Teamgymteam wint in Denemarken

Teamgymteam wint in Denemarken

RANDERS/RIJSSEN – Op zaterdag 18 mei 2019 vond de teamgymwedstrijd plaats in Randers, Denemarken, waaraan een mixed seniorenteam van Turnschool Rijssen deelnam, versterkt met gymnasten van TVC Coevorden, HSV 1946 Springselectie uit Hoek van Holland en KEV Vriezenveen. Het was de laatste plaatsingswedstrijd voor de Deense kampioenschappen en het team uit Nederland won in de open categorie. Rick Oude Wesselink van TSR, samen met Ria de Jong van TVC de coaches van het team in Randers, vertelde vanuit Denemarken aan GymPOWER: “Mooie scores, fantastisch hoog voor dans (15,2), toffe ervaring, veel geleerd weer, geweldig genoten!” 

Het team bestond uit Annelies van Dijk, Anna Wolters, Ivo Wolters, Martan Poortman, Marije Beverdam, Bram Schildkamp, Jouke Bergboer, Tim Jansson van TSR, Leonie Marsman van KEV Vriezenveen, Isis Klement van TVC Coevorden en Yori Sweeris van HSV. Klement, had zelfs haar plaats in de landelijke meerkampfinale derde divisie damesturnen afgestaan voor deze unieke kans om internationale ervaring op te doen in deze tak van de gymsport. En velen in dit jonge team zaten midden in de examentijd op school. Veilig thuis gekomen na deze geslaagde missie, tekende Oude Wesselink zijn ervaringen op voor GymPOWER.

“Een spontaan idee wat ontstaan is tijdens een gewone training werd afgelopen weekend werkelijkheid. Aan een internationale teamgymwedstrijd deelnemen met Turnschool Rijssen. Vrijdagavond 17 mei 2019 vlogen we richting Billund, Denemarken. Daar werden we opgehaald door een bus dat de Deense bond geregeld had. Na dik een uur rijden waren we er rond een uur of één dan toch echt! Bij de Randers-arena.

Via de Deense bond hadden we kamers geregeld in een hotel, dat aan de arena vastzat dus de wedstrijd was lekker dichtbij. Snel slapen, want de volgende ochtend hadden we ons inspringen al weer om 9:00 uur. Het inspringen was voor ons een nieuw systeem, in dertig minuten alles achter elkaar inspringen. Negen minuten dans, negen minuten tumbling en meteen negen minuten tramp. Heftig en zwaar, vooral na niet heel erg veel slaap. 

Inspringen in een nieuw systeem, heftig en zwaar

Foto © Team TSR-TVC-HSV-KEV

Na een klein half uurtje rust ging het gebeuren! We mochten de wedstrijd openen om 10:00 uur met het onderdeel dans. En wat deden ze dit goed, mooie lijnen, strakke elementen. De handstand iets minder bij een paar en dat betekende een punt minder in de moeilijkheid. De Deense code is strikt: als één gymnast pasjes zet, betekent dit dat het hele element wordt gestreept. Ondanks het missen van dat punt, behaalde het team wel een mooie score van 15,2 punten. Dat was de tweede score in onze wedstrijdronde.

Na tien minuten rust op naar onderdeel twee, tumbling. Spannend, want met inspringen ging dit niet super lekker. De springers moesten weer erg wennen aan de baan want deze baan ligt alleen in Stedenbroec en zelfs die springt zo anders dan de nieuwe banen in Denemarken. Eenmaal aan de wedstrijd begonnen ging het echt top! Hier en daar een onnodige fout door te graag willen en dan je techniek vergeten te gebruiken. Ondanks dit behaalde het team nog een super score van 15,9 punten. Dat was de beste score van onze wedstrijdronde.

Als laatste onderdeel hadden we minitrampolinespringen en minitrampolinespringen met pegasus. Het team liet een torenhoog niveau zien waar de Denen van onder de indruk waren. Ook hier een paar domme foutjes, vermoeidheid, niet lekker uitkomen met de aanloop, wie zal het zeggen. Ook over dit onderdeel waren we supertevreden met een mooie eerste score van 14,966 punten.

Een Deense medaille mee naar Nederland

Tijdens de prijsuitreiking was het natuurlijk spannend voor de Denen: wie mocht er naar de Deense kampioenschappen. Eenmaal dit gehad mocht ons team het hoogste podium betreden want we waren eerste geworden in onze ronde 🥇 Hoe tof is dat gewoon, een Deense medaille mee naar Nederland! 

Al met al een geweldig mooie ervaring met erg veel mooie complimenten van Deense springers, de Deense bond en diverse trainers! Wat hebben we van een mooie teamgym sfeer mogen proeven en wat een support en aanmoediging kregen we van onze Deense teamgym vrienden. Na nog heel veel teamgym gezien te hebben zijn we op pad gegaan en hebben we lekker met elkaar wat gegeten, hapjes en drankjes gehaald voor in het hotel en een mooi feestje gevierd. Na de uitslag van het songfestival toch maar gaan slapen aangezien we de volgende ochtend om 7:00 uur alweer opgehaald werden. We keerden snel terug, dit in verband met de examens op maandag van enkele springers.

Wat een geweldige ervaring met een super hecht top team. Wat zijn mijn mede coach Ria de Jong en ik trots op deze helden, met zo weinig trainingen dit neerzetten echt ongekend. Dit smaakt naar meer….”

De wedstrijd is nog steeds terug te kijken via de livestream van GymDanmark. Meer informatie over deze wedstrijd en deze sport is te vinden op de website en (social) media van Turnschool Rijssen en Teamgym The Netherlands.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva en © Rick Oude Wesselink | Credits beelden © Team TRS-TVC-HSV-KEV

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.