Limieten op eerste DMT-kwalificatie

Limieten op eerste DMT-kwalificatie
Foto © Therry da Silva

DEN BOSCH – Op 23 maart 2019 werd de tweede landelijke plaatsingswedstrijd dubbelminitrampolinespringen (DMT) gehouden in De Plek in Den Bosch, georganiseerd door Flik-Flak onder auspiciën van de KNGU. Deze wedstrijddag werd door de Landelijke Technische Commissie (LTC) ook benut als eerste kwalificatiemoment voor de Wereldkampioenschappen (de WK voor senioren vanaf 18 jaar) c.q. ‘World Age Group Competition’ (WAGC, de WK voor junioren en jeugd tussen 11 en 21 jaar) die in het najaar gehouden worden in Tokyo, Japan. Met de eerste drie behaalde limieten als mooie oogst. DMT is ‘alive and kicking’!

De PB’s voor de sport DMT sneuvelden op deze dag. Een record aan deelnemers die dit seizoen onderverdeeld worden naar leeftijd en niveau in twee divisies, een record aanmeldingen voor de WK/WAGC-kwalificatie, een record aan publiek op de overbeladen tribunes met veel veteranen die trots en blij de grote ontwikkelingen in hun sport kwamen bekijken.

Met comebacks van diehards van het eerste uur die met plezier hun sport weer oppakken (zeker nu de concurrentie groter en sterker wordt), debuten van met name trampolinespringers (die even moeten switchen wat betreft aanloop en opsprong), een steeds groter wordend aantal DMT-talenten.

Kortom: kwantiteit en kwaliteit, volop kijkspektakel op hoog niveau en spanning alom, met een mooie bonus van alvast drie WK/WAGC-limieten en veel potentie voor nog meer in de komende twee kwalificatiemomenten. Geen beter moment om in te stappen om deze sport op de voet te volgen richting het hoogst haalbare internationale podium.

Competitieleider en LTC-lid met DMT-taak

Competitieleider Anneke van Haren en Bjorn Hillebrandt, jurylid en trainer/coach en LTC-lid dat sinds dit seizoen DMT als hooftaak heeft in de portefeuille, lichtten GymPOWER bij. Al vanaf de eerste plaatsingswedstrijd op 19 januari 2019 in Cadzand was goed te merken dat de sport dit jaar een flinke groeistuip beleeft. Ten opzichte van vorig jaar zijn de aanmeldingen met 20% gegroeid.

Van Haren en Hillebrandt zijn van mening dat de betere structurering van de competitie hieraan heeft bijgedragen. Er is sinds dit seizoen een duidelijke splitsing op leeftijd en niveau, wat niet het geval was in voorgaande jaren. Zowel Van Haren als Hillebrandt zien hetzelfde positieve effect voor de sport.

Springers komen nu uit in twee divisies (eerste en tweede), waardoor ze meer kans maken op een behapbare krachtmeting met concurrentie op hetzelfde niveau. Zo hebben sporters het perspectief van een hoger doel en de DMT-competitie meer reliëf, waardoor dit aantrekkelijker is voor iedereen.

“We zijn blij dat we dit hebben kunnen realiseren. We zien de sport hierdoor groeien. Er is meer ruimte en specifieke aandacht voor de sport, ook binnen de LTC. Met de nieuwe structuur wordt de sport serieuzer genomen en dat straalt het ook uit. Aan de grote aanwas van nieuwe springers in alle leeftijdsklasses en niveaus maar ook de terugkeer c.q. het behoud van oudere springers, zie je dat de nieuwe aanpak aanslaat.”

Aanmeldingen voor WK/WAGC-kwalificatie

Het is ook niet een sport die je er even bijdoet. Het heeft een eigen identiteit, een eigen toestel en vereist een eigen techniek. Gymnasten uit andere springsporten die overstappen of deze sport ook gaan beoefenen, moeten een schakel omzetten om zich de aanloop en opsprong aan te leren. Qua sprongtechniek verschilt het niet van andere trampolinesporten, de kunst is om genoeg vaart en je afzet te leren benutten om tot de gefaseerde krachtsexplosie (twee sprongen) op de dubbele minitrampoline over te kunnen gaan.

“Voor de WK/WAGC-kwalificatie hebben zich liefst twintig springers gemeld. Dit is nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van de sport. Er is mede gejureerd door een panel met liefst vier internationale juryleden op uitvoering. Daarin is ook geïnvesteerd. Het mooie is dat dit grote veld deelnemers ook de potentie in zich heeft om de gestelde limiet te halen. In de afgelopen dertien jaar zijn er hooguit twee springers namens Nederland afgevaardigd naar het WK. Het zou een unicum zijn als dit jaar er meerdere springers zich kwalificeren voor de WK. Naar de WAGC zijn het er wel meer geweest.

