Zes Europese titels voor Oranje equipe

Zes Europese titels voor Oranje equipe
Foto FB © NBTA Nederland

Presentatie Oranje equipe NBTA Nederland voor EK baton twirling 2019

LIGNANO SABBIADORO – Van 17 tot en met 21 april 2019 werden de Europese kampioenschappen baton twirling onder auspiciën van NBTA Europe gehouden in Lignano Sabbiadoro, Italië. De Nederlandse equipe van NBTA Nederland onder leiding van bondscoach Bibi Müller-Damman die uit ruim vijftig leden bestond die in diverse leeftijdscategorieën, onderdelen en klasses deelnamen, keerde na het Paasweekend terug met liefst zes Europese titels, acht zilveren medailles en drie bronzen medailles. 

NBTA Nederland is trots op de prestaties van de Nederlandse equipe op het EK. Voorzitter Conny van Walraven verklaarde desgevraagd tegenover GymPOWER: “We zijn blij met de resultaten. Het was een goed EK, ook qua support. Het was een echte groep. Er was van tevoren hard gewerkt, ook met trainen. Dat gaf geweldige resultaten. Bibi  heeft het als bondscoach ook goed gedaan. De twirlers waren er erg enthousiast over. De goede sfeer droeg ook bij aan de prestaties. Dat is ook belangrijk, met verschillende verenigingen. Italië had het goed georganiseerd. Voor het eerst bleven we met de equipes van de andere landen op het park. Dat is goed bevallen. Nu gaan we nog een huldigingsfeest organiseren.”

Jilena Baggerman spekkoper van Oranje

Spekkoper voor Nederland was Jilena Baggerman (16). Ze werd bij de junioren Europees kampioen op eigen kracht met solo 1 baton (Demi van Moerkerk werd hierbij vierde), samen met Nina Copier Europees met duo twirling, en met het junior twirlteam van Inspiration Voorhout; met solo 2 baton pakte ze de bronzen medaille en met ‘rhythmic twirl’ (dance twirl) werd ze vierde. Daarnaast pakte ze nog twee zilveren medailles met het senior twirlteam en het senior danceteam.

De felicitaties blijven binnenstromen bij de twirlster uit Alblasserdam dat al jaren gestructureerd en keihard aan haar sportcarrière werkt en kort voor haar vertrek naar Italië te horen kreeg dat ze aangenomen is voor de Albeda MBO-dansopleiding. De Nederlandse ‘twirlgirl’ hield op haar Facebookpagina ‘Jilena goes international‘ per dag een vlog bij over haar deelname aan het EK en besloot met een mooie, veelbetekenende volzin in het Engels: “Very proud, very tired, but also very happy. Glad to go home now and rest for a couple of days (weeks) haha”

Kroon op het werk voor Cindy Boter

Foto © Cindy Boter/© Patrick Noortheim

De andere Europese titels gingen naar Cindy Boter (solo dance twirl senior), Roos den Besten en Iris Sassen (duo twirling preteen) en het junior danceteam van Inspiration Voorhout. Den Besten pakte solo zilver met 1 baton, Sassen het brons met 2 baton. Met super-x-stut werd Linsey Groenendijk derde, Lynn van der Zanen en Leana Reijers beide vierde, Naomi van der Drift vijfde. Sanne Copier & Naomi van der Drift werden tweede bij duo twirling senior. Den Besten werd vierde met dance twirl. Ex-turnster Maybel Willemse werd bij de junioren met solo dance twirl heel knap tweede. Het Large Team van De Rainbows Roosendaal pakte ook het zilver.

