Nederlandse springers op Flower Cup

Nederlandse springers op Flower Cup
Foto © Casper Beijn

AALSMEER – Op zaterdag 16 maart 2019 werd de 23e editie van de Flower Cup in sporthal De Bloemhof in Aalsmeer gehouden, waaraan ook uit Nederland een groot aantal trampolinespringers deelnamen die goede resultaten neerzetten. Er waren zestien finaleplaatsen voor Nederlanders, waarbij vier keer het erepodium werd betreden. Daarnaast werd bij de senior dames vier keer boven de door de KNGU gestelde richtscore gesprongen, een eerste stap in de kwalificatie-race richting de Europese Spelen van 2019.

Foto © Casper Beijn: Danielle Boogaards en Rick Veldhuizen

In Aalsmeer vergat iedereen even het zware weer waar de trampolinesport zich in bevindt. Wellicht maakte het juist dat alle spring(st)ers alles wilden geven. Dat lukte heel goed gezien zoveel topresultaten.

In de trampolinesport is een finaleplaats, in elk toernooi tot aan de Olympische Spelen toe, een enorme prestatie. Er is in elke categorie altijd veel concurrentie en er zijn weinig ‘kleine landen’. Iedereen maakt kans met de juiste vorm van de dag en mentale veerkracht. Dat maakt deze sport zo boeiend.

Daniëlle Boogaards van Trampolineschool Heerenveen (TSH) en Rick Veldhuizen van Agilitas Bunschoten kregen in Class II All Ages de hoogste eer. Achter Boogaards eindigde Tamar Foppen van Sparta Ermelo op de tweede plaats. (Zie het andere artikel voor de quotes & stories)

Carlijn Blekkink van Flik-Flak Den Bosch dwong respect af door na haar nekblessure eind 2017, een prima comeback te maken waarbij ze twee goede sprongseries neerzette voor de negende plaats in de categorie senior Class I Women, waarmee ze bijna de finale haalde.

Bo Bet van Triffis Alkmaar pakte knap brons bij de dames senioren in de hoogste klasse, Class I 17+, terwijl clubgenoot Roel Teillers in dezelfde bij de heren met een strakke keuzeoefening op de vierde plaats, net buiten het erepodium.

Voor de heren geen kwalificatie voor de Europese Spelen

Foto © Casper Beijn: Roel Teillers

Vooraf durfde niemand verwachtingen uit te spreken over de kwalificatie voor de continentale Spelen van Europa, die van 21 tot en met 30 juni 2019 gehouden worden in Minsk, Wit-Rusland.

Duidelijk was dat zich geen heren konden kwalificeren, omdat de tickets daarvoor op de EK van 2018 niet behaald zijn.

Jammer, want in Nederland zijn er ook trampolinesporters die hard ervoor werken, op topniveau springen en er alles voor over hadden gehad om daar te mogen deelnemen.

Al lag Teillers er niet echt wakker van. Hij vertelde aan GymPOWER in de mixed zone: “Nu kan ik het wel heel belangrijk vinden en ik zou er ook heel graag heen willen, maar wij heren hebben daarvoor geen ticket, wat heel jammer is… Volgende keer beter!” 

De regerend Nederlands kampioen bij de senioren toonde in Aalsmeer zijn goede vorm door in een sterk veld met totaal 103,935 punten (V 50,330; K 53,605) als zevende de finale te bereiken. Daarin gooide hij een flink schepje bovenop gooide om uiteindelijk met 55,245 punten als vierde te eindigen achter de Duitser Matthias Pfleiderer (1e met 57,205) uit Stuttgart, de Brit Rhys Northover uit Liverpool (2e met 56,730) en de Duitser Mathias Schuldt (3e met 56,020).

Van de andere elf Nederlandse springers in deze zware categorie kwam Luuk Swinkels van Flik-Flak Den Bosch het dichtste bij de finale. Hij noteerde totaal 101,010 punten (V 47,920; K 53,150). De beste acht gingen door. Eén van de Nederlandse favorieten, Milco Abrahams, die hier uitkwam voor Turnoss Oss, bleef steken op de 22ste plaats door voor het eerst van zijn sportcarrière naast de trampoline te belanden tijdens zijn verplichte oefening, maar nam enigszins revanche op zichzelf door de hoogste score voor de keuze-oefening in de kwalificatieronde neer te zetten: 55.140 punten.

Nederlandse trampolinespringsters behalen limiet

Foto © Casper Beijn: Bo Bet

Dat bij de dames er vier tijdens dit internationaal toernooi boven de limietscore sprongen, was knap. Naast Bet toonden ook Niamh Slattery van Triffis Alkmaar, Floor Meijering van KDO Apeldoorn en Romée Pol van Sparta Ermelo hun wilskracht aan het begin van het seizoen.

Bet die in de Flower Cup finale 50,465 punten het brons pakte achter de twee Duitse springsters Silva Mueller (51,430) en Isabel Baumann (50,685), was blij dat ze met de punten in de kwalificatieronde (V 46.200; K 49,490; Totaal 95,690) ook gelijk de limiet behaalde voor de Europese Spelen.

Bet vertelde GymPOWER in de mixed zone: “Ik had niet verwacht dat ik derde zou worden. Maar ik had een goede finaleoefening dus daar was ik heel tevreden over en al waren er een paar die beter waren, ik ben er toch heel blij mee.”  

