Jazzdans opent nieuw seizoen in Twello

Jazzdans opent nieuw seizoen in Twello
Foto © Casper Beijn

TWELLO – Ook het seizoen is voor de KNGU-disciplines Jazzdans, Urban en Demodans van start gegaan. Op diverse voorrondes in het land proberen groepen in diverse categorieën en leeftijden zich te plaatsen voor de NK Jazzdans en Urban op 22 en 23 juni 2019 in Rotterdam Ahoy. Er is veel enthousiasme bij de nieuwe groepen en groepen die het dansen weer hebben opgepakt, maar ook de gevestigde orde wil de juiste vibe vinden. Ook die opteren voor de Dance2Demo en Dance2Impress stages, waarvan de beste 25 uitgekozen zullen worden voor de landelijke Dance2Show. GymPOWER ging op zaterdag 23 maart 2019 langs bij de eerste voorronde voor de NK Jazzdans in sporthal De Zuiderlaan in Twello.

Daar viel weer op hoeveel enthousiasme de discipline dans weet op te brengen bij haar wedstrijden wat weer elke deelnemer en bezoeker inspireert. Vijfentwintig groepen in de leeftijden t/m 13, t/m 16, 16-19 en 20+ van niveau B en C. Hier komen weer andere andere sporters en sportverenigingen die je normaliter op de wedstrijdvloer tegenkomt bij de gymsporten die beoefend worden onder de vlag van de KNGU. Al zijn daar genoeg uitzonderingen op uiteraard. Jazzdans Orion Putten, vorig seizoen bij GymPOWER nog genomineerd voor een Sport Media Award 2018, had in Twello zelfs verreweg de meeste groepen en pakte dus ook de meeste prijzen.

Behaalde punten voor NK-kwalificatie

Het belangrijkste is echter de behaalde punten, want na alle voorrondes zal pas bekend zijn welke scores toegang geven tot de NK-finale. Een vierde plek hier zou toereikend kunnen zijn en een eerste plek in theorie zelfs ontoereikend. Jurylid Marianne Keppel: ”Het gaat alleen om de score. Dat puntenaantal gaat op ranking, dus bijvoorbeeld bij categorie C t/m 13 worden de scores van de vijf voorrondes bij elkaar geteld. Circa de hoogste tien gaan naar de NK. Dit is de eerste voorronde, deze zet de trend.” De jury gaat op deze manier door bij de volgende voorrondes.

Keppel: “Als we laag beginnen, zetten we dat door of als we hoog begonnen zijn, kunnen de volgende nog hoger zijn bij wijze van spreken. We vergelijken altijd. We hebben juryleden die bij alle voorrondes jureren, dus we hebben goed vergelijkingsmateriaal. Voor deze groepen is het spannend, want ze moeten best lang wachten tot 14 april 2019 of ze echt door zijn. Ze zien op de site aan de uitslagenlijsten hoe ver ze staan, dus aan het einde weten ze ongeveer wel of ze al dan niet door zijn. Ze willen allemaal door naar Ahoy. Dat is het summum van het seizoen.”

Interviews met pers in mixed zone

Nu waren er, ondanks dat nog niet alle choreografieën geperfectioneerd waren zeker al mooie hoogstandjes te zien. Bij C t/m 13 sprong vooral ‘No worries’ van GV Olympia Harderwijk in het oog. B t/m 13 viel ‘Afro Circus’ van Jazzdans Orion Putten op door het grote enthousiasme. Hun reactie aan GymPOWER bij de mixed zone: “De kring, de lift en de draai van Ilse gingen super goed. Het was ook superleuk om te doen, want is een vrolijke dans. Iedereen van het publiek deed en lachte mee. Je wordt er zelf ook vrolijk van. Je kan helemaal los en er je gevoel in uiten. En het is heel leuk om te bewegen.”

