C-lijn aanwinst voor NK Clubteams

C-lijn aanwinst voor NK Clubteams
Credit beeld © Casper Beijn

Deze diashow vereist JavaScript.

NIEUWLEUSEN – In ‘t Kulturhuus de Spil in Nieuwleusen in Overijssel, vlakbij Zwolle, draaide het op zaterdag 6 april 2019 om de NK voor Clubteams A,B,C bij het groepsspringen. In de prachtige nieuwe hal waarin de organiserende vereniging GV Nieuwleusen nu traint, konden 44 teams uit het hele land, waaronder voor het eerst in dit soort wedstrijd C-teams, het beste uit zichzelf halen. Met een daverende verrassing van GV Hirundo uit Lage Zwaluwe, dat met het mixteam junior C  in hun debuut direct de eerste plaats behaalde.

Met een nieuwe wedstrijdopzet, zoals met toestel airtrack en minimaal 3, maximaal 4 voor de teamscore gekozen toestellen. Met veel enthousiasme deden er teams mee, van en met nieuwe verenigingen, combiteams, jonge springers, ervaren springers en gymnasten van andere disciplines zoals turnen, trampolinespringen, dans, teamgym en DMT. De bekers werden evenwichtig verdeeld over verschillende clubs. De hoogste dagscore was voor de senior heren A van Turn Totaal Langendijk waar STAR Rijnmond, Turn4U Utrecht en TVC Coevorden de meeste podiumplekken hadden.

Teamsport staat en valt bij de strategie

Op springtoestel met springplank of minitramp, tafel, minitramp of airtrack sprongen teams in de categorieën junior en senior dames, heren, mixed, energiek voor de hoogste score van zes springers met een puntentotaal van de drie beste toestellen. Zo te zien had iedere vereniging wel z’n specialiteit.  En ook tactiek. Zo sprongen de heren van Turn Totaal Langedijk bewust niet de synchro-serie op het nieuwe onderdeel airtrack en namen de aftrek van 0,5 punt voor lief om een serie neer te zetten met schroefsprongen waar ze bekender mee zijn.

De senior dames van STAR Rijnmond kiezen bewust wie het liefst als eerste of als laatste een sprongserie springt. Zij benaderden op het nieuwe onderdeel Airtrack de perfecte score van 30 met 28,9 en pakten 5 punten verschil met nummer twee op onderdeel minitramp. De scores waren voor het publiek goed te volgen. Aan het gejuich van medeteamleden en publiek was te zien hoeveel beleving er is bij deze KNGU-discipline, waarvan het bezoeken van de wedstrijden dan ook altijd iets moois en bijzonders is.

Thuisvoordeel werkt door op vele vlakken

Foto © Casper Beijn: Renée Dunnink van GV Nieuwleusen

Het dames senior-C team van de thuisvereniging GV Nieuwleusen schreef historie. Zij werden Bondskampioen met een team dat uit louter turnsters bestond. Dat er een springwedstrijd in hun eigen nieuwe hal werd gehouden gaf hen voldoende motivatie om hiervoor te gaan trainen. Uniek dat een turnteam dat voor het eerst meedoet, direct bovenaan het klassement eindigde.

Renée Dunnink van GV Nieuwleusen lichtte toe waarom het bijzonder was om deze wedstrijd in huis te hebben: “Het is supergaaf om hier zo’n landelijke wedstrijd te organiseren, we hebben een nieuwe sporthal sinds dit jaar met heel veel ruimte. We trainen hier ook, alles zit erin. Zelf spring ik al vanaf 1998 bij GV Nieuwleusen en ben na het turnen over gegaan naar het springen. Het turnen werd zwaarder en springen kun je langer volhouden.

