Kijkspektakel @ PSV Masters Diving Cup

Kijkspektakel @ PSV Masters Diving Cup
Foto © Therry da Silva

EINDHOVEN – Terwijl de huidige jonge iconen van de sport, Celine van Duijn en Inge Jansen weer hoge ogen gooiden op de FINA World Cup Series in Beijing, China, werd van 8 tot en met 10 maart 2019 in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven de PSV Diving Cup & NK gehouden. Voor de Masters van 18+ die met enthousiasme (weer) hun sportcarrière vervolgen of oppakken in het schoonspringen, waaronder ook Nederlandse Olympiër van 2016 Uschi Freitag, drievoudig goud-winnaar op de Gay Games 2018 Andy Ostiana, drievoudig Europees kampioen Masters namens Nederland Yadollah Bashtbavi, zesvoudig Nederlands kampioen en nu ‘Diving mom’ Anke Muijzers, Marlies Verschuren en Danielle Klaver-Overdijk die een mooie comeback maakten en vele (andere) voormalige gymnasten zoals ex-trampolinespringster Yanaika Holst en ex-turnsters Anouk van der Wijck (van Tetering) en Yvonne van der Meer.

Er was volop actie, spanning en kijkspektakel in een gemoedelijke en inspirerende sfeer, met deelnemers in diverse leeftijdscategorieën, onderdelen en klasses, waaronder enkelen die vorig jaar van zich deden spreken op het EK in Slovenië, de Gay Games in Parijs en zelfs drie jaar terug op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Doch wereldtopper met topduik of niet, iedereen werd luid aangemoedigd en toegejuicht. De geoliede organisatie was in handen van PSV Schoonspringen die ruime ervaring heeft met het in deze prachtige locatie realiseren van toptoernooien in het schoonspringen.

Er waren in Eindhoven vele bijzondere verhalen op te tekenen. Deze artistieke zwemsport is één van de weinige sporten in Nederland en wereldwijd die haar Masters een (inter)nationale titelstrijd aanbiedt. Het toernooi in Eindhoven, geroemd als het grootste schoonspringtoernooi ter wereld voor Masters, is voor een aantal deelnemers een goede voorbereiding op het komende WK voor Masters van 5 tot en met 18 augustus 2019 in Gwangju, Zuid-Korea.

In Eindhoven waren we getuige bij de dames 30-34 jaar een spannend duel op de 1m plank tussen de Nederlandse Olympiër Uschi Freitag, uitkomend nu voor de Duitse club SV Neptun 1910 Aachen e.V. (252,25) en de Nederlandse kampioene ‘diving mom’ Anke Muijzers van Schoonspringvereniging de Dolfijn Amsterdam (243,80) om de eerste plaats in het internationaal eindklassement.

In de categorie 35-39 jaar werd Marlies Verschuren van SBC 2000 BredaNederlands kampioen (216,50), in de categorie 40-44 jaar Anouk van der Wyck van Joop Stotijn DSZ uit Den Haag (171,95) en in de categorie 45-49 jaar Danielle Klaver-Overdijk van Zwem en Poloclub De Otters Het Gooi(166,90) die de eerste plaats in het internationaal eindklassement wel moest laten aan Naomi McBane van het Manchester Aquatics Centre Dive Team (187,75).

Er kwamen nog veel meer categorieën aan bod om hun klassement in het driedaags toernooi af te ronden, zoals de mixed syncro duo’s op de 3m plank met o.a. Andy Ostiana en Maaike van Hooff @ De Dolfijn Amsterdam & Joop Stotijn DSZ Den Haag (cat 50-99 jaar) en Yvonne van der Meer en Yadollah Bashtbavi van Joop Stotijn DSZ Den Haag & ZPC AMERSFOORT.

Op de social media van GymPOWER was er eerder al een foto-impressie te bekijken van de PSV Masters Diving Cup & NK 2019 in Eindhoven. Intussen is de aftervideo van GymPOWER ook online op ons Youtubekanaal (gelinkt bovenaan dit artikel), met de interviews en meer foto’s en beelden.

Meer informatie inclusief de complete uitslagen is te vinden op de Facebookpagina en de website van PSV Masters Schoonspringen, alsmede de website van de KNZB.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst en foto’s © Therry da Silva | Video, beelden en interviews © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.