Kwalificatie voor Europese Spelen op FIAC

Kwalificatie voor Europese Spelen op FIAC

PUURS – Tegelijk met de Flanders International Acro Cup werd in Puurs door de Belgische Club Ambitious Pro Gymnastics een FIG World Cup acrobatische gymnastiek georganiseerd. Traditioneel een sterk toernooi dat een deelnemersveld heeft wat groter is dan bij vergelijkbare World Cups. Ook dit jaar deed daar niet voor onder: de absolute wereldtop kwam naar Puurs om hier te strijden voor de eer. Drie Nederlandse teams waren door de KNGU uitgezonden. De wedstrijd telde voor deze teams ook als kwalificatiemoment voor de Europese Spelen die deze zomer in Minsk gehouden zullen worden, en waar Nederland door het optreden op het WK Acrogym in Antwerpen twee starttickets had verdiend. Eén ging definitief naar het mixed paar Stef van der Locht en Fenne van Dijck van Flik-Flak Sportclub uit Den Bosch die een knappe vierde plaats in de World Cup finale behaalden. De andere twee teams uit Nederland behaalden geen finaleplaats, een hogere technische en totaalscore bepaalden wie met het andere ticket voor de Europese Spelen er vandoor ging. Dat werden de clubgenotes van het mixed paar, het trio Lynn de Bock, Lotte van Vugt en Fem van Os.

Video verstrekt door organisatie © FIAC 2019

Vierde plaats in finale voor mixed paar Van der Locht & Van Dijck

Bij de gemengde paren kwamen Stef van der Locht en Fenne van Dijck in actie. Een maand eerder op de FIG World Cup in Maia vorige maand had het duo een finaleplaats behaald, dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Ze starten de wedstrijd op vrijdag dan ook in stijl met een mooie tempo oefening die dan ook met mooie punten beloond werd door de jury. Op dag twee enkele stapjes in balans, maar alsnog opnieuw een prachtige finaleplaats voor het paar – een geweldige prestatie. Als zevende mochten zij de finale ingaan. Met een fantastische combinatie-oefening en een score van 28,040 werd het nog even spannend: van der Locht en van Dijck misten echter uiteindelijk het podium net en werden heel knap vierde in de finale van deze sterke categorie. Het duo was al zeker van hun kwalificatie voor de European Games omdat zij binnen Nederland het enige senioren mixpaar zijn van het juiste niveau, maar met de oefeningen die hier neergezet zijn bewijzen zij dat zij daar ook zeker kansen hebben. De Russische Kirill Startsev en Victoria Aksenova, die ook bij de World Cup in Maia én de World Cup in Las Vegas het goud grepen wonnen het goud in deze categorie met een prachtig totaal van 30,230, tot niemands verbazing.

Deze diashow vereist JavaScript.

Spannende strijd bij damesgroepen om tickets Europese Spelen

Bij de groepen twee Nederlandse trio’s. Deze twee teams waren als sterkste uit de eerste twee kwalificatierondes voor de European Games gekomen, en mochten daarom hier hun kunnen tonen. In Maia had het trio Lynn de Bock, Lotte van Vugt en Fem van Os ook op de vloer gestaan van de World Cup. Daar scoorden zij een prachtige tempo-oefening maar een foutje in balans deed hen naast de finale grijpen. Voor het trio Nanda Huisman, Remke Huisman en Fei Oudhof was deze World Cup hun debuut. De damesgroepen startten met hun balans oefening, waarbij beiden een nette oefening neerzetten maar het trio de Bock, van Vugt en van Os wist het strakst te draaien en daarmee de hogere technische en totaalscore neer te zetten. Bij de tempo-oefening was de hoogste technische score juist weer voor het trio Huisman, Huisman en Fei, maar door de lagere moeilijkheidswaarde waren het de Bock, van Vugt en van Os die hier in Puurs hoger scoorden en dus de kwalificatie voor de European Games in hun voordeel beslisten. Zij mogen naar Minsk afreizen om daar Nederland te vertegenwoordigen. Hoewel geen van beide trio’s een finaleplaats wisten te behalen in dit enorm sterke deelnemersveld, hebben ze Nederland zeker mooi neergezet op dit toernooi.  In de finale van de damesgroepen ontspon een spannende strijd tussen de favorieten uit het thuisland Talia de Troyer, Britt Vanderdonckt en Charlotte Van Royen enerzijds, en de winnaars van de World Cup in Maia, de Russische Daria Chebulanka, Anastasiia Parshina en Kseniia Zagoskina anderzijds.  De laatsten wisten met een score van 30,130 punten de strijd in hun voordeel te beslissen en nemen dus opnieuw goud mee naar huis.

