Seizoensfinale drie disciplines kunstrijden

Seizoensfinale drie disciplines kunstrijden

UTRECHT – Van 22 tot en met 24 maart 2019 werd de ‘KNSB Finale Kunstrijden 2019’ verreden in de Vechtsebanen te Utrecht. Individueel werd er door de jongste rijders en in de A- en B-categorie gestreden om de fel begeerde bekers, die een bekroning was op het wedstrijdseizoen. De prachtige discipline synchroonschaatsen bood de kans aan het publiek om de topploegen in eigen land te zien schitteren en in het showschaatsen gooiden rijders, duo’s, kwartetten en groepen alle remmen los. Een sportevenement dat doorgang moest vinden voor de sporters die er hard voor hadden gewerkt om het seizoen gepast af te sluiten, doch wel met oog en hart voor de organiserende stad die begin van die week in rouw en verdriet was gedompeld. Op vrijdag werd ook respect betoond aan de slachtoffers van de schietpartij eerder die week in de Utrechtse binnenstad. 

Voor de rijders en rijdsters in pre-basic en basic novice, maar ook in de categorieën advanced novice, junioren en senioren was de KNSB Finale kunstrijden 2019 in Utrecht een mooie afsluiting zijn van het seizoen. Het KNSB-seizoen was echt nog niet afgesloten met de Challenge Cup & NK met de beste rijders op internationaal niveau uit de hoogste en oudste categorieën, het andere hoogtepunt op Nederlandse bodem eind februari in De Uithof in Den Haag. Het laatste landelijk kunstschaatstoernooi van het seizoen bracht nog een keer officials, juryleden, rijd(st)ers en sportliefhebbers op de been in de IJsbaan de Vechtsebanen. Zeker ook verdiend voor de andere twee KNSB-disciplines, het synchroonschaatsen met haar eigen ISU-wedstrijden en naderend WK als voor de showschaats(ts)ers en groepen die maanden oefenden voor hun zo origineel mogelijke acts met props en kostuums. Het deed de oproep tot het weer gezellig samenvoegen van alle disciplines in één nationaal kunstschaatstoernooi weer harder weerklinken, al was het ook zo dat juist in deze setting de ‘kleinere’ onderdelen van het kunstrijden meer aandacht en ruimte kregen.

Individueel rijden

De nationale titels werden verdeeld in liefst achttien (leeftijds)categorieën en klasses/niveaus. De kampioenen van 2019 zijn Sarai Stumpe van KCT (Dames Junior B: 47,22), Ceylin Aydin van KAT (Dames Advanced Novice B: 36,85), clubgenote Julia van Rennes (Dames Basic Novice B: 29,45), Nikita Tijdeman van KVR (Dames Pre Basic Novice B: 26,91), Takayoshi Vrooland van KSVH (Heren Pre Basic Novice B: 19,17 punten), Olivia Ender van BKV (Dames Mini: 26,76 punten), Jason Veltman van KVS (Heren Mini: 15,82), Smilla Egmont-Peterson van BKV (Dames Midi: 28,43), Sander den Ouden van YVZ (Heren Midi: 19,73), Enya Patel van AIJC (Dames Maxi: 22,36), Jonathan Lourens van EKA (Heren Maxi: 17,94), Elisa Westerhof van FSA (Dames Pre Basic Novice A: 28,65), clubgenote Annika Egas (Dames Basic Novice A: 34,59), Britt Harmsen van DDD (Dames Advanced Novice A; 63,43 punten), Luc Kagenaar van WKC (Heren Advanced Novice A: 64,21), Indy-Paris Babb van FSA (Dames Junioren A: 92,88), clubgenoot Iwan van Hulst (Heren Junioren A: 86,49) en Frederique Koning van IJSF (Dames Senioren: 73,49).

