Rotterdams duo tweede op AmsterDans

Rotterdams duo tweede op AmsterDans

LEIDEN – Op 30 en 31 maart 2019 behaalden Tamiza Haasbroek en Chris Roosenburg als duet de tweede plaats op de vierde editie van de internationale AmsterDans-competitie in Theater De Meervaart in Amsterdam, waaraan dansers van 56 scholen uit vijftien landen deelnamen.

Haasbroek (15) komt uit een bekende familie in de gymsportwereld, waarbij generaties zich hebben ingezet voor het turnen, wat ze zelf ook tot haar zesde heeft gedaan. Haar passie ligt echter ergens anders en daarom volgt ze de HAVO/VWO voor Muziek en Dans van Codarts in Rotterdam.

Samen met vriend Roosenburg (17) die in het laatste jaar van de dansvooropleiding zit, maakte ze de choreografie ‘For each other’ die ze zelf uitvoerden en waarmee ze tweede werden in de categorie ‘Emerging Duets’ (oftewel HBO)’. Aan GymPOWER vertelde ze hoe ze dit aangepakt hebben en wat haar visie is op dans en de cross-over met gymsporten.

Hoe hebben jullie er naartoe gewerkt?

“We begonnen pas begin maart met repeteren. We hadden laat besloten dat we een duet gingen doen. We begonnen met lege handen en wisten niet zo goed hoe we moesten beginnen. Eigenlijk hadden we snel iets in elkaar gezet. De repetities vonden plaats in Codarts, waar ik op school zit. We hebben tien keer anderhalf uur eraan gewerkt, met twee keer een meekijkend oog. In de laatste week hebben we kostuums uitgezocht en maakten we ons klaar voor de wedstrijd.”

Wat voor soort wedstrijd was het?

“Het was een danswedstrijd, die gericht was op ‘Ballet en Contemporary’. Er waren twintig categorieën verdeeld onder leeftijd, stijl en hoeveelheid dansers (solo, duet en groepen). Er deden mensen mee van over de hele wereld, bijvoorbeeld uit Brazilië, Maleisië en Israël. De jury bestond uit zes voormalige dansers c.q. choreografen. Buiten de eerste, tweede en derde prijs per categorie, waren er nog individuele prijzen te winnen.”

Hoe voelde de uitslag?

“We waren erg verrast over de uitslag. We hadden niet veel tijd en we waren geplaatst in een moeilijkere categorie. In eerste instantie verwachtten we überhaupt niet dat we door gingen naar de finale, uiteindelijk werden we zelfs nog tweede, wat nog een extra verrassing was.”

Foto © Rinus Sprong/© Codarts Rotterdam

Wat is jullie visie op dans?

“Mensen kunnen een verhaal vertellen zonder woorden te gebruiken. De toewijding en overtuiging van dansers spreekt mij aan.

Wat maakt of je een talentvolle danser bent?

Een goede danser is technisch sterk maar kan ook alles ontspannen; heeft een sterke focus; weet een verhaal te vertellen; kan het gevoel van het stuk overbrengen en kan goed samenwerken.”

Vertelden jullie met je dans een verhaal of had het een ander doel?

“We hadden geen verhaal, maar wel een gedachte bij ons stuk: ‘For each other’. In het stuk hadden we het gevoel dat we elkaar onderzochten en uittestten. In het begin van het stuk zijn we nog individuen en later komen we langzamerhand bij elkaar, wat leidt tot vertrouwen. We eindigen weer apart, omdat we voor onszelf kiezen.”

Wat is je band met het turnen, gebruik je dat ook bij het dansen?

“Ik heb tot mijn zesde geturnd. Op die leeftijd moest ik kiezen of het dansen of turnen werd. Mijn vader geeft nu nog steeds turnles. Lenigheid, flexibiliteit en kracht zijn bij het dansen zeker belangrijk. De turnpassen gebruiken we niet letterlijk tijdens onze choreografie, ook al zie je soms wel een radslag of een handstand. Bij het turnen gaat het om de pasjes en bij het dansen gaat het om het gevoel wat de passen overbrengen.”

Hoe denk je over crossovers tussen sporten en disciplines?

“Ik denk dat de crossovers op een goede manier moeten gebeuren. Anders gaat de kwaliteit bij beide disciplines verloren. Bij dansen zie je al vaak dat het meer ritmische gymnastiek wordt.”

Meer informatie hierover kun je vinden op de Facebookpagina’s of websites van AmsterDans, Codarts Rotterdam HAVO/VWO Muziek en Dans en Dans Magazine.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Interview © Casper Beijn | Foto’s © Rinus Sprong en © Edwin Haasbroek (inzetfoto en video)

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.