Halve finale D/E toont groei acrosport

Halve finale D/E toont groei acrosport
Foto © Casper Beijn

OSS – In het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 mei 2019 organiseerde gymnastiekvereniging Turnoss, in samenwerking met de Landelijke Technische Commissie acrobatische gymnastiek van KNGU, in de gezellige hal van De Rusheuvel in Oss de halve finale voor teams op D- en E-niveau. Journalisten van GymPOWER volgden de wedstrijd via de livestream van AcrogymTV, maar namen ook een kijkje bij de laatste wedstrijdronde op de tweede dag, die van de senior teams op D-niveau. We spraken diverse teams en hun coaches in de mixed zone, maar ook Jeroen Palsma van de LTC over dit cruciale moment richting de landelijke finale in Oss volgende maand. Een mooie impressie van hoe sterk deze gymsport zicht ontwikkelt en ook groeit in Nederland.

Een plek in deze halve finale op D/E-niveau is al een topprestatie, wat er ook voor uitslag uitrolt. Maar er was meer, waardoor het een speciale wedstrijd was met extra spanning voor deelnemers en kijkers. Naast het nodige eremetaal kon er in Oss bovendien ook beslag gelegd worden op een plek in de landelijke finale in dezelfde locatie op 8 juni 2019. Een felbegeerd ticket voor een select aantal acroteams om een mooi seizoen nog meer luister bij te zetten. Officieel heet het bij de KNGU voor deze niveaus de landelijke finale tijdens welke gestreden wordt om de bondstitels, maar voor het gevoel van deze teams gaat het om de strijd om een plek op ‘hun NK’.

Wedstrijd zonder sponsorborden en nieuwe banners 

Het opmerkelijke van deze wedstrijd, – in schril contrast met bijvoorbeeld het Bondskampioenschap in Vianen voor derde divisie turnsters -, was dat er geen sponsorbord van de KNGU te bekennen viel langs de wedstrijdvloer. Alleen die met de naam van de club die de wedstrijd in De Rusheuvel mogelijk maakte, Turnoss. Daarnaast stonden er in de zaal, voor zover het spiedend oog kon ontwaren, geen KNGU-banners van de recente WK- en EK-medaillisten en -finalisten die Nederland rijk is, de grote boegbeelden in deze sport van nu. Wel die van een decennia terug en daaraan kon je eigenlijk ook zien hoe de sport verder ontwikkeld is.

Acrogym anno 2019 is geëvolueerd wat uitstraling en vernuftigheid betreft, ook op dit niveau: uitvoering, artisticiteit en techniek blijven de grootse troeven. De sporters, ook de jonge ‘topjes’, zijn zelfbewust bezig met hun sport en kunnen precies uitleggen hoe ze de perfectie opzoeken in lichaamsbeheersing, coördinatie, sprongkracht en ritmegevoel. Ook op dit niveau is dat van belang. Je ziet het aan de aanspanning, het strekken en punten van ledematen en de grote hoogte en breedte van al dan niet geschroefde salto’s, sprongen en opgooien. Er wordt serieus werk gemaakt van de sport, het verschil zit ‘m in het aantal uur dat mogelijk is om erin te investeren. Daar hangt vanaf hoe ver je kan komen, maar de drive en inzet maakt ook een hoop meer mogelijk.

Wonderschone sport wordt op niveau voorgeschoteld

Het publiek op de tribune, de jurypanels in baan 1 en 2 en de kijkers thuis kregen wonderschone sport voorgeschoteld. Acrosport levert altijd een boeiend kijkspektakel van de bovenste plank op en nu was dat zeker ook het geval. Met een traan en een snik, vreugde of verdriet, als het wel of niet loopt als gepland en gewenst. De strijd bij de senioren D bijvoorbeeld, waar we bij waren, was fel en werd minutieus op de vloer gestreden. Het kwam neer op de details hoe goed en origineel die ingevuld werden door elk team op het moment suprême, zodat ze zich konden onderscheiden en indruk konden maken: de schoonheid, creativiteit en moeilijkheid in beweging, poses, passen, expressie, ritme, samenwerking en last but not least de pakjes en accessoires.

Maar ook in deze sport zie je dat het verschil mede wordt gemaakt door de coaching, empowerment, knowhow en support van de mensen die naast de sporters staan op de wedstrijdvloer, langs de lijn, achter de jurytafel, op de tribune, in de wedstrijdorganisatie en in elke club die back-up geeft en een plek om je op een kundige en veilige manier je te bekwamen in sportacrobatiek. Een blik op de deelnemerslijst van deze halve finale in Oss leert ook dat er vele en ook jonge clubs en teams hier hun opwachting maken, als resultaat van hard werken met passie en inzicht door nieuwe kundige trainers. Ook in de acrosport is de tijd aangebroken om de stokjes door te geven en er staat een nieuwe generatie op om die over te nemen.

Hoofdrolspelers in beeldverslagen spreken boekdelen

Het beste is om de hoofdrolspelers zelf aan het woord te laten komen, in tekst en beeld: de acroteams, hun trainers maar ook Jeroen Palsma namens de LTC. Er was veel animo hier om in de mixed zone hun verhaal te vertellen. De twee bijgesloten beeldverslagen spreken boekdelen wat dat betreft. Op het blog van AcroGymPOWER op Tumblr staat – zoals gebruikelijk – de analyse van het wedstrijdverloop en uitslagen met een overzicht van wie in Oss met het eremetaal naar huis ging, maar ook zich kunnen gaan voorbereiden op ‘hun NK’ op 8 juni 2019 in De Rusheuvel in Oss.

De verslagen van AcroGymPOWER over de halve finales van de acroteams in de D-lijn en de acroteams in de E-lijn staan inmiddels online.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de media van Turnoss en de KNGU.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credits verslag: algemene tekst en fotografie © Therry da Silva | Interviews, videobeelden en -edit © Casper Beijn | Tekst wedstrijdverloop © Martine Hooijenga-Le Duc onder persaccreditatie van © GymPower Sportmagazine

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.