In een aantal categorieën moest op de laatste dag van het kunstschaatsseizoen gestreden worden door eenlingen, wat de strijd er niet gemakkelijker op maakte en het resultaat niet minder belangrijk. Winnen van jezelf, zonder directe concurrentie, is net een bokstraining zonder sparringpartner. Probeer je focus op scherp te krijgen dan om het beste uit jezelf te halen. Frederique Koning die de gouden beker bij de dames mee naar huis mocht nemen, omschreef wat het betekent: “Ik ben vandaag nationaal kampioen geworden. Vorige keer in Utrecht ging het ook al goed. Vrijdag reed ik een personal best, dat ging heel goed. Voor mij was dit wel het grotere doel voor dit jaar. Ik was al blij dat ik me had gekwalificeerd en dan nog lekker rijden is helemaal super. Volgend seizoen neem ik voor al het gevoel mee dat ik het kán. Dat is het gevoel dat ik het belangrijkste vind, geloven in mezelf en dat ik het gewoon heel leuk vind. Volgend seizoen wil ik graag onthouden dat het zo is.”

Zoals in vele andere sporten heb je hier ook sporters die meer dan hun passie en club met elkaar delen en samen na afloop een feestje kunnen bouwen na afloop. Broer en zus Luc en Lotte Kagenaar bijvoorbeeld vierden successen in de familie. Lotte van KVH werd met 40,15 punten knap derde in de categorie Junior B, achter Stumpe en Lucinda van der Meulen (tweede met 40,39 punten). Lotte was goed te spreken over haar optreden in de finale in Utrecht en neemt inspiratie mee het zomerreces in: “Ondanks een fout reed ik een personal best vandaag. Dus daar ben ik heel tevreden mee. Volgend seizoen ga ik weer mijn best doen.” Voor Luc die met zijn optreden beslag legde op de gouden beker bij de advanced novice heren, was de KNSB Finale 2019 een bijzondere ervaring en ook de afronding van zijn jonge jaren op de schaats: “Gister was er nog een minuut stilte voor de wedstrijd, toch indrukwekkend. Ik reed op vrijdag de korte kür. Die reed ik foutloos. Op de levels kon ik nog ietsje verbeteren, maar sprongen gingen perfect. Het was de laatste korte kür van het seizoen, volgend seizoen weer een nieuwe. Dan schaats ik ook in een nieuwe categorie, één niveau hoger, junioren. Alles wordt moeilijker, een prima uitdaging.”  

Synchroonschaatsen

Na de Lumière Cup eind vorig jaar – met ISU-keurmerk! – was de KNSB-finale kunstrijden weer een mooie gelegenheid om dit oogstrelend onderdeel van het kunstrijden te weerzien op Nederlandse bodem. In één van de kleinste artistieke sporten in Nederland weten ze al een aantal jaar zich te kwalificeren voor de Wereldkampioenschappen door aan de hoge KNSB-limieten te voldoen en dat zegt zeker veel over de gedrevenheid waarmee gewerkt wordt bij de clubs die deze discipline in het sportaanbod hebben. De ene club kan zich etaleren met een rijkdom aan vele teams die in de diverse leeftijdscategorieën op hoog niveau beslag legden op de KNSB-beker. De andere club toont groei en progressie na hard werken om zich te herpakken en terug te keren naar de top waar ze lang gestaan hebben. De derde club heeft in alle stilte een grote verrassing voorbereidt, want er is niks onmogelijks…  immers, ‘tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren’, zoals Willem Elsschot het ooit stelde in een beroemde poëtische ontboezeming.

Kids on Ice uit Eindhoven reed knap met vijf van de zes teams naar de gouden medailles. De club zit de laatste twee jaar sterk in de lift. Het seniorenteam Illumination reed een monsterscore (127,42) – een personal best en felbegeerde score van 120+ punten – en kan met vertrouwen het WK tegemoet op 12 en 13 april 2019 in Helsinki, Finland. Het juniorenteam Illuminettes legde na een goed WK-debuut een week eerder in Neuchâtel, Zwitserland, met 96,46 punten beslag op de KNSB-beker. Een notoire verbetering van hun score op het jeugd-WK (88,82).  Internationale wedstrijdervaring geeft je metterdaad vleugels en een inspirerend voorbeeld voor wie in je voetsporen volgt. Bij de Basic Novice was dat Team Illuminice met 23,18 punten, bij de Juvenile Team Illumini’s met 20,35 punten en bij de Pre Juvenile Team Illumiloops met 16,52 punten. De uitstraling mag schattig zijn op jonge leeftijd, deze rijders zijn bloedserieus als je het over hun sport en -doelen hebt.

