (van de vijf toestellen, op zijn specialiteit sprong na) volgens de officiële uitslag op vloer de richtscore (14,400 punten; richtscore: 14,500 punten); Bletterman was goed op sprong (één sprong voor 14,450; richtscore: gemiddeld 14,700 punten voor twee sprongen) en rek (13,800 punten; richtscore: 14,100 punten). Jacobs behaalde (van de twee toestellen) zijn beste score op sprong (14,350 punten voor één sprong). Verhofstad en Louwije turnden respectievelijk op drie toestellen en een toestel, maar hun scores bleven onder de gestelde richtscores.

Deze diashow vereist JavaScript.

Debuut, beschermde status en nuttige voorbereiding

Er lijkt nog volop werk aan de winkel voor de turners, maar er is nog weinig tijd. Van Bokhoven is van mening dat dit in de maand tot aan de EK in Polen nog helemaal goed gaat komen.  Door hun beschermde status als kernteamlid van Oranje is er nog niets aan de hand voor de vijf turners die daartoe horen. De Munck die, als hij wordt geselecteerd, zijn debuut als senior maakt in Oranje – deed in zijn eerste wedstrijd in lange tijd vooral van zich spreken op voltige met de op één na beste dagscore (13,400 punten), maar nog niet genoeg voor de richtscore (14,900 punten).  De Munck: “Het doel van vandaag is om alles uit te turnen. Ik doe vandaag brug en voltige. Het liefst alles perfect uitturnen, zonder al teveel moeite. Ik ben fit, dus het komt goed. Ja, ik hoop op een personal best.” De bondscoach heeft nog altijd een escape-route om een turner aan te wijzen voor de trajectselectie, al heeft deze niet geheel aan de richtscore voldaan. De KNGU zegt dat de bondscoach op 18 maart 2019 het definitieve Oranjeteam voor het EK 2019 bekend zal maken.

Aanwezig in Amsterdam bij de EK-kwalificatie waren naast technisch directeur Mark Meijer, bondscoach Bram van Bokhoven, Oranjecoaches Marcel Kleuskens en Daniel Knibbeler, ook de nieuwe Oranjecoach Dirk Van Meldert uit België die per 15 februari 2019 in dienst is getreden als trainer/coach om het KNGU-topsportprogramma Herenturnen op het Nationaal Trainingscentrum (NTC) te Hoofddorp. Meijer, de op dit moment veelbesproken technisch directeur van de KNGU hoopt, zo te zien, dat deze wedstrijd een voorbode is van meer succes in het herenturnen op het EK dit jaar: “Het belangrijkste voor de jongens die hier nu zijn is dat ze zich in de trajectselectie voor de EK gaan turnen. Dat de bondscoach zo objectief en zo goed mogelijk kan kijken wie hij in de trajectselectie voor de EK opneemt. Waarnaar gekeken wordt, is een vraag voor de bondscoach -die bepaalt de selectie-, maar ja, naar alles wordt gekeken. Er is daarna altijd overleg, maar uiteindelijk beslist de bondscoach.

Deze diashow vereist JavaScript.

Nieuwe Oranjecoach uit België vijfentwintig jaar in trainersvak

De al meer dan vijfentwintig jaar in het trainersvak actieve Van Meldert – o.a. in België en Oostenrijk- was benieuwd hoe zijn nieuwe pupillen van SV PAX het op deze wedstrijd zouden doen. Toegevoegd aan de technische staf van Van Bokhoven is hij een belangrijke tussenpersoon tussen club/NTC en de bondscoach. Deze ziet Van Meldert, volgens de persverklaring van de KNGU als ‘een goede aanwinst in het team van coaches om de ambities met betrekking tot het niveau van het Nederlandse turnen (jongens/heren) richting de toekomstige Olympische Spelen in Tokyo en verder mogelijk te maken.’

Van Bokhoven heeft alle vertrouwen in Van Merldert: “Ik ben ervan overtuigd dat Dirk met zijn rijke ervaring een bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van onze turntalenten. Hiermee realiseren we de wens om op alle trainingscentra een volwaardig coachesteam te laten functioneren.” Van Meldert benadrukte tijdens de EK-kwalificatie in Amsterdam: “Vandaag volg ik vanuit de club, of eigenlijk het Nationaal Centrum – want ik ben aangesteld door de KNGU – Casimir en Loran. Casimir gaat naar de EK binnenkort, daar is het Bram, de hoofdcoach die hem begeleidt. Ik wil weleens zien hoe hij het er (hier) vanaf brengt. Loran krijgt vandaag de kans om twee toestellen te turnen en daar wil ik hem graag in ondersteunen. Ze zijn fit en mentaal oké. Dat is ook belangrijk.”

Persconferentie in Papendal over marsroute Nederland 2kyo 2020

De officiële uitslagen van de EK-kwalificatie zijn te vinden op de website van de KNGU, tezamen met die van het ‘eerste officiële turnweekend van het seizoen met kwalificatie en achtste finales turnen heren eerste tot en met derde divisie’ in Sportcentrum Ookmeer in Amsterdam. De aftervideo met een beeldverslag van de EK-kwalificatiewedstrijd staat online op het YouTube-kanaal van de Sportredactie van GymPOWER, met een link bovenin dit artikel.

Dinsdag 26 maart 2019 geeft Van Bokhoven tezamen met de bondscoach van de Oranje-damesturnselectie een persconferentie in Papendal om de marsroute richting Tokyo 2020 uit te leggen.

Artikel © GymPOWER | Tekst, interviews, beelden en verslag © Casper Beijn onder persaccreditatie van © GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.