Medaille-oogst SAZ op Albershausen Cup

Medaille-oogst SAZ op Albershausen Cup

ALBERSHAUSEN – Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 april 2019 werd alweer voor de elfde maal in Duitsland de Albershausen Acro Cup georganiseerd door TSGV Albershausen Sportakrobatik, een internationaal acrogymtoernooi waar al vaker Nederlandse clubteams op de vloer gestaan hebben. Een mooie plek en prima moment om de krachtmeting aan te gaan met internationale concurrentie, met een verhoogde medaillekans omdat er in een aantal categorieën per oefening ook een medaille te verdienen viel. Voor Sportacrobatiek Zwolle was het dan ook een uitgelezen kans om hun gymnastes extra internationale ervaring te geven. Maar liefst acht teams onder leiding van trainers Margaretha Plantenga, Manon Kloosterman, Suzanne Mondria en Pauline Diender trokken naar Duitsland. Ze zetten daar een voortreffelijk resultaat neer en keerden huiswaarts met een flinke oogst finaleplaatsen en medailles.

Op haar Facebookpagina schrijft SAZ: “Op 26, 27 en 28 april werd er gestreden, gejuicht en hard gewerkt om trots terug te keren naar Nederland. Met landen zoals Israël, Engeland, Italië, Zwitserland, Wales en uiteraard Duitsland was het een mooie uitdaging voor de sporters van SAZ om startbewijzen voor de finale te verdienen. Gelijk was het ook een goede voorbereiding voor de aankomende plaatsingswedstrijden.”

Zilver en zevende plek pupillen damesparen

Screenshot livestream YouTubekanaal © Sportakrobatik: Denya Kuiper en Lois Ankersmit

Dat de club internationaal zeker meetelt, werd in de categorie Pupillen damesparen gelijk bewezen. Tijdens kwalificatieronde op de eerste wedstrijddag zette het damespaar Denya Kuiper en Lois Ankersmit een sterke balansoefening neer voor 24,650 punten die hen in het tussenklassement op de tweede plaats bracht. Toen bleek al dat de teams uit Israël en Groot-Brittannië hun grootste concurrenten voor het erepodium waren. Met een prachtige combi-oefening in de finale voor 25,600 punten, die vooral technisch hoog scoorde, wist het Zwolse duo de volgende dag het Britse duo Kira Dunn en Susanna Mahendra (B 24,250; C 25,450) te verslaan en kregen het zilver omgehangen.

Screenshot livestream YouTubekanaal © Sportakrobatik: Inger Rijke en Carmen Holster

Clubgenotes bij SAZ Inger Rijke en Carmen Holster wisten ook vele tegenstanders te verslaan en brachten het tot een keurige zesde plaats in het tussenklassement met 23,300 punten voor hun balansoefening. Ondanks het feit dat Rijke en Holster in de finale een hogere score voor de combi-oefening behaalden (23,700 punten), wist het team uit Wales met Jessica McNulty en Megan Griffiths – met 24,200 punten voor hun combi-oefening – met een verschil van 0,5 punt toch nog te passeren in het klassement. De vierde en vijfde plaats werden bezet door twee Oostenrijkse damesparen (Anja Zigler & Katharina Heigl en Celina Loidl & Veronika Henning) die aantoonden dat hun land er hard aan werkt om bij de Europese top aan te kloppen.

In een deelnemersveld met zeventien teams is de zevende positie in de finale nog steeds een prestatie om trots op te zijn. Ze hielden het duo Jessica Durkivicova en Ciara Kane van Wexford Gym uit Ierland achter zich (B 23,200; C 23,700). De winst in deze categorie was voor Israël. Het duo Hila Trister en Inbar Strauch van de club Snuniit Modiin wist met 25,650 punten voor de eerste oefening (balans) een grote voorsprong op te bouwen op de concurrentie die ze niet meer uit handen gaven. Met 26,150 punten voor hun combi-oefening in de finale consolideerden ze de overwinning en het goud.

Derde plaats balans pupillen damestrio

Foto © Renzo van Berkum: Dafne Koster, Indy Palsma en Sanne van Dalfsen

Bij de damesgroepen in deze categorie met een deelnemersveld van zestien teams wist het SAZ-trio Sanne van Dalfsen, Indy Palsma en Dafne Koster op de eerste dag met 25,650 punten voor de balansoefening de met het team bestaande uit Lior Trister, Shira Sperling en Noga Brull van Snuniit Modiin uit Israël gedeeld derde plaats te bereiken. Daarbij versloegen zij teams uit Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Oostenrijk, Italië en Estland, een prachtige prestatie die de dames op hun naam mogen schrijven.