Bij de ‘mixed ages’ ging het dak eraf na de kür van smaakmaker Team SKY’linis van SKY uit Tilburg. Ze kaapten met veel lef en overtuiging èn 32,86 punten de hoofdprijs weg voor de neus van de sterke concurrentie, favorieten Team Ice Angels van BKV Den Bosch (tweede met 31,74) en Team Illuminiques van Kids on Ice uit Eindhoven (derde met 29,76), de twee andere Brabantse verenigingen waarvan de teams normaliter de scepter zwaaien in het synchroonschaatsen. De Tilburgse formatie was achteraf in de Kiss & Cry corner (‘de knuffelbak‘) zielsgelukkig met dit felbegeerd resultaat waar ze alles voor gegeven hebben en onderkenning de coachingpower van hoofdtrainster Karin Janssens als drijvende kracht voor het overrompelend succes uit de onverwachte hoek: “We zijn zo blij! We hebben er zo hard voor getraind en met een toptrainster als Karin valt dan alles op z’n plek!”

Ook al pakte het team Ice United van BKV dit keer het zilver met 104,96 punten en was er nog geen sprake van een comeback van de klassieker met Team Illumination van Kids on Ice uit Eindhoven, het team uit Den Bosch verdient zeker respect voor de wijze waarop ze na veel wisselingen in het team en de trainersstaf hebben gewerkt voor de performance en het resultaat op de Vechtsebanen in Utrecht. Team Ice United stond er weer met nieuw elan en dat gaat zeker volgend seizoen voor meer kijkspektakel en en vuurwerk zorgen in het Nederlandse synchroonschaatsen.

Trainster Feline van Kempen en Dunja Brockenbearend van BKV legden het in hun eigen woorden zo uit: “We hebben er veel meiden bij gekregen en we konden weer twee teams maken. Met Ice United begonnen we bij af. Als eerstejaars coach van het team, heb je een nieuwe dynamiek nodig. Met veel nieuwe schaatsters is het echt een nieuw begin, maar we hebben ons dit seizoen toch weer op de kaart gezet en dat was het doel, samen doorgaan. Alle schaatsers willen volgend seizoen blijven, dat is helemaal top. Dus we kunnen doorbouwen om het pad te gaan bewandelen dat we van plan waren om te gaan. We kunnen er weer tegenaan. Ze zijn superblij. Het was niet de insteek om dit jaar Nederlands kampioen te worden. Ons doel was onszelf weer op de kaart zetten en dat is gelukt.

Showschaatsen (‘Artistic Skate’)

De kunstrijders en -rijdsters zorgden met hun deelname aan dit onderdeel voor een prachtige afsluiting van deze finaleweekend en tegelijkertijd van het seizoen. Het ging niet zozeer om de plek of de medaille, want dat lag erg aan de smaak van de jury, maar vooral om met hoeveel plezier en originaliteit een show-act kon worden neergezet. Alles en iedereen zag je laag voorbij vliegen over het ijs. Met crossovers en throwbacks naar bijvoorbeeld shorttrack, cheerleading en sportacrobatiek werd het geheel ook nog in een sportief jasje gestoken: één groot artistiek schaatsfeestje op niveau, met oogstrelend kijkspektakel en een vette knipoog naar het topschaatsen.