In hun allereerste kwalificatiewedstrijd behaalden drie springers die bij de Bossche club Flik-Flak trainen een eerste limiet: jeugdspringster Senna van Gelder de hoge limiet voor de WAGC, junior Pepijn Dohmen (WAGC) en junior/senior Milco Abrahams (uitkomend voor Turnoss uit Oss) (WK/WAGC) de wild card limiet. Abrahams heeft zelfs de hoge limiet voor de WAGC en de lage limiet voor de WK behaald. Door zijn leeftijd zou hij of in de oudste leeftijdscategorie van de WAGC of aan het WK voor senioren kunnen deelnemen.

Als Abrahams zich plaatst voor beide toernooien (WK en WAGC), zal hij uiteindelijk moeten kiezen voor welk toernooi hij zich aanmeldt. Dat komt neer op een tactische zet: tegen welke springers uit de rest van de wereld hij zich internationaal wil meten. Er mag dan verschil in leeftijd zijn, maar qua niveau wordt er in beide categorieën torenhoog gesprongen.

Van Gelder, Abrahams en Dohmen behalen limiet

Abrahams, twee dagen voor hij achttien werd, bleef zoals altijd nuchter onder alle euforie om zijn springspektakel op deze trampoline: “Redelijk goeie wedstrijd, ondanks wat foutjes. Nog één keer halen en dan ben ik officieel geplaatst voor mijn eerste senioren-WK! Nu maar hopen dat het ook met trampolinespringen gaat lukken!” Dat zou op dezelfde WK-toernooi in Tokyo zijn, derhalve heeft hij – omdat hij in twee verschillende leeftijdsklassen kan deelnemen – nog vier kansen te goed om een WK- of WAGC-limiet te behalen. Wat dat betreft, heeft het achtste springwereldwonder dat zich ook bezig houdt met freestyle jumping en schoonspringen, nog een andere springsport bij de KNGU op zijn ‘bucketlist’ staan: teamgym.

Van Gelder en Abrahams hebben als trampolinespringers al eerder aan het WAGC deelgenomen. Van Gelder is uiteraard heel blij dat ze zich direct geplaatst heeft voor het WAGC en met haar ook haar supporters. “Japan, Senna komt eraan!” Ze hebben gelijk de handen in elkaar geslagen en zijn een crowdfund-campagne begonnen om de nodige fondsen bijeen te brengen voor de dertienjarige jongedame. Voor Dohmen zal het in Tokyo zijn allereerste wereldtiteltoernooi namens Nederland kunnen worden. Hillebrandt die Dohmen getraind en gecoacht heeft, is heel blij met deze grote stap voor de Brabantse springer. “Hij heeft hier zo hard voor gewerkt en gelukkig deze kans gekregen, waardoor hij nu het beste uit zich heeft kunnen halen. Gezien wat hij in zijn mars heeft, heb ik alle vertrouwen in dat hij deze kans ten volle kan benutten.”

Trainer/coach Lennard Villafuerte van Flik-Flak Den Bosch is trots op zijn pupillen die in eigen huis voor het thuispubliek al drie limieten wisten te behalen: “We zijn eind vorig jaar begonnen om ook op de dubbelminitrampoline te springen. Eigenlijk eerst bij wijze van afwisseling, als experiment om eens iets anders te doen met de trampolinespringers. Het beviel zo goed en er zat zoveel niveau in, dat we het verder serieus hebben aangepakt richting de WK/WAGC-kwalificatie toe. Met dit eerste resultaat. We zijn er heel blij mee!”

Road 2 Tokyo 2019 en KNGU-fotobeleid

Wie zich voor DMT kwalificeert voor de WAGC of de WK Tokyo 2019 – dus ook de senioren, zoals altijd al het geval is geweest -, zal zelf alle kosten qua voorbereiding, reis, verblijf en deelname moeten bekostigen. (Op de Oranje-kleding na, daar zorgt de KNGU voor. Afhankelijk van het merk zijn de kosten daarvan zo’n € 200,00 per persoon) Maar dat is voor nu een zorg voor later. Even nog genieten van dit grandioos moment voor de sport, met nog twee WK/WAGC-kwalificaties te gaan: op 13 april 2019 tijdens de derde en laatste plaatsingswedstrijd in Goes en op de landelijke finale tijdens het groot NK-weekend van de KNGU op 22 en 23 juni 2019 in Ahoy.

In de aanloop naar deze wedstrijd schreef het KNGU-beleid voor dat onder persaccreditatie op wedstrijden onder haar auspiciën alleen van haar senior sporters beelden gemaakt konden worden voor journalistieke doeleinden. Dit beleid is kort voor deze wedstrijd kennelijk aangepast waardoor ook junioren gefotografeerd kunnen worden. De video laat een impressie van de laatste wedstrijdronde met de senior heren zien, alsook de prijsuitreiking aan het eind van de dag. De complete uitslagen zijn terug te vinden op de website van de KNGU.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst en foto’s © Therry da Silva

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.