CVI Ermelo & NK goed bezet toernooi

CVI Ermelo & NK goed bezet toernooi
Foto © Therry da Silva: Claire de Ridder wint het NK 2019 op het paard Pasca, gelongeerd door Christina Tetteroo

Deel 1 beeldverslag GymPOWER @ CVI & NK Ermelo 2019 – Solo Sr 3* Plicht

ERMELO – Van 3 tot en met 5 mei 2019 werd in het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo de jaarlijkse CVI georganiseerd. Het unieke toernooi was wederom goed bezet met deelname van individuele voltigeurs, teams en pas de deux voor zowel junioren als senioren op respectievelijk niveaus 2* en 3* uit veertien landen: Australië, Canada, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, USA, Zweden, Zwitserland en Nederland. Dit jaar was het evenement extra spannend. Voor een aantal landen, waaronder Nederland, was het een kwalificatiemoment voor WJK c.q. EK die zullen plaatsvinden van 24 tot en met 28 juli 2019 op dezelfde plek en locatie. Daarnaast werd er dit weekeinde ook strijd geleverd om de Nederlandse titels. Een lang, intens weekend met veel kijkspektakel voor de liefhebbers van deze acrobatische paardensport.

Screenshot beeldverslag GymPOWER © Casper Beijn: Actiebeeld zaterdag bij Junioren 2*

Internationaal trok het CVI een sterk veld deelnemers naar Ermelo, waardoor de wedstrijd en uitslag in de meeste categorieën onwijs spannend waren. Bij de junior dames op het niveau 2* was de ontknoping een regelrechte thriller. Samira Garius uit Zwitserland, voltigerend op het paard Livanto Cha CH gelongeerd door Mirjam Degiorgi, behaalde de eerste plaats en won uiteindelijk het goud. Met een eindscore van 8,195 punten en een voorsprong van 0,117 punt bleef ze haar landgenote Danielle Burgi voor, die op hetzelfde paard met dezelfde longeur voltigeerde voor een eindscore van 8,078 punten voor het zilver.

Junior individueel & pas-de-deux CVI2*

Foto © Therry da Silva: Juan Martin Clavijo uit Colombia

De twee Zwitserse talenten hielden de Duitse Fabienne Nitkowski, voltigerende op het paard Don Dempsey dat gelongeerd werd door Iris Schulten, op plaats drie. Nitkowski kwam na de twee rondes en drie oefeningen tot een eindscore van 7,861 punten. Het luisterde nauw met de volgende twee in het eindklassement. De Deense Emma Helene Kaps, voltigerend op het paard Klintholms Ramstein gelongeerd door Lasse Kristensen, kwam tot een eindscore van 7,849 punten. Ze kwam 0,012 punt tekort voor het brons. De Duitse Helena Harwardt, voltigerend op het paard Sir Laulau gelongeerd door Andrea Harwardt, kwam ook heel dichtbij met een eindscore van 7,814 punten. Ze miste 0,047 punt voor het erepodium.

Bij de junior heren in deze categorie ging de strijd tussen twee jongens: de Duitser Simon Stolz en de Amerikaan Jace Brooks. Uiteindelijk wist Stolz, voltigerend op het paard Celebration 38 gelongeerd door Alexandra Dietrich, met 6,940 punten het goud te bemachtigen. Brooks, voltigerend op het paard Cadans B gelongeerd door Nienke De Wolff, kwam tot 6,107 punten voor het zilver. Bij de Pas-de-deux in deze leeftijdscategorie voltigeerde het duo Jana en Alicia Bartschi uit Zwitserland op het paard Cyrano XXXIV CH, gelongeerd door Pascale Wagner (zelf ook voltigeur bij de senior CVI3*), voor totaal 7,615 punten voor de eerste plaats.

Junior teams CVI2* incl. Jong Oranje

Screenshot beeldverslag GymPOWER © Casper Beijn: Interview met Juniorenteam Nederland

Tot slot was het ook bij de juniorenteams onwijs spannend. Het team RSV Neuss-Grimlinghausen uit Duitsland – voltigerend op het paard Smarti 11 gelongeerd door Pauline Riedl – kwam tot een eindscore van 7,457 punten, waarmee het hun landgenoten, het Krumke Juniorteam voltigerende op het paard San Zero van Marion Schulze, 0,155 punt voorbleef (7,302 punten). De derde plaats was voor het Junior Team van VC Harlekin uit Zwitserland dat, voltigerende op het paard Shamal 6 gelongeerd door Simone Aebi, een eindscore bereikte van 7,205 punten.

Heel speciaal in deze categorie voor het thuispubliek en de Oranjesupporters was het optreden en de verdienstelijke vierde plaats die het Nationaal Juniorenteam van Nederland, voltigerend op het paard Buick Hill gelongeerd door Nicky Heijboer, wist te behalen met een eindscore van 6,893 punten. Daarmee werd niet alleen het Finse Star Junior Team, voltigerende op het paard Zidane B gelongeerd door Ingrid Lammers, gepasseerd in het eindklassement (met een totaalscore van 6,317 punten), maar behaalde het Jong Oranjeteam ook de benodigde WK-punten om deel te kunnen nemen aan de wereldtitelstrijd van dit jaar in eigen land.

