Dinamic zet met DIAC Spanje op acrokaart

Dinamic zet met DIAC Spanje op acrokaart
Screenshot livestream prijsuitreiking © DIAC Valencia 2019

Deze diashow vereist JavaScript.

VALENCIA – In Valencia, Spanje, werd in het Cabanyal Canyamelar Sports Centre van 18 tot en met 20 april 2019 voor de allereerste keer de Dinamic International Acro Cup (DIAC) gehouden, georganiseerd door ‘thuisclub’ Dinamic, een groep professionals die met een innoverend concept acrobatiek, sport en show dichter bij elkaar wil brengen om het dynamischer en interactiever te maken voor elke toeschouwer en deelnemer. Met meer dan 280 gymnasten uit zes landen –  België, Groot-Brittannië, Israël, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje – lijkt deze eerste editie een mooie belofte voor de toekomst van deze artistieke sport in het land te zijn. Daarbij school het bijzondere van dit nieuwe acrotoernooi op de internationale sportkalender, dat in haar promotie zich nadrukkelijk associeerde met natuur, cultuur en vrije tijd/ontspanning, niet in de laatste plaats in het doel en de visie van de organisatie.

Dinamic gaf aan een mengeling van competitie, spektakel en broederschap voor ogen te hebben met de Spaanse DIAC. Deelname aan de wedstrijd zou niet alleen groei voor het toernooi meebrengen, maar de organisatie ook helpen om ‘een nieuwe visie op acrobatiek’ te creëren, zo spraken zij in hun uitnodiging. Voor een eerste versie van een internationaal toernooi lijkt het bijzonder geslaagd, getuige het oordeel van ervaren speaker Niels Daniël die het toernooi ‘een van de best georganiseerde en vriendelijkste competities die hij ooit zag’ noemde. Het weer buiten mocht minder zonniger zijn dan je van Spanje zou verwachten in deze tijd van het jaar, maar dat kon de pret niet drukken.

De organisatie had dan ook alles uit de kast getrokken om hun gasten goed te ontvangen. Er lag een mooie vloer met tribunes voor wie live wou komen aanmoedigen, maar er was ook een hoge kwaliteit livestream voor wie die mogelijkheid niet had. Live scoring zorgde ervoor dat iedereen goed op de hoogte bleef. Nederlandse teams waren er echter niet. Of deze nu niet (op tijd) gehoord hadden van het toernooi of het bij deze eerste versie nog niet aandurfden, ze lieten een kans liggen.

Onze Belgische zuiderburen durfden de uitdaging wél aan om zich te meten met de internationale concurrentie en zes teams van de Belgische club Gymfinity uit Bazel stonden bij de DIAC 2019 op de vloer. Onder de Spaanse deelnemers heerste er groot op hun beurt ook groot enthousiasme, omdat ze hier op de vloer konden staan en zich konden meten met teams uit grootmachten uit de acrosport, zoals België en Groot-Brittannië

‘Best georganiseerde en vriendelijkste competitie ooit’

Bij de pupillen was de concurrentie geducht, met alleen in de damesgroepen al twintig teams die de strijd met elkaar aangingen. Het niveau was hoog, al kon niemand op tegen de Israëlische Shahar Gershgoren, Alfasi Raz en Shani Peleg van de club Haifa Flyers uit Israël. Dezen scoorden maar liefst 26,200 voor hun oefening (iets lager zelfs dan hun kwalificatie oefening die door en iets hogere artistieke waardering op 26,250 uitgekomen was).

De Belgische Luna Jansens, Maria Schaffrath en Pauline van Ostaeyen wisten met een strakke oefening in dit grote deelnemersveld toch de finale te bereiken, waar ze hun technische score omhoog wisten te brengen en nog een plaats wisten te stijgen. Het mixed paar Joren Kluskens en Siena Willemsens was weliswaar alleen in hun categorie maar weigerden dit te laten demotiveren: ze zetten een prachtige oefening neer alsof ze zich moesten meten met sterke concurrenten en mogen dus trots zijn op hun goud!

Belgische club Gymfinity durfde de uitdaging aan

Poster 1e DIAC Valencia 2019

Bij de Jeugd maar liefst drie teams van het Belgische Gymfinity. Bij de damesparen zette het duo Yana Rotthier en Elina Poorteman mooie oefeningen neer waarbij de jury technisch meer onder de indruk was van hun balans oefening en juist artistiek meer van de prachtige choreografie van hun tempo oefening. Als tweede mochten zij naar de finale waarbij ze opnieuw balans mochten neerzetten en hun positie vasthielden: zij mochten met mooie afstand tot de nummer drie het zilver mee naar huis nemen.

