FIG World Cup in Vegas groot succes

FIG World Cup in Vegas groot succes

LAS VEGAS – In Las Vegas, V.S., werd van 20 tot en met 24 maart 2019 tegelijk met de Vegas Acro Cup voor het eerst de Vegas World Cup gehouden. Het succes van de Vegas Acro Cup, die zijn derde editie in gaat, inspireerde de organisatie tot deze ambitieuze stap. Een World Cup Acrogym onder auspiciën van de internationale gymnastiekfederatie FIG is sinds lange tijd niet voorgekomen in de Verenigde Staten.

Dertig deelnemende teams is voor een eerste editie niet slecht, al haalt het het niet bij de vijfenveertig teams die tijdens de Maia World Cup in Portugal op de vloer kwamen. Het niveau was er in ieder geval zeker niet minder: veel van de heersende topteams waren afgereisd naar de V.S. om zich daar van hun beste kant te laten zien. Daaronder ook toppers die we vorige maand nog bij de World Cup in Maia aantroffen.

Resultaten mixed- en damesparen

De Russische duo Victoria Aksenova en Kirill Startsev bijvoorbeeld, dat in Portugal na een val in balans de regie terug pakten in de finale en daar alsnog het goud pakten. Ook in Puurs en Bakoe had het mixpaar goud. Hier in Vegas lieten zij zonder fouten zien waarom – en het verbaasde dan ook niemand dat zij opnieuw het goud omgehangen kregen. Al kwamen hun Wit-Russische tegenstanders Volha Melnik en Artur Beliakou heel dichtbij met hun finale oefening, en scoorden ook de nummers drie en vier (ruim) boven de 29 punten. Het bleef dus superspannend tot op het laatst.

Bij de damesparen waren het de Portugese Rita Ferreira en Rita Teixera die net als vorige maand in Maia het goud verdienden. Hun grote tegenstanders bij de vorige World Cup – Iasmina Ishankulova en Diana Korotaeva – waren in Vegas afwezig waardoor er ondanks enkele andere damesparen eigenlijk geen echte concurrentie was voor de Portugese dames. Ze zetten drie schitterende oefeningen neer voor de fans.

Resultaten herenparen en -groepen

In de categorie herenparen kwam juist een paar aan kop dat in Portugal niet was ingeschreven. Daniel Dil en Vadim Shulyar uit Kazachstan wisten hun sterkste tegenstanders (de Duitse Michael Kraft en Tim Sebastian) zéér nipt voor te blijven: het verschil was slechts 0,01 in de finale oefening, waarbij Dil en Shulyar wel de hoogste technische score neerzetten.

Wat betreft hoogste scores kunnen de herengroepen hierover zeker meepraten. Zowel de hoogste artistieke score (maar liefst een 9,200 voor de tempo-oefening van de Portugese herengroep Henrique Piqueiro, Frederico Silva, Henrique Silva en Miguel Silva) als de hoogste technische score (een prachtige 18,300 voor de balans-oefening van het herenvier uit China: Zhi Fu, Pei Guo, Heng Jiang en Jinshou Zhang) èn de hoogste moeilijkheidswaarde (een verbijsterende 3,860 voor deze Chinese heren) van deze World Cup vielen in de categorie herenvier. Dat het Chinese team – in Portugal afwezig maar nog bekend van het WK Acrogym in Antwerpen waar ze zilver behaalden – hier het goud verdiende leed dan ook geen twijfel.

 

Resultaten damesgroepen 

Tot slot de categorie damesgroepen. De grote winnaars van de Maia World Cup, de Russische Daria Chebulenka, Anastasia Parshina en Ksenia Zagoskini, waren niet naar Amerika afgereisd. Ook onze zuiderburen, het Belgische trio Talia de Troyer, Britt Vanderdonckt en Charlotte van Roygen die in Portugal nog zilver behaalden, waren in eigen land gebleven.

Dit bracht nieuwe kansen voor het Wit-Russische trio Giulia Ivonchik, Veronika Nabokina en Karina Sandovich, dat op het WK in 2018 zilver behaalde en in Portugal nog op de bronzen positie eindigde. Hoewel hun tempo oefening hier in Las Vegas wat minder hoog gejureerd werd dan in Maia, wist het trio dat met hun balans en combi oefeningen méér dan goed te maken. Met ruim een punt voorsprong op de nummer twee mochten ook zij het goud in ontvangst nemen.

De wereldtoppers hebben daarmee de fans in de V.S. een prachtige wedstrijd van grote klasse voorgeschoteld. Hopelijk smaakt het ook bij de organisatie naar meer, en wordt de World Cup in Las Vegas net zo’n traditie als die in Maia of Puurs de laatste jaren zijn geworden. Meer informatie inclusief de complete uitslagen van de Vegas Acro Cup is te vinden op de website van het toernooi en op de website van de FIG.

Nederland op FIG World Cups Acro 2019

Tijdens de kwalificatiemomenten voor de Europese Spelen op 20 januari 2019 in Bocholtz en 10 februari 2019 in Zwolle, mochten Nederlandse acroteams van de KNGU een poging wagen om zich ook te kwalificeren voor de vier World Cup-wedstrijden van de FIG in 2019 die tegelijkertijd met internationale acrotoernooien worden gehouden: tegelijkertijd met de MIAC in Portugal begin maart, tegelijkertijd met de Vegas Cup in de V.S., tegelijkertijd met de FIAC half april in Puurs, België, en in september tegelijkertijd met de LIAC in Lissabon, weer in Portugal.

Tijdens de World Cup bij de MIAC in Maia deden wel een aantal Nederlandse acroteams mee, aan de World Cup bij de VIAC in Las Vegas niet. Het mixed paar Fenne van Dijck en Stef van der Locht van Flik-Flak Den Bosch behaalde in Maia, Portugal, een finaleplaats en werd achtste. De damesgroep met clubgenotes Lynn de Bock, Lotte van Vugt en Fem van Os werd daar elfde. Beide teams zijn in de race voor een ES-ticket.

Op 12 tot en met 14 april 2019 staat de volgende World Cup op het programma, tegelijkertijd met de FIAC 2019 in België. Op de World Cup in Puurs kunnen er namens Nederland één senior mixed paar en maximaal drie senior damesgroepen deelnemen, die zich hier definitief moeten zien te kwalificeren voor de Europese Spelen. Nederland heeft recht op één ES-ticket voor een mixed paar en één ES-ticket voor een damesgroep, waarbij deze acroteams op kosten van de KNGU en als onderdeel van Team NL van het NOC*NSF zullen deelnemen. Weer een historische mijlpaal voor de sport.

Met de World Cups in de voorbereiding kan Nederland hopelijk de sport mooi in de kijker zetten op de Europese Spelen die van 21 tot en met 31 juni 2019 gehouden worden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Voor de World Cup tegelijkertijd met de LIAC in Lissabon kunnen volgens de KNGU-procedure senior acroteams nog plaatsen tijdens de drie plaatsingswedstrijden en op het NK 2019 in Rotterdam Ahoy.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credits tekst © Martine Hooijenga-Le Duc |Credits beeld: banner © organisatie Vegas Acro Cup 2019 en screenshot livestream-uitzending © AcrogymTV

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.