Groot succes kunstrolschaatsters in Parijs

Groot succes kunstrolschaatsters in Parijs
Banner © Issy-Paris Roller Dance Contest 2019

PARIJS – Van 20 tot en met 22 april 2019 vond het Issy-Paris Roller Dance Contest plaats in het sportpaleis Issy-les-Molineaux in Parijs. Kunstrolschaatsers uit zes landen – Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Duitsland, België en Nederland – deden individueel mee aan het goed bezette Paastoernooi onder auspiciën van de internationale federatie in deze artistieke sport (World Skate). Dit was de eerste keer met het nieuwe digitale jureringssysteem Rollart. Twintig sporters van drie clubs zetten Nederland mooi op de kaart met een flinke oogst aan finaleplaatsen en medailles in het all-around klassement en per onderdeel: negen keer goud, vijf keer zilver en zeven keer brons.

Van KRC Rolling Nieuwegein (links website en Facebookpagina) deden mee Nederlands kampioene Sylvia Pistorius, Daphne Voogd, Esmee Verkerk, Maureen Versteeg, Quinty de Lare, Destiny Ibrahim en Tosca Schaap. Van Rolling ’90 Moerkapelle: Nicky Boer, Daphne Stormbroek, Valerie Krijgsman, Annelin Polder, Indy Klijn, Zoë Teh, Anne Loosman, Bridget van Reeuwijk en Jasmijn Kraaijesteijn. Van RV Olympia Mierlo (links website en Facebookpagina) deden mee: Anne van Lieshout en Yvon Swinkels, Sophie van Haaren en Zoë Geerts. Ze deden mee verdeeld over zes leeftijdscategorieën: Mini’s, Espoir (Beloften), Cadetten, Jeugd (Jeunesse), Junioren en Senioren. Voor elk onderdeel (verplichte en vrije dans) was er een prijs te winnen alsook all-around voor wie doorgingen naar de finale (met de vrije dans). Wie de finale of het erepodium niet bereikte, kon wel huiswaarts met waardevolle wedstrijdervaring in een sterk deelnemersveld met internationale jurering.

Uitslagen categorie senioren

Bij de senioren pakte de Nederlandse Pistorius met 107,82 punten en een ruime marge van liefst 30,89 punten het goud. Zowel met de verplichte als de vrije dans wist de ze ook de eerste plaats in te nemen in het klassement. “Geweldig hé, supertrots”, reageerde Pistorius tegenover GymPOWER. “Een mooie score ook en dat de eerste keer met het nieuwe systeem Rollart. Voor mij is dat: ‘Push yourself, because no one else is going to do it for you. ‘ Normaal is het systeem White en nu dus met Rollart… nu is het een soort systeem als ijsschotsen, met standaard waarderingen voor de elementen die je uitvoert en waarover je dan waardering van de jury krijgt; dus het technische is dan ook gewoon superbelangrijk! Daardoor is Rollart is een veel eerlijker systeem. Een jury kan niet zomaar van alles geven.”

Achter twee Franse kunstrolschaatsters – Paloma Troianovski en Celia Hidouche – werd de landgenote Swinkels in dezelfde categorie – senior dames – all-around knap vierde met 67,37 punten. Net geen erepodium. Ze kwam 4,39 punten tekort voor het brons. Swinkels reed twee keer de vijfde score maar beide concurrentes die een vierde score neerzetten, eindigde met de andere routine op de zesde plaats. Landgenote Boer werd in dezelfde categorie all-around zevende met 53,65 punten en clubgenote Stormbroek achtste met 49,87 punten. De derde clubgenote bij de senioren, Krijgsman, werd elfde met 39,85 punten. Voogd werd tiende met 42,28 punten.

Uitslagen categorie junioren

Bij de junioren werd de Nederlandse Polder achtste met 36,15 punten. Met de verplichte dans zette ze nog de tiende score neer, met de vrije dans kwam ze tot de zesde plaats. Landgenote Van Lieshout werd twaalfde. De winst ging naar de Duitse Merle Hagedorn met 77,56 punten, tweede werd de Italiaanse Gabriella Ghio met 54,21 punten, derde de Franse Lucie Bon met 51,64 punten. Bon bewees dat opgeven geen optie is. Ze reed zich knap van een zevende plaats in de verplichte dans naar de tweede score voor de vrije dans reed, waarbij ze landgenote Dorine Marthoud (vierde met 50,74: SD 3, FD 5) en de Italiaanse Silvia di Muzio (vijfde met 50,58: twee keer vierde) achter zich wist te laten.

