Pole Passion Cuijk toont veelzijdige sport

Pole Passion Cuijk toont veelzijdige sport
Screenshot video © Pole Passion Competition Cuijck 2019: Josephine Levana

CUIJCK – Op zondag 7 april 2019 werd in de Schouwburg van Cuijk de eerste editie van de Pole Passion Competition gehouden. Een nieuwe wedstrijd waar kleine en grote namen uit de Nederlandse paaldanssportwereld in diverse leeftijdscategorieën de veelzijdigheid van deze artistieke sport toonden. De geoliede organisatie, de vakkundige presentatie door Hanka Venselaar, de deskundige jury, de mooie entourage en gezellige sfeer zorgden voor grote complimenten van toeschouwers, sportliefhebbers en deelnemers. Deze konden met hun act op eigen muziek een boodschap naar keuze afgeven. Een bijzonder motto had Josephine Levana, die de veelzijdigheid en power van de sport omarmt, zowel artistiek, technisch als met flexibility. Diane van de Vorle van de organiserende paaldansschool Pole Passion zag met deze geslaagde wedstrijd een doel bereikt. Aan GymPOWER vertelden ze hun ervaringen en bevindingen, een mooie weergave van de groei van deze artistieke sport in Nederland.

Foto FB © Pole Passion Competition Cuijck 2019/Fotograaf © Leon Hofenk

Geslaagde wedstrijd voor herhaling vatbaar

Het doel van de Pole Passion Competition was om een mooie en goede wedstrijd neer te zetten, waarbij zowel de deelnemers als de toeschouwers het naar hun zin hadden. Door het zien van vele andere wedstrijden – “…hele goede maar ook minder goede…” – speelde Van de Vorle al langer met het idee vanuit haar paaldansschool Pole Passion in Cuijk zelf een wedstrijd te organiseren. “De laatste keer hielp mij over de drempel om het eens zelf te doen.”

Voor de datum had de wedstrijdorganisatie goed gekeken naar de Nederlandse sportkalender waarin naast het NK van Paalsport Bond Nederland (PBN) op 22 en 23 juni 2019 in Waalwijk, diverse paaldansscholen in het voor- en najaar ook een eigen wedstrijd organiseren. “We wilden andere bestaande wedstrijden niet in de weg zitten. Officieel hadden we daarom maart gepland, maar door een dubbele boeking is de wedstrijd naar begin april verschoven.” Met Schouwburg Cuijk kon de organisatie rekenen op een mooie locatie en een prachtig podium.

De deelnemers waren enthousiast over het wedstrijdformat – “voor iedereen toegankelijk en naar niveau ingedeeld” -, maar ook door de geboden faciliteiten: zoals grote kleedruimtes met spiegels, een opwarmruimte met paal maar ook voor iedere deelnemer een lunchpakket. Er waren in de zaal mooie zitjes gecreëerd met tafeltjes en een bar, zodat de wedstrijd goed door kon lopen. Tussen de acts door werd er 90’s muziek gedraaid, wat het publiek goed kon waarderen. Van de Vorle: “De presentatie van Hanka maakte het tot een mooi geheel…”

Over elk detail is goed nagedacht. “Wij hadden deze eerste keer bewust voor een niet te grote wedstrijd gekozen om te kijken hoe wij het zelf zouden ervaren. Er hing een hele prettige sfeer. Dit kwam ook mede door de vrijwilligers die hun taken serieus namen, maar alles met een lach deden. Lonneke, onze backstage manager, gaf iedereen de perfect begeleiding. Kortom, een wedstrijd die perfect liep met Brabantse nuchterheid!” 

De organisatie van de Pole Passion Competition kreeg veel complimenten van publiek en deelnemers. Van de Vorle is daar blij mee en trekt terecht de conclusie: “Ons doel is gelukt. De wedstrijd was een succes… Kortom, voor herhaling vatbaar! Wij zullen volgend jaar deze wedstrijd weer gaan organiseren in de Schouwburg van Cuijk.”

