Caya Scheepens zet zich in de spotlights

Caya Scheepens zet zich in de spotlights

UTRECHT – Bij het ‘sluiten van de markt’, aan het eind van de ‘KNSB Finale Kunstrijden 2019’ in de Vechtsebanen in Utrecht wenste iedereen elkaar een fijne zomer, ‘tot volgend seizoen weer!’ Het was bijna eind maart, maar het sportjaar zat er zo goed als op voor het kunstrijden. Voor de solisten althans. Misschien nog een paar kleine wedstrijden lokaal of ergens in het buitenland, maar de grote internationale en nationale toernooien zijn geweest. Het was een druk jaar met Nederlandse vertegenwoordiging van junioren en senioren, een luxepositie waarbij er steeds meer talenten aanschuiven en kwalificaties serieuze krachtmetingen inhouden. Tijd voor een recapitulatie van de Nederlandse wapenfeiten in een sport die in 2022 in Beijing graag haar comeback maakt op de Olympische Spelen. Waarbij met name Caya Scheepens zich in de spotlights wist te zetten door haar bijzondere optredens en verdiensten.

Europese kampioenschappen voor senioren Minsk 2019

Van 21 tot en met 27 januari 2019 werden de Europese kampioenschappen voor senioren in Minsk, Wit-Rusland, gehouden. Na een spannend najaar met bijzondere prestaties, waarbij Kyarha van Tiel, Niki Wories en Thomas Kennes op internationale ISU-toernooien streden om te voldoen aan de EK-limiet van de KNSB, werden uiteindelijk Van Tiel (met Wories als reserve) en Kennes afgevaardigd naar het EK. Van Tiel kwam niet verder dan de eerste ronde, waarbij ze onder haar kunnen reed. In haar korte kür maakte ze een aantal technische fouten en schortte het volgens kenners aan de presentatie, waardoor ze slechts tot 44,00 punten kwam voor de 28ste plaats in een veld met 36 deelneemsters uit 28 landen. Een plaats in de EK-finale was een brug te ver.

Ook Kennes kwam niet verder dan de eerste kür, waarin hij voor zijn doen technisch extra risico nam met de triple triple combinatie. Door een val pakte dit element anders uit dan gewenst en kwam zijn nieuwe kür niet volledig tot zijn recht. Uiteindelijk eindigde hij met 48,57 punten op de 36ste plaats in een veld met 37 deelnemers uit 28 landen. De aansluiting vanuit de aanstormende jeugdige kunstrijders bij de heren laat nog even op zich wachten, dus moet Kennes zijn eenzaam pionierswerk op internationaal niveau nog een tijdje doorzetten.

European Youth Olympic Winter Festival Sarajevo 2019

Van 9 tot en met 15 februari 2019 werd in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina, het Europese Jeugd Olympisch Winter Festival gehouden, het EJOF voor de wintersporten waaronder het kunstrijden. Talentvolle junioren kunnen op dit toernooi ervaring opdoen met het deelnemen aan een groot internationaal toernooi dat het predicaat Olympisch krijgt, omdat het alles nabootst van de grote Spelen voor senioren. O.a. kunstrijdster Caya Scheepens werd afgevaardigd door de KNSB, waarbij ze ook de Nederlandse vlag mocht dragen tijdens de Openingsceremonie, een grote eer.

Ondanks een lastige voorbereiding door een slepende enkelblessure en een moeizame start met de eerste (korte) kür (veertiende met 41,38 punten) wist ze in een veld met 29 deelneemsters alsnog een negende plaats in het eindklassement te behalen met een technisch en artistiek briljant gereden lange kür voor 86,36 punten en een totaalscore van liefst 127,74 punten. Een topprestatie van de jongedame die hiermee haar kandidatuur onderschreef voor het junioren-WK.

Wereldkampioenschappen voor junioren Zagreb 2019

Voor de junioren-WK die van 4 tot en met 10 maart 2019 gehouden werden in Zagreb, Kroatië, waren er drie Nederlandse gegadigden die in het afgelopen seizoen hun debuut maakten in het Grand Prix circuit van de internationale schaatsunie ISU: Lindsay van Zundert, Lenne van Gorp en Caya Scheepens. Op het NK tijdens de Challenge Cup 2019 verdeelden de drie de medailles bij de junioren, waarbij eerstejaars Van Zundert de Nederlandse titel greep en Scheepens zich met het brons tevreden moest stellen.

