Tweede kwalificatiewedstrijd in Harlingen

Tweede kwalificatiewedstrijd in Harlingen
Foto © Eric Boonstra

HARLINGEN – In Harlingen vonden dit weekend de tweede kwalificatiewedstrijden voor de eerste divisie dames turnen plaats waarmee ook gelijk de doorstroming naar de halve finale bekend werd gemaakt. Aangezien de doorstroming tegenwoordig op ranking is gebaseerd en niet op het aantal behaalde punten kan een tweede kwalificatiemoment voor verrassende doorstromingen zorgen. Nadieh van Pol en Vicky Vercauteren bij de senioren, Dana Janssen en Sofie Radstaake waren de winnaars bij respectievelijk de senioren en de junioren, bij wiens wedstrijden GymPOWER een kijkje nam op de eerste dag, zaterdag 17 maart 2018.

Wat betreft verrassende doorstromingen, bij de seniorendames was dit geenszins het geval. Grote favoriete was Nadieh van Pol (ja, zusje van) op baan 1 en zij wist zonder twijfel haar favorietenrol waar te maken en behaalde net als tijdens de eerste kwalificatiewedstrijd ook nu weer een eerste plaats. De turnster van Turnz Amsterdam Gymnastics is zeker één van de favorieten voor het Nederlands kampioenschap bij de senioren eerste divisie. Op de andere baan waar ook senioren turnden was het op voorhand nog wel spannend omdat de nummers 1 en 2 van het eerste kwalificatiemoment in Harlingen niet in actie kwamen en er met het rankingssysteem hierdoor een nieuwe nummer 1 en 2 te behalen waren. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Vicky Vercauteren van O&O Zwijndrecht.

Nadieh van Pol en Vicky Vercauteren winnen bij senioren

Bij de junioren was op voorhand Dana Janssen van De Hazenkamp Gymsports uit Nijmegen de grote favoriete op baan 2. Zij wist tijdens het 1e kwalificatiemoment vrij eenvoudig de wedstrijd naar haar hand te zetten en herhaalde dit kunstje in Harlingen nogmaals. Dat het echter zo makkelijk zou gaan had de turnster van de Hazenkamp uit Nijmegen zelf echter niet verwacht. ‘Ik had de weken hiervoor niet kunnen trainen door een vakantie en een uitwisselingsweek waardoor ik niet veel verwachtingen van deze wedstrijd had. De afgelopen dagen heb ik nog wat getraind maar dat ging niet echt lekker ’ aldus Janssen. ‘Tijdens het inturnen merkte ik echter dat het wel redelijk ging en de eerste brugoefening ging direct goed, toen wist ik dat het wel goed zou komen vandaag.

En het kwam zeker goed want ook nu wist ze weer met ruim verschil in punten de wedstrijd naar haar hand te zetten.

Dana Janssen en Sofie Radstaake winnen bij junioren

Dana Janssen valt op met haar oefeningen doordat hier veel moeilijke elementen in zitten. Haar trainster geeft desgevraagd ook aan dat Dana niet een turnster is die voor de veilige oefening gaat om zo haar punten te behalen maar van een uitdaging houdt en hierdoor bewust moeilijke elementen turnt. Hiermee neemt ze een risico maar door goede training in de uitvoering haalt ze naast een hogere D score ook een goede E score. Voor het publiek zeker een genot om naar te kijken met een zeer aantrekkelijke balk- en vloeroefening en een hele prestatie voor een turnster die maar twaalf uren in de week traint verdeeld over vier momenten in de week. Hard werken loont in dit geval zeker. Dana is overigens geen onbekende in de afgelopen jaren, vanaf haar pupil periode is ze al te vinden op landelijke wedstrijden en bondsfinales.  Vorig jaar moest ze als eerstejaars junior met een negende plaats genoegen nemen tijdens de bondsfinale in de meerkamp maar in de vorm waarin ze op dit moment verkeerd is ze zeker kandidaat voor de bondstitel over een aantal weken.

Op de andere baan wist Sofie Radstaake van turnclub P.i.T. uit Lunteren  de andere kwalificatiewedstrijd te winnen en nam ze revanche op haar zesde plaats tijdens de eerste kwalificatiewedstrijd in Reuver. De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst, interviews en foto © Eric Boonstra

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.