Nederlands succes op CVI Saumur 2019

Nederlands succes op CVI Saumur 2019
fOTO fb © VV De Wittgheit Odiliapeel

SAUMUR – Van 18 tot en met 21 april 2019 werd de FEI CVI & World Cup Finale gehouden in Saumur, Frankrijk, met deelname van in totaal 243 sporters uit zestien landen. Namens Nederland kwamen op de CVI negentien voltigeurs, twee voltigeteams en zes duo’s in actie, die voor mooie prestaties zorgden in diverse leeftijdscategorieën en niveaus. Daaronder twintig top tien-klasseringen en zeven podiumplaatsen: vier gouden, een zilveren en twee bronzen medailles. Een mooi begin van het wedstrijdseizoen in deze artistieke paardensport in de aanloop naar de EK voor senioren en de WK voor junioren die van de zomer tegelijkertijd gehouden worden in Nederland. 

Uitslagen FEI World Cup Finale 2019

In de World Cup Finale-wedstrijd, de blikvanger van het evenement, steeg het niveau tot duizelingwekkende hoogte. Op zich waren het kleine deelnemersvelden per categorie, maar dat maakte de wedstrijden juist boeiend. Duitsland legde beslag op vier van de negen medailles. Janika Derks pakte met 8,753 punten het goud bij de solo senior dames, Theresa-Sophie-Bresch en Torben Jacobs in de categorie senior pas-de-deux. Landgenoten Jannik Heiland (tweede met 8,770 punten) en Thomas Brusewitz (derde met 8,690 punten) moesten bij de solo senior heren het goud laten aan de ontketende Juan Martin Clavijo uit Colombia die liefst tot 8,976 punten kwam als eindscore.

Zwitserland consolideerde zich op de tweede plaats in het landenklassement met drie medailles. Marina Mohar (zilver met 8,390 punten) en Nadja Buttiker (brons met 8,374 punten) bezetten de andere treden van het erepodium bij de solo senior dames. Zoë Maruccio en Syra Schmid ontfermden zich over het brons in de categorie senior pas-de-deux met 7,216 punten. De negende medaille, het zilver in deze categorie ging naar het Amerikaanse duo Daniel Janes en Haley Smith die een verdienstelijke totaalscore neerzetten van 8,238 punten.

Concours de Voltige International 

De Nederlandse voltigeurs namen deel aan de Concours de Voltige International in Saumur. De deelnemersvelden in deze CVI, onderverdeeld in drie niveaus (1*, 2*, 3*), diverse leeftijdscategorieën (children, junior, senior) en onderdelen (solo, pas-de-deux en squads), verschilden qua aantallen. Vooral het aantal heren waren spaarzaam, ook van Nederlandse zijde.

In het niveau 1* namen zeven solo voltigeurs (zes dames, een heer) en vijf duo’s deel. In het niveau 2* waren dat zeven solo voltigeurs (zes dames, een heer), één duo en twee teams, waaronder het senior Team 2 van De Wittegheit (winnaar KNSH Voltige Cup 2018-2019) en het Jong Oranjeteam. In het niveau 3* waren dat vijf solo voltigeurs bij de senior dames.

De Nederlanders namen het op tegen deelnemers uit Australië, België, Brazilië, Colombia, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Oostenrijk, Polen, Slowakije, Spanje, Slowakije, Verenigde Staten en Zwitserland. Na de geslaagde vetcheck op 17 en 18 april 2019 konden mensen en dieren aan de slag in de arena.

Uitslagen CVI Saumur 1*

In de categorie ‘children dames 1*’ met een veld van veertien deelnemers kwamen twee solo voltigeurs uit: Anouk Bangamu Arachchige op het paard Kjeld, gelongeerd door Manon Swanenburg; en Ilona Toxopeus op het paard Dublin v.d. Selevia Hoeve, gelongeerd door Nienke De Wolff. Bangamu Arachchige deed het uitstekend door zowel voor haar plicht (6,953) als haar vrije kür (7,538) de hoogste score te behalen, waardoor aan het eind het Wilhelmus kon worden gespeeld: goud met een eindscore van 7,246 punten. Toxopeus eindigde met een eindscore van 5,251 punten op de elfde plaats.

