Teleurstellend optreden op World Cup

Teleurstellend optreden op World Cup
Foto © Casper Beijn

BAKOE – In de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe is de eerste dag van de World Cup voor de turners van de Nederlandse EK-selectie uitgelopen op een grote teleurstelling. De drie die in actie kwamen aan de ringen, op brug en op vloer bleven ver verwijderd van een finaleplaats, maar ook de behaalde punten per oefening bleven laag onder de gestelde ideale richtscores voor Oranje. 

Vier dagen na de kwalificatiewedstrijd in Amsterdam en een dag nadat bondscoach Bram van Bokhoven zijn definitieve keuze voor de Europese Kampioenschappen bekend maakte via een persverklaring – die hij volgens een eerder persbericht van de KNGU pas op 18 maart 2019 zou aankondigen -, traden de geselecteerde turners aan voor  de wereldbekerwedstrijd in de Azerbeidzjaanse hoofdstad.

Aanwijzing Oranjeturners voor EK 2019

Van Bokhoven wees voor zijn ideale EK-team Casimir Schmidt, Bram Verhofstad, Michel Bletterman, Rick Jacobs, Bram Louwije aan, alsmede Epke Zonderland die de kwalificatiewedstrijd in Amsterdam aan zich voorbij had laten gaan.

De Nederlandse bondscoach heeft bepaald dat Jacobs en Louwije volgende maand op het EK op drie toestellen zullen turnen: Jacobs op vloer, ringen en sprong; Louwije op voltige, ringen en sprong. Verhofstad turnt op vier toestellen: vloer, voltige, sprong en rekstok. Zonderland komt in actie op brug en rekstok.

EK-voorbereiding op twee World Cups

De voorbereiding van de Nederlandse turners voor het zgn. ‘individueel EK’ volgende maand in Polen bestaat uit het turnen van goed gedoteerde wereldbekerwedstrijden – deze week van 14 tot en met 17 maart 2019 in Bakoe en volgende week van 20 tot en met 23 maart 2019 in Doha, Qatar -, waar per toestel wordt geturnd.

Op de eerste dag in Bakoe kwamen Schmidt, Bletterman en Louwije in actie. Bletterman die net als Schmidt aangewezen is door Van Bokhoven om op het EK de meerkamp van zes toestellen te turnen, kwam in Bakoe alleen op de eerste dag in actie, op twee toestellen: vloer en brug.

Geturnde scores en richtscores Oranje

Op vloer in een veld met veertig deelnemers noteerde Bletterman slechts 11,900 punten voor de 34ste plaats. De richtscore voor Oranje voor dit onderdeel is 14,500 punten. De beste turner in dit veld met 40 deelnemers in Bakoe, de Kazach Milad Karimi, kwam tot 14,433 punten. De nummer acht en laatste die de finale bereikte, Rayderley Zapata uit Spanje, noteerde 14,033 punten voor zijn oefening. Schmidt was ingeschreven voor dit toestel, maar zag op het laatste moment af van deelname (DNS).

Op brug noteerde Bletterman 10,600 punten voor de 37ste plek. De richtscore voor Oranje voor dit toestel is 14,800 punten. Louwije die op de eerste dag alleen op een toestel in actie kwam, noteerde op dit toestel 12,000 punten waarmee hij zich tevreden moest stellen met de 31ste plek bezette. De beste turner op dit toestel in een veld met 37 deelnemers was de Rus Vladislav Poliashov die met 14,866 punten als eerste zich voor de finale plaatste. De nummer acht en laatste die de finale bereikte, Andrey Likhovitskiy uit Wit-Rusland, noteerde 14,200 punten.

Aan de ringen kwam Schmidt tot 12,800 punten voor de 23ste plaats. De richtscore voor Oranje voor dit toestel is 15,000 punten. De beste turner in dit veld met 33 deelnemers in Bakoe, de Brit Courtney Tulloch, bereikte de finale met 14,800 punten. De nummer acht en laatste die de finale bereikte, Nikita Simonov uit Azerbeidzjan, kon het thuispubliek verblijden door 14,433 punten.

Tweede dag in Bakoe en plan voor Doha

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijd in Bakoe komen volgens de persverklaring van de KNGU vier turners in actie op drie toestellen: meerkamper Schmidt op sprong en voltige, Louwije op voltige en samen met Epke Zonderland op rekstok, en Jacobs maakt zijn World Cup-debuut op sprong. Meerkamper Bletterman komt niet in actie en Verhofstad is geheel afwezig in Bakoe.

Het is te hopen dat op de tweede dag van de World Cup in Bakoe de Oranjeturners die in actie mogen komen zichzelf weten te herpakken. Op dit wereldpodium etaleer je alvast voor jezelf en voor je land het visitekaartje voor de komende titeltoernooien dit jaar, de EK in Polen en de WK annex Olympisch kwalificatietoernooi in Stuttgart, Duitsland. De complete uitslagen van de eerste dag zijn te vinden op de website van de Azerbeidzjaanse gymfederatie AGF.

Volgende week op de World Cup in Doha komt Bletterman weer in actie, samen met Jacobs, Louwije, Verhofstad en Zonderland. Meerkamper Schmidt ontbreekt dan. De Europese kampioenschappen vinden van 10 tot en met 14 april 2019 plaats in Szczecin, Polen.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Archieffoto EK-kwalificatie © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.