Frisian Cheer Stars in WK-finale Orlando

Frisian Cheer Stars in WK-finale Orlando
Screenshot video FB © Doetie Wiegersma

ORLANDO –  De twee Nederlandse cheerleadingteams die, afgevaardigd door de Dutch CheerAssociation (DCA), van woensdag 24 tot en met vrijdag 26 April 2019 in het Walt Disney World Resort in Orlando, Florida – USA, Nederland vertegenwoordigden op de Wereldkampioenschappen Cheerleading & Dance van de International Cheer Union in Orlando, Florida, U.S.A., zijn achtste en dertiende geworden. Er deden in vijfentwintig categorieën ruim 3000 sporters uit tachtig landen mee aan de wereldtitelstrijd in deze Olympische sport, waaronder senior en junior teams en teams met sporters met een beperking. De finales werden live uitgezonden op Olympic Channel, wat aantoont dat de sport zich een plek heeft veroverd te midden van de gevestigde Olympische sporten.

Frisian Cheer Stars en Team Cheerleading Netherlands

Onder leiding van trainer/coach Margreet Steg reisde het All Girl Elite team – bestaande uit uitsluitend dames – van Frisian Cheer Stars vol vertrouwen af naar Orlando. “Wat hebben we er hard voor getraind […] We gonna rock this stage!” Ze leverden in de V.S. een topprestatie voor Nederlandse begrippen door de finale in hun categorie te bereiken tussen de beste tien van vijftien landenteams uit de voorronde en daarin hun achtste positie te handhaven.

Stichting Team Cheerleading Netherlands onder leiding van trainer/coach Rob Tonnaer bracht voor het eerst in de Nederlandse sportgeschiedenis een Coed Elite team – bestaande uit dames en heren tussen de 18 en 30 jaar – op de been, dat geheel bestond uit cheerleaders van diverse sportclubs die hiervoor geselecteerd werden. Vanaf oktober 2018 is hard gewerkt aan de routine alsook aan het inzamelen van de benodigde fondsen voor het bekostigen van de reis naar de V.S. Het team werd dertiende in haar categorie en schrijft op haar Facebook: “We are very happy with the results! Thanks to all the hard work of the athletes and coaches and all the people supporting around us […].

Teams U.S.A., Japan, England en nieuw categorieën

Het all-around medailleklassement van dit WK werd zoals verwacht aangevoerd door het thuisland, pionier en routinier in deze sport. De teams van de Amerikaanse nationale selectie wisten in totaal tien wereldtitels, vier zilveren en twee bronzen medailles thuis te houden. Het verrassende tweede land was Japan, het gastland van de eerste Spelen die cheerleading op het programma heeft staan: die van 2020 in Tokyo waar cheerleading de status van Olympische demonstratiesport zal hebben. Japan veroverde de vijf wereldtitels en vijf zilveren medailles opmerkelijk genoeg ‘in het hol van de leeuw’ in de cheerdance-categorieën voor senior en junior teams.

Groot-Brittannië deed hier mee met drie aparte landenteams uit het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales en Schotland) die de finaleronde bereikten, waarvan Engeland vier gouden medailles veroverden in de categorieën voor sporters met een beperking en bij de junioren. De International Cheer Union heeft dit jaar het wedstrijdformat van haar WK drastisch aangepast en nieuwe categorieën toegevoegd, met name voor sporters met een geestelijke en/of fysieke beperking. Gezien de ontvangst blijkt dit een grote aanwinst waarin cheerleading een groot en goed voorbeeld geeft dat samen sporten op een groot internationaal evenement mogelijk gemaakt kan worden. Verwacht kan worden dat deze categorieën op het WK-programma zullen blijven.

Teams Finland, Colombia, Chili, Thailand en Mexico

Voor de grootste verrassing zorgde Team Finland dat op het hoogste niveau Team U.S.A. versloeg en de wereldtitel greep in de categorie All Girl Premier. De wereldtitel voor Thailand bij de Junior Coed Advanced mag daar eigenlijk ook bij gerekend worden. Op dit WK deden de Zuid-Amerikaanse landen sterk van zich spreken. In de finale in de categorie Coed Elite pakte Team Colombia de wereldtitel, gevolgd door de teams van Ecuador en Costa Rica (Team België werd hier zesde.) In de finale in de categorie All Girl Elite (waarin het Nederlandse team achtste werd) veroverde Team Chili de wereldtitel. De teams van Mexico stonden zes keer op het erepodium en legden beslag op één wereldtitel, twee zilveren en drie bronzen medailles. Duitsland, een Europese grootmacht in deze sport, kwam slechts één keer tot de vierde plaats.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van de ICU.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits beelden: inzet screenshot video Facebook © Doetie Wiegersma; video Facebook © Olympic Channel; foto’s Facebook © Dutch Cheer Association (DCA) en Facebook © ICU

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.