In de categorie ‘junior dames solo 1*’ kwamen twee voltigeurs uit in een veld met negenentwintig deelnemers. Fionn Baetens op het paard Barracuda, gelongeerd door Diede Pierik, werd met een eindscore van 6,784 punten vijfde. Ashley de Haan op het paard Desire, gelongeerd door Sandra Jansen, begon uitstekend met de vierde score (6,441 punten) voor de plicht, maar had in de vrije kür pech en zakte uiteindelijk naar de 21ste plaats in het klassement met een eindscore van 5,491 punten.

In dezelfde leeftijdscategorie en hetzelfde niveau, ‘junior pas-de-deux 1*’ kwamen liefst vier duo’s in actie in een veld met dertien deelnemers. Mirte van Mensvoort en Nynke Veldman op het paard Wim, gelongeerd door Meta Jans, zetten de beste prestatie neer met een eindscore van 6,221 punten voor een verdienstelijke zesde plaats. Gevolgd door Ilonka van Dam en Quinn Wonneberg die op het paard Desire, gelongeerd door Sandra Jansen, met een eindscore van 5,879 punten op de achtste plaats eindigden. Toxopeus vormde een duo met Anouk Molanus, wederom op het paard Dublin v.d. Selevia Hoeve gelongeerd door Nienke De Wolff, dat met een eindscore van 5,771 punten als negende eindigde. De Haan vormde een duo met Lisanne de Rijke, ook wederom op het paard Desire gelongeerd door Sandra Jansen, dat met een eindscore van 5,464 punten tiende werd.

Poster © FEI CVI & World Cup Saumur 2019

Een leeftijdscategorie hoger, bij de ‘senior pas-de-deux 1*’ met een klein deelnemersveld, deed het duo Heleen Brans en Aleksandra Mazinska mee op het paard Dutch-Better Z gelongeerd door Nienke De Wolff. Zij werden met een eindscore van 6,162 punten derde, wat hen het brons opleverde.

In de categorie ‘senior solo dames 1*’ met een veld van vijftien deelnemers kwamen twee Nederlandse voltigeurs in actie: Brans en Ilse van Dijk. Wederom op het paard Dutch Elliot Z, gelongeerd door Nienke De Wolff, kreeg Brans het onwaarschijnlijke voor elkaar. Na een zevende positie met de plicht, zette ze met 7,269 punten de derde score neer voor de vrije kür

Daardoor eindigde Brans alsnog op de derde plaats eindigde. Haar tweede bronzen medaille van het toernooi. Van Dijk, op het paard Cedric gelongeerd door Marielle van Dijk, begon ijzersterk met de tweede score voor de plicht (6,452 punten), maar zag haar kansen op het erepodium vervliegen met een elfde score voor de vrije kür. Uiteindelijk behaalde ze een verdienstelijke vijfde plaats met een eindscore van 6,362 punten.

In de categorie ‘senior solo heren 1*’ had Sander Pannekoek, op het paard Wim gelongeerd door Meta Jans, de arena voor zich alleen, doch hij moest nog wel twee keer tegenaan om het goud naar huis te kunnen meenemen met een goed gevoel. Dat lukte hem ook met een eindscore van 6,429 punten en terecht kon ook hij op de hoogste trede van het ereschavot plaats nemen om het Wilhelmus mee te zingen.

Uitslagen CVI Saumur 2*In de categorie ‘children heren 2*’ nam Sam dos Santos, op het paar Chameur gelongeerd door Rian Pierik, het op tegen de Fransman Baptiste Ferrier. Het werd een stuivertje wisselen van plecht tussen plicht en vrije kür, doch met een uitstekende score voor de tweede (7,019 punten) wist Dos Santos alsnog beslag te leggen op het goud (eindscore: 6,785 punten). De marge was 0,135 punt, maar voldoende om Ferrier achter zich te laten.

Elise van de Ven, op het paard Barracuda gelongeerd door Diede Pierik, kreeg in de categorie ‘junior solo dames 2*’ te maken met het grootste veld deelnemers (42). Met 6,362 punten als eindscore haalde ze de vijfentwintigste plaats in het klassement.