Deze diashow vereist JavaScript.

Adembenemend mooie acrobatiek van beste teams ter wereld

In de andere categorieën geen Nederlanders maar zeker ook adembenemend mooi acrogym. Het paar Rita Ferreira en Ana Teixeira uit Portugal zette hun triomftocht voort in Puurs. Na winst in zowel de World Cup in Maia als die in Las Vegas voegden zij hier Puurs aan hun rijtje toe met een finale oefening van 28,320 die hen nipt op 0,01 boven de concurrenten (Iasmina Ishankulova en Diana Korotaeva uit Rusland) bracht. Bij de herenparen waren het Timofei Ivanov en Maksim Karavaev uit Rusland die weer een schitterende oefening neerzetten met een schitterende 29,490 en net als in Maia de hoogste trede van het erepodium mochten betreden. En tot slot een spannende strijd bij de herengroepen, altijd een van de meest spectaculaire categorieën. De Chinese Zhi Fu, Pei Guo, Heng Jiang en Junshuo Zhang wisten hier net als in Las Vegas hun Portugese concurrenten te verslaan met de bizar hoge score van 30.610 – drie tiende hoger dan de Portugezen. Dat vreugde en verdriet op zo’n wedstrijd dicht bij elkaar liggen bleek toen de Amerikaanse Aubrey Rosilier na het vangen van haar bovenpartner Emily Davis ineens naar haar knie greep en abrupt een einde moest maken aan haar wedstrijd: met een ontwrichte knieschijf was zij niet in staat verder te gaan. Het duo stond in de kwalificaties nog tweede, wat dit plotselinge einde aan de finale nog verdrietiger maakte. De dames – die op het WK in Antwerpen nog vijfde geworden waren, roepen hun fans via Instagram op om te bidden voor een snel herstel.

Deze diashow vereist JavaScript.

Hoogtepunten internationaal wedstrijdseizoen acrogym

In Portugal tegelijkertijd met de Lisboa International Acro Cup zal van 13-15 september 2019 nog een FIG World Cup plaatsvinden, de laatste van het jaar. De acrogymwedstrijden tijdens de Europese Spelen, waar het mixed paar Van der Locht & Van Dijck alsmede de damesgroep De Bock, Van Vugt en Van Os Nederland mogen vertegenwoordigen, zullen worden op 22 en 23 juni 2019 in Minsk, Wit-Rusland. Het andere internationale hoogtepunt van de sportkalender dit jaar vormen de Europese Kampioenschappen die plaats zullen vinden in het najaar in Holon, Israël.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, over de FIAC en de FIG World Cup Acrogym 2019 in Puurs is te vinden op de website van het toernooi en de website van de FIG. Zie ook het andere artikel op de website van GymPOWER met het verslag over het ‘gewone toernooi’ van de FIAC 2019.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER en met dank aan de organisatie van de FIAC 2019 | Credits tekst en verslag © Martine Hooijenga-Le Duc | Credits beelden: screenshots livestream, video en foto’s verstrekt door organisatie © FIAC 2019/Fotograaf © Dirk Troch (Instragram/Facebook)

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.