ACZ Capelle spekkoper op NJK 2019

ACZ Capelle spekkoper op NJK 2019
Foto © Casper Beijn

ZWOLLE – Op zaterdag 6 april 2019 vonden in het zwembad De Vrolijkheid in Zwolle de Nederlandse Kampioenschappen synchroonzwemmen plaats voor junior solisten, duetten en ploegen, georganiseerd door de jubilerende vereniging SWOL 1894 in samenwerking met de KNZB. De Algemene Capelse Zwemvereniging (ACZ) uit Capelle aan den IJssel kon na afloop aansprak maken op zeven van de twaalf medailles, waaronder alle vier titels, bij de duetten gedeeld met de Alphense Zwemclub (AZC) die ook één keer brons pakte. Zwemvereniging ZPCH uit Hoofddorp tekende voor één zilver en twee keer brons en PSV uit Eindhoven tekende voor één keer brons. GymPOWER bezocht een training van ACZ en sprak met de aanstormende toppers van deze club. Er werd teruggekeken op de bijzondere prestaties en hun ervaringen op het NJK, hun passie voor de sport om met plezier zo hard te blijven trainen met een brede trainersstaf onder leiding van hoofdcoach Rowenna Tiggeloven en voormalig topzwemster Darya Navaselskaya uit Wit-Rusland, èn hun doelen voor 2019 waarin het oude, trouwe De Blinkert wordt ingeruild voor een topsportbad dat nieuwe dimensies opent.

Zwemvereniging Swol 1894 organiseerde de Nederlandse Kampioenschappen synchroonzwemmen 2019 voor junioren in het kader van de jubileumviering voor haar 125-jarig bestaan. Een mijlpaal voor een sportclub waar met respect bij stilgestaan mag worden en ook een moment om de mensen te eren die dit voor elkaar kregen. Tijdens de NJK werd Gerhard Burgman door SWOL 1894 geëerd als Lid van Verdienste. “Na 35 jaar zijn hart en ziel gegeven te hebben neemt hij afscheid van synchroonzwemmen.”

Wedstrijdverloop NJK synchroonzwemmen 2019 in Zwolle

Er werd ‘s ochtends een figurenwedstrijd gezwommen waarin de deelnemers zich ook konden kwalificeren voor de vrije uitvoeringenwedstrijd in de middag. Kim Schallenberg en Maria Lorenzini van ACZ Capelle veroverden als solisten respectievelijk het goud en het zilver in beide wedstrijden en bekroonden hun deelname met een totaal van 148,5424 c.q. 143,1940 punten. Merel Leuring van AZC Alphen werd derde in de figurenwedstrijd. In de vrije uitvoeringenwedstrijd moest Leuring met 0,8605 punt minder in de totaalscore het brons laten aan Noortje Reijnen van ZPCH uit Hoofddorp. Reijnen noteerde allround 139,9454 punten, Leuring 139,0849 punten.

Bij duetten vormde Leuring van AZC Alphen een duo met Lorenzini van ACZ Capelle, dat het goud pakte vòòr het duet dat Kim Schallenberg met clubgenote bij ACZ Capelle Manolya Yapar vormden en dat zich met het zilver moesten tevreden stellen. Het luisterde nauw: Leuring en Lorenzini noteerden een allround totaal van 143,1395 punten; Kim Schallenberg en Yapar noteerden een all-around totaal 143,0576 punten. Het onderling verschil bedroeg 0,0819 punt. Het brons ging naar het duet van ZPCH Femke Vos en Zärrin Sahertain die tot een allround totaalscore kwamen van 129,3834 punten.

