Nationaal duet op schema voor Tokio

Nationaal duet op schema voor Tokio
Foto © Casper Beijn: Nationaal Duet Noortje en Bregje de Brouwer in actie voor het jurypanel op het NK 2019
Foto © Casper Beijn: Interview met André Cats

SINT-PETERSBURG – Op woensdag 8 mei 2019 vertrekt het nationaal duet van Nederland, Noortje en Bregje de Brouwer, samen met bondscoach Esther Jaumá Cayuela naar Sint-Petersburg om deel te nemen aan de ‘LEN European Artistic Swimming Champions Cup 2019, het kwalificatietoernooi in het synchroonzwemmen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, Japan. Het moment suprême in het voorbereidingstraject is aangebroken. Alles waar ze de afgelopen jaren keihard voor gewerkt en gestreden hebben, staat nu op de weegschaal in Rusland. De zwemsportwereld en Nederlandse sportliefhebbers houden de adem in en volgen hun verrichtingen op de voet.

Tijdens de Amsterdam Diving Cup sprak GymPOWER op 20 april 2019 met technisch directeur André Cats van de KNZB die zijn vertrouwen uitsprak in de kansen van het Nationaal Duet in het kwalificatietraject richting de Spelen van Tokyo 2020: “Ik denk dat Noortje en Bregje in een hele mooie ontwikkeling zitten. Laatste wedstrijden gaan in een stijgende lijn, er is heel hard gewerkt aan de techniek, de uitstraling, daar zien we nu de eerste mooie resultaten in. Met een vijfde plek op de laatste World Cup zijn ze goed op koers. Wat ons betreft staan die meisjes er goed voor om zich straks te kwalificeren voor Tokyo.”

Naast de eisen van de internationale federatie FINA heeft zwembond KNZB ook aanvullende eisen gesteld. Voor de technische uitvoering moet het duet minimaal 83,5000 punten behalen en/of voor de vrije uitvoering minimaal 84,5000 punten. Al op het NK in januari 2019 in Heerenveen, waar ze een speciaal voor hen gemaakte choreografie zwommen, verklaarde bondscoach Jaumá Cayuela tegenover GymPOWER er alle vertrouwen in te hebben dat het nationaal duet in 2019 in staat zou zijn om internationaal een top-5 positie te behalen en steeds hoger in de 80 punten zou kunnen komen.

Foto © Casper Beijn: Interview met Noortje en Bregje de Brouwer

Het lukte hen het afgelopen jaar elke keer weer hun grens te verleggen. Zowel in Nederland als daarbuiten zag je dat de waardering van de jury voor de uitvoering van het Nederlands duet steeds hoger werd. Langzaam maar zeker groeide dan ook het vertrouwen dat ze de limiet voor de Spelen kunnen zwemmen. Bondscoach: “Ze hebben mooie oefeningen en hebben een groot voordeel als tweeling. Het lukt hen steeds beter om als één blok te zwemmen. Hoe dichter bij elkaar, hoe sterker het eruit ziet.” 

In de twee FINA World Series wedstrijden ‘Artistic Swimming’ waaraan ze deelnamen dit jaar toonden de zussen De Brouwer deze limieten aan te kunnen. Begin maart 2019 behaalde het nationaal duet in Parijs, Frankrijk, voor de technische uitvoering 84,1217 punten waarmee ze vierde werden en voor de vrije uitvoering 83,8667 punten waarmee ze zesde werden. In Alexandropoulos, Griekenland, behaalde het duet 84,0595 punten voor de technische uitvoering en 84,8667 punten voor de vrije uitvoering. Beide keren bereikten ze de vijfde plaats in het klassement.

Foto © Casper Beijn: Nationaal Duet op NK 2019

Naast de harde trainingsarbeid in en naast het zwembad in Hoofddorp (kracht, lenigheid en deels choreografie train je op het droge), hun studie/opleiding in Nijmegen en de noodzakelijke deelname aan wedstrijden in en buiten Nederland, wordt door de synchro-tweeling ook hard gewerkt aan PR en fondsenwerving om hun kostbare Olympische plannen en sportcarrière financieel en publicitair te ondersteunen. Zo houden ze een vlog bij op hun YouTube-kanaal, deden ze een ‘& Art’ foto-shoot met fotograaf Paul Bekkers en doen ze mee met de clubactie van Albert Heijn in hun voormalige woonplaats Goirle.

De European Artistic Swimming Champions Cup 2019 in St-Petersburg is tussen 10 en 12 mei 2019 live te volgen via livestream via Dailymotion.com. Alle informatie, inclusief start- en deelnemerslijsten, is te vinden op de website van de Europese zwemfederatie LEN. Meer over het Nationaal Duet kun je ook terugvinden op hun Facebookpagina en hun YouTubekanaal.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits interviews en archieffoto’s © Casper Beijn onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits video YouTubekanaal © Nationaal Duet

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.