Bij C t/m 16 won GV LEDO uit Bornerbroek met een mooie choreografie, maar de trainster wilde niet dat de groep dansers achteraf in de mixed zone hun reactie over de wedstrijd gaf aan GymPOWER.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Bij B t/m 16 had SV Raduga uit Enter onder leiding van Doreen Weyers een mooi verhaal om er te staan dat naadloos paste op hun nummer ‘Shape of you’: “Na een lange tijd zijn we nu een half jaar eindelijk weer aan het dansen. Het ging super. We waren in twee groepen opgedeeld en bij de groep die nu eerste is geworden was het verschil in punten minimaal. We kunnen echt trots op elkaar zijn. We doen alles samen.”

In de categorie 16-19 zag de C-groep van SV Twello onder leiding en inspiratie van Danique van ’t Erve er zelfverzekerd en strak uit. Bij de B zag je Gyjatu uit Dronten onder leiding van Wendel Brandsma boven zichzelf uitstijgen op hun nummer ‘Chainsmoking’: “Het ging heel goed. We hebben het idee dat het er deze keer echt uitgekomen is. Als we deze nog een keer op de NK kunnen laten zien, zou dat geweldig zijn. We hebben er nu een half jaar aan gewerkt en keken uit naar deze voorronde.”

Bijzondere en emotionele choreografie

De senioren C van 20+ hadden in ‘Cello’ van CGV Olympia uit Hoogeveen onder leiding van Grietje van den Hof een heel bijzondere en emotionele choreografie. De B 20+ van SV Twello gaf op ‘If I lose myself’ een prachtige uitvoering: “Normaal gesproken is B-muziek langzaam, wij hebben nu gekozen voor een nummer dat echt bij ons past, een langzaam begin met een spetterend einde. Het gaat erover dat je met z’n allen in een vliegtuig zit en bang bent om neer te storten, iemand naast je zit waar je veel om geeft en het goed komt. Dat past prima bij de lift die we erin hebben, net of Senne het vliegtuig is…”

Er werden tussendoor demo’s dans en RG gegeven. Drie ritmisch gymnasten van SV Twello toonden – zonder materiaal – op aandoenlijke wijze de schoonheid van hun mooie sport. Dat is goed te regelen als je een omnisportvereniging met een rijk aanbod bent als SV Twello. Na een als uit één mond klinkend gezang “Het duurt te lang…!” werd de prijsuitreiking vervolgens één groot feest, met één hossende dansmassa. Zelfs op de bank met de eerste plaatsen. Het gaf vertrouwen voor iedereen. C t/m 16 van Argos was bijvoorbeeld heel blij met de derde plek: “Het voelt voor ons als winnen!”

Dance2Demo, Dance2Impress, Dance2Show

In de middag en de volgende dag werden twee rondes voor de Dance2Demo en Dance2Impress gehouden, wat zeker ook doet uitkijken naar de definitieve keuze van 25 dansen voor de landelijke Dance2Show, dit jaar weer in Rotterdam Ahoy tijdens het Groot-NK-finale-weekeinde van de gymsporten onder de KNGU, op zaterdagavond 22 juni 2019 in de danshal. De dit seizoen nieuwe indeling van dans als niet wedstrijd-gerelateerde demonstratiesport bij de KNGU in twee vormen, heeft te maken met het feit of een club c.q. dansteam bewust wil meedingen qua niveau choreografie, uitstraling, kleding en uitvoering naar een plek op de landelijke Dance2Show.

Bij Dance2Demo zou dat niet meer hoeven, “maar een goede dans laten we niet in de prullenbak verdwijnen.” Bij beiden demo-onderdelen worden awards uitgedeeld ter stimulans en waardering. De D2D&I-weekeinden zijn begin maart gestart in Dalfsen en zullen na Twello en Nieuwegein in maart, in april en mei in Drachten, Waalwijk en Deventer, Leiden en Krimpen georganiseerd worden om te eindigen op 1 juni 2019 in Sittard. In Twello richten we de aandacht op de Voorronde voor de wedstrijddansers in de aanloop naar de NK Jazzdans, ook op zaterdag 22 juni 2019 in Rotterdam Ahoy.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst, verslag, videobeelden, fotografie en interviews © Casper Beijn | Foto inzet: Orion Putten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.