KNSB-finale kunstrijden in Utrecht

KNSB-finale kunstrijden in Utrecht
Banner © KNSB

UTRECHT – Van 22 tot en met 24 maart 2019 vinden op de ‘Vechtsebanen’ in Utrecht de kampioenschappen plaats om de nationale titels kunstrijden, onder auspiciën van de ‘Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond’ (KNSB). Op één locatie komen de beste kunstrijders van Nederland bijeen om te strijden om de nationale titels te winnen in de categorie solo dames en heren A/B,  het synchroonschaatsen en het showschaatsen ‘Artistic Skate’.

Drie dagen lang een oogstrelend kijkspektakel op het ijs waarvoor 350 deelnemers zijn geselecteerd van liefst 27 clubs uit bijna alle delen van Nederland. Drie dagen lang een oogstrelend kijkspektakel op het ijs waarvoor 350 deelnemers zijn geselecteerd van liefst 27 clubs uit alle delen van Nederland. Een evenement aan te bevelen aan iedereen die van mooie, artistieke sport houdt en een manier zoekt om Utrecht sportief een hart onder de riem te steken deze week. Ook hier in Nederland kunnen we veel meer dan keihard baantjes trekken op het ijs!

Wereldwijd is kunstrijden populairste sport

Als tien à vijftien jaar terug geconstateerd moest worden, dat het kunstschaatsen als sport bijna hersendood kon worden verklaard, dan lijkt het tij anno 2019 volledig gekeerd te zijn dankzij de oprichting van vele moderne schaatsclubs en investeringen in een lading talenten, maar ook in het niveau van coaching, training en jurering.

Na de gloriejaren in het solo rijden tussen ’50 en ’60 uit de vorige eeuw met Olympische en WK-successen voor Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel en een uitschieter in de jaren ’70 met Dianne de Leeuw die goud pakte op het EK, is het ondanks vele grote talenten en inspanningen daarna heel lang stil geweest aan het internationale front.

Wereldwijd is het kunstrijden de meest populaire wintersport, maar in Nederland is dat tot nu toe uitsluitend het langebaanschaatsen geweest. Daar komt langzaam maar zeker, na jaren hard werken, verandering in. Na shorttrack krijgt ook het kunstrijden in al haar onderdelen weer volop de aandacht nu.

KNSB Nationale Finales 2019 te Utrecht 

Naast de vierdaagse internationale Challenge Cup en het NK voor de kunstrijders uit leeftijdscategorieën in de hoogste divisie vorige maand in De Uithof in Den Haag, wordt er weer een weekend besteed aan de nationale titelstrijd in de andere categorieën, divisies en onderdelen van het kunstrijden onder de paraplu van de KNSB.

Met onder de solo deelnemers (dames en heren), diverse grote namen met het talent, de skills en aspiraties om het ver te gaan schoppen in deze artistieke sport. Bij de altijd prachtige groepsonderdelen synchroon- en showschaatsen vele teams die deze sportieve traditie in Nederland levend hebben gehouden en groot hebben gemaakt.

Zodanig dat er al een paar jaar altijd een senior team kan worden afgevaardigd naar het WK synchroonschaatsen en dit jaar ook een juniorenteam.

Deelname van 27 clubs uit bijna alle provincies

De 350 deelnemers aan de Nationale Finale Weekend van de KNSB komen uit bijna alle provincies van Nederland, wat het evenement een brede basis aan support en sfeer meegeeft. De solo kunstrijders en teams behoren tot liefst 27 clubs, in alfabetische volgorde:

 • Alkmaarsche IJsclub (AIJC);
 • Bossche Kunstrijvereniging (BKV);
 • Kunstrijvereniging De Drechtsteden (DDD) uit Dordrecht;
 • Schaats- en skeelervereniging De Nieuwe IJsbaan (DNIJ) uit Apeldoorn;
 • Deventer IJsclub (DIJC);
 • Edenhal Kunstrij- en IJsdans Stichting te Amsterdam (EKA/EKIJSA);
 • Figure Skating Academy of The Netherlands (FAN) in Eindhoven;
 • Figure Skating Amsterdam (FSA);
 • Kunstrijvereniging Amaranth (KAT) uit Den Haag;
 • Kunstrijclub Groningen (KCG);
 • Kunstschaatsclub Thialf (KCT) uit Heerenveen;
 • Kunstrijvereniging Kids on Ice (KOI) uit Eindhoven;
 • Kunstschaatsvereniging Haarlem (KSVH);
 • Kunstschaatsvereniging Hoorn (KVH);
 • Kunstrijschaatsvereniging Midden-Nederland (KVM) uit Utrecht;
 • Kunstschaatsvereniging Rijnland (KSVR/KVR) uit Leiden;
 • Kunstschaatsacademie Stars on Ice (KVS) uit Zoetermeer;
 • Kunstrijschool Magic Skates Breda (MSB);
 • Nijmeegse Schaatsvereniging (NSV);
 • Twents Recreatie- en Kunstschaatsvereniging Pirouette (PIR) uit Enschedé;
 • Schaatsvereniging voor Kunstrijden & IJsgala (SKY) uit Tilburg;
 • Drentse Kunstrijvereniging (DKV/SVD) uit Groningen;
 • Tilburgse Kunstrijvereniging (TKV);
 • Kunstrijvereniging TRIAS uit Leeuwarden;
 • Westfriesche Kunstrij Club (WKC) uit Hoorn;
 • IJsdans- en showschaatsclub IJsfun (IJSF) uit Den Haag;
 • Zoetermeerse Kunstrijvereniging (ZKV) De IJsvogels.

Toegang gratis, stadsbussen stoppen bij De Vechtsebanen

De toegang tot de KNSB Nationale Finales Kunstrijden 2019 is gratis. De Vechtsebanen zijn gevestigd aan de Mississippidreef 151 in Utrecht. De stadsbussen stoppen voor de ingang. Het volledige programma inclusief start- en deelnemerslijsten en het tijdsschema staat op de Facebookpagina van het evenement @ KNSB Finale Kunstrijden Utrecht.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits banner /foto’s © KNSB Nationale Finales Kunstrijden Utrecht 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.