Turnz organiseert NK Cheer & Dance

Turnz organiseert NK Cheer & Dance

Deze diashow vereist JavaScript.

AMSTERDAM – Op zondag 7 april 2019 werd in Sportcentrum Ookmeer het Nederlandse Kampioenschap Cheerleading georganiseerd door Turnz, onder auspiciën van de American Football Bond Nederland (AFBN). De Djalita Cheerleaders uit Utrecht waren gouddelvers met zeven Nederlandse titels. De teams van de Amsterdam Panthers Cheerleaders, de United Cheers Cheerleaders uit Zoetermeer en Turnz Amsterdam Cheerleaders deelden ook in de oogst van deze nationale titelstrijd.

In het middagprogramma streden diverse teams op hoog niveau om de nationale titels in diverse leeftijdsklasses in de categorieën groepsstunt en cheerleading. In de ochtenduren werden de routines van de pom- en urban cheerdancers die in duo’s en groepen optraden, afgewisseld met demonstraties van deelnemers aan een schoolproject van de Gemeente Amsterdam om ze kennis te laten maken met de cheersport.

Op het NK van de AFBN kwamen de cheerleaders en teams in actie van clubs met gevestigde namen als de Djalita Stars, de United Cheers, de Amsterdam Panthers en uiteraard de Turnz Cheerleaders. Waar in het ochtendprogramma er in de routines meer dans op een opzwepende beat verwerkt was, werd het enthousiaste publiek in de middaguren getrakteerd op het acrobatische kijkspektakel dat de sport cheerleading biedt.

Nederlands titels en glimmende bekers

Djalita was gouddelver qua Nederlandse titels, waarbij haar cheerleaders zeven keer de hoogste trede van het erepodium betraden om zo’n mooie glimmende beker in ontvangst te nemen: de Djalita Fire Stars in de categorie Junior All Girl Groupstunt, de Djalita Suprême Stars in de categorie Chearleading Juniors.

In de categorie Senior Cheerdance werden de Djalita Dancers kampioen, in de categorie Junior Urban Cheer Doubles het Djalita-duo Kaylin & Doenja, in de categorie Senior Pom Dance de Djalita Pom Stars, in de categorie Senior Urban Cheer Doubles het Djalita-duo Amy & Marielle en in de categorie Senior Cheerleading het Djalita-duo Jacky & Jolynda.

De andere teams die zich ook een jaar lang Nederlands kampioen mogen noemen zijn: de Amsterdam Panthers in de categorie Cheerleading Mini’s, de United Cheers Cheerleaders in de categorie Senior Cheerleading, de Turnz Blue Diamonds in de categorie Pre Mini Groupstunt, de United Cheers in de categorie Pre Junior Cheerleading, en de Turnz Royal Blue Diamonds in de categorie Mini’s Groupstunt.

Samenwerken voor Olympische ambitie 

Zowel Jaap van der Spek van Turnz als voorzitter Gian Zandonà van de AFBN, beaamden dat bovenal samenwerking en eenheid van groot belang zijn voor de cheersport en haar toekomst in Nederland. Of je nou een goede basis wil leggen met de juiste technieken in de breedtesport, of dat je ambitie met topsport reikt tot het hoogste internationale podium in Tokyo 2020, Parijs 2024, Los Angeles 2028 of erna.

De AFBN bestaat al zo’n dertig jaar en heeft altijd een warme band onderhouden met cheerleadingteams die langs de lijn de American Football-wedstrijden in Nederland ondersteund hebben met hun cheer en dance-kwaliteiten. Nu de sport zowel nationaal als internationaal vleugels heeft gekregen en zich als een zelfstandige sport heeft ontwikkeld, is het voor de AFBN van het grootste belang om dat serieus te nemen en de cheersport bij te staan in die ontwikkeling.

Daar hoort zeker ook samenwerking met alle betrokken partijen en relevante organisaties, zoals het NOC*NSF waarbij de AFBN is aangesloten, gemeentes en sportclubs en -bonden die aan de erkenning van cheerleading als topsport kunnen bijdragen. Zandonà gaf desgevraagd aan bereid te zijn zo spoedig mogelijk het gesprek met de andere bond die cheersport faciliteert, de Dutch Cheer Association (DCA) aan te willen gaan om de Olympische droom voor alle cheerleaders in Nederland te helpen bewerkstelligen.

Alle informatie over het NK Cheerleading 2019 van de AFBN in Amsterdam is te vinden op de website van de AFBN en de Facebookpagina Dutch Cheer & Dance.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits foto’s © Yoshida Creative Productions (portfolio: instagram @yoshidafotografie)

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.