SITA toont schoonheid en groei acrosport

SITA toont schoonheid en groei acrosport
Poster SITA 2019 © Sportacrobatiek Zwolle (SAZ)

ZWOLLE – Op 13 april 2019 organiseerde Sportacrobatiek Zwolle (SAZ) met de bijdrage van vele vrijwilligers de vijfde editie van ‘Spring in the air’ (SITA), een recreatief lentetoernooi voor acroteams – duo’s en trio’s – uit de E- en D-lijn waaraan ruim honderd teams uit Noord- en Oost-Nederland deelnamen. Het succes toont de geslaagde formule van het toernooi maar ook de groei en aantrekkingskracht van de acrosport, niet alleen qua aantal deelnemende teams – bestaande uit beginners en jonge sporters – maar ook qua aantal toeschouwers. De tribune van de Stilohal was volgepakt supporters en sportliefhebbers die volop genoten van het kijkspektakel. Veel mensen van de organiserende en deelnemende clubs waren een dag in touw om alles in goede banen te leiden. GVAV-Rapiditas Gymnastiek uit Groningen, ATA Acrogym Ter Apel, EGSV Genemuiden en SAZ zelf deelden hun ervaringen op dit geslaagde sporttoernooi. De moeite van het vermelden waard.

Ongedwongen sfeer, sportplezier naast prestatie

In een ongedwongen sfeer waarbij sportplezier naast prestatie net zo belangrijk was voor de organisatie van SITA, toonden de teams bestaande uit beginners en jonge sporters wat ze afgelopen seizoen geleerd en hard voor getraind hebben. Vele teams die zich niet geplaatst hebben voor de landelijke finale op dit niveau, konden zo hun wedstrijdseizoen op een leuke manier waardig afsluiten. Acrogym op dit niveau mag dan niet de hoge moeilijkheid in zich hebben die je tijdens de wedstrijden in de andere (C-, B- en A-lijnen) ziet, toch is en blijft het fascinerende groepsacrobatiek die netjes uitgevoerd in een choreografie altijd bewondering oogst en aanstekelijk werkt op het enthousiasme van de kijkers.

Daarbij voel je bij de organisatie van dit toernooi de visie van organisator SAZ, die als topclub in al haar activiteiten en uitingen kiest voor een vrolijke en frisse kijk op acro en ijvert voor een fijne sfeer waarin haar gymnasten kunnen groeien en stralen. Met SITA deelt ze dit ook met alle andere sportverenigingen die hun teams laten deelnemen aan dit bijzondere toernooi. De drempels worden bewust geslecht dat veel meer kinderen met plezier de gymsport kunnen beoefenen, maar ook dat hun achterban aan familie, vrienden en andere supporters ook nader kunnen kennis maken met de schoonheid van acrogym op z’n best in wedstrijdverband.

Wedstrijdspanning, adrenaline en zenuwen 

Eenmaal in de wedstrijdarena deden alle teams ook hun best om hun mooiste optreden neer te zetten. Hoe gezellig ook, wedstrijdspanning geeft altijd druk en die heb je nodig om het beste uit jezelf te halen; de adrenaline en de zenuwen gaan tegelijk opspelen; ook bij beginners en jonkies in de eenvoudigste niveaus in de acrosport. Je moet het nog wel even doen, terwijl honderden mensen op de tribune alles volgen wat je doet. Wie zichzelf kon beheersen onder deze omstandigheden en het beste uit zichzelf kon halen zo netjes en mooi mogelijk uitgevoerd ging met het eremetaal strijken. De glunderende gezichten van de winnaars op het erepodium was een mooie bekroning van een dag lang strijden.

GVAV-Rapiditas Gymnastiek uit Groningen was vertegenwoordigd met zes teams op de SITA 2019 die alle zes een medaille behaalden. De club omschrijft het op Facebook als “een wedstrijd door SAZ georganiseerd voor teams die bij de eerste plaatsingswedstrijden al uitgevallen zijn, voor instap teams en voor recreatie teams.”  Het duo Noor en Sara veroverde ondanks ‘een gekneusde enkel en een hectische start met pakjesproblemen’ verrassend het brons. Het trio Noëlle, Bibi en Riva pakte met een strakke oefening ondanks ‘een basket die niet helemaal lekker ging maar wel goed opgevangen door de onderpartners’ het goud.