Het Nederlandse juniorenteam, dat in volle voorbereiding is in het traject richting Jeugd-WK in eigen land deze zomer, behaalde op het paard Buick Hill gelongeerd door Nicky Heyboer, in de categorie ‘junior squad 2*’, in een klein maar sterk veld met zes teams, met een eindscore van 6,702 punten een keurige vierde plaats. Nienke De Wolff longeerde in deze categorie het Amerikaanse team ‘Woodside Vaulters’ dat met een eindscore van 6.232 punten op de vijfde plaats eindigde.

Foto © VV De Wittegheit Odiliapeel: Team 2

In de categorie ‘senior dames solo 2*’ kwamen in een veld van vijftien deelnemers liefst vijf voltigeurs uit Nederland in actie: Lotte Geelhoed, Jinte van der Heijden, Maaike Zelvelder, Feline Jurgens en Eva Rumke. Geelhoed, op het paard Kjeld gelongeerd door Manon Swanenburg, die goed begon met de derde score voor de plicht, zette de beste prestatie neer met een totaalscore van 7,032 punten voor de verdienstelijke vierde plaats in het eindklassement. Het scheelde maar 0,152 met de nummer drie, Anne-Sophie Peignon uit Frankrijk.

Van der Heijden, op het paard Chameur gelongeerd door Rian Pierik, maakte het ook heel spannend door als derde de finaleronde in te gaan. Doch 6,872 punten als eindscore brachten haar op de vijfde plaats in het klassement. Jurgens, op het paard Varenne gelongeerd door Sandra Jansen, behaalde met een eindscore van 6,603 punten op de zevende plaats. Zelvelder, op het paard Vidox Z gelongeerd door Nicole Zelvelder, kwam met een eindscore van 6,370 punten op de achtste plaats. Rumke werd op het paard Eros gelongeerd door Doreth Chatwick met 0,003 punt minder (6,367 punten) negende.

Met Jetske Cleophas vormde Van der Heijden een duo, dat op het paard Chameur gelongeerd door Rian Pierik in de categorie ‘senior pas-de-deux 2*’, met een klein veld van drie deelnemers, het zilver bemachtigde met een eindscore van 6,457 punten. Dit leverde het enige zilver op voor de Nederlandse voltigeurs op het CVI in Saumur.

Bij de ‘senior squad 2*’ werd voor de vierde keer het Wilhelmus afgespeeld. Team 2 van voltigevereniging De Wittegheit uit het Brabantse Odiliapeel, op het paard Zidane B en gelongeerd door Ingrid Lammers, behaalde ondanks een mindere finaleronde en dankzij een oersterke eerste ronde het goud in dit veld met zes deelnemers, waarbij het Nederlandse team tot een eindscore van 6,374 punten kwam. De voorsprong op de nummer twee, het team ‘Les Ecuries du Petit Dan’ uit Frankrijk bedroeg 0,07 punten. Spannender konden ze het niet maken. Een knappe overwinning van het Nederlandse team.

Uitslagen CVI Saumur 3*

Op het hoogste niveau kwamen in de categorie ‘senior dames solo 3*’, in een sterk veld met twintig deelnemers, vijf Nederlandse solo voltigeurs in actie: Claire de Ridder, Roxanne Ruigrok, Joska van Koelen, Jesse van As en Amy Verhagen.

De Ridder, op haar paard Pasca gelongeerd door Christina Tetteroo, maakte grote indruk door hier als vierde te eindigen met klinkende scores voor alle küren. Voor de vrije kür in de eerste ronde behaalde ze de derde score en voor de vrije kür in de finaleronde behaalde ze 7,474. De totaalscore van 7,221 punten was net niet genoeg voor een medaille, dan zou de verrassing nog groter zijn geweest. Het scheelde 0,185 punt met de nummer drie.

