Teams Ker-Rolls namens Nederland op EK

Teams Ker-Rolls namens Nederland op EK
Foto FB © RV De Ker-Rolls Kerkdriel

REGGIO EMILIA – In het ‘Palasport Giulio Bigi’ in de Italiaanse stad Reggio Emilia, beroemd om de daar ontwikkelde pedagogische aanpak van jonge kinderen, werden op 3 en 4 mei 2019 de Europese kampioenschappen show en precisie gehouden voor jeugd-, junior en senior kunstrolschaatsteams. Het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen van de Nederlandse Rollersports Bond vaardigde een jeugdkwartet, een junior kwartet en een senior grote groep af, alle drie van rolschaatsvereniging RC Ker-Rolls uit Kerkdriel. Ze behaalden twee keer een achtste plaats en een keer een elfde plaats met hun lange kür. Dit is in Nederland een kleine artistieke sport, maar er wordt door vele clubs en de bond met ambitie en drive flink aan de weg getimmerd. Je ziet de sport groeien op alle fronten.

Na de gebruikelijke ontvangst van delegaties, het jury-overleg en de ‘podiumtrainingen’ in de twee voorgaande dagen werden op vrijdag 3 mei en zaterdag 4 mei 2019 de wedstrijden gehouden in het sportpaleis van Reggio Emilia, in veel meer categorieën dan die waarin de drie groepen namens Nederland deelnamen. Het was voor de Ker-Rolls een comeback en uitdaging tegelijk om weer als club haar opwachting te maken bij de Europese titelstrijd in dit onderdeel van het kunstrolschaatsen, show en precisie, waarop ze zich hebben toegelegd de afgelopen jaren.

Comeback en uitdaging op EK

Naast het als groep al rijdende tonen van de nodige technieken, acrobatische elementen, oogstrelende figuren, vernuftige combinaties, slimme verbindingen, vloeiende lijnen en knappe (passeer)bewegingen op de vloer, komt het hier ook op aan om een thema uit te beelden met je muziek, dans, mimiek, kleding, schmink en props. Zoals bij alle artistieke sporten: de showkant van het kunstrolschaatsen, maar dan in een groep in wedstrijdverband. Daar komt uiteraard veel meer bij kijken dan alleen de rolschaatstechnieken.

Het feit dat de drie teams van de Ker-Rolls konden rekenen op de steun van een grote, enthousiaste achterban en op bijdragen van het Sociaal Cultureel Fonds en anderen die de busreis en deelname mogelijk maakten, was een grote motivatie voor de ploeg die drieëntwintig leden telde. De verrassende negende plaats vorig jaar op het WK als beste Nederlandse team en de goede ontvangst van hun küren op hun eindejaarsshow in december 2018 (zie bijgaande YouTube-video van GymPOWER) en het NK Show eind januari 2019 in Zwolle, moet ook ze het nodige vertrouwen gegeven hebben om goed gestemd naar Italië af te reizen.

Niettegenstaande het besef dat het niveau erg hoog zou zijn op dit Europees titeltoernooi met de aanwezigheid van de sterkste landen in deze artistieke sport: Italië en Spanje.

Uitslag jeugd-kwartetten

Als eerste kwam het jeugdkwartet van de Ker-Rolls in actie met hun routine ‘Singing with a Swing’.  Voor de vier jongedames was het ook hun debuut op een EK, wat hun deelname extra spannend maakte in een groot veld van twaalf teams uit zes landen. Geen gemakkelijke klus, maar ze hielden zich staande en lieten zelfs twee teams van Israël, een team uit Kroatië en een team uit Estland achter zich. Een behoorlijke prestatie van deze jonge formatie om in hun eerste optreden op dit internationale podium gelijk een achtste plaats in de Europese top te behalen

De Europoese titel ging naar Team Magic Skate uit thuisland en grootmacht Italië, dat met 83,900 punten voor hun kür op het thema ‘Five, six, seven, eight…action!’ beslag legde op de Europese titel. Tweede werden hun landgenoten in Team Habibi met de routine ‘Wild’ voor 78,700 punten. Team Rolar 4SKB uit Portugal pakte het brons met 74,000 punten voor hun show-kür ‘Electro Swing’. Het jeugdkwartet van de Ker-Rolls uit Nederland eindigde op een verdienstelijke achtste plaats met 66,400 punten.

Uitslag junior kwartetten

Het junior kwartet van de Ker-Rolls dat hun lange kür op het nummer ‘Sound of Silence’ reed, had het een stuk lastiger in een sterk veld van negen teams uit vijf landen. Uiteindelijk wist het viertal het team van Fox Artistic uit Estland achter zich te laten en behaalde met 67,700 punten de achtste plaats in het eindklassement. De Europese titel ging wederom naar een Italiaans team, Fly Roller Diamond, met 81,700 punten voor de lange kür op het nummer ‘Death in Venice’.

Hun Italiaanse landgenoten in Team Royal Eagles behaalden op het nummer ‘Dragon Soul’ 82,000 punten, maar kregen in het het totale puntensysteem uiteindelijk toch het zilver toegekend door de jury. Ook hier ging een Portugees team, Adpa Lumière, met het brons vandoor na 76,200 punten behaald te hebben voor hun lange kür op het nummer ‘The Queen’. De andere teams tussen nummer drie en nummer acht in het eindklassement kwamen uit Italië, Portugal en Israël.

Uitslag senior grote groepen

De zwaarste strijd was voor de senior grote groep van de Ker-Rolls die in een veld met elf teams uit de sterkste Europese landen in deze sport (Italië, Spanje, Frankrijk en Portugal) 98,000 punten kregen toegekend voor hun lange kür, een ruimtereis op het nummer ‘Universe Mission’ voor de elfde plaats. De Europese titel in deze categorie ging naar de Spaanse grote groep Girona die met haar lange kür op het originele nummer ‘Bacterium’ liefst 133,900 punten noteerde (zie bijgaande YouTube-video van JG Productions). Ze beelden de kans uit die bacteriën krijgen om een gezonde kies aan te vallen en af te laten brokkelen als je ze hun gang laat gaan. Ze overtroefden daarmee de Italiaanse formatie Diamante die met 133,400 punten voor haar lange kür op het nummer ‘Through the eyes of a child’ zich tevreden moest stellen met het zilver. Het brons ging naar hun landgenoten in de grote groep van Royal Eagles die op het nummer ‘Por honor’ (Spaans voor ‘voor de eer’) 129,600 punten vergaarde.

De Nederlandse delegatie met sporters, trainsters choreograaf en supporters keerde zondag 5 mei 2019 per bus tevreden terug in Kerkdriel, waar ze enthousiast ontvangen werden door de thuisblijvers die alles hadden konden volgen via de livestream. Een ervaring rijker en met inspiratie om er weer tegenaan te gaan om hun bijdrage te blijven geven aan de verdere ontwikkeling en groei van de sport in Nederland. Naast de NK’s in eigen land zal het volgende grote internationale evenement in deze sport de ‘World Roller Games 2019’ zijn, de Spelen van de rolschaatssporten die van 29 juni tot en met 14 juli 2019 worden gehouden in Barcelona, Spanje. Daaraan zullen ook een aantal teams van een aantal clubs namens Nederland deelnemen o.a. aan de wedstrijden in het kunstrolschaatsen.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, over de EK show en precisie in het artistieke rolschaatsen is te vinden op de internetmedia van de organisatie van het toernooi, het SBK van de NRB en RC Ker-Rolls Kerkdriel.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits beelden: foto inzet FB © RC Ker-Rolls Kerkdriel; ingesloten video’s © GP Sports Media en © JG Productions

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.