Uitslagen categorie jeugd en cadetten

In de categorie jeugd pakte de Nederlandse Verkerk met 36,85 punten (SD 4, FD 3) het brons all-around. Ze wist zich van een vierde plaats met de eerste, verplichte dans naar de derde plaats met de tweede, vrije dans te rijden. De Duitse Gina Vesper pakte met twee keer de eerste plaats voor 57,39 punten het goud all-around. Zilver was voor de Franse Lola Huet die met twee keer een tweede plaats all-around 46,05 punten neertelde. Vierde werd de Franse Rosalie Jobin met 33,32 punten. De Nederlandse Klijn werd vijfde in de voorronde (met de verplichte dans) en kon daardoor niet aantreden in de finale. Bij de cadetten werden landgenotes Looman en Teh respectievelijk zeventiende en twintigste.

Uitslagen categorie beloften

Versteeg en Van Lare pakten in de categorie beloften goud en zilver met respectievelijk een totaalscore van 54,95 (SD 1, FD 1) en 50,44 punten (SD 2, FD 3). Leelou Debreu van de Franse selectie werd all-around derde met 46,58 punten, gevolgd door de Nederlandse Ibrahim die 39,70 punten noteerde. Ze begon goed met de derde plaats bij de verplichte dans, maar kon dat niet vasthouden in haar vrije dans (tiende). De Belgische Lauren Vandenkerckhof werd negende, de Nederlandse Van Haaren twintigste (SD 20, FD 17). Zoals gezegd voor ieder die geen finale of medaille behaalde: wel waardevolle wedstrijdervaring voor de toekomst in haar sportcarrière.

Uitslagen categorie mini’s

In de categorie mini’s werd het een compleet Nederlands erepodium. Schaap pakte overtuigend het het goud met 23,91 punten (SD 1, FD 2). Kraaijesteijn werd in haar eerste internationale wedstrijd tweede met 19,49 punten (SD 2, FD 1). Geerts completeerde de ‘Dutch hattrick’ in deze categorie met 18,80 punten (SD en FD 3) voor het brons. Landgenote Van Reeuwijk droeg bij aan de Nederlandse naam in deze sportwereld met een vijfde plaats met 14,70 punten (SD 5, FD 4), op minder dan een punt achter de Belgische Victoria de Duve (vierde met 15,65 punten (SD 4, FD 5). Ze deden aan stuivertje wisselen wat het klassement per onderdeel betreft.

Testmoment nationale selecties en heren

Voor de Franse en Duitse federatie was dit toernooi een belangrijk testmoment voor hun nationale selecties en voor de kunstrijders die daarvoor toegelaten willen worden. Er deden ook heren mee aan dit toernooi, maar zoals bij vele artistieke sporten was het aantal beperkt. Bij de mini’s deed de Italiaan Mirco Bruno mee, bij de junioren de Franse selectieleden Antonin Dasso (eerste met 63,74) en Leo Massis (tweede met 60,31).

Meer informatie en volgende toernooien

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen en meer beelden, zijn te vinden op de websites van de Franse federatie rollerschaats- en skateboardsport FFRS en van de internationale rollersportfederatie World Skate, alsmede op de internetmedia van KRC Rolling Nieuwegein (website en Facebookpagina), van Rolling ’90 Moerkapelle (website en Facebookpagina) en van RV Olympia Mierlo (links website en Facebookpagina)

De volgende internationale titeltoernooien in het kunstrolschaatsen met deelname namens Nederland is in Europa het komende EK Show & Precisie 2019 van 2 tot en met 4 mei a.s. in Reggio Emilia, Italië (RV Ker-Rols uit Kerkdriel met de grote groep en twee kwartetten, jeugd en junior), alsmede wereldwijd van 4 tot en met 14 juli 2019 de Wereldspelen (de ‘World Roller Games‘) in Barcelona, Spanje.

Meer informatie over de kunstrolschaatssport in Nederland is te vinden op de internetmedia van het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen (SBK) – webstie en Facebookpagina – van de Nederlandse Rollersports Bond (NRB) – website en Facebookpagina -.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits beelden: Banner © Issy-Paris Roller Dance Contest 2019 en Facebookpagina’s © KRC Rolling Nieuwegein/©RV Olympia Mierlo/© Rolling ’90 Moerkapelle

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.