Ruigrok, op het paard Jazz Time Son gelongeerd door Jeroen Rijpstra, eindigde op de achtste plaats met een eindscore van 6,569 punten. Van Koelen, op het paard Kjeld gelongeerd door Manon Swanenburg, eindigde met een eindscore van 6,262 punten op de veertiende plaats. Van As, op het paard Eros gelongeerd door Doreth Chatwick, eindigde met een totaalscore van 6,129 punten op de veertien de plaats. Tot slot sloot Verhagen de rij, op het paard Canito gelongeerd door Jeroen Rijpstra, met 5,728 punten op de twintigste plaats.

BBC-video met uitleg over voltige: turnen op een echt paard

Reactie Claire de Ridder aan GymPOWER

We vroegen Claire de Ridder om haar reactie op deze wedstrijd, waarin ze verrassend vierde werd. “Ik had dat niet verwacht toen ik de startlijst had gezien. Sterke Duitsers en Zwitsers en een goede Oostenrijker en natuurlijk ook sterke solisten van Nederland. Er deden ook Amerikanen, Engelsen en een Franse mee. Ik was met de verplichte oefening heel erg blij dat ik goed kon focussen en tijdens de wedstrijd kon uitvoeren waar ik mijn aandacht op wilde leggen.”
Over de technische test was De Ridder een stuk minder tevreden: “Ik had niet zo n goed gevoel toen ik uit de ring kwam. Pasca was wat gespannen aan het begin. De ring was best heftig voor Pasca doordat er gelijktijdig de wereldbekerfinale was. Maar het was mooi aangekleed en met een camera langs de volte echt dicht er op. Door de spanning had ik aan het begin een foutje in de balans. En met de achterwaartse sprong had ik een storing in mijn landing en hier en daar wat kleine dingetjes. Dus ik was eigenlijk helemaal niet zo tevreden omdat ik wist dat het wel veel beter kon. Maar mijn coach en trainingsmaatje vonden het wel erg goed.”
Archieffoto © Casper Beijn: Claire de Ridder met haar paard Pasca

Toen ze de video terugkeek, snapte ze het beter. “In mijn beleving was het veel slechter dan het daadwerkelijk was. Qua punten kwam het ook goed uit. Ik had de derde technische test, een nieuwe technische test met dit jaar twee nieuwe oefeningen (voor iedereen) en voor mij een hele andere oefening op andere muziek. Maar ik ben er erg blij mee. Met de kür was ik op zich tevreden; alleen was ik kwaad op mezelf dat ik een hand aan de grond had bij de afsprong. Dat geeft 0.2 aftrek op het eindcijfer van je kür.”

Ze heeft nog wel hetzelfde thema als vorig jaar (Malala) maar met andere muziek en een ander kostuum. “Voor mij werkte dit veel beter. Ik voel me meer in het thema als ik voltigeer. Overall ben ik heel blij met hoe de wedstrijd is gegaan. Pasca is nog relatief nieuw in deze discipline en hij doet het echt heel erg goed. Ik ben zo trots op hem. Ook was het erg fijn om weer met longeur Christina de ring in te kunnen staan na haar operaties aan haar gebroken vinger.”
Voor De Ridder, het boegbeeld van Oranje op de website van de organisatie van het EK Sr & WK Jr 2019 in Ermelo, was Saumur 2019 een leuke en gezellige wedstrijd met de andere Nederlanders. “Er was een fijne sfeer. En dat helpt mij ook altijd om goed te presteren. In één zin samengevat, ik ben erg tevreden met hoe het is gegaan, omdat mijn doel was harmonieus te voltigeren. En dit is gelukt. De vierde plek is dan een onwijs leuke bonus. Maar dat was niet het doel.”
Meer informatie en de complete uitslagen zijn te vinden op de internetmedia van de FEI voor internationale toernooi  van de KNHS Voltigevereniging en die van Vaultingresults.com. Het volgende evenement is het CVI ERmelo in het KNHS-centrum in Ermelo, waarbij ook het NK voltige wordt gehouden voor de voltigeurs, duo’s en teams in de hoogste categorie. De online ticketverkoop voor het gezamenlijke EK voor senioren en het WK voor junioren is inmiddels van start gegaan. Meer hierover is te vinden op de website Vaulting 2019.
Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Interview een foto © Casper Beijn | Overige beelden: FB © VV De Wittegheit en © FEI

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.