Desondanks mocht Scheepens van de KNSB Nederland vertegenwoordigen op het WK, waar ze haar debuut maakte in een veld met 46 deelneemsters uit 39 landen. Haar korte kür was qua uitvoering en presentatie prima met een enkel foutje, maar de moeilijkheid had wellicht wat hoger gemoeten en wellicht stond de slepende enkelblessure dat in de weg. Met 40,19 punten eindigde ze uiteindelijk op de 36ste plaats.

ISU Coupe du Printemps Luxembourg 2019

De week na het junioren-WK in Zagreb, werd van 15 tot en met 17 maart 2019 in Luxemburg City de ISU Coupe du Printemps (Lente Cup) verreden. Scheepens verbreedde haar internationale wedstrijdervaring en kunde en deed hier mee in de categorie senioren en behaalde het zilver met totaal 132,26 punten. Na de korte kür stond ze derde, maar met een goede lange kür in de eindronde schoof ze één plek op in het klassement.

Hiermee heeft ze alle ISU-limieten behaald voor deelname aan de Europese kampioenschappen van 2020 in Graz, Oostenrijk. Volgens Joan Haanappel is Scheepens de eerste kunstrijdster die in een internationale wedstrijd de dubbel axel in combinatie met triple toeloop wist te landen. Een topprestatie van de Nederlandse kunstrijdster die het groots seizoen mooi afsloot met een grote belofte voor volgend jaar.

Wereldkampioenschappen voor senioren in Saitama 2019

Op de Challenge Cup & NK van 21 tot en met 24 februari 2019 in Den Haag werd ook gestreden om de tickets voor de Wereldkampioenschappen die van 18 tot en met 24 maart 2019 gehouden werden in Saitama, Japan. Van Tiel was al in het bezit van het ISU-limiet (technische score) voor de vrije kür, welke ze vorig jaar december had behaald op de Golden Spin in Zagreb. Wories had op haar beurt nog alleen het ISU-limiet behaald voor de korte kür.

Een fel duel ontspon zich op het ijs van De Uithof in Den Haag, waarbij Wories weer beslag wist te leggen op de Nederlandse titel maar het WK-ticket aan Van Tiel moest laten. Met een fantastische korte kür voor 54,30 punten dwong Van Tiel haar uitzending naar Japan af, Wories kwam tekort op de lange kür. Kennes bij de heren slaagde er ook niet in om de ISU-limieten te rijden en het WK-ticket binnen te halen. Van Tiel reisde een paar weken later als enige vertegenwoordiger van Nederland af naar Japan en maakte haar WK-debuut als senior.

Op het WK in Japan, in de enorme Saitama Super Arena met zeker zo’m 25.000 uitzinnige toeschouwers, kon Van Tiel echter niet goed uit de verf komen in haar korte kür. In een veld met 40 deelneemsters uit 32 landen eindigde ze met 41,85 punten op de laatste plaats in het klassement. Gebrek aan wedstrijdervaring op zo’n wereldtoernooi zou haar opgebroken hebben volgens haar trainer/coach Kevin van der Perren. Zoals voor alle andere Nederlandse kunstrijders afgelopen seizoen moet haar deelname beschouwd worden als waardevolle wedstrijdervaring en leergeld.

Het is nu tijd voor de zomertrainingen en het opbouwen naar het volgend ijsseizoen. Meer over deze artistieke schaatssport en de verrichtingen van de Nederlandse kunstrijders is o.a. te vinden op de media van de KNSB en de Stichting Joan Haanappel Stichting Kunstrijden Nederland (Facebookpagina).

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits beelden: video’s Youtube © KNSB/Challenge Cup/Adiza (livestream © Show Your Skill Online), © Anthonie van de Kraak en © Joan Haanappel Stichting Kunstrijden Nederland | Credits foto ©

 

 

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.