Uitslagen senior dames/heren CVI3*

Foto © Therry da Silva: Pauline Riedl

Bij de senior dames kon je van te voren bijna wedden op een Duits erepodium met een sterke bezetting vanuit die grootmacht in deze hippische sport. Doch Marina Mohar uit Zwitserland, voltigerende op het paard For Ever du Chalet CH gelongeerd door Simone Aebi, stak daar een stokje voor. Mohar pakte met dezelfde eindscore (7,736 punten) als Alina Ross uit Duitsland, voltigerende op het paard San Zero gelongeerd door Marion Schulze, alsnog het brons door de tie-breakregel.

Het goud was voor landgenote Pauline Riedl, voltigerende op Flamant gelongeerd door Jessica Lichtenberg, die met een sublieme vrije kür in de tweede ronde ronde vriend en vijand overvleugelde voor een eindscore van 7,888 punten. Landgenote Corinna Knauf, ook prachtig en krachtig voltigerende op het paard Fabiola W gelongeerd door Alexandra Knauf, kwam net iets te kort en moest met een eindscore van 7,755 punten zich met het zilver tevreden stellen. Voltigeurs die deelnemen aan het CVI3* en CVIJ2* en de nationale voltige klassen ZZ en junioren nemen deel aan het NK.

Bij de senior heren op deze CVI ook een groot en sterk deelnemersveld dat met opvallend veel gejuich en extra aanmoedigingen werd gevolgd door het publiek en de supporters op de tribune. Zoals voor de verrassende winnaar van de CVI in Saumur, Juan Martin Clavijo uit Colombia, die hier ook zijn opwachting maakte met Zwitserse begeleiding. Dit keer moest Martin Clavijo, voltigerende op For Ever du Chalet CH gelongeerd door Simone Aebi, het met een eindscore van 8,239 punten nipt afleggen tegen de Fransman Lambert Leclezio, voltigerende op het paard Aroc gelongeerd door Corinne Bosshard, die tot 8,276 punten kwam. Een verschilletje van 0,037 punt. De Duitser Jannik Heiland, voltigerende op Dark Beluga gelongeerd door Barbara Rosiny, kwam dichtbij maar moest zich tevreden stellen met het brons met een eindscore van 8,126 punten. Daarmee hield hij landgenoot Jannis Drewell, voltigerende op het paard Diabolus 3 geloneerd door Simone Drewell voor een eindscore van 8,028 punten, van het erepodium af.

Senior pas-de-deux en teams CVI3*

Screenshot beeldverslag GymPOWER © Casper Beijn: Teampower Roy Rogers

Bij de senior pas-de-deux lukte het wel er een Duits erepodium van te maken. De strijd om het goud werd nog heel spannend. Het duo Janika Derks en Johannes Kay, voltigerende op het paard Diamond Sky 9 gelongeerd door Jessica Lichtenberg, ging er met een eindscore van 8,397 punten en een voorsprong van 0,069 punt met het goud vandoor. Het duo Chiara Congia en Justin van Gerven, voltigerende op Picardo 13 gelongeerd door Alexandra Knauf, kwam tot een eindscore van 8,328 punten voor het zilver. Het duo Diana Harwardt en Peter Kunnen, voltigerende op het paard Sir Laulau gelongeerd door Hendrik Falk, had voldoende aan de eindscore van 8,044 punten om de twee andere duo’s uit Zwitserland achter zich te houden en het brons te bemachtigen.

Tot slot ging het goud in de categorie teams naar Ingelsberg 1 uit Duitsland, dat voltigerende op het paard Lazio 9 gelongeerd door Alexander Hartl, met een eindscore van 7,927 punten voor strakke en krachtige küren het goud bemachtigde. Het Deense team VKT Senior, voltigerende op het paard AK’s Carelato gelongeerd door Thomas Bisgaard, werd in haar internationaal debuut met een eindscore van 7,249 punten keurig tweede en pakte tot de eigen grote vreugde onverhoeds het zilver. Met Nederlandse inbreng, Annebeth Kubbe die naar Denemarken is verhuisd voor haar sport, maakte deel uit van dit team.

Voor de derde plaats werd er nog een heel spannend duel uitgevochten tussen het Duitse team NORKA van VV Köln-Dunnwald, voltigerende op Calidor 10 gelongeerd door Patric Looser, en Team Roy Rogers van Nederland, voltigerende op het paard Rubin Royal 20 gelongeerd door Cynthia Danvers. Met een verschil van 0,042 trok het team van de oosterburen aan het langste eind en ging er met een eindscore van 7,174 punten met het brons vandoor. De Nederlandse kampioen kwam tot een eindscore van 7,132 punten. Wederom een mooie prestatie van dit team.

