Nieuw record Aalsmeer Flower Cup 2019

Nieuw record Aalsmeer Flower Cup 2019
Foto © Casper Beijn: Duitse springers

AALSMEER – De 23ste editie van de Aalsmeer Flower Cup in haar 44ste jaar toonde weer eens haar aantrekkingskracht èn de kracht van de trampolinesport in Nederland. Ruim 400 deelnemers uit 17 landen schreven zich in voor het eendaagse toernooi dat traditioneel in sporthal De Bloemhof werd georganiseerd, te midden van de weelderige lentebloemen waar zowel Nederland als de AFC wereldwijd om beroemd zijn. De winnaars van dit jaar in de tien klasses c.q. leeftijdscategorieën kwamen uit vijf landen: Duitsland (Matthias Pfleiderer, Silva Mueller en Nikola Volska), Groot-Brittannië (Max Middleton, Kieron Harrison en Grace Bagguley), Griekenland (Lydia Sofia Tsakalidou), Italië (Samuele Patisso Colonna) en Nederland (Danielle Boogaards en Rick Veldhuizen). 

Ook in Nederland is het nog steeds een eer om hier op de grote trampolines te staan waar vele wereldtoppers en Olympiërs ooit als talent hebben gesprongen. Het behalen van een grote beker vol tulpen op één van de grootste en oudste trampolinetoernooien van Europa, is ook wel een mooie trofee om mee thuis te komen.

Een wedstrijd met goede sporters en interessante talenten

Foto © Casper Beijn: internationaal jurylid Ans Morren

Het nieuwste internationaal jurylid van Nederland in het trampolinespringen, Ans Morren, legde het tegenover GymPOWER in de mixed zone legde zo uit: “Het is niet mijn eerste internationale wedstrijd, maar het is altijd wel leuk om dicht bij huis te kunnen jureren. Het is een wedstrijd met goede sporters en interessante Nederlandse talenten, en mooi dat ook de oude Nederlandse garde goed bezig is.” 

De Aalsmeer Flower Cup is ontstaan als initiatief van Aalsmeerse gymsportclubs die zijn gefuseerd tot SV Omnia 2000, maar wordt georganiseerd door een daarvoor opgerichte onafhankelijke Stichting die draait op vrijwilligerswerk.

Foto © Casper Beijn: Rien en Ron de Ruiter

Het bijzondere is dat de organisatie de inschrijfkosten laag houdt om de deelname uit de hele wereld mogelijk te maken, maar dat er elk jaar een groot aantal bedrijven en particulieren investeren om de Aalsmeer Flower Cup 2019 te realiseren.

Net als trainer René Roelfsema, één van de nieuwe coaches van SV Omnia 2000, oogde Ron de Ruiter van de toernooiorganisatie tevreden: “De grootste piek is het deelnemersveld, we hebben hier nog nooit 400 deelnemers gehad. Een unicum maar ook een enorme uitdaging, want alles moet passen. Maar wij houden wel van een uitdaging.”

Broer en jurylid Rien de Ruiter, die alle drieëntwintig edities van de Aalsmeer Flower Cup meemaakte: “Er doen springers uit zeventien landen mee en het is weer een prachtig bloementoernooi.”

Resultaten in de hoogste klasse: Class I 17+ Women

Foto © Casper Beijn: Bo Bet begint aan haar oefening

In de Class I 17+ senior dames met een veld van 38 deelneemsters was de Flower Cup-finale een soort ‘NED-GER interland’, waarbij alle vier Nederlandse finalisten ook nog de richtscore van de KNGU voor de Europese Spelen wisten te overtreffen. Romée Pol plaatste zich heel knap met 96,200 punten als derde voor de finale.

Achter de Duitse Leonie Adam (101,665!) en  landgenote Silva Mueller (99,705), gevolgd door Bo Bet als vierde (95,690). Hierna plaatsten zich Christina Schuldt uit Duitsland als vijfde (95,560) en Niamh Slattery als zesde (95,450). Floor Meijering ( zevende met 95,350 punten) en de Duitse Isabel Baumann (achtste met 95,205 punten) sloten de rij.