Zelf een wedstrijd organiseren smaakt uiteraard naar meer dan. Dunnink: “We hopen vandaag een prijsje mee te pakken!”  Dat liet het senior-C team zich geen twee keer zeggen. Dunnink: “Deze meiden zijn eigenlijk allemaal toestelturnsters. Het is gewoon heel leuk om in eigen huis een paar teams meer mee te laten doen dan de springteams.”

Gelouterde ervaring zorgt voor prestaties 

Het junioren mixed B-team van TVC Coevorden zette in de ochtend een prachtige reeks neer voor een totaal van 64,60 waarbij bleek dat bij de eigen vereniging veel op airtrack oefenen zich uitbetaalt. Het gelouterde damesteam-A van KEV Vriezenveen liet het onderdeel tafel vallen en kwam daarmee op de hoogste juniorscore met 69,70. Bij het interview na de wedstrijd giechelend, maar heel blij met het resultaat.

Het was mooi om te zien dat er altijd veel passie is bij het groepsspringen. Er deden verenigingen voor het eerst mee zoals GV Hirundo uit Lage Zwaluwe, dat met het mixteam junior C direct de eerste plaats behaalde. De mixteams blijken dus populair. Zo zijn de junioren van TVC Coevorden blij dat er steeds meer jongens komen springen.

Gemixte sprongkracht van dames en heren

Bij Mix senior C werd het combiteam GSV Statera Roden/Be Quick Franeker tweede en GV Excelsior uit Goor derde. Passie was goed te zien bij het  combinatieteam waar nog de oudste maar nog steeds zeer fitte springster van de dag mee deed. De teamtactiek was belangrijk voor de nieuwe deelnemers, zoals voor GV Excelsior want er werd flink geïnvesteerd in een nabespreking na elke ronde.

Naast tactiek is ook de juiste instelling en benadering van de sport belangrijk. Zo legden de springsters van GV Sportuna Spijkenisse uit hoe belangrijk het is om te specialiseren en één toestel goed te beheersen, de springsters van F.I.T. Lisse hoe belangrijk goede landingen zijn, die van GV Barendrecht hoe belangrijk het is om je te herpakken na een teleurstellende ronde, de junioren van STAR hoe belangrijk goede coaching is om gemotiveerd te kunnen knallen.

Een prachtige gymsport met ware teamgeest

De luide aanmoedigingen van teamleden vanaf de zijlijn en van het publiek vanaf de tribunes gaf zichtbaar veel adrenaline. De grootste rondedans was echter voor GV Wierden. Zij pakten de winst in de categorie dames senior B met 71.4 en lieten, na de prijsuitreiking minutenlang nahossend, blijken dat groepsspringen een prachtige gymsport is met ware teamgeest.

Algemeen medaille-overzicht

Club goud zilver brons aantal
TVC Coevorden 2 1 0 3
Turn Totaal Langedijk 2 0 0 2
STAR Rijnmond 1 1 1 3
Turn4U Utrecht 1 1 1 3
GV Nieuwleusen 1 1 0 2
KEV Vriezenveen 1 1 0 2
Energy Ommen 1 0 0 1
GV Hirundo L Zwaluwe 1 0 0 1
GV Sportuna Spijkenisse 1 0 0 1
GV Wierden 1 0 0 1
CGV LOVA Vroomshoop 0 1 1 2
GV Leeuwarden 0 1 1 2
GSV Statera-Be Quick Fr 0 1 0 1
GV F.I.T. Lisse 0 1 0 1
Quick Gym Oldenzaal 0 1 0 1
CGV Urk 0 0 2 2
GV D.S.T.V. Peize 0 0 1 1
GV Elishta Elst 0 0 1 1
GV Excelsior Goor 0 0 1 1

Meer informatie over de sport groepsspringen en het NK Clubteams 2019 is te vinden op de Facebookpagina van de Landelijke Technische Commissie (LTC) Groepsspringen. De officiële uitslagen komen op de website van de KNGU te staan. De aftervideo van GymPOWER met het beeldverslag volgt nog.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst, interviews en beelden © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.