PSV-sters Linda Soontiëns en Liza Polukhina op de vierde plaats kwamen angstvallig dichtbij met 129,2985 punten. Geen wedstrijd voor de zenuwen, het verschil met het duet van ZPCH was 0,0849 punt. Kim Schallenberg en Lorenzini tekenden zodoende, met hun bijdrage in drie onderdelen – ook in de ploeg van ACZ -, voor totaal drie medailles, Leuring voor twee. De ploeg van AZC – met Leuring, Maggie Jiroutova, Mirjam Jochemsen, Puk van der Laan, Caithlin Reimer, Isa Turnhout en Fleur Valk – werd in een veld met tien deelnemers vierde. De andere teams waren van De Dolfijn Amsterdam (vijfde), een tweede ploeg van ACZ Capelle (zesde), WVZ Zoetermeer (zevende), thuisclub SWOL 1894 uit Zwolle (achtste), BZ&PC uit Bodegraven (negende) en ZPC Het Ravijn uit Nijverdal

Bij de vrije uitvoeringen voor ploegen kwam het team van ACZ – bestaande uit Lorenzini, Yapar, Laura Sijben, Kim en Floor Schallenberg; zonder reserves – met kop en schouders uit de bus als beste met een totaalscore van 136,9515 punten. De voorsprong bedroeg liefst 3,9375 punten. Het team van ZPCH met Reijnen, Vos, Zärrin en Kishan Sahertian, Gioia Captijn, Mayra Burger en Vera Middelkamp (met reserves Madeleine Regtering en Silke Burger) moest zich met 133,0140 punten met het zilver tevreden stellen.

Het team van PSV Eindhoven bestaande uit Polukhina, Soontiëns, Anna Sanders, Sophie De Cock, Jolien Linssen, Sara van Stratum, Jainy Koelen en Ymke Tolboom (reserve: Julia Derksen) bemachtigde met 125,3303 punten het brons. Het scheelde niks met de ploeg van AZC, die 125,2567 punten noteerde. Het onderlinge verschil bedroeg hier zelfs 0,0736 punt.

Terugblik en vooruitblik bij training ACZ Capelle a/d IJssel

Deze diashow vereist JavaScript.

Op zondag 28 april 2019 werkte de selectie van ACZ Capelle a/d IJssel een stevige training af in zwembad De Blinkert, waarbij GymPOWER hen mocht opzoeken. Met de Nederlandse Kampioenschappen Synchrobeat voor de deur wordt geen trainingsmogelijkheid overgeslagen en wordt er hard gewerkt en op maat getraind onder leiding van een brede trainersstaf, met hoofdcoach Tiggeloven en coach Navaselskaya, een voormalig topzwemster uit Wit-Rusland. Een gloednieuwe uitdaging lonkt met een nieuw zwembad dat gaat voldoen aan alle wensen van trainersstaf en topsportsters. De jonge synchroonzwemsters van ACZ beseffen terdege, dat ze op het NJK boven zichzelf uitstegen. Trainster en moeder Mirjam Schallenberg heeft er een goede verklaring voor: “Wij doen het met velen, zowel aan de badrand als daarbuiten. Ons motto is ‘Ook alle ouders zijn betrokken!'”

De prestatie van de ploeg van ACZ was opmerkelijk. Zonder reserves met liefst ruim vier punten verschil winnen van de sterke concurrentie. Kim Schallenberg verklaart het vanuit de insteek van de zwemsters als volgt: “We proberen kracht te combineren met onze techniek. Omdat we met z’n vijven zijn was het best moeilijk om van een team met acht zwemsters te winnen, dus we moesten er vooral technisch staan.” In hoeverre komt er dan talent bij kijken? Sijben: “Ja talent is wel belangrijk, je traint er hard op om het goed te krijgen, maar je moet wel talent hebben. Ik draai nu vijf jaar mee in de club en je hoopt altijd beter te worden.” Lorenzini: “Als je heel dicht bij elkaar zwemt, ziet het er heel anders uit dan als je ver van elkaar weg zwemt, dus daar kan je kracht zitten. Maar je kracht kan ook zitten in dat je alles heel strak doet. Ja, wij zijn goed in allebei. Talent is dat, als je coach zegt dat je iets moet verbeteren, dat je dat dan heel snel kan en er niet veel tijd verloren gaat met oefenen en je snel door kan met het volgende ding. Je moet het goed met je hersenen en je spieren tegelijk onthouden. Want je moet nadenken bij wat je doet en je spieren moeten het goed voelen.”