Israël was in de finale met een eerste, tweede en derde plaats oppermachtig. Het team van Trister, Sperling en Brull wist in de finales het Zwolse team alsnog te passeren in het klassement door 26,950 punt te noteren voor hun combi-oefening. Het scheelde 0,7 punt. Met een sterke eindscore voor hun finale-oefening (26,250 punten voor de combi) kan het SAZ-trio desalniettemin, – ondanks dat het met een vierde plaats het erepodium nipt miste -, zeer tevreden terugkijken op hun deelname aan dit toernooi.

De wedstrijd in deze categorie kreeg in de finaleronde een spannende ontknoping. De twee topteams van Snuniit Modiin uit Israël op plaats een en twee waren een maatje te groot voor de concurrentie, maar waren wel aan elkaar gewaagd. Het trio Yaël Livyatan, Rotem Ilya en Noya Aisen was in de finaleronde overduidelijk de sterkste met hun combi-oefening, die door de jury met 27,950 punten werd gewaardeerd.

Voor de balans hadden Livyatan, Ilya en Aisen eerder 26,750 punten gescoord, wat hen de tweede plaats in het tussenklassement opleverde. Land- en clubgenotes Maya Zohar, Aviv Eres en Adi Livshits hadden namelijk 27,150 punten genoteerd. Doch in de finale werden ze oevertroefd door ‘slechts’ 27,250 punten te scoren voor hun combi. Dat was 0,5 punt tekort voor het goud.

Brons en drie keer goud voor jeugdtrio’s

Foto © Renzo van Berkum: Yousra Ben Haj Fredj, Loren Klink en Kiara Palsma

In de categorie Jeugd, internationaal ‘Age Group 1’ genoemd, zetten de SAZ-teams ook gelijk de eerste wedstrijddag mooie prestaties neer. Sterker nog, in een veld met 26 teams wisten ze een gedeeld eerste plaats te veroveren door beiden een prachtige score van 26,950 punten neer te zetten voor hun tempo-oefening.

Daarbij wist het trio Loren Klink, Kiara Palsma en Yousra Ben Haj Fredj technisch hoger te scoren (18,100), terwijl het trio Nynke Veenma, Emma Heitbrink en Djamilla Wisselink de artistiek hogere score (8,550) neerzetten. Het waren dan ook respectievelijk de hoogste technische en artistieke score voor tempo in hun categorie.

Screenshot livestream YouTubekanaal © Sportakrobatik: Emma Heitbrink, Nynke Veenma en Djamilla Wisselink

De volgende dag mochten de twee SAZ-teams hun balansoefening laten zien. Het was duidelijk dat de kracht van de concurrentie meer bij deze soort oefening lag. Ondanks prachtige scores, – zelfs een met een Duits team van DSC Dresden gedeeld derde score (27,250) voor Klink, Palsma & Ben Haj Fredj en een vierde score (26,800) voor Veenma, Heitbrink en Wisselink – kwamen de Zwolse trio’s op de tweede wedstrijddag niet op het erepodium terecht. Dat was voorbehouden aan twee trio’s van Snuniit Modiin uit Israël: goud met 27,950 punten en gedeeld zilver met een Brits trio van Richmond (Anna Costeanu, Florence Bradley en Eva Murdoch) met 27, 500 punten.

Een voordeel voor de Nederlandse teams uit Zwolle was dat in de finale van deze categorie weer een tempo-oefening geturnd werd, zodat alle kansen weer open lagen. Hier wisten Veenma, Heitbrink en Wisselink dan ook niet alleen met hun stralende oefening het goud te verdienen, maar ook een bokaal te verdienen voor de hoogste dagscore. Clubgenotes Klink, Palsma en Ben Haj Fredj mochten de bronzen medaille in ontvangst nemen. Een prestatie van formaat tussen het internationale acrogeweld in Albershausen.

Brons AA en zilveren scores junior 1 paar

Foto Instagram © Sequoia Steensma en Lola van Zanden | Foto © Renzo van Berkum

In de Junioren 1 (12-18 jaar) kwam het damespaar Sequoia Steensma en Lola van Zanden van SAZ uit. Hoewel zij sterk begonnen, speelde een val hen parten in de eerste oefening (balans). Met de juryaftrek (0,9) en de technische en artistieke mindering die dit opleverde (22,530 punten), strandden zij op de eerste wedstrijddag dan ook op de zesde plaats.

