Finaleplaatsen teams De Leleaart op FIAC

Finaleplaatsen teams De Leleaart op FIAC
Foto © Dirk Troch/© FIAC 2019: Lisanne Elshof, Sharon Elshof en Faye Hubers van De Leleaart Wijchen, zevende bij senior groepen

Video verstrekt door organisatie © FIAC 2019

PUURS-SINT-AMANDS – Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 april 2019 werd in het Belgische Puurs de Flanders International Acro Cup (FIAC) gehouden. Een groot, toonaangevend en populair acrotoernooi op de sportkalender dat al jaren alle records verbreekt qua deelname, bezoekers en kijkcijfers (met haar livestream) en ook dit keer kon rekenen op interesse van Nederlandse clubs die graag hier hun gymnasten zich laat meten met de internationale concurrentie. Aan het FIAC 2019 deden teams van twee clubs mee: zowel De Leleaart uit Wijchen als DOS uit Monster waren hier vertegenwoordigd. Hun acroteams namen het op tegen vaak ijzersterke formaties uit landen van over de hele wereld. Mooie ervaring voor deze gymnasten op een cruciaal moment van het wedstrijdseizoen, met twee finaleplaatsen als resultaat. Het senior damespaar Amber Koppen en Lotus van Zoggel van De Leleaart Wijchen werd vijfde en hun clubgenotes Faye Hubers, Sharon Elshof en Lisanne Elshof werden bij de senior damesgroepen zevende.

Deze diashow vereist JavaScript.

Foto © Dirk Troch/© FIAC 2019: Amber Koppen en Lotus van Zoggel van De Leleaart Wijchen, vijfde bij senior damesparen

In de categorie Jeugd had DOS Monster twee damesparen uitgezonden. Deze dames mochten op vrijdag 12 april 2019 beginnen met hun balansoefening. Het duo Annique ten Braak en Kayleigh Pijpaert zette hier een keurige oefening neer. Damespaar Josefien Emmanuel-Desir en Britt Kleyn maakte een foutje bij het opgaan, die hen de das omdeed. Op een internationaal toernooi als dit houdt de jury zich over het algemeen strikt aan de regels. De dames maakten de oefening toch nog goed af. Zaterdag 13 april 2019 was voor de Jeugd damesparen de ‘tempo-dag’. Ten Braak en Pijpaert wisten opnieuw een mooie (tempo-)oefening neer te zetten.  Ze misten nipt, op 0,15 punt na, de finale die, zoals op basis van de kwalificaties verwacht kon worden, gewonnen werd door het Britse duo Helena Ruecroft en Freya Baxter van Wakefield Gym Club. Emmanuel-Desir en Kleyn herpakten zich met hun tempo-oefening en sloten voor zichzelf het toernooi goed af.

Internationaal kijkt de jury anders naar oefeningen

Geen Nederlandse deelnemers in de categorie Junioren 1, maar wel in de Junioren 2, een damesgroep van De Leleaart: Danique Pol, Esmee Balvers en Roos Theunissen. Zij startten de wedstrijd op vrijdag 12 april 2019 met een tempo-oefening die technisch hoger scoorde dan twee weken eerder op een Nederlandse wedstrijd, maar artistiek juist weer wat lager. Het toont aan dat acrogym een jurysport is en blijft, waarbij internationaal toch anders naar oefeningen gekeken wordt. Daarom is het zo belangrijk dat gymnasten aan dit soort grote toernooien in het buitenland kunnen deelnemen om wat ze geoefend hebben in de trainingshal aan een internationale jury te tonen om zich zodoende verder te kunnen ontwikkelen. Op dag twee draaiden Pol, Balvers en Theunissen een goede balansoefening, maar de finale was voor hen niet haalbaar tussen het internationale acro-geweld. De winnaar in hun categorie, de damesgroep van Ginásio Clube Português bestaande uit Leonor Maria Mendes, Joana Rebelo en Mariana Rocha, stak dan ook met kop en schouders boven de concurrentie in deze categorie uit.