Over de behaalde richtscore voor de Europese Spelen zei Bet: “Ik ben tevreden, de afgelopen twee weken geen optimale voorbereiding gehad, dan is het altijd fijn als er uitkomt wat je opgebouwd hebt. Het is gelukt, we hebben voor de zekerheid nog even dubbel gecheckt en de richtscore opgezocht, 95,234 en ik had 95,690. Hier kan ik nog met veel meer punten overheen. Maar ik ben blij om het de eerste keer dat het kan, meteen te halen.”

Foto © Casper Beijn: Carlijn Blekkink

Naast de gestelde limietscore – het totaal van de verplichte en de keuze-oefening in de kwalificatieronde – moeten de dames ook een moeilijkheid van minstens 10,7 punten springen bij de keuze-oefening. Bet noteerde 10,8 punten, Slattery en Pol 11,2 punten en Meijering liefst 12,1 punten.

Blekkink noteerde bij haar comeback 10,8 punten qua moeilijkheid, doch kwam met 94,155 punten (V 44,785; K 49,280) 1,079 punt tekort voor de richtscore voor de Europese Spelen. Ze heeft nog twee kansen. In de totaal drie kwalificatiemomenten moet er twee keer de limiet gesprongen worden.

Iedereen keek met verwondering en respect hoe ze haar twee sprongseries deed. Terugkomen van zo’n ernstige blessure als Blekkink, kan bijna een wonder genoemd worden. In de mixed zone vertelde Blekkink aan GymPOWER hoe ze het voor elkaar heeft gekregen: “Het eerste halfjaar na mijn operatie mocht ik helemaal niet springen, daarna bij de fysio trainen om te revalideren en na dat half jaar ben ik heel rustig weer gaan springen. Bij de eerste sprongetjes was ik nog helemaal duizelig, van zo ver moest ik komen. Vanaf januari, toen ik weer enkele salto’s kon, ben ik weer volledig gaan springen. Dit was weer de eerste wedstrijd en ik heb alweer een aardig niveautje terug.”

Jackie Lionahr en Claudia de Graaf die vermeld waren in de persverklaring vna de KNGU als kandidaten voor de kwalificatie voor de Europese Spelen 2019 kwamen bij deze wedstrijd nog niet in actie. Er is door de KNGU niet aangegeven waarom.

Eerste keer de richtscore voor Minsk 2019

Foto © Casper Beijn: Niamh Slattery

Pol, die in de kwalificatieronde de hoogste score neerzette ten opzichte van de Nederlandse limietscore – 96,200 punten (V 47,705; K 48,495) – maar uiteindelijk in de finale vijfde werd met 49,415 punten, gaf vanwege persoonlijke omstandigheden geen interviews, maar zeker kan worden gezegd dat het knap is dat ze er stond en hoe ze er stond.

Slattery in de kwalificatie 95,450 punten (V 46.295; K 49,155) noteerde en daarmee zowel de Flower Cup finale bereikte (vierde met 49,835 punten) als de richtscore behaalde, was tevreden dat ze al gelijk slaagde voor de helft van het grote doel.

Slattery vertelde aan GymPOWER in de mixed zone: “Ik ben heel blij dat ik de eerste keer de punten al heb gehaald voor de European Games. Dat is heel fijn. Goed om te merken dat er nog steeds verbetering in zit.”

Foto © Casper Beijn: Floor Meijering

Meijering kon haar finale-oefening niet goed afmaken en werd zevende met 32,630 punten, maar behaalde in de kwalificatieronde totaal 95,350 punten (V 45,755; K 49,595), genoeg voor de limietscore. Meijering: ”Ik had mezelf voorgenomen om alleen maar te genieten, en dat doe ik eigenlijk ook.”

Selectieprocedure ES 2019 van de KNGU 

Tijdens de Flower Cup lichtte de Landelijke Technische Commissie Trampolinespringen van de KNGU toe, dat er vanuit Beekbergen nog bevestiging moet komen voor de betekenis van de individueel behaalde scores en de waardetoekenning van de andere kwalificatiemomenten op 7 april en 12 mei 2019.

In de persverklaring van de KNGU staat dat van de trampolinespringsters die twee keer de limietscore behalen tijdens de drie kwalificatiewedstrijden het gemiddelde van de twee beste scores zal tellen voor het bepalen van hun ranking. De beste twee komen in aanmerking voor kwalificatie voor de Europese Spelen.

Foto © Casper Beijn: Romée Pol

De twee trampolinespringsters die daadwerkelijk naar Minsk afreizen om deel te nemen aan het continentale toernooi, zullen daar ook een koppel moeten vormen voor de synchroonwedstrijd op de Spelen.

Wat zou het mooi zijn als alle Nederlandse trampolinespringers, dames en heren, de kans kregen om zich te kunnen kwalificeren de WK 2019, de EK 2020 en de World Cup Series in 2019 en 2010, waarbij ze tickets kunnen verdienen voor de Spelen van Tokyo 2020. Al zullen ze alle kosten zelf moeten dragen en zelf voor sponsoring moeten gaan. “Ieder zijn Olympische droom…”

Dit is het eerste deel van het verslag van GymPOWER van de Aalsmeer Flower Cup 2019. Er volgt nog een tweede artikel en de aftervideo van GymPOWER. De preview/trailer staat al online op het Youtubekanaal van de Sportredactie van GymPOWER, waarbij de link ook midden in dit artikel te vinden is. Meer informatie en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van het toernooi.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst, interviews en beelden © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.