Dat het Nederlands duo relatief toch hoog stond in het tussenklassement, was te danken aan het feit dat deze categorie geteisterd werd door fouten. Meer dan de helft van de deelnemende teams viel er aan ten prooi en moest flinke jury-aftrek incasseren. Vastbesloten zich met tempo te revancheren stonden Steensma en Van Zanden de volgende dag met frisse moed opnieuw op de vloer voor een nieuwe kans.

Ze wisten zich metterdaad met een strakke tempo-oefening goed te herpakken en aan het einde van de dag bleken zij met 26,180 punten de tweede score neergezet te hebben en zich keurig voor de finale geplaatst te hebben. Na een nette combinatie-oefening waarbij ze wederom de tweede score neerzetten (25,520 punten) bezetten ze alsnog knap de derde plaats in het eindklassement met een totaalscore van 74,230 punten. Zo mochten ook zij het ereschavot op om de bronzen medaille in ontvangst nemen.

Het bleef spannend tot de laatste snik in deze categorie. Het scheelde maar 0,19 punt met het team uit Wales, Rebecca Davies en Carys Butler, dat met 74,040 punten op de vierde plaats eindigde. Het goud ging naar het Britse dames paar Chloe Hopkins en Polly Mags van King Edmund met een totaalscore van 78,720 punten. Alleen met balans hadden ze het Duitse team van LZSA Düsseldorf, Karoline Reimche en Elen Fot, moeten laten voorgaan (25,830 versus 26,050 punten).

In de finaleronde was het Britse duo weer heer en meester met de combinatie-oefening: 26,550 versus 25,400 punten. De echte bottle-neck voor het Duitse team was hun zevende score met tempo (24,230 punten), al wisten ze uiteindelijk het Zwolse trio toch ruim voor te blijven in het eindklassement (75,680 punten voor het zilver).

Brons AA en zilveren scores junior 1 damestrio

Screenshot livestream YouTubekanaal © Sportakrobatik: Amber Voolstra, Sidney de Vente en Chelsey Dijkstra

Het Junior 1 trio Amber Voolstra, Sidney de Vente en Chelsey Dijkstra wist de eerste dag gelijk grote indruk te maken met hun tempo. Met een score van 26,890 punten wist het trio de derde positie te bereiken in het tussenklassement. Technisch hadden zij zelfs hoger gescoord dan het Israëlische trio dat de hoogste tempo-score neergezet had: 18,000 versus 17,900 punten.

Met balans werd het Zwolse Junior 1 trio ondanks een stabiele oefening nog enigszins ingehaald in het oersterke deelnemersveld en werd het de vijfde score: 26,870 punten. Desondanks stonden Voolstra, De Vente en Dijkstra op de laatste dag toch in de finale. Met de hoogste score (26,980 punten) voor een strakke combinatie-oefening in de finale wisten zij de concurrentie riant het vuur aan de schenen te leggen en konden ze een zeer stabiele wedstrijd spetterend afsluiten met een zilveren positie (80,740 punten).

Alleen het Israëlische trio Rotem Beirav, Shahar Shimoni en Omer Fridman van Snuniit Modiin ging hen voor met 82,550 punten. Alhoewel dit trio het zich in de finale ietwat lastig had gemaakt met een derde score voor de combi-oefening (26,700 punten), was er uiteindelijk niks aan de hand want met balans hadden ze het klassement flink opgeschud met een topscore van 28,550 punten voor een magnifieke oefening. Ook zetten ze de hoogste technische score van de hele wedstrijd neer: een verbluffend aantal van 18,800 punten.

Het allround brons ging met 80,580 punten naar het Duitse team van DSC Dresden, dat bestond uit Johanna Schmalfuß, Hanna Luisa Prell en Paulina Krause. Een jury-aftrek van 0,3 punt voor een fout met de combi-oefening in de finale kostte hen het zilver. Het luisterde overigens ook zeer nauw met de vierde plaats die bezet werd door het Duitse team van BC Eintracht (Emely Pusch, Eny Geißler en Leni Scherenberger), dat ook in de finale door jury-aftrek voor een fout in de combi-oefening hun kansen op een plek op het allround erepodium zag vervliegen (80,420).