Sterke act met onomwonden boodschap

Foto © Pole Passion Cuijk | © Leon Hofenk

Wie zeker genoten heeft van haar deelname aan de Pole Passion Competition is Josephine Levana uit Tilburg die met een sterke act de tweede plaats behaalde in de categorie senior.

Na een aantal jaar alle aandacht gericht te hebben op het opzetten van haar eigen paaldansstudio, maakte ze met de wedstrijd in Cuijk een comeback in de wedstrijdarena. Collega-instructrice Maaike van Santvoort werd eerste in de categorie Professional.

Weer een wedstrijd doen, was geweldig voor Levana: “Je merkt wel dat je conditioneel weer wat meer moet opbouwen. De andere deelnemers waren supergoed. Ik maakte zelf een fout met mijn kledingtape, zodat het niet goed bleef zitten. Maar in mijn categorie was Marinka Engelen de verdiende winnaar. Cai Sanders was nummer drie, zij had vooral een stoere act met veel flips. Ik had zelf meer een sexy act op hakken en op muziek waarmee ik probeer origineel te zijn.”

De paaldanssport heeft meer dan welke artistieke sport een extra uitdaging in zich, omdat de showkant inherent is aan het artistieke karakter ervan maar juist daardoor de sport te maken krijgt met issues en vooroordelen wat een lastige spagaat leek te geven tot nu toe om te overbruggen. Maar ook daarin worden taboes doorbroken en stappen genomen. Levana’s boodschap bij de aankondiging van haar routine op de Pole Passion Competition was onomwonden en zette gelijk de juiste toon voor waar ze voor staat en waar deze tak van de sport (‘Art’) over gaat:

Als vrouw wordt er veel van je verwacht, zowel mannen als andere vrouwen hebben veel verwachtingen van wat je wel en niet moet doen… Dat maakt het soms lastig om op te komen voor jezelf en de ruimte te vinden om verschillende kanten te tonen. In de paaldanscommunity zijn we een voorbeeld van hoe vrouwen met elkaar omgaan: geen geroddel, geen afgunst, maar elkaar steunen. We kunnen elkaar zoveel sterker maken!

‘Art’ goed voor professionalisering sport

Foto © Pole Passion Competition Cuijck 2019 | Fotograaf © Leon Hofenk

Het onderdeel ‘Art’ heeft zich de laatste jaren ook als wedstrijddiscipline van de paaldanssport kunnen en mogen ontwikkelen en profileren. Levana is daar blij mee: “Dat vind ik zelf heel mooi. ‘Art’ kan van alles zijn, heel divers. Misschien was het door het verkeerde beeld in de media nodig om het een tijdje af te schermen, maar nu weet iedereen dat ‘Art’ ook een kant van de paaldanssport is. Ik vind een goede combinatie van flexibility, acrobatiek en vrije expressie belangrijk. Ieder combineert dat weer op zijn of haar manier. Daarom vraagt het ook veel creativiteit.”

Voor de sport is het goed hoe het nu werkt met internationaal de polesportfederatie IPSF en hier de Nederlandse Paalsport Bond, maar andere wedstrijden moeten er ook blijven vindt Levana. “Ik ben zelf begonnen op de NK in 2012, dat was echt een andere tijd. Ook ‘Art’-wedstrijden kunnen bijdragen tot verdere professionalisering van de paaldanssport en haar benadering. Ik vind het belangrijk hoe de sport overkomt. Niet alles is altijd in één woord te vatten. Ik wil graag de warmte in de paaldanswereld uitdragen en zien dat mensen elkaar steunen, zodat de schoonheid van de sport naar voren komt.”

De laatste jaren heeft Levana haar aandacht gericht op het opzetten van de Josephine Levana Poledancing studio in Tilburg. Ze besteedt veel tijd aan de lessen en workshops en had geen tijd voor deelname aan wedstrijden. In 2014 deed ze voor het eerst mee aan een artistieke wedstrijd, de European Show Art Competition in Zagreb, Kroatië. In 2015 deed ze mee aan de eerste International Dutch Pole Art Competition in theater Gooiland in Hilversum.