Foto © Casper Beijn

Zoals dat hoort in het trampolinespringen begon iedereen met een schone lei aan de finale-oefening, waarbij de kaarten flink geschud werden dit keer. Mueller won uiteindelijk het goud met 51,430 punten, gevolgd door landgenote Baumann met 50,685 punten. Bet werd de beste Nederlandse in deze klasse met 50,465 voor de bronzen medaille. Slattery werd vierde met 49,835 en Van Pol werd vijfde met 49,419 punten, waarmee ze Schuldt (48,380) naar de zesde plaats verwezen.

Meijering belandde op de blauwe mat en kon haar finale-oefening niet geheel uitspringen en werd zevende (32,630). Ze bleef Adam voor die ondanks een briljante voorronde in de finale ten onderging aan grote pech (10,985). Het kan verkeren in het trampolinespringen.

De parameters om een prestatie naar waarde te schatten in deze sport zijn dan ook heel anders dan in andere gymsporten, waar je na een val kan doorgaan om er nog wat van te maken. In het trampolinespringen is de oefening dan, hoeveel kunde en faam ook de spring(st)er, voorbij. Alleen kun je haar of hem daar niet op afrekenen. Juist door die tegenslag te incasseren en te verwerken kun je door blijven groeien in de sport. Anders is het dan pas echt einde verhaal.

Resultaten in de hoogste klasse: Class I 17+ Men

Foto © Casper Beijn: Roel Teillers

Bij de heren drongen in deze categorie, Class I Men 17+,  met een veld van 43 deelnemers drie Duitsers (Matthias Pfleiderer, Matthias Schuldt en Fabian Vogel), twee Britten (Rhys Northover en Alex Bradshaw), de Belg Simon Debacker, de Kazach Roman Barkov en de Nederlander Roel Teillers van Triffis Alkmaar. Pfleiderer handhaafde zijn eerste positie uit de voorronde en noteerde 57,205 punten voor het goud en de Aalsmeerse bloemenbeker.

Northover, in de voorronde nog derde, wrong zich op de tweede plaats met 56,730 punten en liet het brons aan Schuldt die eerst tweede was. Teillers, als zevende geplaatst, deed het knap in de finale door er een flink schepje bovenop te gooien. Het was toen peentjes zweten in De Bloemhof bij deze finale voor de Nederlandse trampolinefans, want met nog één finalist te gaan koerste de regerend Nederlands kampioen nog op het brons. Uiteindelijk werd hij met 55,245 punten nét vierde.

De Duitser Schuldt ging met 56,020 punten hem voorbij met 0,775 punt. Goed om te zien dat Teillers de vlag hoog wist te houden voor de Nederlandse topspringers onder de heren.

Resultaten in de Class II All Ages Women/Men

Bij Class II All Ages was er ook veel Nederlands vuurwerk. Bij de dames pakte Daniëlle Boogaards van Trampolineschool Heerenveen (TSH) de mooie Flower Cup-beker. Haar eerste reactie: “Heel moe, maar ik vind het wel heel gaaf.” Clubgenote Claudia de Graaf stond tijdens de finale aan de trampoline en dat bracht haar geluk. De Graaf: “Ik stond ernaast en ze werd eerste. Het is altijd lastig in een finale. De punten gaan natuurlijk op 0 en alles wat je doet, telt. Als je als laatste moet, is het extra spannend. Dan is iedereen al geweest en moet jij nog…”

Foto © Casper Beijn

Tamar Foppen van GV Sparta Ermelo pakte knap het zilver in deze categorie met 46,110 punten. Sophie van Beek van Pro Patria Zoetermeer – die na(ast) het turnen en teamgym ook aan trampolinespringen doet – werd nipt vierde met 45,760 punten. De Britse Eliza Saxton uit Liverpool scoorde 0,09 punt meer voor het brons. Nienke Bosma van Flik-Flak Den Bosch klom ten opzichte van het klassement een plek omhoog in de finale en werd zesde met 44,790 punten. In een klasse met 69 deelnemers was een finaleplaats al een grote prestatie.

Foto © Casper Beijn: Daniël Blik van TSV Hoogezand – 16e in de categorie Men Class II All Ages

Bij de heren ging Rick Veldhuizen van Agilitas Bunschoten in een veld met 31 deelnemers met 92,920 punten als eerste de finale in. Daar maakte hij het grandioos af door ook hier de beste score (49,890) neer te zetten voor het goud en felbegeerde tulpenbeker. Hij voegt zich net als Boogaards hiermee in een illuster rijtje Nederlandse springers die sportgeschiedenis schreven met het winnen van de Flower Cup.

