Ritmica Alkmaar organiseert halve finales

Ritmica Alkmaar organiseert halve finales

Deze diashow vereist JavaScript.

ALKMAAR – Op zaterdag 11 en zondag 12 mei 2019 werden de twee halve finales eerste divisie ritmische gymnastiek gehouden in De Meent Bauerfeind in Alkmaar, voor het eerst georganiseerd door Ritmica RG Club i.s.m. met de Landelijke Technische Commissie van de KNGU. Met ook een nieuw digitaal scoresysteem stond deze wedstrijd bol van de primeurs èn de zenuwen, want alles stond op het spel voor de ruim zeventig sierlijke gymnastes van 17 sportverenigingen met name ‘van boven de rivieren’, die hier in vier leeftijdscategorieën streden om de eer c.q. plaatsing voor de landelijke A- en B-finales. Onder aanmoediging van een grote schare supporters en het nieuwsgierige oog van collega’s en andere gymnasten – trampolinespringers, turnsporters en freerunners – die dit weekeinde hun eigen sport beoefenden in hetzelfde sportcomplex, ging het er om wie het best het hoofd koel kon houden op deze warme zomerdag. Toch beleefde iedere deelnemer het op de eigen manier, ontdekte GymPOWER tijdens het maken van haar reportage.

De organisatie van de halve finale was in handen van één van de jongste en kleinste RG-clubs in Nederland. Ruim anderhalf jaar geleden begon internationaal jurylid en hoofdtrainster Alua Bekturova – met roots in Kazachstan – met drie gymnastes, nu hebben ze er vijftig en kan ze rekenen op twee andere coaches/trainsters. Na de organisatie van de tweede editie van de eigen ‘Friendship Cup’ eind maart – met deelname van 350 gymnastes uit 24 landen -, is dit de eerste grote KNGU-wedstrijd dat Ritmica de verantwoording voor kreeg. “Het betekent veel voor ons dat we deze wedstrijd hier kunnen organiseren in Alkmaar. Er is maar één club hier voor RG en dat is Ritmica. We willen graag de sport verder helpen en promoten, laten zien dat dit een heel grootse sport is. Net zoals bv veldhockey 😊 Wat dat betreft is het mooi dat we hier in De Meent Bauerfeind in Alkmaar gezamenlijke trainingen kunnen doen met turners en trampolinespringers die naar World Cups en andere internationale titeltoernooien gaan. We leren zo veel van elkaar.”

De eerste KNGU-wedstrijd voor Ritmica Alkmaar

Screenshot © Casper Beijn: interview met Alua Bekturova van organisator Ritmica RG Club

Bekturova is daar met recht trots op: “We zijn een jonge club en hebben nog niet zoveel coaches als ik zou willen, maar we werken er aan en doen het eigenlijk wel goed. Tonneke van Rooijen is een ervaren coach in diverse sporten, waaronder het synchroonzwemmen. Ze traint de eerste divisie gymnasten bij Ritmica, vanuit een ander perspectief dan wij die al jaren in de RG zitten kennen. Ze heeft haar eigen stijl van coachen die Ritmica en de RG verrijkt. Tonneke is gepassioneerd en zorgt voor alle kinderen. Aleksandra die nu de Deense RG-selectie traint, komt uit Rusland waar ze toplevel gymnaste was. Ze brengt on de meest actuele Russische technieken, inclusief de warming-up en het hele programma. We zijn heel blij en tevreden met deze coaches en de gymnastes die er nu zijn. Op wat we samen al bereikt hebben. Daardoor konden we deze halve finale hier organiseren, waardoor de club en de sport meer bekendheid krijgt in Alkmaar en de regio.”

Daarnaast is de primeur van het nieuwe digitale scoresysteem een groot pluspunt voor de juryleden en de organisatie. Bekturova: “Het jureren en bijhouden van scores gaat veel sneller en gemakkelijker. Je hebt geen papierwerk meer: nu heb je de score die je invult op je tablet en klaar. Iedereen in de wereld had het al, nu hebben we het ook in Nederland.” Om dit goed te benutten dien je wel als jurylid de sportregels goed te kennen, beaamt ze. “Eigenlijk ben ik er geen voorstander van, dat ouders jurylid zijn. Voor hen is het moeilijker onderscheid te maken tussen hun dochter en de gymnaste. We hebben daarom als club maar één jurylid, dat ben ik. Ik ben als jurylid altijd strikt en zie alles. Tonneke zorgt voor de gymnastes en geeft ze al haar vertrouwen en liefde. Maar we zijn allemaal even gepassioneerd met de sport en de sporters. Anders zouden we dit nu niet hebben kunnen doen.”