Bij de trio’s kwam het trio Lieke Helincks, Dot van Herck en Colette Helincks op de vloer. Met twee sterke oefeningen gingen zij als eerste naar de finale, wat menig Belgisch hart sneller deed kloppen. In de finale scoorden zij zeer stabiel precies even hoog als voor de tempo oefening in hun kwalificaties, maar de teams uit Israël en Groot-Brittannië deden er echter nog een schepje bovenop waardoor het trio in de finale – waar alle scores weer op 0 startten – derde werd en het brons mocht ontvangen.

Hoog technisch niveau en oogstrelend acrospektakel

Het Israëlische trio Adi Gur Lapidot, Ofir Mir en Alic Gerbar (opnieuw van Haifa Flyers) zette dan ook de hoogste punten van de Jeugd categorie neer: een 26,700 voor de tempo oefening van de finale. De fouten in de kwalificaties bij diezelfde oefening, waardoor zij daar slechts een 25,900 wisten te halen, wisten zij hier te voorkomen. Bij de Jeugd ook een herenpaar van Gymfinity. Seppe Geusens en Yani Van Den Wingaet gingen na twee oefeningen als tweede de finale in, een positie die zij met een mooie oefening wisten vast te houden. Opnieuw een medaille voor onze zuiderburen!

Geen Belgische teams in de Junioren, maar dat betekende niet dat er niet genoeg aan acrobatisch spektakel te beleven was. Onder uitbundig gejuich van het publiek (dat luidruchtig niet alleen de eigen kandidaten maar ook de concurrentie aanmoedigde) zette het mixed paar van Haifa Flyers, Tal Avraham en Hadar Fainstein, de prachtige score van 27,900 neer voor hun balans oefening. Met een technische score van 18,200 en een artistiek van 8,950 een oefening om naar op te kijken! In hun finale-oefening kwamen zij ‘slechts’ tot 27,590 maar daarmee wisten zij de concurrentie nog steeds ruim voor te blijven.

Luidruchtige aanmoediging eigen teams èn concurrentie

Hoewel het qua punten in het niet viel bij het mixed paar van de Junioren 2, Jordan Franklin en Ella Hannah-Sanz van de Britse club Heathrow Gymnastics Club uit Hounslow. Deze zetten een schitterende finale oefening neer die door de jury beloond werd met maar liefst 29,400. In de kwalificaties kwam het paar nog nipt achter hun Israëlische tegenstanders, maar met een technische score van 18,700 en een artistieke waarde van 9,300 zetten zij voor beiden de hoogste scores van de hele wedstrijd neer en versloegen overtuigend hun competitie. Toegegeven, ook het Britse trio Molly Berry, Trudie Roper en Sumaiya Hines van Heathrow wist het artistiek tot een 9,300 te schoppen. Het toont het niveau van de competitie.

In de Senioren opnieuw een Belgisch team. Na problemen in hun balans oefening strandde het trio Maité Sterckx, Lauren Caeyers en Tyana Maris nog als tweede in de kwalificaties, maar ze maakten dit méér dan goed met hun combinatie oefening in de finale. Met duidelijke voorsprong op de concurrentie kregen zij met recht het goud omgehangen op deze eerste DIAC. De hoogste score bij de senioren was voor het Spaanse herenpaar Javier Martinez en Jorge Navarro van Dinamic. Tijdens deze ‘thuiswedstrijd’ zette het paar een 27,470 neer, mede dankzij de hoge moeilijkheidswaarde van hun oefening. Ook in de categorie Pupil damespaar en Junior 1 herenpaar mocht de club het goud in hun zak steken.

Belofte voor de toekomst en internationale wedstrijdervaring

Met meer dan 280 gymnasten uit zes landen lijkt deze eerste versie van de Dinamic International Acro Cup een mooie belofte voor de toekomst te zijn. Het aanwezige enthousiaste publiek was die mening in ieder geval toegedaan. Mogelijk vinden we hier in de toekomst ook Nederlandse clubs die van de unieke sfeer van het toernooi gebruik willen maken om de internationale ervaring van hun gymnasten te verhogen. Meer informatie over het toernooi is te vinden op de Facebook-eventpagina en de website van DIAC, alsook de Facebookpagina en de website van Dinamic Valencia.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credits tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credits beelden: inzetfoto screenshot livestream © DIAC 2019, Facebook © Sportfolio, © Club Baruca en © Heathrow Gymnastics Club

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.