Synchroteams Kids on Ice goed op dreef

Synchroteams Kids on Ice goed op dreef

EINDHOVEN – De kunstrijders van Kids on Ice, op dit moment ’s Neerlands meest toonaangevende synchroonschaatsvereniging volgens de ISU-world ranking, zijn volop in de running. Vorige week was het juniorenteam op de junioren-WK in Neuchâtel, komend weekend komt de club op de NK in actie en maakt zich dan, na een presentatiedag voor het thuispubliek, op voor de WK voor het seniorenteam. GymPOWER bezocht de club tijdens één van de laatste trainingen in hun thuisbasis in het IJssportcentrum in Eindhoven. 

Uitslagen Junioren-WK Synchroonschaatsen 2019  in Neuchâtel

Foto © Joanne van Rooijen @ WKJ 2019 in Neuchâtel

Team Illuminettes van Kids on Ice heeft op 15 en 16 maart 2019 deelgenomen aan de vijfde editie van de Wereldkampioenschappen in Zwitserland. In Neuchâtel werden twee goede küren gereden voor totaal 88,82 punten. Met een paar kleine foutjes heeft het juniorenteam van Kids on Ice een mooie negentiende plaats weten te behalen, vier teams uit Australië, Hongarije, Spanje en Turkije achter zich latend in een veld met drieëntwintig deelnemende teams uit achttien landen. “Ze waren er heel blij mee. Het team heeft het heel goed gedaan. Het team stond er, je zag ze genieten. Een hele mooie prestatie voor hun eerste WK.”

Team Junost uit Rusland prolongeerde voor de tweede achtereenvolgende keer met overmacht de wereldtitel (goud met 200,74 punten), gevolgd door hun landgenoten in Team Crystal Ice (zilver met 199,99 punten). Het verschil was maar 0,75 punt. Beide teams verdeelden ook onderling de eerste en tweede plaatsen in de korte en lange kür. Team Skyliners uit de Verenigde Staten pakte dit jaar met twee keer een derde plaats voor hun korte respectievelijk lange kür het brons met 193,42 punten. Vorig jaar wisten ze nog het tweede Russische team voorbij te streven.

Team Dream Edges uit Finland deed een dappere poging om het erepodium te bestormen, maar met totaal 192,72 punten en twee keer een vierde plaats was dat nu nog niet voldoende om het Amerikaanse team voorbij te streven. Het luisterde hier ook nauw, het verschil was slechts 0,70 punt. Desondanks was het team dolgelukkig met hun prestatie, gezien hun openbare reactie op Facebook. Team Dream Edges: “We skated especially the free program like we’ve never skated before and left our hearts out on the ice and felt super good knowing we gave it all we got. “

Meer informatie over het WK synchroonschaatsen 2019 voor juniorenteams in Neuchâtel (WJSSC 2019) is te vinden op de Facebookpagina van het toernooi en de website van de internationale kunstrij-unie ISU.

Wat voor betekenis heeft de WK-prestatie van Team Illuminettes?

Foto © Casper Beijn: Team Illuminettes @ Lumière Cup 2018

Monique  de Brouwer-Keij verzorgt de PR van Kids on Ice en vond het spannend voor het juniorenteam van de club, waarin ook enkele jongens schaatsen: “Het is hun eerste WK. De World Junior Challenge Cup drie jaar geleden was hun eerste grote internationale ervaring en die was ook al zo speciaal. Het is een nieuwe groep junioren, waarvan er nog maar drie schaatsters en twee reserves van toen bij zitten. De entourage, alles was bijzonder en het gaf toen al dat WK-gevoel, met de belangrijkste wedstrijd voor het seizoen.”

Het WK is anno 2019 het hoogtepunt voor de juniorenteams. De Brouwer-Keij: “Eerst was er om het jaar de World Junior Challenge Cup en het WK. Sinds 2017 wordt het WK voor junior teams ieder jaar gehouden. Het laatste jaar is Team Illuminettes op de ISU-ranking geklommen van plaats 48 naar 30. De ranking is sinds dit seizoen bepalend voor de startvolgorde op het WK. Op de geschoonde lijst, met de teams die nu mee gedaan hebben op het WK staan ze nu zeventiende.”