Zes medailles voor zes teams uit Groningen 

Het trio Debora, Jeltje en Anouk wist ondanks dat ‘ze geen tegenstanders had, gemotiveerd het beste eruit te halen’ en een mooi puntentotaal neer te zetten voor een artistiek sterke oefening. Het instap duo Angelina en Vera maakten de verwachtingen waar met het goud voor een stralende oefening. Het duo Linda en Lisa werd met een mooie score voor een strakke oefening met een groot verschil eerste. Tot slot kreeg het herenduo Silvan en Silvan een groot applaus van het publiek voor hun optreden en werd dat bezegeld met het goud. “We zagen ook heel erg hoe hard de jongens gegroeid zijn de afgelopen tijd […] Wij zijn ontzettend trots op alle jongens en meiden en hebben heel erg genoten van een gezellige, succesvolle en mooie wedstrijddag!” Dat houdt een mooie belofte in voor de toekomst.

Acrogym Ter Apel (ATA) was ook één van de clubs die deelnam aan de SITA 2019. De jonge club deed in Zwolle mee met liefst acht teams, waarbij twee een medaille veroverden maar iedereen met plezier huiswaarts keerde. “Wat een super dag op het toernooi: Spring In The Air in Zwolle! […] Ze hebben allemaal mooie oefeningen laten zien en zelfs twee teams gingen met een medaille naar huis. Gefeliciteerd allemaal! Floor en Eline 🥉 Veerle en Carmen 🥉” 

Teams uit Ter Apel, Genemuiden en Zwolle

Vlog EGSV Genemuiden van deelname aan SITA Zwolle 2019

EGSV Genemuiden maakte een vlog over de deelname van haar acroteams aan de SITA 2019. Ook deze club deed met acht teams mee aan de vriendschappelijke wedstrijd in Zwolle, waarbij er mooie oefeningen werden getoond en ook vijf medailles veroverd. Bij de senior duo’s werd het erepodium volledig bezet werd door EGSV-teams: Hannah Beens en Marit Borneman tekenden voor het goud, Lara van de Berg en Emma Kleine voor het zilver, en Lize Tiggelaar en Marit Bonthuis voor het brons. Het trio Noa Lindeboom, Emma Beens en Maud van Dijk pakten het goud bij de instap-trio’s; het senior duo Maud Lindeboom en Jenieke Timmerman pakten het zilver in de E-lijn. “Met veel nieuwe wedstrijdervaring en vijf podiumplekken kan de leiding tevreden terugkijken op een sportieve acro-dag.”

Namens Sportacrobatiek Zwolle (SAZ) zelf deden ook een groot aantal teams mee, waarbij het duo Thiza & Steven in de categorie E-instap het goud won. “Wat deden ze het goed! Een beetje spannend was het ook wel. Her en der werden wat schoonheidsfoutjes gemaakt maar dit mocht de pret niet drukken. Iedereen heeft zijn beste beentje voor gezet!” Volgens de organiserende club op haar Facebook hebben alle deelnemers keurige en prima oefeningen laten zien en met volle teugen genoten.  “En genieten daar gaat SITA om. Op een ongedwongen en plezierige manier wedstrijdervaring opdoen. De sfeer was gemoedelijk en de tribune zat vol met enthousiast publiek. Het was een zeer geslaagde vijfde editie van ‘Spring in the air’. Iedereen heel erg goed gedaan. Trots op alle deelnemers.”

Er word nu al uitgekeken naar de zesde editie in 2020. Meer informatie over het SITA-acrotoernooi is te vinden op de website van Sportacrobatiek Zwolle (SAZ).

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits beelden: Facebookpagina’s © Sportacrobatiek Zwolle (SAZ), © GVAV-Rapiditas Gymnastiek Groningen, © Acrogym Ter Apel (ATA) en Youtube-kanaal (vlog) © EGSV Genemuiden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.