De overige deelnemers kwamen uit in leeftijdscategorie Senior. Damespaar Amber Koppen en Lotus van Zoggel van De Leleaart hadden tempo als eerste oefening. Niet hun sterkste oefening, want hoewel ze de Italiaanse concurrentes er mee versloegen, moesten zij de rest van het deelnemersveld voor laten gaan. De dag erna volgde voor hun de balansoefening, wat hen beter af ging getuige de hogere technische èn artistieke score voor deze oefening. Als vijfde plaatste het duo zich voor de finale van zondag 14 april 2019, waar alle scores weer op 0 startten. Koppen en Van Zoggel wisten in de eindronde hun vijfde positie in de ranglijst stevig vast te houden. De winst ging naar Portugal dankzij de finale oefening van Patrícia Beco en Maria Martins van Gimnofrielas.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het moeten opnemen tegen geduchte concurrentie

Bij de damesgroepen kwamen twee Nederlandse trio’s op de vloer, die het op moesten nemen tegen geduchte concurrentie. Zij hadden balans als eerste oefening. Bij het trio Megan Terlouw, Leslie Bordewijk en Djenti Verbrugge van DOS Monster, die hier hoopten hun volledig (internatonaal) debuut te kunnen neerzetten, werd een val in hun toren genadeloos afgestraft door de jury en dat maakte een finaleplaats gelijk onhaalbaar. Na een hersenschudding bij onderpartner Bordewijk was er voorzichtig opgebouwd naar deze wedstrijd, en het trio herpakte zich de volgende dag goed met hun tempo-oefening. De dames kunnen dus toch trots zijn op wat ze hebben neergezet en het trio kan positief vooruitkijken naar de landelijke wedstrijden.

Foto © Dirk Troch/© FIAC 2019: Lisanne Elshof, Sharon Elshof en Faye Hubers van De Leleaart Wijchen, zevende bij senior groepen

De damesgroep bestaande uit Faye Hubers, Sharon Elshof en Lisanne Elshof van De Leleaart Wijchen behaalde vorig jaar brons op het NK en ging de internationale concurrentie op de FIAC 2019 dan ook vol vertrouwen tegemoet. Met een sterke balansoefening zetten zij zich gelijk goed neer, en op de tweede dag volgde er een stabiele tempo-oefening. Als achtste ging het trio de finales in, waar alle kansen weer open lagen. In de finale wisten Hubers, Elshof en Elshof zelfs nog een plek te stijgen, zodat zij het toernooi afsloten met een knappen zevende plaats in de finale. De Amerikaanse Isabel Chang, Syndney Martine en Alexandra Gladkova waren hier te sterk voor de concurrentie en kregen het goud omgehangen.

Schitterende shows en indrukwekkende optredens

Andere opvallende optredens op de FIAC 2019 waren in de categorie Jeugd weggelegd voor het Israëlische Jeugd-herenvier Maor Nekave, Or Strohmayer, Odem Gidron en Or Abraham van Begin Holon, die na twee sterke kwalificatieoefeningen een prachtige finale-oefening neer wisten te zetten. Ook voor hun club- en landgenoten Yonatan Fridman en Amy Refaeli die een schitterende show voorzetten aan het publiek. Fridman stond vorig jaar nog op de Youth Olympic Games waar hij met zijn vorige partner het zilver in de wacht sleepte. Het Britse damespaar Sasha Carpenter en Poppy Yates was vorig jaar nog wereldkampioen in de jeugd, en heeft nu de overstap naar de junioren gemaakt, waar zij opnieuw imponeerden met hun bijzondere choreografieën en strakke techniek.

Bijzonder in de junioren 1 was ook het optreden van het herenpaar van Haifa Flyers: Chen Banuz en Nadav Gershgoren wisten de aandacht van het publiek en de jury vast te houden met hun indrukwekkend optreden. Met de hoogste finale-score legden zij terecht beslag op het goud. In de Junioren 2 verdienden het Britse mixed paar Jack Lynch en Sophie Reynolds van Spelthorne Gymnastics het genoemd te worden. Met ruime voorsprong op hun tegenstanders wisten zij hun land prachtig neer te zetten. Van hen kan menig senior mixed paar nog veel van leren!

Al met al was de FIAC 2019 een toptoernooi met vaak geduchte concurrentie en regelmatig prachtige acro-optredens waar de punten dan ook naar waren. De Nederlandse teams hebben zich hier danig geweerd en kunnen trots zijn op wat ze hebben neergezet. Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden de website van het toernooi. Zie ook het andere artikel op de website van GymPOWER met het verslag over de FIG World Cup van de FIAC 2019.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER en en met dank aan de organisatie van de FIAC 2019 | Credits tekst en verslag © Martine Hooijenga-Le Duc | Credits beelden: screenshots livestream, video en foto’s verstrekt door organisatie © FIAC 2019/Fotograaf © Dirk Troch (Instragram/Facebook)

One thought on “Finaleplaatsen teams De Leleaart op FIAC

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.