Van een voortreffelijk uitgebeelde doch niet foutloze Joker van – qua uitstraling en kunde – één van de indrukwekkendste kunstrijders van Nederland die eenmaal gezien op het ijs op je netvlies gebrand blijft, Marco Frerichs – tot Batman & Robin mét Batmobiel in de achtervolging; van ontroerende elfjes die edele vliegkunst echt onder de knie leken te hebben, de zoveelste nieuwe versie van Annie & Miss Hannigan die de zoetsappigheid van het thema ferm eraf gooide, de piepjonge Mien Dobbelsteen compleet met permanentje – aan de rol als volleerde beerzuster – tot diverse verleidelijke lady vamps en oergevaardijke Bonnie & Clyde die zelfs de jurybank wisten te overvallen – “A girl wants to have fun but a boy too!”; van de slanke en lenige ‘comic hero’ uit de ‘Pink Panther show’ en alle jaren ’80 sprookjesachtige Disney-helden op een rij tot met de complete hofhouding van Belle en het Beest in vol ornaat en de ontketend geniale Geest van de Lamp… Voor ieder wat wils…

Net zo goed van een chillende Bob Marley tot leven gebracht in een sublieme reggae-medley op het ijs tot de stoere Johnny, de zingende gorilla uit de onvolprezen film Sing en een levensechte versie van de Grote Smurfin die volledig uit haar dakje ging. En niet te vergeten de gelaarsde cowgirls met hun typische western linedance, de onschuldige zusjes van Pinokkio met een eigen versie van de in veel artistieke sporten wereldberoemde marionetten tot mens-act, de Brazilian dreamgirls in full latin carnaval samba swing, de acrobatische opvolgers van Britney die in schooluniform hun spierballen flink lieten rollen en het synchroonduo dat de robot-act van het nationaal duet bijna deed verbleken, de jonge NASA Future Stars die het thema van de ruimtevaart een nieuwe dimensie gaven in raketstand, de romantische Sisteract met een olijke tweeling op de schaats en eigenlijk nog veel meer om op te noemen. Net als alle showonderdelen van artistieke sporten moet je ‘artistic skate’ gewoon live zien om intens van te~kunnen genieten!

KV Hoorn is bij uitstek een sportvereniging waar heel veel aan showrijden wordt gedaan en die elk jaar weer met sterke acts op het ijs staat. Trainsters Esperanza Cuenca en Patricia da Cruz-Martens hebben voor deze discipline een bijzondere passie: “Het leeft bij ons wel heel erg. We stoppen er veel tijd en energie in. In de zomer denk je na over welke nieuwe thema’s je nu weer wilt nemen. We willen niet ieder jaar hetzelfde. Je wil vernieuwen, ‘out of the box’.  In september/oktober start je met de choreografieën. En dank komen de effecten erbij. Duo’s, kwartetten, de groepen, nieuwe solo’s er bij…We willen graag een verhaal vertellen.  Zoals bij de Living Dolls waar we het leuk vonden om nummers uit vroeger jaren te combineren met de muziek van nu en ze ook echt tot leven te laten komen. Als poppen beginnen en als mensen eindigen…, en bij Annie is het een musical natuurlijk, dus dat spreekt voor zich. Het is altijd spannend en een ontlading als ze van het ijs af komen. Op zo’n dag heb je als trainsters al het werk gedaan en is het gewoon kijken en genieten. Mooi als er dan uitkomt wat ze allemaal op de training hebben gedaan. Dat ze plezier hebben is heel belangrijk.

De twee aftervideo’s van GymPOWER in videobeelden & interviews en met fotografie geven een goede impressie van dit intensieve sportevenement op het ijs en daarmee van alle disciplines van deze artistieke schaatssport. Alle informatie inclusief meer beelden en de complete uitslagen zijn terug te vinden op de Facebookpagina’s KNSB Finale Kunstrijden 2019 en KNSB Sectiebestuur Kunstrijden, de websites van de KNSB en Kunstrijden.KNSB.nl

Artikel © GymPOWER | Tekst, interviews en video(beelden) © Casper Beijn met een bijdrage van © Therry da Silva qua fotografie en tekst m.b.t. NK Showschaatsen 2019

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.