Ware vibe bij laatste voorronde Urban

Ware vibe bij laatste voorronde Urban
Foto © Casper Beijn: Dansstudio Drachten - Jumptastic

Deze diashow vereist JavaScript.

DRACHTEN – In Sporthal Drachten werd op zondag 7 april 2019 de laatste voorronde voor de NK Show&Demodance en Urban gehouden. Qua aandacht ondergeschoven kindjes onder de paraplu van de KNGU, maar zeker niet de minste. Er werd gedanst op hoog niveau met enorm veel passie. Via korte interviews vertelden dansers en coaches het verhaal van de dans en de club, zoals van de gastclub Dansstudio Drachten, Dansstudio Bennekom, DVO en OKK uit Dordrecht alsook SDM uit Groningen. En dus ook waarom iedereen er bij de NK in Rotterdam Ahoy echt bij moet zijn.

Dat Showdance en Urban relatief onbekende disciplines zijn onder de KNGU-disciplines bleek zondag onbegrijpelijk. Het bleek dat de sport niet alleen op de landelijke finale in Ahoy, maar ook op voorrondes zoals deze in Drachten kon rekenen op volle tribunes, een deelnemersveld van honderden dansers, ware coachingpower en een enorme teamspirit. Op advanced-, intermediate- en beginnersniveau streden teams en duo’s t/m 10 jaar, t/m 13, 14 – 17 en 18+ om de felbegeerde finaleplaatsen.

Wat komt er kijken bij Showdance?

De jury, waarin ook voormalige topdansers uit de Looney Tunes lette volgens jurylid Ryan op het plezier waarmee werd gedanst, of de dans uniek is en of de dansers opvallen en zichzelf zijn. Ilse van der Veen, voor het eerst hier jurerend voor de KNGU, maar al ervaren jurylid bij andere danscompetities zoals SONEO, kwam het middagdeel meejureren: “Ik let meer op het geheel, op artistiek. Urban is meer dan Streetdance of Hiphop alleen, het moet uit het hart komen. Het is ook rauwer.” Volgens één van de aanwezige coaches, is Urban eigenlijk een verzamelnaam voor diverse stijlen als Hiphop, Streetdance, Modern, Dancehall of Fusion en kan worden gezien als de moderne eigentijdse variant van dans als artistieke sport. Het lijkt soms appels met peren vergelijken, maar ware passie verloochent zich nooit. Het motto was vooral ‘Gezien worden!’”

Er komt dus meer bij kijken dan je denkt. Voor een goede dans moet hard worden getraind. Synchroniciteit, verplaatsingen, samenwerking, technieken als lifts, radslagen en splits en uitstraling, expressie zijn van belang. Een dans moet een goed dansritme hebben en goed in elkaar zitten. Én een goede vibe hebben. Daarover zijn de aanwezigen vandaag het wel eens. De Kiddy Kids waren veelkleurig, Solution was krachtig, B’Delicious was vol drama, de Future Crew pakkend, YEAH Hellow lenig en D-Dynamite een echte eenheid. Bij de duo’s vielen vooral de duo’s op met veel mimiek of zeer goed voetenwerk, zoals Nathan & Chayenne, Amani & Julia  Sarah & Ismay en publiekslieveling Julia & Nova.

Organisatie door Dansstudio Drachten

Dansstudio Drachten had veel vrijwilligers op de been om alles in goede banen te leiden. Er heerste ondanks de drukte en een vol programma een ontspannen sfeer, zeker dankzij de inspanningen van de gastclub. Dansstudio Drachten deed mee met vijf teams, van jong tot senior. Yga Wagenaar, zelf danser in de groep Lacrimosa, succesvol in binnen- en buitenland, verwoordde het sterk: “Bij Dansstudio Drachten gáán we er echt voor. Vanaf de eerste audities tot aan de hopelijk vele finaleplaatsen in Ahoy.

DVO uit Dordrecht deed in deze dubbele wedstrijd mee met negen teams. Bij de dansschool ligt de nadruk op Streetdance, Hiphop en Urban en daarnaast op ballet en andere gymdisciplines als turnen en ritmische gymnastiek: “Afgelopen jaren waren we al behoorlijk succesvol. Dit jaar willen we nóg beter! Maar dat de meiden het heel erg naar hun zin hebben en plezier maken is het allerbelangrijkste. Dat er vervolgens prijzen bijkomen is dan mooi meegenomen,” aldus de begeleidende coaches van de duo’s.

Deelnemers uit Bennekom en Dordrecht

Dansstudio Bennekom is één van de verenigingen in Nederland die ieder jaar veel prijzen weet te pakken. In deze voorronde deed ze mee met tien teams. De 18+ groep B’Delicious pakte op het podium iedereen in en werd één van de logische winnaars in deze voorronde. Zelf wisten ze de kracht van Showdance en hun dansstudio goed te verwoorden: “Het gaat om de eenheid en de samenwerking.”

OKK Dordrecht kwam met twee teams naar het Urban-gedeelte. D-Dynamite, de beginnersgroep van 14-17 jr, stond als één huis. Het leek alsof ze al volop ervaren waren met hun mimiek, kracht in het dansen, originele danslijnen en een goede muziekmix. Drie dansers van de groep, Madelief Rona, en Nina: “De kracht is dat we heel veel plezier met elkaar hebben. Dat zie je terug in de dans én het is mooi om een andere kant van jezelf te kunnen laten zien dan het stille meisje in de les maatschappijleer.”

Medaille-overzicht

Club goud zilver brons Totaal aantal
SDM 5 4 4 13
Dance Studio Bennekom 5 3 1 9
GV Unido Emmer-Compascuum 3 0 1 4
DVO Dordrecht 2 3 2 7
DCT Schoonebeek 2 0 0 2
OKK Dordrecht 2 0 0 2
SV Beatrix De Krim 1 1 3 5
Dansschool Veronto Emmen 1 1 0 2
The Dance Factory Leidschendam – Voorburg 0 1 2 3
Dansstudio Drachten 0 1 2 3
Dansstudio Dynamiek Enter 0 1 1 2
Dansstudio Jump Prinsenbeek 0 1 1 2
Dansschool eMotions Markelo 0 1 0 1
GV Avanti Wilskracht Enschedé 0 1 0 1
Xtraordinary Dance Center Hoogeveen 0 1 0 1

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst, interviews, beelden en video-edit © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.