Schuring en Lionahr gaan voor Tokio

Schuring en Lionahr gaan voor Tokio

HAARLEM/DEN BOSCH – In het weekend van 20 en 21 april 2019 beginnen de Nederlandse trampolinespringsters Romana Schuring en Jackie Lionahr aan de eerste van de vijf World Cups waar ze nog aan mee kunnen doen in het kwalificatietraject richting de Olympische Spelen van 2020 in Japan. Er waren nog andere geïnteresseerden onder de vele Nederlandse toppers, maar die moesten afhaken vanwege de hoge kosten waardoor deze nog hoger zijn geworden voor Schuring en Lionahr. Saillant detail: hun deelname staat wel vermeld als namens de KNGU op de website van TeamNL, de merknaam van het NOC*NSF voor Olympische kandidaten. Schuring vertelde aan GymPOWER hoe deze kostbare ‘Road 2Kyo’ zich toch nog voor hen opende en hoe blij ze is met deze mogelijkheid.

Nadat in februari 2019 openbaar was geworden dat turnbond KNGU op aanbeveling van technisch directeur Mark Meijer besloten had het trampolinespringen niet meer als topsport te faciliteren, was de vraag wat er nog mogelijk was voor de trampolinespringers die in volle voorbereiding zijn voor de kwalificatie voor de Spelen van Tokyo 2020. Het WK c.q. het Olympisch kwalificatietoernooi dit najaar in dezelfde Japanse stad, het enige Testevent voor de gymsport dit keer, blijft een mogelijkheid, mits de gestelde limieten voor deelname daartoe gehaald worden, maar daar zal je dan bij de beste acht dames of heren moeten eindigen. Alles zal dan ervan afhangen of de trampolinespringers zich weten te kwalificeren of ze dan vier keer een superoefening kunnen uitspringen en neerzetten. Begin mei 2020 is het EK in Gothenburg, Zweden, een theoretische mogelijkheid want dat zou kennelijk alleen opgaan als er niemand zich namens Europa plaatst op het WK van 2019. Die kans lijkt met alle wereldtoppers op dit continent (inclusief de regerend Olympisch kampioen bij de heren en de vice Olympisch kampioen bij de dames) schier onmogelijk.

Eind maart opende zich voor de Nederlandse trampolinespringers plots toch nog de mogelijkheid om deel te nemen via de andere weg, die via de World Cups. Een op zich aantrekkelijk traject, omdat je in zes wedstrijden de kans krijgt in de top van de ranking te komen en trampolinespringers die zich kwalificeren voor de Spelen via WK, EK of een andere manier ook nog van die lijst afgehaald worden.  Al was er al een World Cup gehouden (die in Bakoe half februari 2019) en is het een kostbare weg dat tussen de elf en vijftien duizend euro gaat kosten, waarbij ook een boete betaald moet worden voor de te late inschrijving. Afgezien van het feit dat bij succes er daarna ook nog een kwalificatiewedstrijd moet volgen wie namens Nederland het veroverde Olympische ticket mag benutten. Uiteindelijk hebben Schuring en Lionahr de stoute schoenen aangetrokken en zijn ze voor deze route gegaan.  Schuring vertelde erover aan GymPOWER.

Deze diashow vereist JavaScript.

Je staat nu aan het begin van je serie World Cups, hoe is dat in zijn werk gegaan?

“In december 2018 hoorden we al dat trampolinespringen geen topsport meer zou zijn vanaf 2019. Wat is dan de beste route naar de Spelen? Daar had ik het met trainer Lennard over [trainer Lennard Villafuerte bij Flik-Flak-RedGP], omdat ik de helft van de tijd in Haarlem en de andere helft in Den Bosch train. Zo spraken we over weg via de World Cups. We vroegen het ook aan Mark Meijer. Als trampolinespringen geen topsport meer is, kon dat dan nog? Dat was Mark nog niet duidelijk toen, dus vroegen we het ook aan Babette [van Wetering, internationaal jurylid -RedGP], want de laatste inschrijving voor deze World Cup in Minsk was 21 maart 2019. Op 23 maart zei Babette, dat ze in haar netwerk had vernomen dat je met een goede reden je nog kon inschrijven tot 2 april 2019 bij de FIG, met betaling van een boete. Babette heeft zich hier erg voor ingezet. De voorzitter van de LTC trampolinespringen kon zich er ook in vinden.

Het is een kostbaar traject, zeker nu er slechts twee trampolinespringsters voor kozen.