Nieuw digitaal scoresysteem nu ook in Nederland

Voor de gymnastes van Ritmica RG Club gaf de halve finale(e) in eigen huis extra druk en extra zenuwen. Bekturova: “Ze waren heel nerveus, want voor de meeste van hen is dit hun eerste jaar in de sport en dus ook eerste halve finale en dan een thuiswedstrijd, voor eigen publiek. Over het algemeen deden ze het wel goed. Ons doel was A-finales halen, ze zitten in de top zes dus is gelukt!” We kijken tijdens de reportage van GymPOWER op zaterdag 11 mei 2019 naar de oefening van Evita Karlin van Ritmica RG Club, die als eerstejaars pre-junior op de eerste dag uiteindelijk met 31,050 punten vijfde werd. Bekturova: “Als ik als jurylid kijk, deed ze het goed. Ze heeft echt het artistieke in haar lijf, ze voelt de muziek aan, ze kan het karakter van de routine uitbeelden. Ze is wel nog jong, het is haar eerste jaar in de RG, er valt nog veel werk te doen. Hopelijk haalt ze ook een onderdeelfinale!”

Screenshot © Casper Beijn: interview met Melinda Özcan, met trainsters Natalia Doktorova en Argine Kostanyan en twee clubgenotes van RKSV Wilskracht Alphen a/d Rijn

De lat werd hoog gelegd in Alkmaar en onze vraag aan elke deelnemer was dan ook: wat betekende deze halve finale voor ze? Een stralende Melinda Özcan van RKSV Wilskracht Alphen aan den Rijn die een indrukwekkende comeback maakt dit seizoen na een jaar sabbatical, werd op zaterdag èn allround eerste in de ranking bij de senioren met 43,300 punten. Zijn haar oefeningen veel moeilijker dan die van de concurrentie, waardoor ze won? Özcan antwoordt ontspannen: “Eerlijk gezegd heb ik niet naar de concurrentie gekeken. Ik kijk naar mezelf en wat het maximaal haalbare is voor mij. Als ik fouten maak, ben ik niet tevreden met de uitkomst. Dus daar blijf ik aan werken. Gouden medaille is voor mij bijzaak. M’n oefening is wel moeilijk voor Nederlandse begrippen, maar of het zo veel moeilijker is dan de rest kan ik niet zeggen. Ik ben wel blij op het moment zelf nu, dat ik nummer een ben, maar dan denk ik ook gelijk aan wat ik heb gepresteerd en dan weet ik dat het veel beter kan. Ik heb ook materiaal laten vallen en dat kan zeker beter.”

Felle strijd der amazones bij de senioren in finales

Het betekent veel voor Özcan dat haar moeder alles trotseerde om er in Alkmaar bij te zijn en haar aan te moedigen. Over haar kansen in Rotterdam Ahoy is ze nuchter: “Bij de NK-finale start iedereen weer vanaf nul, als je daar knalt kan het een heel mooie dag worden. Mijn einddoel is dat ik vier stabiele oefeningen draai in Ahoy. De uitslag maakt dan niet uit voor mij. Ben er een jaar uit geweest, het is weer dus opnieuw proeven, weer ervaring opdoen want je bent het toch een beetje kwijt. Zeker aan het begin van het jaar, had ik er moeite mee, nu gaat het een stuk beter, maar ik  ben er nog niet. Ik heb nog steeds zenuwen waar ik aan moet werken.”  Op zaterdag weet ze eerstejaars senior Cheyenne Stoffer van GTV De Badhoeve Amsterdam (tweede met 40,650 punten) achter zich te houden, al moet ze haar met lint flink voor laten gaan (14,600 versus 12,600, twee volle punten verschil). Clubgenote Minous Bouman wordt derde met 34,900 punten. Andra Harmsen van thuisclub Ritmica RG Club Alkmaar wordt hier vierde met 32,300 punten. Geen medaille, maar wel een prestatie waar muziek in zit. In beide landelijke finales, A en B, belooft het in deze categorie een felle strijd der amazones te worden.