Hoe onderscheidde de ploeg van ACZ zich voor de jury?

Floor Schallenberg: “Ik denk vooral onze kracht, wij hebben heel veel kracht. Het komt gewoon heel strak en sterk over, dus ik denk sowieso dat dat de jury raakt, als je krachtig en sterk overkomt, ook met de thema’s van onze nummers, die worden meestal ook heel erg gewaardeerd.“

Kracht kan zitten in de acrobatiek of in het samen zwemmen, in de lijnen. Welke kracht bedoelen ze vooral? Wat is het verschil met duet zwemmen? Yapar: “Een duet heeft andere elementen dan een groep. Een groep heeft bijvoorbeeld lifts of dat je elkaar omhoog duwt of spectaculaire dingen die je samen kunt doen. Met een duet haal je op een andere manier het beste uit jezelf. Je bent nog meer samen. Het ziet er dus ook anders uit en de verrassingseffecten die je als ploeg kan laten zien, maken het heel ‘cool’.” 

Hoe belangrijk is een goede lift? Kim Schallenberg: “Een goede lift is wel heel belangrijk. Het straalt uit hoe goed je bent. Hoe hoger, hoe beter en hoe meer punten ook. Dat is iets waar we echt goed op proberen te trainen, ook al is het bad hier maar twee meter.” Hoe voelt het als dat goed lukt? Lorenzini: “Als je heel mooi het water uitkomt, is dat prachtig!” Yapar: “Op een wedstrijd kijk je gelijk je coaches aan. Die knikken dan van ‘Ja, het is echt goed’ en dat geeft zo’n goed gevoel van binnen! Dat je denkt ‘Yes, we hebben het gedaan.” Een gevoel dat je ook graag op de training wil hebben, als het goed lukt.

Muziek is dan toch van belang? Hoe komen ze tot een keuze? Kim Schallenberg: “We zoeken naar wat bij ons past en kijken naar wat we leuk vinden uit films. We willen met de muziek echt een thema uitstralen. Zodat je echt kunt performen als je aan het zwemmen bent.” Yapar: “Je kiest de leukste gedeeltes uit de ideetjes die iedereen aandraagt, zodat het ook op de wedstrijd het leukste effect heeft. We proberen het via thema’s te brengen, met zoveel mogelijk verschillende fragmenten zodat er ook interactie is met de zaal. Zoals bij het Disney-thema: van boos, naar superblij, naar ingetogen. We passen ook onze make-up daarbij aan en ook de badpakken passen bij het thema.”

Ook de duetten van ACZ deden het prima bij de NJK. Wat is hun geheim? Kim Schallenberg: “We hadden er goed op getraind. Omdat we vorige jaren nationaal duet bij de KNZB waren, was het trainen nu minder. Nu hadden we erin gelegd wat we zelf leuk vinden en waar we zelf graag aandacht aan wilden besteden. En dus weer een duet te kunnen zwemmen op de NK, omdat het leuk is.” Hoever gaan de mogelijkheden dan nog, als je ziet dat je de meeste junior duetten nu voor blijft? Yapar: “Als senior komen er wel weer mogelijkheden, ja. Nummer één worden daar is een beetje lastig, maar we proberen wel het hoge niveau aan te houden en niet af te zakken qua niveau.” 

Hoe haal je dan het beste uit jezelf in een duet? “Omdat het duet is, vooral door de samenwerking. We moeten ons aan elkaar aanpassen. We hebben onze minpuntjes en onze sterke punten, als je naar elkaar toe groeit, haal je er het beste uit.” Lorenzini over haar duet met Leuring bij de NJK: “Mijn mooiste moment was dat we eerste werden met achthonderdste verschil. We zijn pas eerstejaars junior, dus we doen dit nog niet zo heel lang. Als je dan de score hoort, ben je superblij!”