Brons AA en zilveren scores senior damestrio

Foto © Felix Kuntoro Photography

“This is the moment, wenn my breath stops… Many years I make pictures from acrobatgymnasts all over the world (at the world cup example). But I never see this element before. That is amazing!!! OMG!!! For other people not from acrobatic: They have to hold this position at least 3 seconds. But it is amazing, how to get there and how to back to ground again! Big acrotalents: Danique, Romy and Ratna from Netherlands-Zwolle” Felix Kuntoro Photography

De senior damesgroep van SAZ bestaande uit Romy Zwiers, Ratna Hulleman en Danique van Berkum, maakte diepe indruk met haar optredens. Op de eerste dag zette het trio een sterke tempo-oefening neer voor een score van 27,180 punten, goed voor een tussentijdse derde plaats in het sterke deelnemersveld. De tweede dag stond balans voor hen op het programma. Ondanks een tijdsfoutje wat 0,3 punt aftrek kostte, wist het trio qua score zelfs nog hoger uit te komen deze dag (27,820 punten).

Het was opnieuw de derde score van de dag, en daarmee ging het Zwolse trio sterk de finale in. Hierin wisten zij hun positie vast te houden met 27,810 punten voor een prachtige combinatie-oefening, zelfs de tweede score van het hele finalistenveld. Hierdoor kwamen Zwiers, Hulleman en Van Berkum met totaal 82,810 punten uiteindelijk ook op de derde positie van de ranglijst terecht en namen ze het brons naar Nederland terug. Een topprestatie met de concurrentie waarmee ze in Albershausen te maken hadden.

De winst in deze categorie ging met 85,080 punten ongenaakbaar naar de Britse damesgroep uit Wales, bestaande uit Katie Jenkins, Emily Stock en Hannah Jenkins, die allround een bijzonder stabiele wedstrijd draaiden met drie topoefeningen, alle drie met een score in de 28+ punten. Het zilver was voor het Duitse team van DSC Dresden, bestaande uit Sarah Arndt, Anika Liebelt en Vanessa Riffel. Ze behaalden een totaalscore allround van 83,050 punten. Dat hield een voorsprong op het Zwolse trio van nipt 0,24 punt in. Met name met de eerste oefening (tempo) maakten ze dat verschil: 27,830 punten.

Andere categorieën zonder Zwolse deelname

Foto © Felix Kuntoro Photography

Alhoewel SAZ met acht teams afreisde naar de internationale Albershausen Acro Cup in Duitsland afreisde, waren er nog vele andere categorieën waarin er geen Zwolse inbreng was. Voornamelijk die waarin de heren aan bod kwamen, zoals de herenparen, de mixed paren en de herengroepen. We kunnen hier niet ongenoemd laten het Duitse mixed paar Daniel Blintsov en Xenia Mehlhaff van SC Riesa, een van de grote namen onder de internationale acroteams die het toernooi had weten te trekken.

De verwachtingen waren vooraf hoog gespannen en Blintsov en Mehlhaff deden metterdaad wat van heb verwacht werd. Ze hadden weinig concurrentie in hun categorie, maar wisten desalniettemin zowel de hoogste score (liefst 29,090 punten voor hun combi-oefening) als de hoogste artistieke waarde (9,350 punten voor hun tempo-oefening) van het toernooi neer te zetten. Met drie superoefeningen (balans 28,600 punten; tempo 28,950 punten) zetten ze niet alleen tot drie keer toe de beste score van hun categorie op het bord, maar wisten ook met totaal 86,640 punten en 3,74 punten voorsprong het Britse duo Dylan Howell en Lola Sady van King Edmund uit Bristol te verslaan voor de allround winst.

Het is één van de belangrijke componenten van de aantrekkingskracht van de Albershausen Acro Cup: dat er plaats is voor zowel gevestigde namen, EK- en WK-gangers, als voor onbekende teams met aspiraties voor de top die hier kunnen doorbreken. Niet voor niets is dit toernooi inmiddels een bekende naam geworden op de (acro)sportkalender. Hopelijk zorgen de mooie resultaten van de teams van Sportacrobatiek Zwolle er voor dat volgend jaar er nog meer Nederlandse teams naar Duitsland afreizen om in Albershausen te schitteren.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen en meer beelden, is te vinden op de websites en social media van de 11de Albershausen Acro Cup 2019, TSGV Albershausen Sportakrobatik (website en Facebookpagina) en Sportacrobatiek Zwolle (website en Facebookpagina).

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credits tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credits beelden: © Renzo van Berkum; Instagram © Sequoia Steensma en Lola van Zanden; screenshots livestream YouTubekanaal © Sportakrobatik; eventpagina © 11de Albershausen Acro Cup 2019; en Facebookpagina © Felix Kuntoro Photography

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.