Van Etten neemt afscheid op ADC 2019

Van Etten neemt afscheid op ADC 2019
Foto © Casper Beijn: Huldiging Joey van Etten met bondscoach Edwin Jongejans op Amsterdam Diving Cup 2019

AMSTERDAM – De vierentwintigste editie van de jaarlijkse Amsterdam Diving Cup wordt van donderdag 18 tot en met Paaszondag 21 april 2019 georganiseerd in het warme Sloterparkbad door zwemvereniging De Dolfijn in samenwerking met de Gemeente Amsterdam en de KNZB. Zoals elk jaar markeert dit toptoernooi – met dit jaar bijzondere side-events voor de jeugd – op de kalender de aanloop naar de internationale titeltoernooien in deze artistieke zwemsport. Meer dan honderd springers uit zestien landen doen mee, waaronder ook de Nederlandse selectie onder leiding van bondscoaches Edwin Jongejans en Ramon de Meijer die ook hun bijdrage leverden aan de acties voor het goede doel. Tot slot werd Joey van Etten, voor het laatst als Oranjeteamlid, gehuldigd omdat hij na tien jaar afscheid nam. Dat deed hij in stijl: met een kleine marge van drie punten op de nummer één pakte hij de zilveren plak in zijn categorie.

Nadat er op dinsdag 16 april 2019 een clinic synchroonspringen gegeven was aan circa 150 basisschoolleerlingen in de Springkuil van het Sloterparkbad door diverse proftrainers, werd er op de eerste dag van de Amsterdam Diving Cup – op donderdagavond 18 april 2019 – een benefietwedstrijd gehouden voor ‘Only Friends’, de Amsterdamse organisatie die kinderen en jongeren met een beperking laat sporten. Het publiek mocht bieden op de sprongen van de deelnemers van ‘Only Friends’ en van diverse gastspringers, waaronder beide bondscoaches – voormalige Oranje-internationals en topspringers Jongejans en De Meijer – en diverse springers uit de Nederlandse selectie. De actie was een daverend succes. Wat het heel bijzonder maakte, was dat ook diverse springers uit de doelgroep van de actie de battle aangingen en een sprong waagden, waarmee ze de handen van alle toeschouwers op elkaar kregen. Ze waren terecht trots met hun bijdrage.

Huldiging Joey van Etten door KNZB

Aan het eind van de tweede dag, vrijdag 19 april 2019, werd na de springwedstrijden en de prijsuitreiking ruimte gemaakt voor de huldiging van Van Etten (25) die toegesproken werd door technisch directeur André Cats namens zwembond KNZB. Van Etten die in zijn tienjarige sportcarrière namens Nederland aan meerdere WK’s en een EK deelnam, gaf aan hard getraind te hebben op op het toptoernooi in Amsterdam mooi afscheid te kunnen nemen. De vijfentwintigjarige Eindhovenaar die bij PSV Eindhoven traint en aan de Fontys Hogeschool de ALO-opleiding volgt, wil verbonden blijven met zijn sport en zegt zich graag te willen verdiepen hierna in het trainersvak. In de finale 1m-plank wist hij 348,80 punten te scoren, goed voor de tweede plaats achter de Duitser Alexander Lube die 351,95 punten scoorde. Het brons ging met 331,00 punten naar Nico Schaller uit Oostenrijk. Vijfde in deze finale werd Team-NL-springer Bram Meulendijks met 303,95 punten.

Foto © Casper Beijn: Celine van Duijn en Inge Jansen bij Amsterdam Diving Cup 2019

De Nederlandse topper Inge Jansen had veel zin in deze wedstrijd en nam met plezier deel aan het toernooi op eigen bodem. Er volgde een spannende battle bij de senior dames met Alena Khamulkina uit de nationale selectie van Wit-Rusland, die in de voorrondes nog achter de als eerste geplaatste Inge eindigde (312,40 versus 287,10 punten), maar haar in de finale alsnog wist voorbij te streven (300,45 versus 286,70 punten). Niettegenstaande een mooie prestatie van Jansen. De Duitse Julia Deng werd derde met 268,40 punten, net voor Lianne Steeman van PSV Eindhoven die ondanks dat ze vierde werd (214,60) met recht heel blij was met haar finaleplek in dit sterke veld. Bondscoach Edwin Jongejans verklaarde desgevraagd dat hij met Inge Jansen en regerend Europees kampioene Celine van Duijn in hun huidige vorm op schema zit voor de Spelen van Tokyo 2020. Beide gaan dan ook met vertrouwen naar de volgende wereldbekerwedstrijd in de FINA World Cup Series 2019, na mooie resultaten behaald te hebben in de voorgaande internationale krachtmetingen. Van Duijn die hier de toren zou springen, moest zich alsnog afmelden omdat de torenwedstrijd voor senior dames als laatste op zondag gepland staat en dat zit te dicht op het vertrek naar de volgende World Cup.