Levana: “Die wedstrijd heeft me vooral veel meegegeven. Ik heb er veel geleerd: zelfdiscipline, wat een jury belangrijk vindt en in welke mate ik wel of niet hard voor mezelf moet zijn in de voorbereiding voor een wedstrijd. Het juiste evenwicht blijft altijd lastig, maar dat gaat nu veel beter met van tevoren je training filmen en kunnen loslaten. Op bepaalde momenten wil je dat het klopt met de accenten in de muziek, maar soms wil je dan teveel en leg je je te hoge druk op. Om nu in Cuijk, na een tussenpauze van jaren, weer aan deze wedstrijd mee te doen was superleuk.”

Ervaring doorgeven in eigen paaldansstudio

Foto © Josephine Levana en © Maaike van Santvoort

Die ervaringen en expertise geeft ze door in de lessen in haar eigen paaldansstudio. Ze vindt het van belang dat alle verschillende kanten van de sport het juiste respect krijgen.

“Ik vind het vooral mooi om te zien dat mensen via deze sport zelfverzekerder worden. Als je beter in je vel zit, presteer je ook meer. Paaldansen kan daarvoor een middel zijn. Het kan ook een uitingsvorm zijn van art en tegelijkertijd heel sportief. Het oude imago van de sport is inmiddels wel achterhaald. Ik uit mezelf het beste in de art-kant. Ik gebruik de sport het liefst om een verhaal te vertellen.”

Ook bij haar eigen dansschool met meer dan honderdenvijftig leden, is daar ruimte voor, met aandacht voor sportieve lessen, show, burlesque en zeker ook flexibility, meer de acrobatische kant van de sport.

Smaakt de wedstrijd in Cuijk naar meer? Levana: “Ik heb voor de toekomst nu geen speciale plannen. Ik wil dit jaar nog wel graag een wedstrijd doen, want het is fijn om het niveau nu goed te houden, naast het geven van mijn lessen. De show Pole Evolution – The 4 Elements in Theater LUX in Nijmegen ziet er op de media ook wel interessant uit.” 

Of ze zelf ooit ook een eigen wedstrijd gaat organiseren? “Als ik dat ga doen, wordt het sowieso ‘Art’, met gebruik van LED-screen en onbewerkte props op het podium, een soort show.” 

Een internationale ‘Art’- wedstrijd zou een toevoeging kunnen zijn aan de sportkalender. Levana: “De Nederlandse paaldanscommunity is hecht. Het heeft z’n charme om dat bij elkaar te houden, dus ik weet niet of er dan buitenlandse deelnemers perse nodig zijn, al voegt dat juist weer veel toe. Het lijkt me wel leuk om juryleden uit het buitenland te halen, die er heel objectief naar kijken.”

Wat dat betreft, heeft Levana nagedacht over samenwerking met andere professionals en disciplines om de kennis en inzichten in de paaldanssport te vergroten. “Ik ben nog niet naar de VS of zo geweest, maar werk hier ook graag samen met mensen met verschillende expertise, met name contorsie-coach zoals Frederick van Laak. Het zou leuk zijn om een keer te werken met bijvoorbeeld Wesley Kalkhoven van Calisthenics Amsterdam.”

Levana ziet de noodzaak en toegevoegde waarde van kruisbestuiving tussen diverse sporten en disciplines. “Het is goed om te werken vanuit verschillende benaderingen, dan is het leuk om te zien wat bij mij of mijn studenten werkt. Qua lichaamsstudie is de expertise in onze sport zelf nog beperkt. Wat je met je lichaam kan en niet kan, is voor iedereen weer anders. Er valt nog veel te leren.”

Meer informatie over de Pole Passon Competition 2019 in Cuijk is te vinden op de Facebook-eventpagina van de wedstrijd en de website en Facebookpagina van Pole Passion Cuijk.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst en interviews © Casper Beijn | Credits beelden: © Pole Passion Cuijk/fotograaf © Leon Hofenk, © Josephine Levana Poledancing Studio Tilburg/© Josephine Levana/© Maaike van Santvoort

One thought on “Pole Passion Cuijk toont veelzijdige sport

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.