Perfecte combinatie tussen strik en vrij bij trainingen

De Wit-Russische coach Navaselskaya is blij om bij ACZ training te kunnen geven: “Mijn mooiste moment als zwemster was mijn eerste grote kampioenschap in het seniorteam. Bij dat EK in Hongarije was ik nog erg jong, 15 jaar, en dan voelt Boedapest 2006 als een memorabele herinnering. In Nederland moest ik me een beetje aanpassen aan de wijze van trainen, het is hier wat strikter en minder vrij. Ze moesten ook een beetje wennen aan een atleet uit het buitenland en hoe ik gewend was om te trainen, maar het is ons gelukt om de perfecte combinatie te vinden tussen strikt en vrij en ik ervaar dat de dames het ook waarderen.

Navaselskaya traint bij ACZ de senioren- en juniorenploeg, het combo en ook het duet Kim Schallenberg en Yapar. “Ik help een klein beetje bij de andere talenten.” Zoals Mare Schallenberg? “Ja, ze is nog jong maar gaat heel hard vooruit. Ook al snapt ze niet alles de eerste keer in het Engels, ze verwerkt de informatie heel snel en het belangrijkste is dat ze heel goed het mentale begrip gemakkelijk kan koppelen aan haar fysiek, dus in die zin is ze erg getalenteerd. Ze heeft een heel belangrijke kwaliteit voor een synchroonzwemster.” Wat is het belangrijkste Nederlandse woord dat ze leerde? “Gezellig! ACZ is heel gezellig.”

Supertrots op resultaten en uitkijken naar nieuwe bad

Hoofdcoach Tiggeloven: “Supertrots op de resultaten die we hebben behaald. Hetgeen we hebben laten zien, spreekt voor zich. We willen net zo knallen op de synchrobeat. We trainen heel erg hard en proberen een goede mix te hebben van duetten, soli en combo’s en ploegen die in ons bad trainen. We kijken erg uit naar ons nieuwe bad, dat voldoet aan alle wedstrijdeisen. We verwachten nog één seizoen hier te moeten zwemmen en dan volgend jaar september in het nieuwe bad in Capelle te kunnen starten. We zijn heel benieuwd. We brengen het geduld op omdat we weten dat we het heel hard nodig hebben.

ACZ heeft nu maar twee banen met een diepte van 2x 1’40 en dit zwembad beperkt dus wel heel erg de mogelijkheden die ACZ heeft als synchroonzwemvereniging. Tiggeloven: “Ik vind het extra bijzonder dat we hier toch zulke goede resultaten kunnen behalen. Ons nieuwe bad heeft zes banen en nog een extra bad. Belangrijk om nog beter en nog sterker te worden dan we nu al zijn.  Het bad wordt 2,5 meter diep. Er komt een sportzaaltje naast. Ook een vaste onderwatercamera, een geluidsinstallatie die ook onder water te horen is. Het zwembad dat in Hoofddorp is gebouwd, diende als goed voorbeeld voor ons nieuwe bad. De eisen die daar gelden voor het topsportcentrum, worden bij ons nieuwe bad voor een deel ook toegepast.”

Meer informatie over deze artistieke zwemsport en over de NJK synchroonzwemmen 2019 in Zwolle, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van zwembond KNSB en de Facebookpagina van SWOL 1894. Meer informatie over de synchroonzwemsters en het sportaanbod bij de Algemene Capelse Zwemclub is te vinden op haar Facebookpagina. Het complete interview is terug te vinden in het volgende GymPOWER Sportmagazine van 2019, de video van GymPOWER volgt z.s.m.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits interview en foto’s training ACZ © Casper Beijn | Credits gedeelde beelden NJK synchroonzwemmen 2019 FB © SWOL 1894

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.