Foto © Bart Treuren/RGym.eu: erepodium senioren tweede halve finale RG Alkmaar 2019

Op zondag pakte regerend Nederlands kampioene Yasmin van Es van RDGA Hoofddorp de eerste plaats met 39,450 punten. Sandra Pavlovic van SV Twello werd tweede met 33,150 punten en een verrassend sterke Maaike van Leeuwen van RKSV Wilskracht Alphen aan den Rijn bezette de derde plaats met 31,000 punten. Mieke Holwerda van GTV Hilversum kwam zaterdag kijken en aanmoedigen, op zondag werd ze achtste met 27,500 punten. “Bij de halve finale is het fijn dat je kan zien waarvoor je de hele tijd voor gewerkt hebt en het is leuk om het te vergelijken met de eerste plaatsingswedstrijd, of er dingen beter zijn gegaan. Bij ons in de club is het al een heel goede prestatie als je de halve finale haalt, iedereen is ook heel betrokken en moedigt aan. We daarom ook hard om die halve finale te halen, want die zijn ons doel. De rest is bonus. Het is ook heel leuk om er te staan, iedereen is blij dat je er staat!” Holwerda brengt een ander perspectief in de beleving van zo’n halve finale: “Als mijn scores beter zijn dan in de voorronde, zou ik al blij zijn. De finale halen is een bonus. De halve finale is een momentopname. In het begin vond ik het heel lastig als er iets fout ging, maar nu heb ik zoiets dat ik er oprecht van leer. Volgende keer beter. Je wil dat en hoopt dat het gewoon goed gaat.”

Bij halve en hele finale begin je telkens weer bij nul

Screenshot © Casper Beijn: interview met Julia van Gils van RG Center Eleganza Utrecht

Op zaterdag was de eerste plaats bij de junioren voor hun clubgenote, Julia van Gils van RG Center Eleganza, die 34,950 punten behaalde voor de meerkamp: “Het voelt wel goed, omdat vorige week we nog dachten dat ik deze halve finale niet zou kunnen draaien. Ik heb de hele week niet kunnen trainen en dat ik nu toch eerste ben, ben ik heel blij mee. De halve finale is altijd wel spannend, omdat de resultaten in de plaatsingswedstrijden niet meer mee tellen. Je begint bij de halve finale helemaal bij nul en daarom was ik ook heel zenuwachtig. Het is wel erg leuk om de halve finale te draaien.”

Heeft Van Gils iets meegekregen van het nieuwe scoresysteem? “Je merkt er niet erg veel van. Meestal tijdens de wedstrijd weet ik mijn eigen score niet, maar eenmaal klaar dan kijk je naar de punten en dan zie je wel dat het veel sneller gaat. Dat is wel fijn. Toen ik m’n score zag, was ik heel blij, het was heel stabiel. In Ahoy ga ik voor foutloze oefeningen!” Achter Van Gils, Barbara Galek-Olsthoorn van GTV De Badhoeve Amsterdam (tweede met 34,550 punten) en Lyvana Garrelts van RDGA Hoofddorp (derde met 29,750 punten) werd Lara van Daalen van DVO Dordrecht vierde met 29,050 punten. Van Daalen: “Op de halve finale staan was leuk maar ook spannend. Het ging goed vandaag, ik ben door naar de NK-A-finale en dat was wat ik wilde.” 

 

Screenshot © Casper Beijn: interview met pre-junioren Famke Barhorst en Lisa Oosterom van RKSV Wilskracht Alphen a/d Rijn

Zonder coaching weet je niet wat je goed of fout doet

Een stralende Famke Barhorst van RKSV Wilskracht werd op zaterdag met 37,000 punten eerste bij de pre-junioren: “Het ging wel goed, niet anders dan normaal. Had wel een paar ‘robotjes’, maar vind het wel leuk dat ik heb gewonnen.” Clubgenote Lisa Oosterom noteerde 34,900 punten voor de tweede plaats; Polina Leonovich van RGC Eleganza Utrecht, pas in haar tweede jaar als ritmisch gymnaste, werd derde in haar categorie met 33,850 punten.

Barhorst en Oosterom roemden hun coach: “Deze halve finale was mooi, omdat we elk jaar vooruit zijn gegaan, zodat we weten dat we goed genoeg zijn om zo’n mooie wedstrijd mee te maken. De coaching van onze trainsters Natalia en Armine is voor ons zeer belangrijk. Zonder dat weet je niet wat je goed of fout doet. Zonder dat zouden we helemaal niet kunnen, want ze doen zoveel voor ons.” En zonder onze ouders zeker ook niet, beamen de twee.

Op zondag zegevierde bij de pre-junioren met 36,150 punten de Friese Anne Werner die bij RGC Eleganza traint. Clubgenote Iza van de Burgt werd met 35,200 punten tweede en Britt Schipper maakte het thuispubliek blij met 33,000 punten voor de derde plaats.

