Ritmisch gymnastes krijgen beloftestatus

Ritmisch gymnastes krijgen beloftestatus

Deze diashow vereist JavaScript.

BEEKBERGEN – In dezelfde maand waarin gebleken is dat de KNGU het Olympische trampolinespringen als topsport heeft afgestoten en alle topsportstatussen wil beëindigen, blijkt de turnbond de ritmische gymnastiek weer als topsport te erkennen. Er is met succes een topsportstatus ‘Belofte’ – een financiële toelage voor sporttalenten – voor een jaar bij de NOC*NSF aangevraagd te zijn door de KNGU voor tien solistes in de ritmische gymnastiek, waaronder twee senioren en een junior. Uiteraard is iedereen in de Nederlandse RG-wereld heel blij met dit goede nieuws: “Een mooie eerste stap om de Nederlandse RG-sport na jaren weer internationaal op de kaart te zetten.” 

Het aparte van de aanvraag en toekenning ligt in het feit dat de NOC*NSF ook voor de beloftestatus eist o.a. dat het prestatieniveau van de sporter in kwestie uitzicht geeft op internationaal top 8 niveau senioren en de KNGU zich zou baseren op de door de gymnastes in het verleden behaalde resultaten. Een reden waarom de KNGU in de afgelopen twintig jaar zelden tot geen individuele gymnastes uitgevaardigd heeft naar internationale titeltoernooien zoals EK, WK en Olympische Spelen. In 2015 en 2017 zijn twee junior teams, zogenaamde RG-groepen, afgevaardigd naar de Europese Kampioenschappen, waar ze respectievelijk eindigden op de twintigste en vierentwintigste plaats. De deelnemende gymnastes hebben toen, zonder topsportstatus, alle kosten van de tweejarige EK-trajecten zelf moeten opbrengen.

Topsport RG, meerjarenplan en internationaal op de kaart

In het document waarin één en ander schriftelijk over de aanvraag en toekenning van de topsportstatus voor ritmisch gymnastes bevestigd wordt, wordt uitgelegd dat sinds het lopende seizoen (2018-2019) ‘Topsport RG’ een nieuwe tak is binnen de Landelijke Technische Commissie Ritmische Gymnastiek van de KNGU. Doel van deze werkgroep is om met behulp van een meerjarenplan zich in te zetten om Nederland – net als voor de oprichting van de KNGU in 1999 – weer internationaal te laten meedraaien met aansprekende resultaten.

Ter ondersteuning hiervan hebben Landelijke Technische Commissie en de werkgroep Topsport RG met de steun van de KNGU besloten om buitengewoon getalenteerde gymnasten met potentie, ambitie en in het verleden behaalde goede resultaten voor te dragen bij het NOC*NSF voor een talentstatus.

Bij het selecteren kwamen gymnasten uit de huidige beloftenselectie in aanmerking die zich hiervoor moesten kwalificeren op de New Year’s Trophy 2019 in Amsterdam. Daarbij dienden de gymnastes die voor een belofte-topsportstatus voorgedragen zijn, geboren te zijn in 2010 of eerder en over een Nederlands paspoort te beschikken, alsmede ook uit te komen in de eerste divisie en op de landelijke finales van 2018 op A-niveau eerste of tweede te zijn geworden.

LOOT-voorzieningen voor school en opleiding naast topsport

De bronzen medaillewinnaars op het NK van 2018 grijpen naast de status die gekoppeld is aan de LOOT-voorzieningen die de combinatie van topsport beoefenen met school en opleiding in goede banen regelen. Omdat sporters dan bijvoorbeeld hun verplichtingen met betrekking tot school- en opleidingexamens over langere periodes kunnen spreiden en toestemming verkrijgen voor afwezigheid wegens deelname aan buitenlandse toernooien.

De B-talentstatus is door de KNGU aangevraagd en verkregen voor senioren Cheyenne Stoffer en Yasmin van Es, junior Julia van Gils, alsook de jeugdige Valeria Baars, Laila van Es, Femke Barhorst, Anne Werner, Iza van de Burgt, Daniela Boaz en Annamaria Visotskaya. Daarbij is RGC Eleganza uit Utrecht spekkoper met vier gymnastes met een topsportstatus, gevolgd door de jongste topgymclub van Nederland Rhythmic Dreams Gymnastics Academy (RDGA) uit Hoofddorp met drie gymnastes. GTV De Badhoeve uit Amsterdam, RKSV Wilskracht uit Alphen aan den Rijn en Ritmica RG Club uit Alkmaar hebben nu alle drie één gymnaste in de gelederen met een topsportstatus van de NOC*NSF.

Vervolg topsportstatus ritmisch gymnastes in Olympisch 2020

De werkgroep Topsport RG bepaalt na dit jaar, op basis van de behaalde progressie en daaraan gekoppelde resultaten, of de topsportstatus opnieuw aangevraagd wordt voor bovenstaande gymnasten en of andere gymnasten uit de ‘beloftenselectie’ in aanmerking komen voor deze status. Een vervolg in het Olympisch jaar 2020 wordt bij voorbaat niet uitgesloten.

Meer informatie over de Beloftestatus is te vinden op de website van de NOC*NSF.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Credit archieffoto’s onder persaccreditatie © GymPOWER: (inzet) © Ineke Klaassen, © Yoshida Creative Productions & Photography (Instagram @yoshidafotografie) en © Bart Treuren/RGym.eu

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.