Ropeskipteam Keizer Otto wint interland

Ropeskipteam Keizer Otto wint interland

HILVERSUM/NAARDEN – Op zondag 5 mei 2019 in sporthal Hilversumse Meent van 11:00 tot 13:30 uur na lange tijd weer een internationale wedstrijd ropeskipping gehouden tussen clubteams uit Nederland en België. Liefst vier Nederlandse teams namen het op tegen vijf Belgische teams: drie teams van GTV Keizer Otto Naarden en één van GV ODIS Kortenhoef tegenover twee teams van de KBTS Berchem en drie van RSC Let’s Go uit Aalter. De winst ging naar het eerste team van de thuisclub. Een bijzondere mijlpaal voor de Nederlandse sportgeschiedenis en voor deze springsport die met een nieuwe generatie bezig is aan een mooie comeback aan het wedstrijdfront. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Wedstrijdverloop en uitslagen clubteaminterland

De negen deelnemende teams, elk bestaande uit drie skippers, konden uit alle leeftijden samengesteld zijn. Er werd in vier onderdelen gesprongen, met enkel of dubbel touw en in estafette of teamverband: ‘Single Rope Speed Relay’, ‘Double Dutch Speed Relay’, ‘Single Rope Team Freestyle’ en ‘Double Dutch Freestyle’. Het totaal door elk team behaalde slagen per onderdeel leverde een ranking op, die bij elkaar opgeteld de definitieve positie opleverde in het eindklassement. Het eerste team van GTV Keizer Otto Naarden, – bestaande uit Femke Hendriks, Puck Herber en Anouk van der Mark -, kwam uiteindelijk als sterkste uit de bus met totaal 7 met twee keer een eerste plaats met ‘Double Dutch Speed Relay’ (222 slagen) en ‘Single Rope Team Freestyle’ (177,78 slagen), de tweede plaats met ‘Single Rope Speed Relay’ (217 slagen) en de derde plaats met ‘Double Dutch Freestyle’ (177,3 slagen). Een topprestatie voor het team van de Nederlandse club, die enthousiast werd ontvangen door het thuispubliek. Het tweede team van GTV Keizer Otto Naarden, bestaande uit Eline Herber, Lesley van der Hulst en Karma van Donselaar, – eindigde op de vierde plaats naast het erepodium.

Eén keer de één na beste score (161,75 slagen met ‘Double Dutch Freestyle’) en drie keer de vijfde score was net niet genoeg om beslag te leggen op het brons. Het derde team van RSC Let’s Go Aalter, – bestaande uit Vibe Parlevliet, Hanne Lievens en Lotte Lievens -, werd tweede allround met het behalen van de eerste plaats met ‘Single Rope Speed Relay’ (222 slagen) en met ‘Double Dutch Freestyle’ (254,79 slagen) en de tweede plaats met ‘Double Dutch Speed Relay’ (210 slagen). Het verschil met het Nederlandse clubteam uit Naarden ontstond bij het vierde onderdeel, waar het Belgische clubteam uit Aalter slechts tot 84,38 slagen kwam en als zesde eindigde. Het eerste team van RSC Let’s Go Aalter, – bestaande uit Anna Wylin, Noor van der Vennet en Neelke van Goethem -, werd derde met twee onderdelen de tweede ranking te behalen: ‘Double Dutch Speed Relay’ (210 slagen) en ‘Single Rope Team Freestyle’ (123,15 slagen). Met de andere twee onderdelen zette het team de respectievelijke vierde en vijfde score neer: 194 en 158,96 slagen. Het beste team voor KBTS Berchem, was haar eerste team – bestaande uit Emma Aerts, Enna Martens en Charlotte Tirezwas – dat vijfde werd. Haar beste resultaat was met ‘Single Rope Speed Relay’: 196 slagen.

Het tweede team van RSC Let’s Go Aalter, – bestaande uit Geike van Bezien, Anne Marte Sikaet en Margriet de Pauw -, werd zesde, met als beste prestatie een derde plaats met het onderdeel ‘Single Rope Team Freestyle’ (102,87 slagen). Het derde team van GTV Keizer Otto Naarden, – bestaande uit Tim Meijer, Pascal Kempers en Beaudine Wingelaar -, werd zevende, met als beste prestatie de vierde score met het onderdeel ‘Double Dutch Speed Relay’ (204 slagen). Het enige team van Odis Kortenhoef – bestaande uit Laura Klaver, Laura Plooij en Elsa Kooijman -, wist het tweede team van KBTS Berchem – bestaande uit Lola De Muelenaere, Marthe Cools en Kato Truyens -, te verslaan en achtste te worden. De Nederlandse skippers noteerden in de eerste drie onderdelen net iets meer slagen, waarbij bij ‘Double Dutch Speed Relay’ en ‘Single Rope Team Freestyle’ zelfs de zevende score qua aantal slagen werd genoteerd. De Belgische formatie wist in het vierde onderdeel niet genoeg voorsprong te nemen om de achterstand ongedaan te maken.

Samenwerkingsverband voor nieuwe wedstrijden

Tessa van der Mark van Rope Skipping Nederland vertelde aan GymPOWER hoe dit initiatief ontstaan is: “Een jaar geleden zijn wij benaderd door een Belgische club met de vraag of zij mee mochten doen aan onze wedstrijden. Ze zijn natuurlijk altijd welkom bij ons, maar omdat de sport zo klein is hebben we samen besloten om nieuwe wedstrijden te organiseren. Zo kunnen onze betere ropeskippers de officiële onderdelen springen op een wedstrijd.”

Dit is een mooi samenwerkingsverband met het doel om ropeskipping in Nederland als wedstrijdsport op de kaart te helpen zetten. België is immers al jaren één van de internationale grootmachten en de bundeling van krachten in deze uitwisseling kan heel inspirerend werken. Afgelopen januari vond de eerste krachtmeting plaats. Dertien Nederlandse ropeskippers reisden toen af naar het Belgische Berchem om daar een individuele wedstrijd te springen. Van der Mark: “We sprongen daar tegen ropeskippers van twee Belgische clubs. In totaal waren er drie niveaus en categorieën en rond de dertig deelnemers.”

Op 5 mei 2019 zin de twee Belgische clubs naar Nederland gekomen voor een teamwedstrijd, waarbij alle teams het tegen elkaar opnamen. Van der Mark legde de meerwaarde van deze interclubwedstrijden uit: “Hierbij staat het sportplezier voorop, maar skippers krijgen ook de kans om een keer een wedstrijd te springen met tegenstanders van hun eigen niveau of zelfs een beetje beter.” Er zit ook toekomstperspectief in de planning. In januari 2020 reizen de Nederlandse teams af naar Aalter in België om daar een individuele wedstrijd te springen. Een mooie stap vooruit voor de conditioneel zware springsport waarvan ooit de eerste competitie bij gymnastiekunie KNGU is opgezet maar die begin deze eeuw verder ging onder de vlag van een eigen bond.

Meer over de internationale teamwedstrijd en de sport ropeskipping is te vinden op de websites en (social) media van de vier deelnemende clubs: GTV Keizer Otto Naarden, ODIS Kortenhoef, KBTS Berchem en RSC Let’s Go Aalter.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Therry da Silva | Credits beelden © Tessa van der Mark/© Rope Skipping Nederland

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.