Het is leuk om hier te winnen, vanwege de prijzen en ook de sport

Eerstejaars benjamin Annamaria Visotskaya van RGC Eleganza, die moest aantreden tegen meisjes die volgend jaar pre-junior zijn, werd eerste met een totaalscore op zaterdag van 23,300 punten voor de onderdelen zonder materiaal en met hoepel. Visotskaya vertelde achteraf in de mixed zone ontspannen en onbevangen over haar wedstrijd: “Het is leuk om hier te winnen, je kan hier allemaal prijzen verdienen en de sport is ook leuk 😊 Het ging wel goed, had alleen een paar foutjes. Zonder materiaal ging het beter, daar had ik betere punten. Al ging mijn hoepel ook wel goed, want ik heb alles gevangen.” Achter Visotskaya doen de gymnastes van thuisclub Ritmica het heel goed en het luisterde ook nauw wie met de medailles vandoor ging: Lis Stinstra wordt tweede met 21,000 punten, Daniella Boas wordt derde met 20,650 punten en Indy Veltman wordt vierde met 20,450 punten. Op zondag pakte hun clubgenote Kseniia Bozhoglo het goud met 21,500 punten bij de Benjamins. Tweede werd Anna De Lange van Turning Spirit Almere met 17,500 punten en Naomi Barbier-Cuesta van RKSV Wilskracht Alphen a/d Rijn derde met 17,450 punten.

Screenshot © Casper Beijn: interview met Polina Leonovich en Annamaria Visotskaya van RG Center Eleganza Utrecht

Visotskaya en Leonivich van RGC Eleganza leggen uit in de mixed zone aan GymPOWER: “Het is best spannend maar ook wel leuk, omdat je met de uitslag van deze wedstrijd kunt doorstromen naar de NK-finale. Dat is in Ahoy en dat is ook een heel grote stap. Dat weet ik omdat ik vorig jaar ook in Ahoy was. Ik had nu drie oefeningen: met knotsen, met hoepel en zonder materiaal. Ze gingen alle drie een soort van goed met hier en daar een foutje. In knotsen had ik het meeste plezier. Dat is echt leuk om te doen.” Prestatie combineren met plezier in je sport is het geheim van talenten die ver komen. Leonovich legt uit: “Volgens mij leer ik gewoon snel en ik vind het gewoon superleuk.”

 

 

Vooral goede resultaten neerzetten legt veel druk op je

Twee clubgenotes bij RGC Eleganza, Maria Spyroglou en Minh-Hue Tran, kwamen op zaterdag enthousiast aanmoedigen, terwijl ze zelf op zondag om hun plaats in de NK-finale moesten strijden bij de junioren. Spyroglou werd op zondag met 32,500 punten tweede in de tweede halve finale – achter Valeria Baars van RDGA Hoofddorp (eerste met 33,650) en voor Marit van der Stam van GTV De Badhoeve (die verrast door derde te worden met 31,200 punten vòòr Laila van Es van RDGA Hoofddorp (30,700) -. Tran werd achtste met 23,300 punten. De twee jonge gymnastes waren nuchter in hun uitleg in de mixed zone aan GymPOWER: “Deze wedstrijd is belangrijk omdat je je kunt plaatsen voor één van de finales: A of B. Voor ons betekent het vooral goede resultaten neerzetten en dat maakt dat er best veel druk op je staat.” Beetje spanning moet je kunnen overwinnen als gymnaste. De twee hoopten fel op een finaleplaats, voor Spyroglou zou dat de vijfde keer in Ahoy kunnen worden.

De eerste zes in de eindranking gaan naar de NK-A-finale in Ahoy, nummers zeven tot en met twaalf naar de landelijke B-finale. Dat je je wist te plaatsen voor één van die finales was nu belangrijker dan het aantal behaalde punten. Je positie in die eindranking van de halve finale bepaalde ook alles voor volgend seizoen. Meer info is te vinden op de Facebookpagina van Ritmica RC Club Alkmaar. De complete uitslagen en de doorstroming voor de NK A en de landelijke B-finale zijn of zullen te vinden zijn op de website van de KNGU, is ons beloofd door de LTC en de wedstrijdorganisatie. Het beeldverslag van de halve finale, met actiebeelden en interviews – o.a. met quotes in de mixed zone van gymnastes van O&O Zwijndrecht, RDGA Hoofddorp en GTV De Badhoeve -, gemaakt door GymPOWER, volgt zo spoedig mogelijk.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | interviews, screenshots  en video-edit © Casper Beijn | videobeelden (incl screenshot inzet) © Jeroen de Bruin | Foto’s © Bart Treuren/RGym.eu

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.