Turnschool Rijssen naar Denemarken

Turnschool Rijssen naar Denemarken

RIJSSEN  – Op 18 mei 2019 gaat een mixed seniorencombiteam van Turnschool Rijssen (TSR), versterkt met gymnasten van  TVC Coevorden, KEV Vriezenveen en HSV 1946 Hoek van Holland naar Randers, Denemarken, om deel te nemen aan een wedstrijd dat voor het gastland dient als plaatsing voor de Deense Kampioenschappen Teamgym.

Het Scandinavische land is één van de grootmachten in deze gymsport, waar tegenover in Nederland de sport nog in de kinderschoenen staat. Daarom getuigt dit van een mooi gebaar van Deense kant en groot lef van deze gymsporters om die uitdaging aan te gaan. Aan de andere kant is het ook een uitstekende kans op (internationale) wedstrijdervaring wat altijd wel van pas komt. In ieder geval in de aanloop naar het KNGU-finaleweekend eind juni 2019 in Rotterdam Ahoy en in het najaar de selectietest voor het volgende richting de Europese kampioenschappen die van 15 tot en met 18 oktober 2020 zullen plaatsvinden in… Kopenhagen, Denemarken.

Na een voorgaande stage van de gymnasten van Turnschool Rijssen in Denemarken – bij een club waarbij ook de coach van het Deense senior herenteam op het EK van 2018 te vinden is – is het contact goed gebleven, waardoor er nu deze unieke kans er uitrolt die met twee handen wordt aangepakt. Dit betekent dat op alle drie de onderdelen – minitramp, tumbling èn dans – hard getraind wordt om goed voor den dag te komen. Trainer/coach Rick Oude Wesselink van TSR deelt in tekst en beeld met GymPOWER hoe de vlag er nu voorstaat.

Wat is het voor wedstrijd waar jullie aan gaan meedoen in Denemarken?
“Dit is de laatste plaatsingswedstrijd voor de Deense kampioenschappen in Randers. De beste twee per categorie gaan naar de Scandinavische kampioenschappen en hier wordt natuurlijk gekeken wie er in 2020 op het EK teamgym zal staan. Voor onze Deense teamgymvrienden hangt er dus veel vanaf. Wij mogen hier als gast meespringen maar zullen zeker gejureerd worden volgens de Deense code, de UEG-code van 2016.”

Wie gaan er namens Turnschool Rijssen meedoen in Randers? 

“We gaan als een mixed seniorenteam richting Denemarken. Het team bestaat uit acht springers van Turnschool Rijssen en we hebben het team compleet gemaakt met drie springers van HSV, TVC en KEV. Die deden ook mee in het Nederlandse team dat deelnam aan het EK 2018 in Portugal. In de bijgeleverde video presenteren ze zich met hun beste sprongen en series: Annelies van Dijk, Anna Wolters, Ivo Wolters, Martan Poortman, Marije Beverdam, Bram Schildkamp, Jouke Bergboer, Tim Jansson van TSR, Leonie Marsman van KEV Vriezenveen, Isis Klement van TVC Coevorden en Yori Sweeris van HSV. We trainen nog regelmatig samen en de klik is super! Mijn mede coach die mee zal gaan naar Denemarken is Ria de Jong van TVC waar we vaak mee samen trainen.

Hoe komen jullie op het idee en hoe bijzonder is dat? 
“Ivo, één van de springers van TSR, is een half jaar voor zijn studie in Zweden geweest en had zoveel motivatie om een dans te gaan maken. Deze hebben we samen op een zondagmiddag geperfectioneerd en afgemaakt. Toen kwam het enthousiasme van z’n teamgenoten bij TSR en de ideeën vlogen over tafel. Waar is er een internationale wedstrijd waaraan we kunnen deelnemen om deze dans te tonen? Eenmaal met onze Deense teamgymvrienden in contact, mailde de Deense bond mij dat ze het hostel en al al gereserveerd hadden voor ons! Zo super gastvriendelijk deze mensen. Dat we hieraan mee mogen doen is zeker bijzonder! Nog nooit heeft een ander land deel mogen nemen aan dit soort wedstrijden. Super thanks to Teamgym Greve!”

Het niveau van Denemarken is torenhoog, wat is jullie doel? 
“Ja dat is het zeker, maar dat van ons ook! We gaan sowieso gewoon genieten van deze geweldige ervaring met elkaar. Ons team heeft ook een superhoog niveau. Als ik het ga vergelijken met de mixed teams op het afgelopen EK in Portugal, staan we zeker niet voor paal en het springniveau is alweer hoger dan van de drie Nederlandse teams die in Lissabon stonden. Dit getuigt weer van de flinke groeispurt in de sport in Nederland, wat perspectief biedt voor het volgende EK. Natuurlijk gaan we de uitslagen vergelijken en kijken waar we nu staan met ons team. Tevens hebben we heel veel hulp vanuit Denemarken, feedback over sprongen, tips en tricks voor de dans van een choreograaf uit Greve. We hebben er vertrouwen in.”