Wat moet je na een succesvolle voorronde dan nog doen om ook in de finale te kunnen knallen? Veldhuizen tegenover GymPOWER in de mixed zone legde het desgevraagd uit hoe het voor hem werkte: “Dan is het vooral de ervaring. Ik ben zó blij! Ik was in het begin heel zenuwachtig, begon te springen en  toen viel al die spanning weg. Toen kon ik lekker springen en ben ik uiteindelijk eerste geworden. Dan is het de leukste sport die er is.”

Bij deze categorie pakten ook Richard van Overbeeke van Pro Patria Zoetermeer (zesde met 44,770 punten) en Pepijn Dohmen van Flik-Flak Den Bosch (achtste) hun internationale top-8 positie met hun Flower Cup-finaleplaats in Aalsmeer. Overigens kreeg Veldhuizen net als Boogaards een extra prijs, de speciale bloemenbeker van het toernooi voor de hoogste Time of Flight-score.

Resultaten in Class I 11-12/13-14 en 15-16 jaar

Foto © Casper Beijn

In de categorie Jongens Class I 11-12 jaar met een veld van 19 deelnemers bleven de Nederlandse springers steken in het zicht van de finale op plaats 10 tot en met 13: Jesper Pattipeilohy van KDO Apeldoorn, Rick Villafuerte van Flik-Flak Den Bosch, Sander Bierlaagh en Floris van Langen van KDO Apeldoorn.

Bij de meisjes in dezelfde categorie waren er liefst drie finalisten: Lois Flight (vierde met 44,575 punten) en Thalyssa Wijkstra van Triffis Alkmaar (vijfde met 43,660 punten), alsmede Shefaley Gokoel van Pro Patria Zoetermeer (achtste met 42,660 punten). Lina Uljee van Triffis Alkmaar en Mare Hekkelman van KDO Apeldoorn kwamen dichtbij de finale met respectievelijk een negende en elfde plaats.

In de categorie Class I 13-14 jaar met een veld van 42 deelneemsters had Megan Brouwers van Flik-Flak Den Bosch het geluk dat Aurelia Eislöffel uit Duitsland (86,000) zich terug moest trekken uit de finale omdat ze geen geldige FIG-licentie heeft. Brouwers  (oorspronkelijk negende in de voorronde met 85,695 punten) benutte de kans goed en schoof met 45,660 punten voor haar finale-oefening drie plaatsen op in het klassement voor de zesde plaats. Brouwers reageerde cool in de mixed zone tegenover GymPOWER: “Het ging goed. Ik ben beter in de uitvoering gekomen en dat ging vooral heel goed.”

Foto © Casper Beijn

Clubgenote Senna van Gelder werd negende, Eline Westhuis van KDO Apeldoorn tiende en Anouchka van Haaren van Pro Patria Zoetermeer elfde. Bij de jongens in deze categorie met een veld van 39 deelnemers waren de beste Nederlanders Cas Westbroek (14e) en Guus van den Besselaar (16e) van Flik-Flak Den Bosch, alsook Jouke Windig (18e) van Triffis Alkmaar.

In de categorie Class I 15-16 jaar waren de beste Nederlandse springers bij de jongens Wessel de Kruijff van KDO Apeldoorn op de 17e plaats en clubgenoot Ralph van Tilborg op de 18e plaats. Bij de meisjes waren dat Julia van Ham van Flik-Flak Den Bosch op de 15e plaats en Tessa Boeve van Sparta Ermelo op de 16e plaats.

Dit is het tweede deel van het verslag van GymPOWER van de Aalsmeer Flower Cup 2019. Er is al een eerste artikel gepubliceerd en de trailer/preview van de aftervideo van GymPOWER op het Youtubekanaal van de Sportredactie van GymPOWER (zie bovenaan dit artikel voor de link). De complete aftervideo volgt z.s.m. Meer informatie en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van het toernooi.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst, interviews en beelden © Casper Beijn

One thought on “Nieuw record Aalsmeer Flower Cup 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.