Finaleplaats op World Cup voor Nederland

Finaleplaats op World Cup voor Nederland
Detail foto © Cindy Welten-De Mare

MAIA – Tegelijk met de Maia International Acro Cup (MIAC) van 6 tot en met 11 maart 2019 werd ook een FIG World Cup georganiseerd. Reeds voor de achtste keer gaat het prestigieuze Portugese acrotoernooi vergezeld van een wereldbekerwedstrijd van de internationale gymnastiekfederatie, waar landen hun beste senior teams naar toe mogen afvaardigen. Er deden dit jaar namens Nederland twee teams van Acro Flik-Flak uit Den Bosch mee, die in de race zijn voor kwalificatie voor de Europese Spelen van 2019: het mixed paar Fenne van Dijck en Stef van der Locht alsook de damesgroep Lynn de Bock, Lotte van Vugt en Fem van Os. Deze kans is goed benut door beide, waarbij het duo er zelfs een finaleplaats uit wist te slepen en achtste werd en het trio elfde. Een topprestatie voor Nederlandse begrippen die veel belooft voor hun aspiraties. 

Testmoment kandidaten Europese Spelen

Op het WK 2018 in Antwerpen werd namens Nederland beslag gelegd op twee startbewijzen voor de continentale Spelen van Europa die van 21 tot en met 30 juni 2019 gehouden worden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, één voor de categorie senior gemengd paar en één voor de categorie senior damesgroep.

Het kwalificatietraject voor de Nederlandse trio’s is officieel nog niet afgerond, maar wat de mixed paren betreft is het duo Van Dijck en Van der Locht de enige kandidaat die op het juiste niveau kan functioneren om aanspraak te maken op het Nederlandse ticket voor de Europese Spelen.

Ter voorbereiding op deelname daaraan, met teams die tot de wereldtop behoren, zijn de ‘World Cups’ van de FIG belangrijke testmomenten om relevante wedstrijdervaring en de nodige naamsopbouw in deze jurysport op te doen. Dus mooi dat deze twee teams mochten en konden meedoen aan de wereldbekerwedstrijd die gekoppeld aan de MIAC gehouden werd in Portugal.

Eerste oefening van de mixed paren

Op de MIAC 2019 was het mixed paar Kirill Startsev en Victoria Aksenova vooraf favoriet. Vorig jaar veroverde dit Russische duo in alle drie de wereldbekerwedstrijden van de FIG het goud.

Het leek eerst mis te gaan toen ze voor een foutje streng afgestraft werden en slechts tot een score van 26,560 punten voor hun balansoefening kwamen.Een leuke score, maar niets in vergelijking met de gebruikelijke scores in de wereldtop. Landgenoten Kirill Volynkin en Madina Zakariaeva doken met een ruime score van 30,320 punten in het gat dat Startsev en Aksenova open lieten vallen.

Het Nederlandse duo Van Dijck en Van der Locht draaide een hele stabiele balansoefening tussen al dit acro-geweld. Ze haalden met 27,290 punten, de zevende score in hun categorie, waar totaal veertien mixed paren aan meededen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Eerste oefening van de damesgroepen
Het trio De Bock, Van Vugt en Van Os zit nog volop in de kwalificatieprocedure voor de European Games. Zij hebben reeds twee keer aan een minimum-limiet voor tempo- en balans voldaan in eigen land. De definitieve beslissing zal voor hen vallen bij de World Cup in Puurs, en deze World Cup in Maia kon dus als generale repetitie fungeren.
De damesgroepen startten op dag één met hun tempo oefening. Bovenaan in hun categorie eveneens Rusland, in de vorm van het trio Daria Chebulanka, Anastasiia Parshina en Kseniia Zagoskina. Bij de World Cup in Bakoe wist het trio ook al goud te halen, en met een keurige score van 29,170 punten leken zij daar nu ook naar op weg.
Het trio De Bock, Van Vugt en Van Os zette hier een strakke tempo oefening neer die hen 26,890 punten opleverde. Het was de achtste score in hun categorie van twaalf damesgroepen. Daarmee waren beide Nederlandse teams op koers voor een finaleplaats.
Tweede wedstrijddag voor beide categorieën
Op dag twee van de MIAC-wereldbekerwedstrijd werden de rollen omgedraaid: Van Dijck en Van der Locht mochten nu hun tempo oefening draaien, terwijl De Bock, Van Vugt en Van Os hun balans op de vloer mochten brengen.
Voor het mixed paar betekende dit de prachtige score van 27,780 punten, de zesde score in hun veld. Daarmee waren zij verzekerd van een finaleplaats op de laatste dag van de World Cup.
Het Nederlandse trio liep echter door een foutje in hun verder prachtige balansoefening punten mis. Omdat er slechts acht van de dertien teams naar de finale mochten hield het World Cup-avontuur voor hen hier op. In Puurs zullen zij ongetwijfeld een nieuwe poging wagen om in de finale te komen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Finale mixed paren World Cup MIAC 2019
Op de finaledag was het dus aan het mixed paar Van Dijck en Van der Locht om Neerland’s eer hoog te houden, en dat deden zij met verve. Met een combinatie-oefening die door de jury werd beloond met 27,480 punten, zetten zij een prestatie neer die hen op de achtste plaats liet eindigen.
In dit veld, waar de kleinste details het verschil kunnen maken en waar de favorieten alsnog het goud grepen met een bizarre score van 29,940 punten, is een finaleplaats bemachtigen en zo’n score als het Nederlandse duo neerzetten zeker een prestatie om heel trots op te zijn.
Het trio Chebulanka, Parshina en Zagoskina wist voor de finale-oefening zrlfs liefst 30,200 punten te scoren. Het zijn punten waar we in Nederland vooralsnog alleen van kunnen dromen, maar de mogelijkheid tot aansluiting waar het finaleplaatsen betreft ligt er al wel.
Met de World Cups in de voorbereiding kan Nederland hopelijk op de European Games de sport mooi in de kijker zetten. Op 12 tot en met 14 april 2019 staat de volgende World Cup op het programma. Deze zal gehouden worden in Puurs, België, tegelijkertijd met de Flanders International Acro Cup (FIAC) 2019.
De complete uitslagen en meer info zijn te vinden op de website van de FIG en de website van de MIAC.
Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Tekst en verslag © Martine Hooijenga-Le Duc | Foto’s gemaakt door © Cindy Welten-De Mare/AcrogymTV, verstrekt door Emil Buijs

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.