Voor de ISU-ranking tellen de punten van posities op de WK en twee ISU-wedstrijden, van de twee afgelopen seizoenen en het lopende seizoen. De door de KNSB gestelde limiet werd bij hun eerste ISU-wedstrijd dit seizoen al meteen gehaald. De Brouwer-Keij: “Ze hadden een goede laatste training voor hun vertrek naar Neuchâtel en konden goed trainen op de groepsformatie. Het samenspel is zó belangrijk. Dat zagen ze ook bij het seniorenteam. Die zijn een voorbeeld van er altijd helemaal voor gaan. Ook voor dit juniorenteam begon het daardoor meer te leven en nu waren ze zelf helemaal klaar voor het WK.

Onder begeleiding van hoofdtrainster Angelique Visser en Femke van Stipdonk konden ze zich van hun beste kant laten zien op hun eerste WK in Zwitserland.  Het juniorteam kreeg van het seniorteam, dat tijdens het bezoek van GymPOWER op het eigen ijs in Eindhoven nog een laatste training afwerkte, veel respect: “We denken dat het voor hen net zo’n droom is als voor ons, dus het is geweldig om hen te volgen en de foto’s te zien!

NK synchroonschaatsen in KNSB-finaleweekend belangrijk toernooi

Foto © Ineke Klaassen @ Lumière Cup 2018

Komend weekend, van 22 tot en met 24 maart 2019 wordt op de Vechtsebanen in Utrecht de KNSB Finale Kunstrijden 2019, tijdens welke ook het NK synchroonschaatsen wordt gehouden. Het toernooi komt op een moment dat de stad een groot hart onder de riem kan gebruiken na een bewogen week.

De nationale titelstrijd in drie disciplines van de artistieke schaatssport (solo kunstrijden, showschaatsen en synchroon schaatsen) is een belangrijk toernooi voor alle 350 deelnemers en zal voor toeschouwers en supporters oogstrelend kijkspektakel opleveren. Ook voor alle synchroonteams van de drie deelnemende clubs (Kids on Ice Eindhoven, BKV Den Bosch en SKY Tilburg =) die uitkomen in zes leeftijdscategorieën

Het toernooi zou daarom beslist veel meer aandacht van de landelijke media verdienen dan nu het geval. De teams van Kids on Ice gaan voor de nationale titel en presenteren zich op deze manier weer voor het Nederlandse publiek. Het juniorenteam kan de twee küren op het afgelopen WK tonen en het seniorenteam heeft een laatste kans om wedstrijdervaring op te doen voor ze afreizen naar Finland voor hun WK.

Banner © KNSB

De Brouwer-Keij: “Het NK is heel belangrijk voor al onze teams, omdat ze zich zo ook in Nederland kunnen laten zien. Tijdens het seizoen rijden ze internationale wedstrijden in Europa. Deze competities worden steeds groter. Net als de Lumière Cup [georganiseerd door Kids on Ice i.s.m. de KNSB in Eindhoven – RedGP] waar voor de tweede ISU-editie nu alweer grotere landen, zoals de VS, Rusland en Zwitserland belangstelling hebben.

Het moment op de kunstschaatskalender is daarbij van groot belang. Volgend seizoen, van 13 tot en met 15 december 2019, hoopt de organisatie van de Lumière Cup 2019 dat het toernooi kan uitgroeien tot één van de grotere internationale wedstrijden met ISU-keurmerk. De NK nu is in elk geval een goede voorbereiding op de WK in Helsinki op 12 en 13 april 2019.

Meer informatie over de KNSB Finale Kunstrijden 2019 in Utrecht is te vinden op de Facebookpagina van de organisatie.

Wereldkampioenschappen seniorenteams in april 2019 in Helsinki

Foto © Casper Beijn @ training Team Illumination in Eindhoven

De kunstrijdsters van Team Illumination die aan het trainen zijn in Eindhoven tijdens het bezoek van GymPOWER verheugen zich zowel op het WK als het NK. Naast hun internationale ervaringen op het hoogste niveau is en blijft het NK tijdens de KNSB-finaleweekend ook een leuke wedstrijd: “We leven met z’n allen er naartoe. Op de internationale wedstrijden laten zien wat we kunnen, het is mooi om dat ook te tonen aan alle andere rijdsters en kinderen hier in Nederland.