Tweede editie van het NK Voltige

Screenshot beeldverslag GymPOWER © Casper Beijn: Teampower De Wittegheit

Een jaar terug besloot de KNHS tot grote vreugde van deze voltigeurs voor het eerst een officieel NK te houden voor junioren en senioren. Voltigeurs die deelnamen aan het CVI3* en CVIJ2* en de nationale voltige klassen ZZ en junioren gingen op in de strijd om de Nederlandse titels. Per rubriek (teams, solo’s en pas-de-deux junioren en senioren klasse ZZ) werd er een afzonderlijk klassement opgemaakt, waarbij de einduitslag in zowel de internationale rubriek als de vergelijkbare nationale rubriek werden samengevoegd. Er werd in totaal zes categorieën om de Nederlandse titel gestreden. Bij de solo junioren en senioren was de concurrentie het grootst en spannendst. Je voelde de extra druk dat er veel van afhing voor de voltigeurs.

Bij de senior teams klasse ZZ werd de titel geprolongeerd door het ijzersterk voltigerende Team Roy Rogers op het paard Rubin Royal 20 gelongeerd door Cynthia Danvers, met de score van 6,892 punten. Het team presenteerde een nieuw thema in haar vrije kür: ‘Save the Ocean’. Op de tweede plaats eindigde het verrassende Team De Wittegheit 1 met 6,553 punten. In de eerste ronde had dit team met 7,363 punten voor de vrije kür de hoogste score van de twee Nederlandse teams op het scorebord gezet. Bij de junior teams ging de titel naar Jong Oranje met de score van 6,658 punten.

NK-titels voor teams en pas-de-deux

Screenshot beeldverslag GymPOWER © Casper Beijn: Lotte Geelhoed op trainingsbarrel

Bij de junior pas-de-deux pakten Nynke Veldman en Mirthe van Menswoort, voltigerende op het paard Wim gelongeerd door Meta Jans, het goud met een eindscore van 6,216 punten. Tweede werd het duo Quinn Wonneberg en Ilonka van Dam met 5,852 punten, voltigerende op het paard Izmir H gelongeerd door Wilke van de Coolwijk. Bij de senior pas-de-deux hadden Patrick en Laila van der Craats, voltigerende op het paard Amazing, gelongeerd door Sofie van der Laan, geen concurrentie en was het goud voor hen met een eindscore van 6,274 punten.

Bij de solo junioren ging het goud naar Lotte Geelhoed die, voltigerende op het paard Kjeld gelongeerd door Manon Swanenburg als enige Nederlandse de finaleronde van het CVI bereikte en internationaal tiende werd met een eindscore van 7,304 punten. De Nederlandse titel pakte ze met een score van 7,395 punten voor haar nieuwe vrije kür met een hogere moeilijkheidsgraad dan vorig seizoen. Tweede werd Renske van Schaik, voltigerende op het paard CSI gelongeerd door Cynthia Danvers, die sterk begon op de eerste dag met 7,275 punten voor een bijna foutloze kür en een voorlopig zesde plek in het internationale klassement.

Doch op dag twee had ze de pech dat het paard tijdens de kür bleef staan wat een val tot gevolg had. Uiteindelijk kwamt ze tot 6,955 punten wat haar het NK-zilver opleverde. Derde werd Charlotte Seidel, voltigerende op het paard Smaragd gelongeerd door Lasse Kristensen, voor 6,886 punten. Sam dos Santos, voltigerende op het paard Chameur gelongeerd door Rian Pierik, had ook geen concurrentie bij de junior heren en noteerde een eindscore van 6,775 punten.

NK-titels voor solo junioren en senioren

Foto © Therry da Silva: Claire de Ridder

Bij de senior solo dames was het een spannend duel tussen Claire de Ridder, voltigerende op het paard Pasca gelongeerd door Christina Tetteroo, en de Nederlands kampioene van 2018 Carola Sneekes, voltigerende op het paard Safari H gelongeerd door Marjo Sneekes. Na de eerste ronde leidde Sneekes nog met 0,040 punt, in de laatste ronde op zondag gooide De Ridder alles in de strijd en sleepte met een prachtige vrije kür (beloond met 8,192 punten) de kampioenstitel uit het vuur met een score van 7,131 punten. Haar uiteindelijke voorsprong bedroeg 0,119 punt.

Sneekes bemachtigde het zilver met 7,012 punt en werd elfde in het internationale veld op het CVI, De Ridder tiende. Annebeth Kubbe, zeventiende in het internationaal klassement, pakte het brons met 6,721 punten, voltigerende op het paard French Kiss gelongeerd door Lasse Kristensen. Arthur Scheidel, voltigerende op het paard Smaragd ook gelongeerd door Lasse Kristensen, had geen concurrentie bij de senior heren en noteerde een score van 6,266 punten.

Meer informatie en de complete uitslagen van CVI en NK zijn te vinden op de website van het CVI, de KNHS en Vaultingresults.com. Het beeldverslag van GymPOWER met interviews volgt z.s.m.

Artikel en verslag onder persaccreditatie © GymPOWER | Credits tekst, (beeld)verslag en interviews © Casper Beijn | Credits foto’s © Therry da Silva

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.