Boter (24), de Nederlands kampioene bij de andere Nederlandse twirlbond NTSB, deed mee aan het NK van de NBTA dit jaar en kwalificeerde zich met de Nederlandse titel in het onderdeel ‘dance twirl’ ook voor dit EK waar ze de kroon op het werk zette met het goud. Velen zien dit als een terechte waardering voor haar jarenlange committent met de twirlsport. Met de senior twirl- en danceteams van Inspiration Voorhout pakte ze twee keer zilver en met solo 1 baton senior werd ze vijfde in de finale. Onderweg naar huis bedankte de tevreden en superblije twirlster haar coaches, supporters en club voor het vertrouwen: “Vele jaren meegekeken met de livestream van de NBTA en nu zelf mogen mee doen met vier onderdelen! Ik heb ontzettend genoten […] Wat heb ik genoten samen met de teams van Inspiration op de vloer en ben mega trots op ons tweede plek in de zware categorie waarin we zaten! […] Super bedankt voor een fantastische week!” 

Aan GymPOWER vertelde Boter over haar ervaringen op haar eerste EK voor de NBTA: “Met 1  baton ging de eerste ronde redelijk goed. Ondanks de drops stond ik ontspannen op de vloer en mocht ik als achtste mee naar de volgende ronde. De tweede ronde ging beter als ik kijk naar de drops, namelijk maar door de zenuwen haperde de baton veel waar ik veel strafpunten voor kreeg. Uiteindelijk ben ik vijfde geworden en toch nog plekken gestegen! Met senior dance en twirlteam met Inspiration gingen beide rondes erg goed. De concurrentie was groot maar toch wisten we met beide teams een plek in de top 4 te veroveren, wat uiteindelijk resulteerde in twee keer zilver! Het laatste onderdeel waar ik aan mee deed was senior solo dance twirl. In de voorronde draaide ik redelijk goed en mocht ik door in de top 10. In de finale draaide ik nog beter met een ‘0-drop’ (geen enkele keer de baton laten vallen) en werd ik eerste! Dit was wel een bijzonder moment voor mij omdat dit mijn eerste Europese titel is. Het moment dat het Wilhelmus dan voor mij werd gedraaid was een droom die uit kwam! Ik heb enorm genoten van deze hele week. De supporters waren te gek, er hing een geweldige sfeer en alles was super goed geregeld door de begeleidingsteams, de equipe begeleider Janny, de assistent bondscoach Jorien en de bondscoach Bibi Muller. Voor mij had deze week nog veel langer mogen duren!”

Foto FB © Sabine Mouthaan

Bibi Müller een topbondscoach op EK

De Nederlands kampioene van de NBTA Sabine Mouthaan en het boegbeeld voor de Wereldkampioenschappen twirl die volgend jaar april in Eindhoven worden gehouden, veroverde zilver met 1-baton (Leana Reijers werd hier vierde) en 2-baton en werd vijfde in de finale ‘dance twirl’. Aan GymPOWER verklaarde Mouthaan: “Voor 1-baton was zilver het hoogst haalbare. Bij 2-baton had ik twee stomme dropjes, maar verder ben ik heel tevreden. Ik was niet bezig met de anderen. Je gaat voor je eigen prestatie. Je wilt gewoon winnen en je best doen. Dat is gelukt.

Dancetwirl ging wat minder, zo’n dag heb je er ook wel eens tussen. Ten opzichte van het NK 2019 had ik alles geperfectioneerd, dat is zeker met 1-baton goed gelukt. De ‘penalties’ waren eruit, maar het is en blijft altijd een momentopname.

Bij het EK heerste een hele gemoedelijke sfeer. Gezellig, iedereen was er voor elkaar. Bibi is een topbondscoach! Ze was er op de momenten dat je haar nodig had… Met haar openden we op het strand de EK. Ze had een kaartje met tekst voor ieder persoonlijk. Dat was mooi.”

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van het EK 2019 en op de website en Facebookpagina van NBTA Nederland, die een live vlog en blog bijhield vanuit Lignano Sabbiadoro.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | interviews © Casper Beijn | beelden Facebookpagina’s © Twirling.com en © NBTA Nederland (presentatie Oranje equipe), © Sabine Mouthaan, © Cindy Boter en © Jilena Baggerman

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.