Ze willen graag op het NK een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen die ook (willen gaan) synchroonschaatsen: “We willen een zo goed mogelijk resultaat neerzetten en laten zien dat wij Nederland op de WK vertegenwoordigen, ervoor gaan en er hard voor hebben gewerkt.” Het seniorenteam van Kids on Ice kan, na het geweldige voorseizoen, niet wachten om aan te treden op hun WK in Finland. Het is hun derde topseizoen en er zeker verwachtingen. Ze kijken met enthousiasme uit naar wat komen gaat.

Vooral als team hebben we veel meegemaakt en we komen er altijd bovenop. We werken er als team aan en daar krijg je zo’n enorme band van dat dit wel de bekroning gaat worden.” We hebben er het hele jaar hard voor gewerkt om op de WK te kunnen staan. Twee weken geleden werd duidelijk dat we officieel waren gekwalificeerd en dan kom je bij het doel waar je het hele jaar voor werkt. Dat we weer gekwalificeerd zijn, is de bekroning die aantoont dat wij hét Nederlandse team zijn dat naar de WK mag gaan. We willen daar echt alles laten zien wat we kunnen. Daarom zijn we er deze week nog even hard tegenaan gegaan. “

‘Persoonlijke records’, sportdoelen, progressie en positieve instelling

Foto © Casper Beijn: interview met Team Illumination @ training in Eindhoven

Het ‘Personal Best’ (PB) voor de lange kür dit seizoen, 78,55 punten, werd verreden op de internationale Boedapest Cup  2019 in Hongarije, het laatste WK-kwalificatiemoment. Het ‘PB’ voor de korte kür, 38,63 punten, werd eerder op de French Cup 2019 in Rouen verreden. Het was mooi dat het ‘PB’ voor de totaal score (115,05 punten) op de eigen Lumière Cup in december 2018 bij elkaar werd geschaatst.

“Op naar de 120 punten!”, weerklinkt het aan tafel in het IJssportcentrum in Eindhoven. Team Illumination is enthousiast en wil graag verder groeien. Een mooi streven, maar de dames beseffen ook wel dat dit niet gemakkelijk haalbaar is op zo’n groot internationaal toernooi met zoveel druk en impact als het WK. De Brouwer-Keij: “Een positieve instelling kan nooit kwaad. Team Illumination heeft veel tegenslagen overwonnen dit seizoen. Mentaal zijn ze erg sterk. Op het WK willen ze zo goed mogelijk presteren en zichzelf verbeteren.”  

De entourage zal zeker daaraan bijdragen. Finland is het walhalla voor het synchroonschaatsen. Het WK dat in een stadion plaatsvindt,was in twee dagen tijd volledig uitverkocht. De Brouwer-Keij: “We hebben zelf nauwelijks voldoende kaarten kunnen bemachtigen. Maar het gaat zeker een feest worden voor de 33 Oranje-supporters ter plaatse en voor degenen die het zullen volgen via de livestream. Op naar een succesvol WK!

De aftervideo van GymPOWER van het bezoek aan Kids on Ice is inmiddels online op het YouTube-kanaal van de Sportredactie. De link is te vinden bovenaan dit artikel.

WK-teampresentatie, uitzwaaifeestje en try-outs Kids on Ice

Detail flyer Try-outs © Kids on Ice 2019-2020

Op 31 maart 2019 houdt Kids on Ice een presentatiedag in het IJssportcentrum in Eindhoven voor supporters, sponsoren en sportliefhebbers om Team Illumination uit te zwaaien naar het WK.  De Brouwer-Keij:  “Ook een kans om je voor één van onze teams aan te melden of voor een comeback te gaan.

Voor kunstrijders en sporters uit aanverwante artistieke sporten zoals het (solo, show en synchroon) kunstrolschaatsen, de acrobatische gymnastiek en het synchroonzwemmen kan het interessant zijn om een kijkje te nemen. Er zijn veel overeenkomsten en raakvlakken.

Overigens worden op 15 en 17 april 2019 speciale try-outs georganiseerd voor de junior en senior synchroonteams van Kids on Ice, maar sporters in jongere leeftijdscategorieën zijn ook welkom. Meer informatie over het synchroonschaatsen bij Kids on Ice is te vinden op de website en de Facebookpagina van de club.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits interview en video © Casper Beijn | Credits foto’s © Joanne van Rooijen, © Casper Beijn, © Ineke Klaassen | Banners verstrekt door organisatie © KNSB Finale Kunstrijden Utrecht 2019 en © Kids on Ice (flyer) Bert Egelmeers/© Skatesynchrophoto

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.