Veel progressie en internationaal succes

Na een voorspoedig seizoen in 2018 met veel progressie en internationaal succes bij de junioren, blijven De Meijer en Jongejans hard aan de weg timmeren om de Nederlandse talenten die aankloppen bij Oranje de juiste aansluiting te laten vinden. De prestaties op de Amsterdam Diving Cup deden daarvan spreken. Meulendijks wist op de eerste dag zijn goede resultaten bij zijn laatste internationale toernooien te onderschrijven met het goud in de finale op de 3m-plank voor senior heren. Hij veroverde het goud met 377,70 punten en een voorsprong van liefst 51,10 punten op de Wit-Rus Yury Naurozau (326,60). Pascal Faatz vervolgde zijn stijgende lijn met het brons voor 323,95 punten. In deze finale werd Van Etten na de Schot Ross Beattie en de Wit-Rus Mikita Tkachou zesde. Raziye Roughbags van Aquarijn Nieuwegein eindigde in de finale 1m-plank van de senior dames ook op de zesde plaats met 147,00 punten. Dylan Vork, die vorig jaar op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires afscheid nam van zijn juniorentijd met een finaleplaats, kon dit jaar nog geen finaleplek veroveren bij de senioren. Op de 3m plank kwam hij heel dichtbij: zevende in de kwalificatieronde met 279,00 punten, de beste zes gingen door.

Bij de jongens sprongen Matthew Hibbert en Manuel Öztopçu van Aquarijn Nieuwegein zich met 195,18 punten naar de tweede plaats in de A/B-finale synchroonspringen. Net voor Daan Blits en Ronin de Kort van thuisclub De Dolfijn die tot 186,87 punten kwamen. Voormalig turner De Kort die bij Turnz Amsterdam Gymnastics turnde, zet zijn eerste stappen in deze Olympische sport en zo te zien ontwikkelt hij zich goed en heeft hij het naar zijn zin in deze nieuwe wereld. Florian Prins en Carter Loftin van Joop Stotijn DSZ uit Den Haag werden synchroon vierde met 178,71 punten. Loftin en Hibbert bereikten de individuele 3m-plank finale bij de junioren in de B-lijn en werden respectievelijk vijfde (300,70) en zesde (282,25). Bij de meisjes in de finale in dezelfde categorie en hetzelfde onderdeel behaalden Naomi Geurtsen en Renske Lanen van PSV Eindhoven met 176,80 punten de vierde plaats, gevolgd op plaats zes  door clubgenotes Manou Meulebeek en Maud van Kempen met 162,63 punten.

Eerste Paasdag laatste dag ADC 2019

Oona Abbema van Aquarijn Nieuwegein werd in de individuele finale 3m-plank zesde met 317,85 punten. In de individuele finale 1m-plank werd Öztopçu vijfde met 320,20 punten. Meulendijks die zich als zesde plaatste, trok zich na twee sprongen terug en kwam tot 293,70 punten voor de zesde plaats. Bij het individuele torenspringen werden Blits en Prins respectievelijk vierde (249,85) en vijfde (185,45) in de finale op B-niveau. In het onderdeel gemengd synchroonspringen werden Lize van Leeuwen en Guus de Bakker tweede met 202,11 punten, ingeklemd tussen een Duits en een Zwitser duo. Roughbags, Östopçu, De Kort, Blits, Steeman alsook Metin Ardic en Iris de Heer  van Aquarijn over hun bevindingen in Amsterdam. Op de laatste dag van de Amsterdam Diving Cup worden nog vijf torenwedstrijden gesprongen en enkele individuele wedstrijden op de 1m- respectievelijk 3m-plank. In interviews met GymPOWER in de mixed zone vertelden. Dat worden nog mooie wedstrijden op eerste Paasdag om het zonnige toptoernooi in stijl af te ronden.

Het beeldverslag/aftervideo met interviews en actiebeelden, gemaakt onder persaccreditatie van © GymPOWER is inmiddels online en te zien via de link bovenaan dit artikel. Meer informatie is te vinden op de website van Amsterdam Diving Cup. De complete uitslagen zijn te vinden op de website van DiveRecorder.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit verslag, interviews en beelden © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.