“We moesten tekenen dat we vier van de vijf World Cups zouden doen. Ik dacht ik doe het gewoon en zie wel hoe ik het geld bij elkaar kan krijgen. Ik wist dus al langer dat ik het wilde en was er daardoor misschien meer mee bezig dan de rest. Ik had door het probleem met inschrijven al bijna opgegeven, maar het lukte voor deze in Minsk. We kregen speciale toestemming van de FIG. Voor de andere vier die volgen zijn we goed op tijd. In februari deed ik een trainingsstage in Portugal, waar ze vroegen wat de Nederlandse route naar de Spelen was. Wat in Nederland als selectiewedstrijd gold. Toen ze begrepen, dat we van de bond eigenlijk niet mochten, vonden ze dat heel gek: ‘Waarom zijn er geen Nederlandse trampolinespringers niet naar de World cup in Bakoe gegaan? Via de World Cups maak je toch grotere kans op de Spelen? Of wil jullie bond niet dat jullie naar de Spelen gaan?!’ Via de World Cups is de weg naar Tokyo niet standaard makkelijker, maar via de WK lijkt mij dat in ieder geval het moeilijkst. Dat kan alleen als je een keer een superdag hebt. Ik dacht ook altijd vier keer moeten blijven staan is gemakkelijker, maar toen bleek dat veel meer mensen zich via de World Cups plaatsen, en bij een WK alleen de top 8 was de keuze snel gemaakt. Ik ga wel voor de WK, maar ik reken daar niet op. Het is een laatste kans, voor als de World Cups niet goed gaan. De WK-finalisten worden nog van de World Cup-ranking afgehaald. Met de geschoonde lijst die dan ontstaat, is er voor mij meer kans. Het wordt krap en het is moeilijk om te halen, maar niet geschoten is altijd mis.”

Hoe ging je voorbereiding om hier zo goed mogelijk aan te beginnen?

“Het belangrijkste is, dat ik goed heb kunnen trainen in de afgelopen maanden en ik nu er beter voor sta dan alle jaren hiervoor. Na een periode waarin ik niets kon doen door duizeligheid en mijn lichaam veel rust nodig had. Het springen gaat goed, omdat het superstabiel is en ik er veel zin in heb. Op het EK van 2018 ging het ook heel goed [Schuring bereikte toen met Lionahr en Romee Pol de individuele halve finale (Pol ging door naar de finale), en samen met Pol de synchroonfinale -RedGP]. Dat helpt. Ik weet dat als het echt moet, dan kan ik het. Ik ben tegenwoordig minder gevoelig voor stress op grote toernooien. Ik moet me gewoon niet inhouden. Als ik er vol voor ga, weet ik dat dat is wat me een kans geeft. Zoals op de EK in de halve finale. Ik liet gewoon zien wat ik in huis had. Het Dutch Trampoline Open 2018 in Alkmaar was net zo’n wedstrijd. [Schuring werd daar individueel derde -RedGP]. Precies doen wat je hebt getraind. Dat betekent niet dat als het om een training minder gaat, het op de wedstrijd slecht gaat.” 

Doe je in de voorbereiding ook daarbij extra dingen zoals krachttraining?

“Sinds drie maanden doe ik extra krachttraining in Den Bosch, dat doet me best goed. Ik heb veel spierpijn en dan weet ik dat ik hard getraind heb. Ik ben een stuk sterker geworden en spring nu stabieler, hoger en kan gemakkelijker mijn hoogte houden. Mijn verplichte bijvoorbeeld op de Aalsmeer Flower Cup 2019 ging helemaal niet zo lekker, maar door de fysieke training kwam ik best hoog. Daardoor weet ik dat er nog veel meer inzit, terwijl ik nu tegen de honderd punten aanzit.  Ik ga met grote sprongen vooruit en in onze sport komt ik volgend jaar – het jaar van de Spelen in Tokyo 2020 – op de meest ideale leeftijd, 25 jaar. Voor voorgaande kwalificaties voor de Europese Spelen in Minsk had ik geen hele goede voorbereiding. Ik sprong wel uit, maar haalde niet voldoende punten voor de European Games. Dat was heel erg niet leuk. De kwalificatie is nog niet voorbij, maar ik richt me voor nu op de World Cup in Minsk en hoop die route te kunnen volgen tot en met Tokyo 2020.”

Wat doen jij en Jackie in het World Cup traject aan je promotie?

“Aan sponsorwervingsactie werk ik graag mee. Het is en blijft tenslotte een Olympische sport. Met Jackie samen kijk ik of er bedrijven zijn die bij onze missie passen, zoals een bedrijf als ‘synchroon’ of bedrijven die een sprong vooruit willen maken. Of doelen zoeken om hogerop te komen. Ik heb een auto dus een autosticker kan ook altijd. Omdat de KNGU dit niet steunt, kunnen we onze eigen kleding kiezen met sponsoring, waarmee een bedrijf zich kan presenteren. Ik zou ook clinics kunnen geven op het gebied van mental coaching, in combinatie met mijn psychologie-opleiding kan ik iets heel interessants bieden. Als trampolinespringen weet je heel goed, wat je moet overwinnen en hoe je voor een uitdaging kunt gaan. Jackie doet een filmopleiding en zij gaat straks in Rusland en Spanje vloggen. Het is ook leuk voor een bedrijf, zo kan iedereen zien wat we doen.”

Artikel © GymPOWER | Credits tekst en interview © Casper Beijn | Credits beelden © Yoshida Creative Productions, © Maurice Smeets en © Gerian Schmitz

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Één gedachte over “Schuring en Lionahr gaan voor Tokio

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.