Melissa Ockhuysen viert vijf jaar I-Turn

Melissa Ockhuysen viert vijf jaar I-Turn
Foto © I-Turn/© Melissa Ockhuysen/© I-Turn Amstelveen

AMSTELVEEN – Op 9 maart 2019 organiseerde Melissa Ockhuysen ter ere van vijf jaar I-Turn Amstelveen een groot feest voor alle sporters, begeleiders en supporters. Als vier jaar terug ze in een interview met GymPOWER nog melding maakte dat de club al bijna honderd leden telde, nu kon het jubileum gevierd worden met ruim driehonderd leden. Wederom keek de 27-jarige parttime schooljuf en turntrainster met GymPOWER terug op het resultaat van haar initiatief en harde werken. Tevredenheid, enthousiasme en dankbaarheid regeert nog steeds. De jonge club heeft haar plek veroverd, staat als een huis en wordt gedragen door een brede achterban.

Ockhuysen die het altijd al leuk gevonden heeft om feestjes te organiseren, heeft voor het jubileum van haar club alles uit kast gehaald om sporters, trainers, ouders, vrijwilligers, vrienden, familie en andere supporters een bijzondere dag te bezorgen. In de gymzaal in Westwijk kon overdag naar hartenlust gespeeld en gesport worden op een stormbaan, een opblaasbare klimpaal van zes meter, een midgetgolf, een kop van Jut en uiteraard op alle turntoestellen en -materialen. Daarnaast kon er ook geschminkt en glittertattoos gezet worden en was er een grote suikerspinmachine. Eerst door de jongere kinderen uit groepen 1 tot en met 4, daarna die vanaf groep 5. Vrijwilligers en selectieturnsters uit de wedstrijdgroep leidden alles in goede banen.

Groot feest voor sporters, begeleiders en supporters

“De dag ervoor hebben we 900 ballonnen staan oppompen, een mooi voorbeeld hoe goed ouders bij de club helpen. Eerst had ik nog buikpijn van de zenuwen, maar dit was mijn project! Het ingehuurde bedrijf was ook erg behulpzaam. Alle kinderen van de club mochten allemaal een vriendinnetje meenemen. Leuk om te zien dat de kinderen en hun ouders er zelf ook stil bij hadden gestaan bij deze mijlpaal. Ik kreeg tekeningen, zelf gemaakte dingen en cadeautjes. Een week eerder hadden we al ge-apenkooi-d, op de feestdag zelf hadden we zo’n 250 kinderen over de vloer. ’s Avonds kwamen trainsters, vrijwilligers, vrienden en familie op hun feestje. De wedstrijdgroep met zo’n 28 turnsters was daar ook bij.”

Vijf jaar geleden startte ze op haar 21ste de club, eigenlijk zonder een speciale visie erkent ze. Ze is in de afgelopen jaren duidelijk gegroeid en is vol voor haar zaak gaan staan. “I-Turn was niet zozeer mijn idee, meer van mijn ouders. Ik was toen erg jong en vooral bezig met uitgaan. Ik ging iets proberen en zou wel zien waar het op uit kwam. Ik vond organiseren op mijn oude club wel heel leuk, een Sint-feestje, een kinderfeestje. Ik was er altijd voor in, maar het moest altijd allemaal langs het bestuur.” Bij I-Turn kon ze het op haar eigen manier doen. Ze werd enthousiast om via haar club zoveel mogelijk kinderen te kunnen laten turnen. “Dan moet ik maar de grootste club van Amstelveen worden!”, riep ze indertijd in haar enthousiasme. “Ik richtte me niet op een specifieke doelgroep. Voor iedereen moest een plekje zijn bij I-Turn.  Dat kon ook, met subsidie van de Gemeente. Amstelveen heeft een regeling dat kinderen subsidie kunnen krijgen om te sporten als hun ouders/verzorgers onder modaal verdienen.”

