Zonderland in rekfinale World Cup Bakoe

Zonderland in rekfinale World Cup Bakoe
Foto © Maurice Smeets/© 108sports.online

BAKOE – Op de tweede kwalificatiedag van de World Cup voor toestelspecialisten in Bakoe, Azerbeidzjan, is Oranjeturner Epke Zonderland erin geslaagd om met een score van 14,216 punten de finale op rek te bereiken. Een lange steenworp verder dan collega Bart Deurloo op de World Cup voor meerkampers in Stuttgart, kwamen ook Rick Jacobs, Casimir Schmidt en Bram Louwije in actie op respectievelijk sprong, voltige en rekstok, maar konden niet in de voetsporen van Zonderland treden. Jacobs maakte wel indruk met een vijftiende plaats op sprong.

Opmerkelijk is dat Zonderland in deze kwalificatieronde nog protest aangetekend heeft tegen de score die de jury aan zijn uitvoering van de oefening had toegekend die vrij laag uitviel (E-score: 7,833). Per verloren aangetekend protest bij de jury, is de protestant de borg van een paar honderd euro kwijt. In de eindronde beginnen alle acht finalisten met een schone lei.

Screenshot promovideo FIG World Cup Turnen Bakoe 2019 met o.a. Epke Zonderland als affiche

Protest Zonderland tegen E-score in kwalificatieronde

De Japanner Hidetaka Miyachi, dezelfde die Zonderland van het goud afhield op de World Cup in Melbourne in februari 2019, turnde in Bakoe de hoogste score aan het rek: 14,566 punten. Andrey Likhovitsky uit Wit-Rusland bereikte de rekfinale als achtste met 13,800 punten. Het wordt geen gemakkelijke wedstrijd voor Zonderland en het is zeker nog geen gelopen race voor de regerend wereldkampioen.

Het veld in de eindstrijd is gelardeerd van grote namen op dit toestel, met wie Zonderland al eerder met en zonder succes het duel is aangegaan op internationale titeltoernooien. Zoals Oliver Hegi uit Zwitserland die in 2018 op het EK in Glasgow de Europese titel wegkaapte. Hier eindigde hij in de kwalificatie met 0,016 punten onder Zonderland. Tin Srbić uit Kroatië snoepte Zonderland de wereldtitel af in 2017.

Doch gezegd moet worden dat Zonderland bekend staat om zijn comebacks als vurige phoenix in finalerondes. Alles kan gebeuren en niemand kan rustig turnen in Bakoe zonder zich zorgen te maken over wat de Nederlandse rekvirtuoos op zijn kroontoestel gaat doen. Om de richtscore voor Oranje (14,100 op basis van de  score van de nummer drie op het EK 2018 in Glasgow) hoeft hij zich geen enkele zorgen te maken, als dat al zou hoeven.

Louwije kreeg een kans om ook op de rekstok te turnen en eindigde in een veld met 33 deelnemers op de 27e plaats met 11,466 punten. Op het EK komende maand in Szczecin, Polen, staat hij geboekt voor voltige, ringen en sprong. Bram Verhofstad is door bondscoach Van Bokhoven aangewezen om naast Zonderland en meerkampers Casimir Schmidt en Michel Bletterman op dit toestel te turnen, maar hij was afwezig op de tweede dag in Bakoe.

Archieffoto © Maurice Smeets: Rick Jacobs

Prima prestatie Jacobs met vijftiende plek op sprong

Wat betreft de andere Oranjeturners in Bakoe, zette Rick Jacobs in zijn wereldbekerdebuut een prima prestatie neer met gemiddeld 13,929 punten voor zijn twee sprongen, wat de vijftiende plaats in het eindklassement opleverde. Hij noteerde 13,858 punten (D 5,2; E 8,866) voor de eerste, waarbij hij 0,3 punten aftrek kreeg en er ook protest werd ingediend tegen de door de jury toegekende E-score. Voor zijn tweede sprong kreeg ie 14,000 punten (D 4,8; E 9,2).

Jacobs bleef maar zes plaatsen verwijderd van een finaleplaats in een veld met 32 deelnemers, waaronder zelfs legende Marian Dragulescu (38) die na een succesvolle hartoperatie nog geen echt afscheid wil nemen van de sport (tweede reserve met 14,249). Een veelbelovende prestatie van de Oranjeturner uit Heerenveen. Toch maar deze jongeman op de turnvloer nog scherper in de gaten houden voortaan!

De beste score op sprong in de kwalificatieronde was voor Christopher Remkes uit Australië (eerste 14,716), de achtste en laatste turner die de finale bereikte Igor Radilov uit Oekraïne (14,266). Het luisterde allemaal erg nauw in Bakoe op dit toestel. Met een achterstand van 0,004 punt belandde Konstantin Kuzovkov uit Georgië op de reservebank (eerste reserve).

Schmidt en Louwije kwamen ook op voltige in actie maar bleven hier steken op respectievelijk de 26e (11,466) en 35e plaats (10,000) punten. De richtscore voor Oranje is 14,900 punten. Dat zou zelfs de Japanner Kaito Imabayashi, de beste in Bakoe op dit toestel met 14,866 punten, niet halen. De achtste en laatste turner die de World Cup finale op dit toestel bereikte, was Hao Weng uit China die 14,166 punten noteerde.

De World Cup in Bakoe is aangemerkt als testwedstrijd, dus het kan zijn dat de heren hier niet op volle toeren hebben gedraaid en dit bewaren voor het EK in Polen. Volgende week op de World Cup in Doha komt Bletterman weer in actie, samen met Jacobs, Louwije, Verhofstad en Zonderland. Meerkamper Schmidt ontbreekt dan. De Europese kampioenschappen vinden van 10 tot en met 14 april 2019 plaats in Szczecin, Polen.

De complete uitslagen van de tweede dag van de FIG World Cup turnen 2019 in Bakoe zijn ook te vinden op de website van de Azerbeidzjaanse gymfederatie AGF.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Archieffoto’s © Maurice Smeets/108sports.online: Epke Zonderland (inzet) en Rick Jacobs | Credits screenshot promovideo FIG World Cup Turnen Bakoe 2019 @ FB © AGF

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.