Hoe gaan de voorbereidingen, waar hebben jullie op getraind?
“De voorbereidingen gaan echt top! We hebben tot nu toe alleen maar extra getraind voor de dans omdat het springen iedereen wel in de thuistrainingen doet. Afgelopen zondag 7 april 2019 zijn we naar Stedenbroec gegaan om te trainen op de tumbling die met teamgym gebruikt wordt. Ik kan zeggen dat ik zeer tevreden ben, aangezien we een teamserie hebben van een arabier flikflak dubbel strek en dat terwijl er twee topspringers verhinderd waren! Ik hoop in de meivakantie nog een springtrainingsmoment te kunnen creëren, zodat we ook echt alle series vast kunnen zetten.”

Dans is en blijft een uitdaging en dan op een internationale wedstrijd doen?
“Ivo is met een dans begonnen en iedereen werd daar enthousiast van. Ook hadden we op het afgelopen EK tien springers van TSR in Lissabon staan en teamgenoten zagen dit en willen dit ook! Hoe mooi is het dan om vast het dansen onder de knie te krijgen met deze super leuke kans/ervaring die we samen mogen beleven. Tevens is het een stukje uitdaging en competitie opzoeken, wat we met TSR graag doen. Ivo heeft de dans helemaal op tel uitgeschreven zodat iedereen het thuis kan doornemen. We krijgen veel tips vanuit Denemarken en Zweden zodat ook onze dans steeds meer richting het echte teamgym gaat en zodat we weten waar we naar toe moeten en waar we ons op moeten focussen.”

Wat doen jullie specifiek in de trainingen aan het onderdeel groepsdans?
“We hebben nou eenmaal geen anderhalf jaar zoals de Nederlandse teams tijdens de EK-trajecten. Dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Ik denk dat we maximaal tien à twaalf trainingen hebben voor de dans. Sommige zijn later ingestroomd en hebben misschien maar zes à zeven trainingen. Daarom pakken we dus ook echt alleen maar de extra training voor de dans, dit vaak op de zaterdagavond of op zondag, een training van zo’n drieëneenhalf uur ongeveer. We herhalen veel stap voor stap, dansen twee om twee en het team gaat dan elkaar feedback geven wat er top ging en wat beter kan. Dit werkt echt super goed. Sowieso zijn het mega harde werkers want ik heb diepe respect voor deze elf toppers hoe ze de dans al beheersen en uitvoeren! De mix van dans met groepsspringen en tumbling is top! Beginnen met je moeilijkste sprongen omdat je er maar drie doet per toestel. Alles geven in een paar minuten. En de dans, daar kan je je moment pakken om te ‘shinen’, genieten van waar je staat met je team!”

Hoe verlopen de voorbereidingen en wat zijn jullie plannen voor Ahoy?
“Het traject richting Denemarken gaat top, we hadden wat logistieke obstakels in verband met eindexamens de dag van vertrek en de maandag na de wedstrijd, maar deze hebben we kunnen oplossen met de perfecte vluchttijden. De plaatsing voor Ahoy is het weekend na de wedstrijd in Denemarken, ik denk dat dit juist een prima voorbereiding is. De meeste doen in Denemarken ook de sprongen die ze op de plaatsing zullen doen op 25 en 26 mei 2019 in Nunspeet. Sowieso gaan we op de plaatsing voor save. Deelname aan de wedstrijd in Denemarken doet geen afbreuk aan de voorbereidingen op het NK naar mijn idee, omdat we alleen extra trainen op zaterdagavond of zondagmiddag om te dansen.”

Foto © Turnschool Rijssen: Mixed seniorencombiteam teamgym in conclaaf

Door de LTC wordt in 2019 met een werkgroep hard aan de weg getimmerd met Teamgym…
“Dat wordt er zeker! Erg goed dat ze willen gaan beginnen met het introduceren van de dans, dit zal enorm veel tijd winnen binnen een EK traject. Afgelopen twee EK-trajecten dat ik gedaan heb, hadden we de anderhalf jaar voorbereiding echt nodig en viel er nog steeds enorm veel te winnen op de dans. Wie weet mogen we onze dans wel laten zien in Ahoy zoals we voorgesteld hebben aan de LTC.”

Kan Teamgym ook Olympisch worden? Wat zijn de perspectieven voor de sport?
“Olympisch is wel erg hoog gegrepen, maar het EK in 2020 wordt open en heb al verhalen gehoord dat andere landen buiten Europa zeker interesse hebben. Dat opent perspectieven.”

Meer over de deelname aan de teamgymwedstrijd in Denemarken is te vinden op de Facebookpagina en website van Turnschool Rijssen en de website van de Deense gymfederatie Gym Danmark.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst en interview © Therry da Silva | Credits beelden (foto’s en video’s) © Turnschool Rijssen, verstrekt door © Rick Oude Wesselink met toestemming springers van mixed seniorencombiteam TSR

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.