Bijzondere support van alle ouders bij opbouwen club

De naam I-Turn is door haar vader bedacht, vertelde ze vier jaar terug aan GymPOWER en nogmaals bevestigt ze dat ze voor haar heel belangrijk zijn geweest om te kunnen doen wat ze tot nu toe gedaan heeft en haar club neer te kunnen zetten. “Mijn ouders hebben een grote rol gespeeld. Eerst woonde ik nog thuis. Bij de start heb je niet veel inkomsten, het is dan fijn dat je dan ook niet veel vaste lasten hebt. Mijn ouders zorgden ervoor dat alles voor me klaar stond, ook een maaltijd als ik ’s avonds thuis kwam.” Ook de ouders van de turnsters staken een helpende hand toe. “Dat soort support is fijn, vooral als ik in het begin weleens tegen obstakels opliep. Ze hielpen met boodschappen of versieringen bij een feestje en waren graag bereid tot het volgen van een jurycursus. Nu gaan we zelfs met een aantal moeders samen op vakantie.”

I-Turn Amstelveen biedt op drie locaties in Amstelveen een recreatief turnaanbod aan met vijftien verschillende mogelijkheden. De selectiegroep van de club bestaat nu uit 28 turnsters en doet mee aan zowel landelijke als regionale wedstrijden. Zij trainen in de nieuwe turnhal in Amstelveen. De recreatiegroepen zijn ingedeeld naar basisschoolgroepen: peuters (1,5 t/m 3 jaar) die samen met de ouders turnles krijgen, kleuters (groep 1-2) en de oudere kinderen verdeeld in drie groepen (groep 3-4, groep 5-6 en groep 7-8). Daarnaast is er een groep MO voor turnsters op de middelbare school. Op de wedstrijden kun je de turnsters aan het werk zien. Yara heeft de halve finale gehaald, maar ze zijn bij de club trots op alle turnsters.

Sportplezier staat bij I-Turn Amstelveen voorop

Sportplezier staat binnen de club voorop. Daarom sluiten de trainingen qua aantal uren ook  meer aan breedtesport. Ockhuysen: “Mijn ambitie ligt niet bij topsport, omdat dat minder past bij wat ik kinderen wil vragen. Het leven naast het turnen is ook belangrijk. Wanneer er sprake is van plezier, is de prestatie een stuk gemakkelijker. De wedstrijdgroep van i-Turn kenmerkt zich vooral door het pedagogische klimaat. Naast natuurlijk het aanleren van elementen, wordt er ook veel aandacht besteed aan de factoren eromheen. Dit doen we door veel activiteiten te plannen rondom de lessen. Ik vind het heel belangrijk dat het willen turnen uit het kind zelf komt. Dat een kind samen met mij doelen kan stellen wat het wil leren en doen.”

Al heeft de bevlogen trainster die op handen wordt gedragen door de eigen sportsters en ouders, zelf alleen op recreatief niveau geturnd, toch heeft ze de afgelopen vijf jaar hard voor gewerkt om de kinderen onder haar hoede bij I-Turn een plezierig lesaanbod te kunnen bieden. Dat hoopt ze ook in de komende jaren te blijven doen. “Ik had en heb er zelf ook veel lol in en breng mijn plezier graag over op de kinderen. Ik heb nog veel leuke plannen voor hierna. Ik laat het voor nu wel even een jaartje bezinken. Nieuwe dingen bedenken is niet moeilijk, maar je wil ook de kwaliteit van nu behouden.”

Het interview van GymPOWER met Melissa Ockhuysen uit september 2019 is opgenomen in het GymPOWER Jubileumboek 2008-2018 en is te lezen via deze link: Melissa Ockhuysen trok de stoute schoenen aan met I-Turn Amstelveen. Meer informatie over de club en haar sportaanbod is te vinden op de website en Facebookpagina van I-Turn Amstelveen.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Interview © Casper Beijn | Foto verstrekt door © Melissa Ockhuysen/© I-Turn Amstelveen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.